Różana hacjenda Anego

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różana hacjenda Anego

Post »

A u nas krupa śnieżna, tworzy skorupę lodową na małej ilości śniegu, zawieja odsłania lodowisko, tworząc niewielkie zaspy.
W sumie, śniegu mało, wiatr przejmujący na wskroś, strach wyjść z domu, dobrze że mam zapas żywności więc się nie narażam. ;:185
Wskazane by były dłuższe spacery, bo kondycja całkiem wysiądzie, gdy nadejdzie pora na prace polowe. ;:33
A ten szczaw to jeszcze teraz miałeś zielony ;:oj ciekawe, czy jedna szpacza rodzina, zapobiegnie inwazji większej chmary intruzów. ;:111
Kolejna różana piękność, jak widać kwitła na bogato, służy im ziemia w ogródku, więc się starają. ;:63 ;:138
Andrzeju, oby Twoja przepowiednia się spełniła, bo wszyscy niecierpliwe wiosny wyglądamy ;trzymajcie się ciepło. ;:4 ;:167
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Różowe bazie - widzę je po raz pierwszy :shock: Piękne!
Nie pomyślałem, że można wysiać pietruszkę jesienią. Fatalnie posiałem ubiegłej wiosny pietruszkę i szybko się skończyła. Zmuszony jestem kupować zieloną pietruszkę ;:185
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Andrzeju
To ostatnie zdjęcie róży Nuits de Young super, podobno ma intensywny zapach.
U mnie od wczoraj napadało sporo śniegu bez odśnieżania nie mogłam otworzyć garażu.
Fatalnie wczoraj i dziś się jeździło. Na rondzie moje małe autko ślizgało się na jezdni, tył trochę zarzucał.
Prędkość rozwijana to 20-30 km/h , max 40 chwilowo.
Ale teraz to może padać śnieg bo właśnie od dzisiaj jestem na starym urlopie.
I mam zamiar nadrobić trochę zaległości na forum.
Co do róży Elmshorn to piękna, kwiatek siedzi na kwiatku, duuużo ich.
Ona tak zawsze ma?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Andrzeju u mnie nadal tylko postraszyło śniegiem ,ale na razie nie ma wielkich mrozów to może być taka warstwa. Nuits też miałam i odeszła lata temu po przesadzeniu .Cóż zapach cudowny ,ale nijak nie szło jej doprowadzić do ładu rosła jak chciała tarasując drogę.W nowym miejscu jej sie nie spodobało
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja już mam dość tej zimy ;:223
Wczoraj pierwszy raz zamarzła woda w butelce w altanie, a dzisiaj .... nie mogłem otworzyć drzwi, a potem zamknąć - mróz podniósł posadzkę na werandzie a ta podniosła próg.
Kiepski był ten budowlaniec - fakt ... jest z górki działka ale fundament mógł być wyższy - z jednej strony ma prawie pół metra a z drugiej równo z ziemią. No i od tej strony są drzwi.

Halino mróz nadal trzyma ale dzisiaj był pierwszy dzień w lutym w którym nie padał śnieg.

Stasiu - spacery nie wchodzą w rachubę, bo przez te ciągłe opady śniegu nigdzie nie jest odśnieżone, ale za to na ogrodzie dbam o formę.
Tak, dobrze pomyślałaś, zdjęcie szczawiu było aktualne - teraz jest po śniegiem.
Przepowiednia musi się sprawdzić - od wtorku ogłaszam koniec mrozów ;:224

Florianie - ta wierzba nazywa się 'Mount Aso' - będę latem ukorzeniał pędy, więc jakby co to wiesz ;:333
Ciekawe jak ta pietruszka wytrzyma te mrozy.

Tak Ewo - 'Nuits de Young' ma mocny zapach, a Elmshorn kwitnie cały czas i ma kwiaty jeszcze teraz, tylko po mrozie i śniegu opadają one jak liście jesienią.

To prawda Jadziu - 'Nuits de Young' to wędrownik, ale pilnuję, bo ładnie pachnie i ładnie wygląda :wink:

Nie ma co się bać zimy - damy radę ;:224
Tak było kilka lat temu i ... rośliny przeżyły.
Pozdrawiam wszystkich gości :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cudne kolorowo zimowe fotki, a już myślałam że to aktualne ,ale pamiętam te również jak zajączek kicał w śniegu. Byłam w ogródku, ale tylko przy altance woda juz tam dawno zamarzła i przyniosłam do domu deszczówkę w butli dla domowych kwiatków. Dobrze że butli nie rozwaliło ,bo szkoda byłoby wody z mikroelementami. Szybkiego zakończenia zimy Andrzeju jednak chyba do końca lutego musimy się z nią liczyć oby nie dłużej
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też tak myślę Jadziu, że do końca lutego nie da się nic zrobić na ogrodzie.
Zanim się to wszystko stopi, zanim odpłynie, zanim ziemia odmarznie ... ale najważniejsze, że jak mrozy się skonczy i słońca będzie więcej to ... od razu będzie weselej :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Może nie da się nic zrobić w ogrodzie do końca lutego ale może w ogrodach będzie już powoli widać budzącą się wiosnę :) a to już dużo :)
Ja mam trochę cieplejszy mikroklimat więc śnieg u mnie padał ostatnio tydzień temu - więc nie zazdroszczę takich obfitych opadów. Oczywiście ładnie to wygląda ale wieczne odśnieżanie to nic fajnego.
Pomijając już szkody jakie śnieg może wyrządzić dla rosnących i kwitnących już roślin - ale zdjęcia bardzo ładne z roślinami wiosennymi pod śniegiem :) takie połączenie zimy i wiosny :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Dzięki Andrzejku za Tereskę i iglaki.
Z iglakiem będę musiała wcześniej zacząć, tak dekoracyjnie to mam tylko dwa do cięcia.
A ciekawa jestem czy takie wiosenne cięcie nie opóźni kwitnienia tej róży. Czyżby musiała się zdetronizować co do terminu kwitnienia? Zawsze była w czołówce, jeśli nie na pierwszym miejscu.
Ja jej dotąd nigdy nie cięłam a mam ją już 7 lat, dlatego pytam. Tylko cięcia kosmetyczne, ale na wysokości to jeszcze nigdy. Czas by ją odmłodzić, ale pewnie dopiero po pierwszym kwitnieniu.
Z którego miesiąca są te tulipanowe śnieżne fotki? Wygląda to fantastycznie!
Dziękuję za ogłoszenie końca mrozów! :tan
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Andrzeju, tak też bywało, gdy majowe opady śniegu, mokrą kołdrą powaliły cudnie kwitnące rośliny. I dały radę. ;:215
A ten koniec mrozów to tylko do końca lutego, czy przepowiednia sięga dalej. ;:306 ;:306 :?: :?:
DzonaK

Post »

Witaj Andrzeju
Zima daję si wszystkim we znaki. Ale przyznam szczerze że te kolorowe łepki wystające spod śniegu wyglądają bardzo ładnie. Mnie tylko martwią moje budleję , których nie zabezpieczyłam na zimę, a mrozy były dość spore. Może choć jedna się uchowa. Aby do wiosny. Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

No i zima w odwrocie :tan Z dnia na dzień coraz cieplej, śniegu coraz mniej, choć ten okres przejściowy i odwilż łatwy nie jest.
Bardzo jestem chętny na różowe bazie, jeśli uda Ci się ukorzenić. Jestem w stanie zorganizować wyprawę do różanej hacjendy :lol:
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit

Koniec leniuchowania - zima odeszła, czas wziąć się za robotę :)

Obrazek

W domku już w miarę wysprzątane po remoncie - generalne porządki będą na początku kwietnia, jak wodę będziemy mieli puszczoną.
Od jutra robię nowe półki w gospodarczym i w końcu zrobi się tam porządek ;:224

Obrazek

Tej zimy z powodu ocieplania stropów piwnic, kaktusy mieszkały w mieszkaniu i ... już dały znać, że wiosna.

Obrazek

Obserwatorzy już sprawdzają, jak szybko zima ucieka :wink:

Obrazek

Na ogrodzie jeszcze wszystko pod śniegiem, ale słońce niektóre miejsca zaczyna odsłaniać.

Obrazek

Karolu, śnieg broni się jeszcze przed słońcem ale ... jest na straconej pozycji. Za dwa, trzy dni zostanie tylko w pamięci i na zdjęciach.

Beatko, cięcie róż nie opóźnia kwitnienia, bo kwitną kwiaty na pędach, które wyrosną z ubiegłorocznych oczek - czy wyrosną z pędu 1,5m. czy 0,5 m. nie robi różnicy.
Ten śnieg okrył tulipany 18 kwietnia 2017r.
Obiecałem i mrozy odeszły :wink:

Stasiu, jak przewidziałem ocieplenie, to i mrozów w marcu nie przewiduję - sprawdzi się :wink:

Joasiu, ja też martwię się o jedną budleję - ta rosła aż do zimy, wypuszczając dużo młodych pędów. Druga po kwitnieniu się uspokoiła i pewnie nic jej nie będzie.

Florianie, masz wierzbę jak w banku. Nie ma daleko od ciebie, więc nie ma problemu.
Kto wie, czy nie wykopiesz sobie tej sadzonki, którą posadziłem w ub.r. - bo rosną dwie i chyba jedna będzie do wykopania.

Odpoczywajcie sobie dzisiaj, bo od jutra ogrodem trzeba się zająć :heja
Pozdrawiam wszystkich radośnie :wit
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Fajne zdjęcia Andrzeju ;:109
Jednak na zajmowanie się od jutra ogrodem chyba za wcześnie.
Śnieg leży i nie stopi się do jutra a nawet jeśli to będzie za mokro by cokolwiek robić.
Liczę na Twoją prognozę ;:113 wtedy ruszymy do ogrodów już w marcu bez żadnych obaw.
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też powoli zbieram się za porządki ,bo niestety w tym roku będzie to dłużej trwać ;:222 Jednak liczę ze podołam wszystkiemu sama bez pomocników.Liczę ze w tym roku zakwitną moje ciemierniki bo w ubiegłym roku zastrajkowały zauważyłam też już kiełki piwoniowe pchające się do góry .Jednak trzeba je będzie okryć ziemią a ta na razie zamarznięta .Fajnie mieć taką wiosnę w domu chociaż kolczastą ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”