Lilie - uprawa - cz.2
Re: Lilie - uprawa - cz.2
U mnie dalej nic
Chyba naprawdę są za głęboko, do tego jesień bezdeszczowa była i stąd taki efekt, buuuuuu.....

regulamin
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie wsadziłam do donic dwie lilie, Anastasię i Little Kiss. Wczoraj przeglądałam wątki o liliach i trafiłam na rozmnażanie przez łuski. Więc sadząc, trochę ich uszczknęłam. Ciekawe, czy też doczekam się
?

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na pewno
Ja zrobiłam raz taki myk, że motyczka potraktowałam moją lilijkę " na maczek".Odrodziło się z tego w nastepnym sezonie dużo
. No i co zrobiłam kolejnego roku trach - motyczką !;:14
Trochę się na mnie pogniewały i urosła tylko 1.Teraz już uważam !

Ja zrobiłam raz taki myk, że motyczka potraktowałam moją lilijkę " na maczek".Odrodziło się z tego w nastepnym sezonie dużo

Trochę się na mnie pogniewały i urosła tylko 1.Teraz już uważam !

Marta
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Nic się nie martwYoostysia pisze:U mnie dalej nicChyba naprawdę są za głęboko, do tego jesień bezdeszczowa była i stąd taki efekt, buuuuuu.....

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
ja już zgupiałam myślałam że lilie kwitną latem ?????????
, ja swoje dopiero niedawno wsadziłam do ziemi i do tego jeszcze mam przykryte korą

duduś
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
No bo kwitną latem, a Twoim zdaniem kiedy

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Lilie można sadzić jesienią lub wczesną wiosnąduduś pisze:ja już zgupiałam myślałam że lilie kwitną latem ?????????, ja swoje dopiero niedawno wsadziłam do ziemi i do tego jeszcze mam przykryte korą

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
- Rozanka
- Od: 9 lut 2009, o 13:19
Moje zaczynają wystawiać noski. Najszybsza jest jak zwykle Annemarie Dream`s i Red Velvet. Zaraz wyjdzie Oryginal Love.
W doniczkach kiełkują Mona Lisa, Belgrado i Brasilia.
Jeżeli chodzi o straty, to w tym sezonie najbardziej ucierpiały LA Massimo i chyba Brunello. Po prostu zaczęły kiełkować w styczniu i późniejsze mrozy je dobiły. Objawy takie jak opisywała wcześniej Dorotam.
Cebule przeźroczyste i miękkie. Chciały jeszcze wypuścić listki, ale łuski się rozpadły. Mam nadzieję, że tylko te i więcej strat nie będzie, ale zobaczymy za jakieś 2 tygodnie. Idzie ocieplenie. 

Jeżeli chodzi o straty, to w tym sezonie najbardziej ucierpiały LA Massimo i chyba Brunello. Po prostu zaczęły kiełkować w styczniu i późniejsze mrozy je dobiły. Objawy takie jak opisywała wcześniej Dorotam.

Euzebiuszu, lejesz miód na moje serceZibi_41 pisze: Nic się nie martwNa pewno odbiją , z moich dopiero dwie dzisiaj wystawiło nosy z ziemi
![]()
![]()

Rozanko, niestety ta sama przykra przypadłość dotknęła mi przedwczesne tulipanyRozanka pisze: (...) Po prostu zaczęły kiełkować w styczniu i późniejsze mrozy je dobiły. Objawy takie jak opisywała wcześniej Dorotam. Cebule przeźroczyste i miękkie.

regulamin
Nie martwić się,a kupować nowe,komu zmarzły.Cebule lilii są teraz dostępne i tak tanie,że patrzeć
na ceny przykro.Kiedy zaczynałem z liliami,najtańsza cebula Nutmegger,kosztowała 150zł,czyli tyle,
co 50paczek Sportów,to papierosy.I nie można było kupić,najwyżej na giełdzie w Skierniewicach
Martagon,Bornholm.
na ceny przykro.Kiedy zaczynałem z liliami,najtańsza cebula Nutmegger,kosztowała 150zł,czyli tyle,
co 50paczek Sportów,to papierosy.I nie można było kupić,najwyżej na giełdzie w Skierniewicach

Martagon,Bornholm.
- aga13
- 500p
- Od: 11 paź 2008, o 21:39
u mnie cisza ale to normalne bo dopiero zaczynają wychodzić korony cesarskie
więc czekam cierpliwie
więc czekam cierpliwie

Pozdrowionka
))

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Korony jeszcze mi nie wzeszły, ale lilie zaczynają się powolutku pokazywać.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

doczytałam że chyba za głęboko posadziłam moje cebulki , do tego ta warstwa kory na wierzchu - a Wy już piszecie że Wam coś wschodzi - to kiedy wyjdą te moje - a może przy tak głebokim sadzeniu po prostu nie wyjdą ? 

duduś
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Bardzo głęboko? teraz na pewno zdejm z nich korę, chyba, że spodziewasz się jeszcze mocnych przymrozków.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...

- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Dopiero znalazłam wątek
wpisuję się więc, żeby nie zgubić...bo jest tu wszystko!!!
Lilii trochę mam, odziedziczyłam je po poprzedniej właścicielce ogrodu, ale słabo rosły i w mało atrakcyjnym miejscu, jednym słowem - specjalnie mnie nie zachwycały.Na razie wiem o nich tyle tyle, że są żółte
, zabłąkała się też między nimi jakaś jedna pomarańczowa i jedna czerwona.
Ale...zaczęłam jakoś jesienią czytać o liliach i ... urzekły mnie
Zamówiłam trochę cebul - na razie tak trochę "na oślep" i bez specjalnego planu, gdzie je posadzić
A swoje przesadziłam i postanowiłam się za nie zabrać.
No i...wyłażą z ziemi:

Lilii trochę mam, odziedziczyłam je po poprzedniej właścicielce ogrodu, ale słabo rosły i w mało atrakcyjnym miejscu, jednym słowem - specjalnie mnie nie zachwycały.Na razie wiem o nich tyle tyle, że są żółte

Ale...zaczęłam jakoś jesienią czytać o liliach i ... urzekły mnie

Zamówiłam trochę cebul - na razie tak trochę "na oślep" i bez specjalnego planu, gdzie je posadzić

A swoje przesadziłam i postanowiłam się za nie zabrać.
No i...wyłażą z ziemi:

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki