Tulipany - nasze zdjęcia i identyfikacja odmian

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tulipany

Post »

Pinkola , przekopałam cały wątek ,zeby zobaczyć Twoje tulipany . Piękne ;:oj .
Sadziłaś je chyba w plastikowych dość wąskich doniczkach?. Jak to zrobiłaś , ze nie zmarzły Ci zeszłej zimy?.
Moje tulipany po mału wystawiają kły , ale mam balkon zachodni , i brak słońca hamuje ich dalszy rozwój. W Wawie od przyszłego tygodnia ma być coraz cieplej , podejrzewam , ze ruszą.
U tych pędzonych w domu pojawia się 3 liść.
Magda trzymam kciuki za te Twoje "zalane",dadzą radę.
Natomiast niespodzianką jest powojnik i wiciokrzew, mają już cm pąki :shock:
Aga
Awatar użytkownika
Pinkola
50p
50p
Od: 11 wrz 2010, o 22:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Samsu dziękuję (i podziwiam, że się przekopałaś, bo ja sama nie miałabym siły :wink: ) typowe balkonowe doniczki wpakowane w skrzynię ze styropianu. Dwa lata temu było zimniej niż ostatnio, to nie temperatura sama w sobie winna ile jej złe zgranie z czasem :lol:

Saymon dzięki, to już wiem jakie tulipany są teraz w kwiaciarniach :D
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Pinkola, mam kilkadziesiąt cebulek - 20-25. Podzieliłam je na eksperymentalne grupy.

Jedna jest na balkonie w ocieplanych donicach - kilka dni temu kielki juz wychodziły z ziemi.

Druga - jakieś 6-8 cebulek posadzona jesienia do w miarę dużej doniczki, stała na balkonie do pierwszych mrozów, potem wniosłam do domu - tu kwitnienie jest ładne, pokazywałam zdjęcia wcześniej. Obecnie kwitnie biały a bordowy queen of the night się szykuje. Później wstawię zdjecia.

Trzecia - przetrzymana w lodówce i wsadzona do ziemi w styczniu też nędzne, chyba zaatakowane grzybem a niektóre w ogóle nie wytworzyły kwiatu.

W przyszlym roku wykorzystam te same cebulki, ale wsadzę je do jednej donicy gęsto o tak:
http://www.youtube.com/watch?v=WbXVXhWTqV8

Samsu, masz powojnika na balkonie? Ja też próbowałam ale mi umarł w zimie.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Obiecane zdjęcia:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Pinkola
50p
50p

Post »

dzięki :D jedną doniczkę zrobiłam jak na filmie, dam znać jak i co wyjdzie.
Samsu
500p
500p

Post »

Magda , ale zazdroszczę Ci tej wiosny w domu :wink: , piękne są .
Aga
Ana_Zielona
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lut 2013, o 15:47

Post »

Witam, z góry przepraszam jeśli moje pytanie wyda się niemądre, ale moja przygoda z ogrodnictwem dopiero się zaczyna. Mam już trochę doświadczenia, ale w tym roku postanowiłam zabrać się za to poważniej.
Posadziłam jesienią tulipany, ale zostało mi kilka cebulek. Puściły żółte pędy, co powinnam teraz zrobić? Czy za późno żeby je uratować?
Zostało mi tez trochę cebulek wiosennych kwiatków, co z nimi można zrobić?
Przepraszam i proszę o radę.
saymon
100p
100p
Od: 21 gru 2011, o 19:58

Post »

Ana_Zielona pisze:Witam, z góry przepraszam jeśli moje pytanie wyda się niemądre, ale moja przygoda z ogrodnictwem dopiero się zaczyna. Mam już trochę doświadczenia, ale w tym roku postanowiłam zabrać się za to poważniej.
Posadziłam jesienią tulipany, ale zostało mi kilka cebulek. Puściły żółte pędy, co powinnam teraz zrobić? Czy za późno żeby je uratować?
Zostało mi tez trochę cebulek wiosennych kwiatków, co z nimi można zrobić?
Przepraszam i proszę o radę.
Odgrzebać śnieg (jeśli jest) i posadzić. Będzie coś albo nie, jak nie posadzisz nie będzie na pewno.
:wit
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 :-) )
Awatar użytkownika
Pinkola
50p
50p

Post »

proszę o pomoc. Odkryłam doniczkowe tulipany i na wierzchniej warstwie ziemi jest lekka pleśń. Wymyśliłam, że zbiorę tę warstwę, dosypię nowej ziemi i podleję previcurem.
Jak sądzicie?

p.s. teraz już nie ma prawa być zimno :wink:
ponkers73
50p
50p
Od: 22 sie 2011, o 20:00

Post »

Nie jestem specjalistą-agronomem :D ale gdy miałem podobne przypadki w kwiatach doniczkowych wystarczyło zmniejszyć podlewanie ,praktycznie lekko przesuszyć, dodatkowo łyżeczką wybierałem "kłębki" pleśni a ziemię -górną warstwę" co parę dni wzruszałem np widelcem i to w zasadzie pomagało.Podlanie
Previcur Energy raczej nie powinno zaszkodzić ,dodatkowo jeżeli doniczka była dotąd przykryta to już nie zakrywać.
Awatar użytkownika
Pinkola
50p
50p

Post »

czyli działało :D dziękuję, tak czas już było odkryć.
trzymam kciuki za wszystkie forumowe tulipany ;:333
Samsu
500p
500p

Post »

Magda to ten pędzony na balkonie do mrozów ,a póżniej przetrzymany w lodówce . To odmiana niska do 20cm.
Aga
_fox_

Post »

Samsu kilka odmian jest podobnych do niego ale popatrz na Ancilla
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Samsu
500p
500p

Post »

Jacku , dziękuje , to jednak nie Ancilla , ale pogrzebałam trochę w necie ,to jest Greigii Albion Star.
Aga
Lucia
200p
200p
Od: 17 paź 2011, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo proszę o podpowiedź co zrobić. Mam rabatkę na której jest ok. 100 tulipanów, połowa wystawiła już łebki na jakieś 3-4 centymetry. Niestety za jakieś 2-3 tygodnie zjawią się u mnie Panowie od kanalizacji, którzy rozkopią moje poletko z tulipanami, tu pojawia się moje pytanie czy jest sens wykopać tulipany które wyszły w inne miejsce? Czy zakwitną w tym roku? Dziekuje za pomoc
Pozdrawiam Paulina
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”