Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Biotit pisze:Bardzo smaczny jest chleb żytni na zakwasie z dodatkiem prażonej cebuli.
Fajny pomysł :D
Robiłam kiedyś bułki pszenne z prażoną cebulką. Nie pomyślałam, by dodać do chleba.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

A prażona cebulka to taka ze sklepu,czy wykonana własnoręcznie?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ela
ja ją od 6 lat kupuję w hurtowni w W-wie wędliniarz.com na Prymasa 62.
Używam przy robieniu kaszanki, kiedyś robiłem cebularz , był smaczny, więc dodałem do ciasta chlebowego i tak już zostało. Kilka razy próbowałem sam zrobić, ale to było nie to.
Moje wątki
Festina Lente
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Tatarczuch upieczony, ładny prawda? :D Nic nie opadł, pachnie ładnie, spękania na wierzchu delikatne. Gorący wierzch posmarowany masłem a krojenie i próba jutro.
Obrazek
Urósł ponad dwukrotnie najpierw w misce, potem w formie.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34

Post »

Moniko, dziękuję za odpowiedź, problem w tym, że chleba nie piekłam nigdy do tej pory, nie mam żadnego sprawdzonego przepisu (który polecacie do wypieku chleba z orzechami ?), nie wiem gdzie kupić melase, zakwas itd gdyż sama tego nie zrobię (kiedyś próbowałam bezskutecznie).

A prażona cebulka bardzo dobra i tania jest w Lidlu za 2,99 opakowanie objętości chyba 300 ml.
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
bietka1964
200p
200p
Od: 19 mar 2013, o 16:19

Post »

Tatarczuch wyszedł Ci kncertowo..Jak w smaku?
x-xm-a

Post »

Do koncertowego to mu jeszcze brakuje :wit zwłaszcza, że ja nie jadłam oryginału.

Poprzedni wypiek był nieudany, bo ciasto wydawało mi się za rzadki i dodałam suchej mąki...bleee.. po upieczeniu sypkie i niesmaczne.
Na zdjęciu 'kromka. ma ok. 0,5 cm i dobrze się trzyma. W smaku jak dla mnie może być, oceni go bezglutenowiec. Placek ma górę miękką, jest lekko wilgotny, lekko słodkawy.
Ale się rozpisałam :lol:
Obrazek
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Brawo! Prezentuje się świetnie. :D
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Moniko,gratulacje.Jesteś na najwyższym pudle. ;:108 .Co zrobiłaś z białkami?Może by tak dodać jako pianę?
x-xm-a

Post »

Teraz dopracowanie w rękach bezglutenowców. Osobiście wolę żytnie i pszenne :wit
Chyba powinno się dodać więcej mleka do rozklejania, może zmniejszyć ilość cukru..Kłopot w tym żeby trafić potem z konsystencją ciasta. Moje było jak bardzo gęste ciasto naleśnikowe, nie rozlewało się.
Obrazek
A zapomniałam dopisać - płaska łyżeczka soli i aż 3/4 200g kostki masła roztopionego.

KaLo białka na 'jajeczniczkę' :D
Nie wiem czy powinno się dodać, ten wypiek jest wzorowany na babce drożdżowej parzonej - tam białek nie było, ale kto nie spróbuje ten nie wie..
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko,że babka jest z mąki z glutenem.Piana z białek pewnie by dodała pulchności i stanowiła "rusztowanie" dla skrobi.Dodatek mąki z kaszy palonej na pewno poprawił smak.
PS.
Na litewskich stronach jest co nieco o słodzie żytnim fermentowanym.Ponoć to litewski wynalazek.Mają nawet patenty.
x-xm-a

Post »

Myślę, że można spróbować, w końcu dążymy do doskonałości :) . W starym przepisie na placek ze skrobi ziemniaczanej ubite białka są dodawane.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To samo w moich przepisach na chleb kukurydziany.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-xm-a

Post »

Przypomniało mi się dlaczego białek nie brałam pod uwagę - ciasto drożdżowe wymaga wyrastania, a z ubitymi białkami powinno się włożyć od razu do pieca..
Teraz spojrzałam na przepis na ten placek ze skrobi ziemniaczanej - białka są ale z kolei nie ma drożdży.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mało mam ostatnio czasu aby być na bieżąco, więc dzisiaj nadrabiam zaległości.
Monika ;:oj jestem pełna podziwu, wygląda jak oryginał z targowiska w Żarkach. Wyszedł Ci pięknie i pewnie tak samo dobrze smakował.
Jednocześnie spróbuję odpowiedzieć na pytanie Piotra (Biotit sorry z opóźnienie ;:196 ) gdzie kupuję surowce do wypieku chleba.
Ja idę w tatarczukowych eksperymentach zupełnie w inną stronę. Trochę uzupełniłam swoją wiedzę na temat choroby, która mnie trapi i wyszło mi, że oprócz glutenu szkodzą mi również drożdże. To ogranicza moje możliwości przy pieczeniu prawdziwego tatarczucha, bo muszę piec na zakwasie.
Robię już drugi zakwas, pierwszy nie był zadowalający i został częściowo zużyty a częściowo zutylizowany.
Szkieletem dla mojego chleba musi być więc kasza. Stwierdzam, że dla mnie lepsza jest kasza niepalona, palona za bardzo zmienia smak chleba, taki chleb jest dobry do jedzenia najwyżej z masłem, wędlina mi do niego już nie pasuje.
Obrazek Obrazek
To są składniki z których piekę, od niedawna mam mąkę z młyna zamiast takiej z torebki. Czy jest lepsza nie umiem powiedzieć, na pewno jest tańsza ( za 10 kg zapłaciłam 35 zł)
Kasza niepalona jest do kupienia na wagę na każdym targowisku cena zależnie od sprzedającego od 3,5-7 zł. Płatki tylko w sklepach ze zdrową żywnością i były szalenie drogie ale dzięki uprzejmości miłej koleżanki z FO mam linka do fajnego sklepu gdzie mogę kupić je taniej.

PRZEPIS NA CHLEB GRYCZANY (LUB JAGLANY) NA ZAKWASIE
2 szklanki mąki gryczanej (jaglanej)
1 szklanka płatków gryczanych (jaglanych)
1 szklanka otrębów gryczanych (ostatnio zabrakło ich w Netto więc dałam 2 szklanki płatków)
4 kopiaste łyżki uprażonej kaszy gryczanej niepalonej niesolonej (jaglanej)
4 kopiaste łyżki (gęstego jak błoto) zakwasu
1 płaska łyżka soli ( jeśli kasza była prażona z solą bo np chcecie ją też zużyć do gulaszu to dać połowę)
1 kopiasta łyżka miodu
2-2,5 szklanki mleka
Sól, miód dodać do podrzanego mleka, mieszając dodać zakwas. Sypkie składniki wymieszać w misce dodać mleczną mieszankę, wyrobić drewnianą łyżką ( właściwie to nie wiem dlaczego ale w prawie każdym przepisie na chleb na zakwasie tak pisze)
Nałożyć masę do foremki i zostawić do wyrośnięcia ( ja zostawiłam na 5 godzin, bo ostatnio 6 było za dużo tzn. chleb najpierw wyrósł a potem opadł). W identyczny sposób piekłam chleb jaglany.
Obrazek Obrazek Obrazek Chleb dla mnie wyśmienity, problemy z krojeniem są niewielkie ale to przez tą spieczoną skórkę (dodatek miodu), z którą nie mogę sobie poradzić.

-- 31 sty 2015, o 19:53 --
monika pisze:Powiem szczerze, że ja bezglutenowych nie jadam. Zainteresowana jestem dobrym, w miare smacznym wypiekiem bezglutenowym tylko i wyłącznie ze względu na dziecko mojej koleżanki. I jak na razie, jako namiastka pieczywa, po dodaniu odrobiny skrobi, wygrywa pieróg biłgorajski.

whitedame czy ten chleb jest klejący w środku? I jaki smak? kwaskowaty?
Przepraszam, dopiero teraz zauważyłam pytanie. Chleb ma lekko kwaskowaty smak, bardzo słabo wyczuwalny i jest ciężki, zbity ale do noża się nie klei, raczej rozpada się górą (spieczona skórka) przy nieumiejętnym krojeniu lub tępym nożu.
Przy odrobinie uwagi można pokroić ładne kromeczki, może nieco grubsze jak chleb jest świeży, później już nie ma różnicy.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”