Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

Witaj Ewelinko !oczywiście same :lol: :lol: :lol:
,ale piszesz,że hortensja lubi mieć stale wilgotno ,a pamiętam ,że u Ciebie sam piasek :roll: Jak więc to robisz,że roślinki, które lubią mieć wilgotną ziemię mają się u Ciebie tak dobrze ,a może zainwestowałaś w system nawadniający(?) ,no albo musisz mieć dużo czasu na podlewanie. Napisz proszę ,jak radzisz sobie z podlewaniem ogrodu .Ja często niestety kończę podlewać ogród ok.22-ej :cry: a mój ogród ma tylko 5 arów .
serdecznie pozdrawiam .
Inka
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

grazyna56 pisze:No i powiedz jak ja mogę Cie nie odwiedzac :wink: :wink: :wink: :wink:
----------------------------------------------
Nie możesz mnie nie odwiedzać !!! Masz mnie odwiedzać i to jest polecenie służbowe !!!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KontrapunkcikuRzeczywiście mam piach.Po trzech latach podlewania wężem i konewką ( mąż dziwił się , co ja całymi dniami robię w tym ogrodzie ...) pojechałam kolejnego lata na tydzień z koleżanką nad morze. Mąż miał tylko podlewać . I wiesz co ? Gdy wróciłam oznajmił ,że umówił się z panem, który założy nawadnianie automatyczne " bo przecież to podlewanie to strasznie dużo czasu zajmuje ! "
:;230
W każdym razie teraz większość roślin i sporyi trawnik mają nawadnianie. To wielka ulga. Hortensje ( ta pnąca i pozostałe ) mają linie kroplujące , i to im wystarcza. Jest jeszcze tylko kwestia rachunków za wodę ...Inkasent,który do nas przychodzi ma stały tekst: " No, ładnie , zielono, to popatrzmy na licznik..." I patrzy ! Ale jak tu nie podlewać ogrodu , który tak kocham , na piachach w pustynniejącej Wielkopolsce ? No jak?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć bardzo podoba się mi ogród :P kiedy ja taki będę miała ;:88
Grzegorz B pisze:Maki cudne i irysy, również. Muszę sobie takie sprawić, pięknie sie prezentują :D
Popieram, bardzo fajnie wyglądają obok siebie :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
kontrapunkt
100p
100p

Post »

No to wpadłaś po uszy! Nie odpuszczę i zamęczę Cię pytaniami , jakiej firmy macie system (to nie jest reklama -mam nadzieję :wink: ) jakiego rzędu to są koszty? ile lat to funkcjonuje ,a co z zimą instalajca do zwijania? -myślę o wężach ,czy może zostać na mrozie. Jak rozwiązany jest system kroplowy - jak gęsto trzeba to rozkładać między roślinami ,no i dlaczego nie skombinoiwaliście pompy i czy nie warto pociągnąć wodę z ziemi ? Myślę ,że ów system nawadniania także ma wpływ na wspaniałą kondycję,Twojego uroczego ogrodu ,a także na kodycję ogrodniczki ,która zamiast ganiać z konewkami ,lub "wężami " po posesji ma czas napawać się pięknymi widokami przy kawce :wink: i radować nas sympatycznymi fotkami .Pozdrowionka (bardzo niecierpliwie będę oczekiwać odpowiedzi) :D
Inka
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

kontrapunkt pisze:No to wpadłaś po uszy! Nie odpuszczę i zamęczę Cię pytaniami , jakiej firmy macie system (to nie jest reklama -mam nadzieję :wink: ) jakiego rzędu to są koszty? ile lat to funkcjonuje ,a co z zimą instalajca do zwijania? -myślę o wężach ,czy może zostać na mrozie. Jak rozwiązany jest system kroplowy - jak gęsto trzeba to rozkładać między roślinami ,no i dlaczego nie skombinoiwaliście pompy i czy nie warto pociągnąć wodę z ziemi ? Myślę ,że ów system nawadniania także ma wpływ na wspaniałą kondycję,Twojego uroczego ogrodu ,a także na kodycję ogrodniczki ,która zamiast ganiać z konewkami ,lub "wężami " po posesji ma czas napawać się pięknymi widokami przy kawce :wink: i radować nas sympatycznymi fotkami .Pozdrowionka (bardzo niecierpliwie będę oczekiwać odpowiedzi) :D
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oj , i powstał mały problem średniej wielkości, bowiem ja dokładnie tego o co pytasz ...nie wiem. System działa 5 lat, zakładała go firma , więc określenie ile jakich rur- średnica ( są w ziemi i niczego się na zimę nie zwija) ile wody muszą podawać spryskiwacze na minutę , itp. zostawiliśmy "fachowcom".O koszty spytam jutro " sponsora" - mego M. - teraz już śpi...A pompy ani studni nie mamy , bo tu jest b. głęboko poziom wód gruntowych, trzeba by wiercić studnię głębinową . Sąsiad tak zrobił i od dwu lat narzeka , że wyrzucił pieniądze w błoto, bo nie ma wody... Ja myślę , że chcąc rozsądnie przymierzyć się do tematu powinnaś jednak porozmawiać z kimś ,kto jest na bieżąco . Koszt zależy od wielkości ogrodu, a co za tym idzie ilości rur, rurek i rureczek, ilości obwodów obsługujących system, ilości spryskiwaczy...Mamy system "Rein Bird" ( sterowniki, spryskiwacze i panel programatora). Całość działa dobrze , przed zimą spuszcza się z rur wodę i podczas mrozów dotąd wszystko było ok.
kontrapunkt
100p
100p

Post »

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź (na Tobie jak na Zawiszy :wink: ).Oczywyście będę wdzięczna za jeszcze... i dobranoc :wink:
Inka
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Oj Ewelino u ciebie jest tak pięknie że hoho :!:
Nic dodać nić ująć. Masz cudo ogród i tylko ci pozazdrościć.Rośliny są cudowne a i sam ogród robi piorunujące wrażenie. Ślicznie jest u ciebie .
Pozdrawiam.
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Orlikowo...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Orliki b . łatwo się rozsiewają , ale chcę pozbierać nasionka i , jeśli będą chętni - prześlę .Zainteresowanych proszę o kontakt na pw. Sama "zapisałabym się" na inne niż moje kolory- widziałam na forum ,że macie cudne odmiany... :D
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczne kolorki , ja pierwsza ustawiam się w kolejce ;:31
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ja za Anetką.Mam orlika różowego podobnego do twojego :wink: Ale jeszcze nie kwitnie ,jak zacznie to sprawdzę czy jest taki sam czy może inny :D
Moje ogródkowe kwiatki
kontrapunkt
100p
100p

Post »

To może zorganizujemy komitet kolejkowy (kto pamięta?) :wink:
Inka
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

:D Piękne te twoje orliki- a jakie czyste barwy, ho ,ho... :D
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko... ale mi narobiłaś z tymi orlikami :(
Kiedyś miałam już na nie ochotę ale jak zrobiłam przegląd okolicznych sklepów i ich oferty to odechciało mi się ich. Gdzie zdobyłaś takie kolorowe orliki? U mnie 0 wyboru, wszędzie jeden kolor i nic więcej!!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kontrapunkt pisze:To może zorganizujemy komitet kolejkowy (kto pamięta?) :wink:
Inko ;:1 Czemu by nie, a staniesz na czele ?pozdrawiam :P
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Komitety kolejkowe...ech, rozmarzyłam się :wink: Kiedyś moja Teściowa założyła taki komitet i wystała dla mnie pralkę automat ! Piękne czasy ;:112
A wracając do orlików , to gdy dojrzeją -pozbieram skrzętnie nasionka i Was obdzielę .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”