Ogród Andzi cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród Andzi cz.2

Post »

Przeróbki przy oczku.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rzut na dyniowe poletko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu ciekawe masz te paprotkowe iglaczki, jeszcze takich nie widziałam .
Moi rodzice sadzili dawniej całe połacie dyni, jako pasza dla krów, ładnie na polu wyglądała.
W ogrodzie jednak jej nie sadzę, gdyż nie smakuje nam marynowana, ani pod inną postacią.
Natomiast z dyniowatych uwielbiam patisony i cukinię.
Właśnie robię sałatki z dodatkiem papryki . :)
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Masz śliczne dyńki na dekoracje ;:oj ;:138
i jesienne i na hallowin ;:oj
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taju z dyni piżmowej to ta co ma kształt gruszki, robiłam zupę krem z dużą ilością różnych przypraw...wyszła bardzo smaczna, pałaszowałam z pieczywem...brakowało mi tylko mięsa w tej zupie. Następnym razem dodam kawałki ugotowanego kurczaka. Wczoraj zrobiłam placki z dyni coś a,la ziemniaczane...dynię trzeba tylko utrzeć na grubych oczkach tarki...pozostałe dodatki są takie same plus troszeczkę imbiru i czosnku, czosnek po usmażeniu jest nie wyczuwalny...placuszki wyszły bardzo pyszne, nawet mi do głowy nie przyszło że będzie taki fajny smak.
Dzisiaj produkuję przecier pomidorowy i dynię marynowaną, zobaczę czy w takiej postaci jest dobra. Paprykę prawie przerobiłam, wyszło kilka słoiczków w zalewie octowej, papryka z burakami, sos pomidorowy do spaghetti, troszkę zamroziłam. Cały czas praktycznie robię przetwory z przerwami na rwanie malin... ;:7 ;:7 winko też nastawiłam, w małym gąsiorku...ciekawe jakie wyjdzie. Plus ocet z jabłek...na ogród brakuje czasu, malutkie co nieco tylko przerobiłam.
Forum też musi poczekać, wpadam tylko pooglądać żeby być na bieżąco.

Grażynko :wit z ozdobnych są tylko dwa rodzaje, tych żółtych jest kilka...będą fajnie wyglądać w wiklinowym koszu. Najwięcej jest odmiany Miranda, dynia bez łupinowa...będą pestki do jedzenia.
Poza tym dynie można przechowywać kilka tygodni...na pewno ani jednej nie wyrzucę wszystkie w jakiś sposób zagospodaruję.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu jaki z Ciebie skarb kulinarny. ;:138
Ja dość dużo przetworów na zimę robię, ale to jest ułamek tego, co Ty, może dlatego, że mój M je tylko ogórki w occie, papryki pod żadną postacią nie lubi, ani sałatek, ja robię głównie dla siebie, ewentualnie dla gości.
Cukiini nie je, szpinaku także, ale dla siebie zamrażam, gdyż uwielbiam.
Dynię bez łupinową Mirandę kiedyś także sadziłam .
Pozdrawiam i miłej pracy życzę. :)
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu i te wszystkie dynie masz zagospodarowane? Te do zjedzenia rzecz jasna. Dzisiaj dokupiliśmy tuje , jedna b. wolno rosnąca Reingold i na szpaler pod płot przy głównej drodze wewnętrznej - Aurescens.Maja urosnąć na tyle, że będę je ciąć do wysokości płotu.
Przejrzałam wcześniejsze strony i już wiem o jakiej trawce mówisz . Ja tego maleństwa bym nie ruszała , okryć na zimę i może na przyszły rok na wymianę gotowa.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu ja też ostatnio ciągle słoiczkuję..... owoców w tym roku niesamowity urodzaj.... aż gałęzie się łamały od ciężaru.... właśnie skończyłam z brzoskwiniami, teraz będzie czas śliwek..... ale tak strasznie dużo jest robaczywych ;:161
Musze i ja nastawić ocet jabłkowy..... dobry Ci wyszedł??? mojej bratowej właśnie spleśniał :roll:
Dyń masz mnóstwo ;:oj wszystkie udaje ci się przerobić, czy część zużywasz na dekoracje jesienne???
Metamorfoza oczka przepiękna ;:138
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu znajdź i podaj nazwę tego "paprotkowego " iglaczka.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taju ;:196 nie mam wyjścia u mnie wszystko idzie co jest zjadliwe, do obiadu jakaś sałatka musi być...w tym roku mam z czego zrobić, jest urodzaj prawie na wszystko...ogórki tylko zawaliły, mało zrobiłam. Cukinię też robiłam, najwięcej narobiłam patisonów w zalewie takiej jak na korniszony, do ziemniaków będzie dobry dodatek. W tym roku eksperymentuję z dyniami, dynia piżmowa przypadła mi do gustu...co roku postaram się kilka sztuk posadzić...nie każda dynia się do wszystkiego nadaje...tak wyczytałam. Teraz można szaleć w kuchni, wszystkie składniki dostępne...przepisy też są fajne.
Ze szpinaku nic nie robię, wolę bardziej popularne warzywa.
Mirko część trawek posadziłam dzisiaj do doniczek, troszkę zostało tak jak jest...ta stara kępka znowu kwitnie, na drugi rok na pewno znowu się wysieją. Co do dyń to Miranda pójdzie na pestki a pozostałe zostaną zjedzone pod różnymi postaciami...jedną z tych odmian można przechowywać w chłodnym suchym miejscu aż do wiosny. Ostatnio przeglądałam przepisy z dodatkiem dyni, wklejam link...zerknij jakie różności można z nich robić.

http://zmiksowani.pl/przepisy-na/dynia- ... aszerowana

Nazwy iglaka nie zmam, ale poszukam ;:108

Aga ocet na razie jest ok. Będzie dobry pod koniec września, zobaczę jaki wyjdzie...na razie jest jak lekkie winko o jabłkowym smaku. Ocet nie z każdych jabłek wyjdzie, najlepsze są stare odmiany typu, papierówka. Nie miałam takich jabłek zrobiłam z odmiany Mekintosz.

Deszcz mnie odgonił od koszenia trawnika, wkleję kilka bieżących fotek.

Te dwa iglaki własnoręcznie wysiałam z nasion...nareszcie zaczynają rosnąć...z boku widać czosnek od Mirabeli ;:196 druga kępka rośnie pod brzozą szczepioną na pniu.

Obrazek

Rabatka z rozchodnikami, ładnie się wybarwiają...chyba jesień będzie bardzo szybko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ognik w tamtym roku przesadziłam w ciepłe zaciszne miejsce...cały jest obsypany owocami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
byna
500p
500p
Od: 18 maja 2009, o 19:18

Post »

Aniu, ale masz dorodne iglaki i tulipanowca. Bardzo zazdroszczę ci tych kamieni. Wymienię swoje polne na twoje wapienie. Machnium?, jak mówił ruski żołnierz. Podziwiam twoją pracowitość w dziedzinie przetworów. U mnie jakoś wszystko opóźnione. Dopiero będę robić pomidory.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko ;:3 interesu za bardzo byś nie zrobiła :;230 miału tylko za jakiś czas by było tyle że na wszystkie rabatki zamiast kory można by sypać. Ostatnio zabrałam się za poprawianie skalnika, wszędzie leżało tego drobiu masę...popoprawiałam większy kawałek ale jeszcze sporo zostało do ułożenia i podsypania ziemią. Rozsadzone niedawno rozetki ładnie się przyjęły...całą noc padało, wody też dostały. W nowym sezonie będzie widać efekty.

Tyle trawek wyzbierałam z trawy i rabatki...w doniczkach upchnęłam po trzy cztery sztuki...na zimę chyba trzeba je zadołować...co o tym sądzicie :?:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Aniu ja w ubiegłym roku takie świeżo posadzone do doniczek trawki zimowałam w inspekcie.
Czy u Ciebie też taka okropna pogoda?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolka :wit inspektu nie mam, może w chłodnym garażu postawię.
Co do pogody to cała noc lało, teraz co jakiś czas siąpi deszcz i strasznie wieje,, głowy mało nie urwie'' ;:172 kilka roślin położyło na ziemi.
Jeszcze kilka fotek ze skalniaczkami, strasznie się cieszę że ładnie rosną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu super jest ten Twój skalniaczek :D
Kaktusiuki chyba już niedługo zakończą wczasy na powietrzu i powędrują do domku???
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”