Borówka amerykańska - 13 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
Redvine
50p
50p
Od: 16 lip 2022, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 13 cz.

Post »

kanap pisze: 21 lip 2023, o 15:51 W tym roku za dużo to nie padało. A ja podlewam wodą z kwaskiem cytrynowy. W następnym roku spróbuję z kwasem azotowym lub fosforowym, ale się boję bo to silnie żrące pewnie jest.
Jeśli się nie przesadzi ze stężeniem to chyba jest ok? Na plantacjach właśnie tymi kwasami chyba zakwaszają wodę. Ile tego kwasku dajesz na 10l? Musze coś kupić do zakwaszania właśnie i zastanawiam się co lepiej cenowo wychodzi.
kanap
200p
200p
Od: 13 paź 2015, o 13:37

Post »

Ja wyjściowe pH deszczówki miałem 6, po dosypaniu 20g kwasku cytrynowego do 20l wody pasek pokazywał mi pH 4. Niektórzy mówią że kwasek w ziemi jest bardzo nietrwały. O co w tym chodzi nie wiem. Na plantacja zakwaszają właśnie albo kwasem azotowym albo kwasem fosforowym. Gdzie kwas azotowy jest tańszą opcją. Tylko pewnie i tak w połowie czerwca trzeba przechodzić na kwas fosforowy żeby rośliny przed zimą wyhamowały z wzrostem.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tym roku podlewam octem jabłkowym . W ubiegłym roku robiłam ocet z nadwyżki
jabłek .
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Redvine pisze: Ile tego kwasku dajesz na 10l? Musze coś kupić do zakwaszania właśnie i zastanawiam się co lepiej cenowo wychodzi.
U mnie przy 7ph na 10l dawałem 5gr jak dobrze pamiętam i zaniżało pH do 5
karion
500p
500p
Od: 5 maja 2022, o 02:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I tak mniej więcej jest.

10L wody poczatkowo 7.82ph

kwasek:

2g - 6.9ph

4g - 5.92ph

6g - 4.81ph

8g - 4.05ph

10g - 3.45ph
karion
500p
500p

Post »

Dobrze , że tylko jednego duka kupiłem na próbe. Wczoraj byłem na
około 1-2 hektarowej plantacji duka i bluecropa. Pozbieraliśmy sobie trochę , bo na krzakach mamy już ok 30proc. Bluecrop smakowo nieco lepiej od duka. Duke nie jest zły ,ale niczym nie zachwycił. Teraz patriot jest moim faworytem smakowym. Nie jest jakiś specjalnie słodki ,ale ma fajny smak. Daje dużo owoców i połowa może trochę mniej to takie spore bombki. Jakbym mógł cofnąć to moze bym spróbował z erliblue albo ciup późniejszego Spartana.
karion
500p
500p

Post »

Bluecrop rzeczywiście bardzo mocno cięty i budowa bardzo smukła ,ale owoce miały od 20 do 22m.
karion
500p
500p

Post »

Czy przycinacie po zbiorach pędy które były by do wycięcia wiosna? Zastanawiam się czy jest sens trzymać coś co i tak będzie do wycięcia. Borówka chyba też karmić musi i dzielić siły na coś co już jest bezwartosciowe. Nadwyżkę młodych przyrostów przycinacie od razu czy wiosna?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Wczoraj na jednym krzaku borówki smakowały zupełnie inaczej jak reszta. Miały taki słodko-cytrusowy posmak. Nie mogłem skojarzyć z żadnym owocem tego smaku, coś jakby rodzynek brazylijski taka nutka. Niestety znacznik się zmył. Ale spróbuje go prześwietlić dzisiaj może się oddusiło na zbaczniku.

Ktoś może strzelić jakąś odmiane? :)
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Karion,
Powodem dla którego nie tnie się borówek latem i jesienią przed zakończeniem wegetacji jest pobudzenie rośliny do ponownego wzrostu. Mogą ruszyć przyrosty wtórne, które są niszczone pierwszymi jesiennymi przymrozkami. Teraz tnę kilka ,,brzydkich'' krzewów w celu radykalnego odmłodzenia.
Bobej,
Z kilkunastu odmian żadna tak nie smakuje. Wrzuć zdjęcia krzewu i jagód.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Czy skracacie na bieżąco zbyt wybujałe świeże pędy ? Niektóre mają po 70-80 cm i się pokładają.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24

Post »

Cięcie to zależy od odmiany i zdrowotności. Mam krzew, który co roku wypuszcza silne odrosty a części owocujące marnieją i zaczynają chorować , zasychać. Tego trzeba się pozbyć już po owocowaniu. Wycinam też pozostałości po gronach owocowych, na których zimują choroby.
Czyli wykonuje takie cięcie kosmetyczne, sanitarne. Nie wycinam całych pędów. Trzeba uważać bo krzew może we wrześniu z pąków śpiących zacząć wybijać.
Powoli zaczyna się proces tworzenia pąków kwiatowych.
Smak słodko cytrusowy ma Herbert i trzeba nieco poczekać z 7 dni i wtedy kosztować bo dochodzi wtedy nutka borówkowa winna. Np. Nelson ma słodki soczysty smak ale nie ma złożoności, którą lubię.
Obrazek
Zamieszczam zdjęcie ciekawej borówki sprzedawanej pod nazwą Patriot. Bardzo dobry smak a owoce są równe i do 2.2 cm. Owocuje cały sierpień i jeszcze we wrześniu. Mam takie 3 szt. Może ktoś rozpozna podobny okaz u siebie?
karion
500p
500p

Post »

Czy już teraz należało by się martwić bez nawożenia jesiennymi przymrozkami po wycięciu kilku starych pędów?
Czy oby nie za wcześnie? Nie mam tu na myśli cięcia z końca lata i jesienią tylko powiedzmy w lipcu.

Teraz jak tniesz kilka brzydkich nie obawiasz się ?

Yogibeer u mnie patriot jest na podobnym etapie część dojrzałych i część zielonych. Identycznie.
Te wyróżniają się smakiem od innych odmian nie zweryfikowanych które tu mamy. Niektóre mogą być jeszcze wyraźnie kwaśne, chyba lubią dłużej powisieć po wybarwieniu.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
karion
500p
500p

Post »

A tak wyglądają borówki kilkunastoletnie po wycięciu wszystkiego do zera w tym sezonie. Widać jeszcze nie mają dosyć i rosną dalej , więc jakby ktoś miał wątpliwości czy wszystko ciąć to wydaje mi się ,że warto.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kanap
200p
200p
Od: 13 paź 2015, o 13:37

Post »

Nie ciął bym tego teraz tylko czekał na wiosnę. Cięcie pobudza do wzrostu do wypuszczania nowych pędów a to nie okres na to.
Co ja teraz zrobię to powycinam te części na których były owoce i na początku sierpnia wysypię "Florovit nawóz jesienny do roślin kwaśnolubnych". W październiku pójdzie jeszcze Carbohumic.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”