Zioła na działce cz. 1
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zioła na działce - uprawiacie ?
Czy drapacz rozsiewa się jak ogórecznik albo rumianek? Czytałam że jest jednoroczny..
- WacekJ
- 200p
- Od: 22 maja 2011, o 16:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam zamiar sprawdzić - pierwszy raz go posiałem , dotychczas kupowałem suszone ziele w sklepach zielarskich .Bufo-bufo pisze:Czy drapacz rozsiewa się jak ogórecznik albo rumianek? Czytałam że jest jednoroczny..
- Bufo-bufo
Widywałam kiedyś przez parę lat pas mięty o tym kolorze, zimowała (była od zachodu osłonięta iglakami), miała ładny zapach, ale nie wiem jaka to była.
Zapoznałam się z właściwościami drapacza, ciekawe ziółko.
Zapoznałam się z właściwościami drapacza, ciekawe ziółko.
Proszę o pomoc co zrobiłam źle.
Otóż kilka dni temu ścięłam oregano i zostawił do ususzenia. Dziś sprawdzam czy jest już suche a ono kompletnie straciło swój zapach, aromat.
Oregano jest suszone na papierze pergaminowym w kuchni na poddaszu. Temperatura w upalne dni w okolicach nawet 25 stopni.
Otóż kilka dni temu ścięłam oregano i zostawił do ususzenia. Dziś sprawdzam czy jest już suche a ono kompletnie straciło swój zapach, aromat.
Oregano jest suszone na papierze pergaminowym w kuchni na poddaszu. Temperatura w upalne dni w okolicach nawet 25 stopni.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
"Surowce olejkowe suszy się w temperaturze 30-35°C, aby uniknąć utraty związków lotnych m.in. oregano, melisa, tymianek, anyż, mięta pieprzowa, rozmaryn, szałwia, estragon, rumianek, mniszek, nagietek, ostropest, rumianek, oman, bylica, cząber, bazylia."
...więc chyba było za zimno...Ja suszę w suszarce elektrycznej,ew.w na prawde piekna pogodę na dworze w ciepłym i przewiewnym miejscu
...więc chyba było za zimno...Ja suszę w suszarce elektrycznej,ew.w na prawde piekna pogodę na dworze w ciepłym i przewiewnym miejscu
- LilaRose
- 200p
- Od: 22 paź 2009, o 23:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie, nie, nie, to troszkę nie tak. Ta temperatura 30- 35*C to temperatura maksymalna a nie minimalna czy obowiązkowa w jakiej powinno suszyć się zioła. Substancje lotne, jak nazwa wskazuje, ulatniają się łatwiej powyżej temperatury 40*C. W 25*C olejki eteryczne raczej pozostają
w suszu niż uciekają. HotPaper nic nie zrobiłaś źle. Taki po prostu susz wyszedł w tym roku i tyle. Ciągle i namiętnie odsyłam do http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 32&t=35521 . Nasze ogródkowe oregano jest zawsze mniej aromatyczne niż to sklepowe i z tym niewiele da się zrobić. Tak po prostu jest i już, zwłaszcza, że to lato(przynajmniej u mnie) jest mało słoneczne. 

Pozdrawiam- Liliana
- Ivona44
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
Pozdrawiam, Iwona.
Dziękuję za odpowiedzi.
LilaRose, kiedy roztarła liść oregano w dłoni poczułam jego lekki aromat, więc chyba po prostu jest tak jak napisałaś - mniej aromatyczne porównując ze sklepowym, ale jakiś tam aromat jest ;)
LilaRose, kiedy roztarła liść oregano w dłoni poczułam jego lekki aromat, więc chyba po prostu jest tak jak napisałaś - mniej aromatyczne porównując ze sklepowym, ale jakiś tam aromat jest ;)
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
Moje zioła już nie nadają się na zbiór, ale zerwałam trochę przed kwitnieniem i ususzyłam (mięta i tymianek):
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
-
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
Ivona44, zioła ziołami, ale kamienne płyty poprzerastane różnym karmikiem piękne.
- Ivona44
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
No fakt nie zaprzeczę, wygląda bajecznie, dzięki
i pomyśleć, że kiedyś nie znałam tej ślicznej roślinki z białymi kwiatuszkami 

Pozdrawiam, Iwona.
-
- Bufo-bufo
Płukanki na bazie szałwii, tymianku i mięty są skuteczne przy bólu gardła. A także szałwii i rumianku. Trzeba tylko odpowiednio dobrać proporcje. Szałwia jako przyprawa nadaje się głównie do mięs i sosów mięsnych, ale i do doprawiania roślin strączkowych i nabiału (w tym masła). Jest bardzo wyraźna w smaku więc trzeba ją mocno rozdrobnić i nie za dużo dodawać. W ogóle raczej używać umiarkowanie. Można stosować (liście) w postaci świeżej i suszonej.
-
No właśnie Bufo-bufo, nie można przesadzać z ilością szałwi. Czyli nie jestem w stanie przejeść tych krzaczków, a zawsze mi żal, jak zmarnieją. Nie da sie ukryć, że jej aromat kojarzy mi się z bólem dziąseł. Ale szukam rad.
Na lubczyk znalazłam sposób. Kiedy go strzygę, zanoszę do pobliskiej budki warzywnej i już mam poczucie, że nie zmarnowałam. A co Pan z nim zrobi, to już jego problem.
Na lubczyk znalazłam sposób. Kiedy go strzygę, zanoszę do pobliskiej budki warzywnej i już mam poczucie, że nie zmarnowałam. A co Pan z nim zrobi, to już jego problem.