Nowy ogród Jacka cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, śliczne masz te dalie :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesz Jacku .że mam te same dalie ,kupiłam je i Benka :P
Zeby jeszcze nie trzeba było ich wykopywać na zimę ,,,,jak ja tego nie lubię :P
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Jacku, z daliami jest trochę kłopotu ale widać, że potrafią się odwdzięczyć. Pięknie u Ciebie kwitną. :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witajcie :!: Dopiero teraz mam chwilkę czasu po ciężkim dniu. Dziękuję Wam za odwiedziny :)

Jolllu, bardzo dziękuję, o niczym innym teraz nie marzę tylko o cieple.

Moniko, dalie rozweselają ogród właśnie o tej porze roku. Kwitną nieprzerwanie do mrozu.

Bogusiu, a znasz może nazwę tej różowej kaktusowej? Wykopypawnie dalii jest dla mnie tak naturalne, że przestałem się nad tym zastanawiać, a bez tych kwiatów, czegoś by mi brakowało w ogrodzie.

Dzięki Maju :) Myślę, że z daliami jest mniej kłopotu niż np. z różami, które trzeba pryskać, przycinać itp. No niestety, trzeba dalie wykopać i przechować na zimę.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To chyba nie są ostatnie kwiaty nasturcji. Ona kwitnie niezmordowanie aż do pierwszych przymrozków :wink: Bardzo ją lubię pomimo tego, że jest ulubienicą mszyc. Chociaż w tym roku jakoś odpuściły mojej nasturcji.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj Jacku prześliczne dalie pokazałeś :D one tak długo zatrzymują lato w ogrodach :D Widzę również piękne donice :D
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Jacku !
Czyżbyś marzył o ogrzewaniu w domku ?
Przez te bardzo zimne kila dni musiałeś strasznie marznąć !
My zmieniamy piec i będę z Tobą solidarna w krioterapii.
Wyhodowałeś Jacku bajkowe dalie, jak tak lubisz te rośliny, mogę Ci odesłać na wiosnę kremowe ( będę dzielić).
Bardzo podoba mi się stylowa donica.
Pozdrówki.

:) :D :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie moi Drodzy :!: Wasze słowa ogrzewają w te zimne dni, choć dziś wyjątkowo ciepło pomimo deszczu. Przy takiej pogodzie jak dziś kwiaty będą jeszcze ładnie i długo kwitły.

Iza-Tu.ja, moje/Twoje nasturcje zachorowały - takie tuneliki wygryzione wewnątrz liścia, i dlatego szybciej przekwitły. Jeszcze są dwa kwiatki. Ale zebrałem trochę nasion więc za rok mam nadzieję, będą dłużej kwitły :)

Agness, dalie mają się świetnie i nigdy nie były tak wysokie (niektóre ponad 2m). Widać tutejsze warunki im odpowiadają. Zakryły całkowicie niskie krzewy, które posadziłem za nimi.

Dziękuję Pelagio :) Chętnie przyjmę kremową dalię, bo takiej nie mam.
No niestety, ogrzewania jeszcze nie mam, wszystkie okna pootwierane dzień i noc, bo musi się wietrzyć (remont) więc ostatnie dni były trudne. Nawet na forum nie miałem ochoty, bo ręce miałem zgrabiałe. Ale to się wkrótce zmieni. Wkrótce przyjdzie wiosna :wink:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jacku, wyszukałam w @ odnośnie rozmnażania żarnowca:

"Rozmnaża się z nasion wysiewanych bezpośrednio na miejsce. Jeśli rozmnażany poza miejscem docelowym to wskazana jest produkcja w pojemnikach, jako że nie znosi dobrze przesadzania." http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Cyti ... parius.htm

"rozmnażanie: gatunek poprzez wysiew nasion jesienią," http://poradnikogrodniczy.pl/dikozdlis4.php

Trzymam kciuki za powodzenie :D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Halinko :!: Bardzo dziękuję za informacje. Posieję zatem żarnowiec niebawem. Obserwuję też badylki, które od Ciebie dostałem ale na razie nie ma oznak przyjęcia. Poczekamy do wiosny :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie. Wczoraj i dziś ciepło choć na przemian z deszczem i silnym wiatrem. Wyskoczyłem tylko na chwilę do ogrodu i posadziłem resztę cebulek - tulipany, irysy holenderskie i narcyzy.
Przy okazji rzuciłem okiem na całość. Niektóre rośliny już kończą wegetację, np. funkie, którym zupełnie zżółkły liście. Inne kwitną ponownie lub są w pełnym rozkwicie. Miłą niespodzianką była inkarwilla, z nowymi kwiatkami. Pojedyncze kwiatki są też na kuklikach, krwawnikach, rozwarze i ostrogowcu. A astry, dalie, aksamitki i wiele innych kwitnie w najlepsze. I super odkrycie - mam cyklameny :!: Przyplątały się małe cebulki z rośliną od Gabrysi. Dzięki za taki bonus, bo nigdy jeszcze ich nie miałem.
nachyłki ciągle w formie
Obrazek
długo oczekiwana premiera - szałwia omszona różowa
Obrazek
jesienny koktail ze słoneczniczkami i szałwiami
Obrazek
i jeszcze jedna szałwia - błyszcząca. W tym roku skromnie - tylko jedna siewka przeżyła
Obrazek
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie zdawałam sobie sprawy ,że jest taka różnorodność szałwii :shock:
Co chwilę spotykam się na Forum z nowymi odmianami i kolorkami.....a ja zawsze myślałam ,że to taki zwykły nudny krzaczek, tyle ,że ładnie pachnący :wink: :lol:

Koktajl jesiennych kolorów wyszedł Ci Jacku bardzo apetyczny :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

JacekP pisze:Witaj Halinko :!: Bardzo dziękuję za informacje. Posieję zatem żarnowiec niebawem. Obserwuję też badylki, które od Ciebie dostałem ale na razie nie ma oznak przyjęcia. Poczekamy do wiosny :)
Jacku, jak by co, to wiosną wyślę nowe badylki albo ukorzenione roślinki, jeżeli moje się ukorzenią :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Jacku :) Jeszcze kwitnąco u Ciebie :)
Nie wiedziałam, że można wysiewać żarnowce.... Mam mieszane uczucia w stosunku do nich- już pięć mi wymarzło :cry: Kolejnego posadziłam wiosną, mam ndzieję, że przeżyje...
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie!

Cynthio, szałwie nie są bardzo, bardzo popularnymi roślinami a jest ich kilkaset gatunków. Oczywiście większość to dzikuski ale i wśród ogrodowych jest w czym wybierać. Rozglądam się za szałwią srebrną (salvia argenta) i omszoną białą. Rozsiała się też u mnie szałwia 'Vulcano' i muszę poczytać, czy to jednoroczniak, czy dwulatka.

Dziękuję Ci Halinko :) Myślę, że część badylków się przyjmie ale przed nami zima więc wszystko okaże się wiosną. Piękna się robi ożanka :)

Moniko, ja też dopiero od Halinki sie o tym dowiedziałem, ale zdaje się, że łatwiej rozmnożyć żarnowiec z nasion niż z badylków więc próbuję dwóch sposobów jednocześnie.
No niestety, zima bywa niełaskawa dla wielu roślin. Np. przyjęły mi się gałązki hebe no i tu problem, bo to wrażliwe rośliny więc muszę je zabrać do pomieszczenia. Te rosnące w gruncie mocno okryję.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”