Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie pomimo kilku dni deszczu i ogólnego zachmurzenia i chłodu ziemia dalej sucha. Korzystając z ochłodzenia wykopywałam dwie rośliny aby zmienić im miejsce i wyobraź sobie, że sucha ziemia wysypała się im spomiędzy korzeni
Paprocie ogrodowe Cz.1
- mist
- 50p

- Od: 20 maja 2010, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Paprocie ogrodowe -kto jakie ma ?
Jeśli mają zielone pastorały, ale zatrzymane w rozwoju to nie jest tak źle. Może się rozwiną.
Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie pomimo kilku dni deszczu i ogólnego zachmurzenia i chłodu ziemia dalej sucha. Korzystając z ochłodzenia wykopywałam dwie rośliny aby zmienić im miejsce i wyobraź sobie, że sucha ziemia wysypała się im spomiędzy korzeni
Serdecznie Miłka
- izabella1004
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie nie uspily .Piekne te twoje nowe nabytki.majek68 pisze:Czy te upały uśpiły wszystkich miłośników paproci ?
c,d

Moim zdaniem Dryopteris 'erythrosora' i sieboldi źle znoszą nasz klimat.U mnie rokrocznie późno odbijają...a mają po 7 lat.Chyba po prostu podmarzają?
Miłkote pastorały to bardziej pomarańczowo-brązowe,niż zielone
Może przez tę barwę młodych liści bardziej wrażliwe
Nie przetrwały u mnie podobnie kolorowe Dryopteris labordei i 'koidzumiana'.
Dryopteris sieboldi pierwszy raz 'wypuścił' liście z zarodnikami i co dziwne zawsze te pierwsze były marne...
Dodam jeszcze zdjęcia mniej wymyślnych odmian Athyrium
Athyrium 'Plumosum cristata'.Według mnie jedna z ładniejszych paproci gruntowych.

Athyrium f.f.'Corymbiferum'

Miniatura Athyrium filix-femina,odmiana 'Minutissimum'

Pozdrawiam-Tomek.
Miłkote pastorały to bardziej pomarańczowo-brązowe,niż zielone
Może przez tę barwę młodych liści bardziej wrażliwe
Dryopteris sieboldi pierwszy raz 'wypuścił' liście z zarodnikami i co dziwne zawsze te pierwsze były marne...

Dodam jeszcze zdjęcia mniej wymyślnych odmian Athyrium
Athyrium 'Plumosum cristata'.Według mnie jedna z ładniejszych paproci gruntowych.

Athyrium f.f.'Corymbiferum'

Miniatura Athyrium filix-femina,odmiana 'Minutissimum'

Pozdrawiam-Tomek.
-
Erik
- 100p

- Od: 30 sty 2010, o 12:55
Witam!
Mam pytanko ostatnio zakupiłem paproć drzewiastą (Dicksonia antarctica).
Kłodzina jest podwójna(dwie paprocie,jeden korzeń) czy można ją podzielić na dwie na wiosnę czy lepiej nie ryzykować.
Czytałem że można przez podział tak jak paprocie bylinowe i paprotniki.
Prosze ekspertów o poradę bo widzę że w tej dziedzinie jesteście NAPRAWDE THE BEST!
POZDRAWIAM!
Mam pytanko ostatnio zakupiłem paproć drzewiastą (Dicksonia antarctica).
Kłodzina jest podwójna(dwie paprocie,jeden korzeń) czy można ją podzielić na dwie na wiosnę czy lepiej nie ryzykować.
Czytałem że można przez podział tak jak paprocie bylinowe i paprotniki.
Prosze ekspertów o poradę bo widzę że w tej dziedzinie jesteście NAPRAWDE THE BEST!
POZDRAWIAM!
-
majek68
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 19 sty 2011, o 12:51
ERIK
Dicksonia antarctica - jak większość bylin można rozmnożyć z odkładów powietrznych .
Dodatkowym plusem jest łatwość z jaką ta paproć się ukorzenia .Importowana jest w postaci
kawałków pociętych kłodzin ukorzenionych w dalszej produkcji . Ta forma podziału będzie dla rośliny bezpieczna .
Dicksonia antarctica - jak większość bylin można rozmnożyć z odkładów powietrznych .
Dodatkowym plusem jest łatwość z jaką ta paproć się ukorzenia .Importowana jest w postaci
kawałków pociętych kłodzin ukorzenionych w dalszej produkcji . Ta forma podziału będzie dla rośliny bezpieczna .
- mist
- 50p

- Kontakt:
Kto wie Tomku, może i teraz są "marne" a każde kolejne będą piękniejsze i dorodniejsze
Serdecznie Miłka
U mnie jest podobnie. Dopiero teraz wyszedł pierwszy liść u D. sieboldi i to ładny . Wydaje mi się ,że jakoś dziwnie się zachowują w tym roku paprocie.Mają bardzo powolny i późny start.TomekMr pisze:Dryopteris sieboldi pierwszy raz 'wypuścił' liście z zarodnikami i co dziwne zawsze te pierwsze były marne...
Pozdrawiam , Elżbieta
-
larix
- 200p

- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Problem z późnym wyrastaniem nowych liści paproci w tym roku lub, co gorsza, z tym, że paproć nie przeżyła zimy powtarza się jak widzę u wielu z nas. Nie bardzo mogę zrozumieć dlaczego tak się dzieje bo niektóre wrażliwe gatunki maja się dobrze np. Ch. tomentosa, A. adiantum-nigrum a inne, wydawało by się twarde, są rachityczne lub nie zameldowały się wcale np. Polystichum setiferum p.d.
Kilka zdjęć moich paproci z ubiegłego tygodnia.

Polypodium vulgare - lubię tę paproć, jest niezawodna, dobrze czuje się na jasnych stanowiskach, wśród korzeni czy kamieni. Tu rośnie na słonecznym stanowisku na wapiennym salmiaku.

Cheilanthes tomentosa - wydawało by się że jest wrażliwa na niskie temperatury bardziej niż inne gatunki. Tej zimy zrobiłem jej jedynie daszek na chroniąc ją przed nadmiarem wilgoci. Wygląda jak widać, świetnie.

Asplenium trichomanes - twarda jak skała paproć skalna a do tego ma delikatną, zwiewna fakturę liści. Moja ulubiona

Asplenium rhizophyllum- tak zwana Walking Fern, dobrze przezimowała i wypuszcza ładne, nowe liście. Mam nadzieje, że wybierze się na "spacer". Zrobiłem jej miejsce wyłożone mchami gdyż takie ?ścieżki? lubi najbardziej

Asplenium adiantum-nigrum - nie tak wrażliwa na mrozy jak widać. Największy z aspleniów rosnących w naszym kraju. Długość liścia do 40 cm.

Asplenium cuneifolium- kolejna paproć skał serpentynitowych, która ma się dobrze.

Asplenium fontanum - Pierwszy sezon u mnie w ogrodzie ale zimę przeżyła dobrze i zaczyna wypuszczać nowe listki
Kilka zdjęć moich paproci z ubiegłego tygodnia.

Polypodium vulgare - lubię tę paproć, jest niezawodna, dobrze czuje się na jasnych stanowiskach, wśród korzeni czy kamieni. Tu rośnie na słonecznym stanowisku na wapiennym salmiaku.

Cheilanthes tomentosa - wydawało by się że jest wrażliwa na niskie temperatury bardziej niż inne gatunki. Tej zimy zrobiłem jej jedynie daszek na chroniąc ją przed nadmiarem wilgoci. Wygląda jak widać, świetnie.

Asplenium trichomanes - twarda jak skała paproć skalna a do tego ma delikatną, zwiewna fakturę liści. Moja ulubiona

Asplenium rhizophyllum- tak zwana Walking Fern, dobrze przezimowała i wypuszcza ładne, nowe liście. Mam nadzieje, że wybierze się na "spacer". Zrobiłem jej miejsce wyłożone mchami gdyż takie ?ścieżki? lubi najbardziej

Asplenium adiantum-nigrum - nie tak wrażliwa na mrozy jak widać. Największy z aspleniów rosnących w naszym kraju. Długość liścia do 40 cm.

Asplenium cuneifolium- kolejna paproć skał serpentynitowych, która ma się dobrze.

Asplenium fontanum - Pierwszy sezon u mnie w ogrodzie ale zimę przeżyła dobrze i zaczyna wypuszczać nowe listki
- mist
- 50p

- Kontakt:
Przepraszam, że z prywatą otwarcie, ale przyjrzawszy się dokładnie Twojej sadzonce P. setiferum 'Rotundatum Cristatum' widzę tylko na jednym liściu grzebyk. Wraz z wyrastaniem nowych liści grzebyki zagęszczą się i zwielokrotnią ?larix pisze:Problem z późnym wyrastaniem nowych liści paproci w tym roku lub, co gorsza, z tym, że paproć nie przeżyła zimy powtarza się jak widzę u wielu z nas. Nie bardzo mogę zrozumieć dlaczego tak się dzieje bo niektóre wrażliwe gatunki maja się dobrze np. Ch. tomentosa, A. adiantum-nigrum a inne, wydawało by się twarde, są rachityczne lub nie zameldowały się wcale np. Polystichum setiferum p.d.
Serdecznie Miłka
Nie miałbym nic przeciwko gdyby 'dospacerowała' na ul.Nowąlarix pisze:
Asplenium rhizophyllum- tak zwana Walking Fern, dobrze przezimowała i wypuszcza ładne, nowe liście. Mam nadzieje, że wybierze się na "spacer".
Po zdjęciach widać,że sprawiłeś paprociom skalnym optymalne warunki.Gratuluję
-
larix
- 200p

- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak się powinno stać gdyż młode liście zwykle różnia się od liści dorosłych. To zjawisko obserwowane jest u większości paproci. Gdyby tak się jednak nie stało to mam w zanadrzu dla Ciebie taką z ładnymi grzebykamiMiłka pisze: Wraz z wyrastaniem nowych liści grzebyki zagęszczą się i zwielokrotnią ?
Do Nowej ode mnie nie daleko i już rozpoczęła spacerTomek pisze:Nie miałbym nic przeciwko gdyby 'dospacerowała' na ul.Nową
Niech mi będzie wolno polecić wirtualny spacer po ogrodzie Tomka, jednego z naszych forumowiczów. Po ogrodzie oprowadza inna nasza forumowiczka Miłka pokazując piękne kompozycje rabat, śliczne paprocie i inne rośliny. Jednym słowem bajka
http://koloryogrodu.blogspot.com/2011/0 ... esc-i.html
Zenonie, nie pokazywałeś się ostatnio ale, jak już pokazałeś - to powtórzę za innymi: Piękne paprocie, w doskonale przygotowanych miejscach i super zdjęcia.
Skorzystałem tez z linku; wspaniałości. Pewnie i tak bym tam niebawem dotarł, bo zaglądam tu i tam.
Skorzystałem tez z linku; wspaniałości. Pewnie i tak bym tam niebawem dotarł, bo zaglądam tu i tam.
Pozdrawiam - Jean
Ja też gratuluje wspaniałych paproci , zadbanych , ślicznie rozrośniętych. Miło popatrzeć na taką kolekcję Asplenium.
A Asplenium rhizophyllum może dojść na ten "spacer" nawet do Wrocławia , z miłą chęcią będzie tu widziana
A Asplenium rhizophyllum może dojść na ten "spacer" nawet do Wrocławia , z miłą chęcią będzie tu widziana
Pozdrawiam , Elżbieta