Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
Z podanej przez Beatę tabelki tak na wszelki wypadek wykreślił bym jednak Curzate Cu. Substancje czynne to cymoksanil i tlenochlorek miedzi. Cymoksanil zwalcza grzyby patogeniczne z rodziny lęgniowców a szara należy workowców. Tlenochlorek też nie daje rady to czemu mieszanina tych substancji ma być skuteczna? Jeżeli ktoś ma wątpliwości to wszystko można znaleźć i sprawdzić. Chyba, że ktoś nie ma wątpliwości albo nie wie, że powinien je mieć
.

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Curzate nie stosuję.
Nie dyskutuję z fachowcami, którzy to pisali ale....
Zbyt długa karencja, bo tydzień to zbyt długo w czasie zbiorów. No i te plamy, które zostają na owocach na długo po oprysku.
Z reguły wystarczą Topsin, Signum, Switch.
Nie dyskutuję z fachowcami, którzy to pisali ale....
Zbyt długa karencja, bo tydzień to zbyt długo w czasie zbiorów. No i te plamy, które zostają na owocach na długo po oprysku.
Z reguły wystarczą Topsin, Signum, Switch.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Whitedame, dzięki za ściągę, bo chyba muszę skorzystać, mam w zapasach Tanos 50WG, ale coś w nowym zezwoleniu widzę tylko ziemniaki? Nie ma warzyw? Aaa też jest cymoksanil..
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... NeSUcDSwdn
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... NeSUcDSwdn
Pozdrawiam Eugenia
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Ok to mogłem pierw dopytać potem pryskać, kolejny raz kiedy w internetach co innego a faktycznie inaczej.
Po jakim czasie mogę zastosować topsin po oprysku curzate? Czy nie ma znaczenia?
Po jakim czasie mogę zastosować topsin po oprysku curzate? Czy nie ma znaczenia?
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Z reguły preparaty należy stosować przemiennie (z różnych grup chemicznych), co 7-10 dni.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Rastlin pisze:Witam!
Mam problem z pomidorami malinowymi, kupione w sklepie ogrodniczym nie znam nazwy ani odmiany, kilkanaście krzaków wygląda tak jak by im nie rosły liście tylko same łodygi są karłowate i połowę mniejsze od zdrowych okazów a kupione były razem jako sadzonki. Problem występuje pod folią i na zewnątrz pierwszy raz takie widzę.
Może ktoś coś poradzić więcej czy to na pewno wirus czy inne tałatajstwo i jak z tym walczyć??whitedame pisze:Mnie to wygląda na wirusa.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
A mnie bardzo przypomina ubiegłoroczne pomidory koktajlowe w donicach posadzone praktycznie pół na pół z obornikiem. Dwa lata temu syn je zagłodził, no to rok temu przegiał w druga stronę. To nie były liście a właściwie jakieś kikuty. Też się wystraszyłam, że to jakaś choroba. Dopiero solidne wypłukanie obornika pomogło i zaczęły wyrastać normalne liście. Nie wiem jak jest w tym przypadku u Rastlina. Może uda ni się załaczyć fotkę tych pokrak z Ipoda.

No, udało się.

No, udało się.

Pozdrawiam! Gienia.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gienia, to co opisujesz wygląda na problemy spowodowane pozostałościami aminopyralidu w oborniku (słomie), wpisz w google aminopyralid compost, żeby porównać wygląd pomidorów ze swoimi.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
To jakiś niedobór czy choroba? Podobne objawy mam jeszcze na innych roślinach...

-
Uliak, może i wyglada, ale raczej nie jest. Po wypłukaniu- a lała się normalna gnojowica
, pomidory rosły i owocowały normalnie. Obornik (same gałki) użyty i do donic i do ogródka pod pomidory jest zbierany z pastwiska i ze stajni dla koni emerytów, to jest schronisko dla starych koni, one nie sa nawet leczone, dożywaja swoich dni. Ten koński obornik do ogródka syn zamawia od lat w tym schronisku i nigdy nie było problemów. No i przyznali się z synowa bez bicia, że wymieszali ziemię pół na pół z obornikiem. 

Pozdrawiam! Gienia.
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
phantom wygląda na niedobór potasu. Czym je nawozisz?
Pozdrawiam. Jacek 

- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ludzie w Stanach i UK się skarżą na ten aminopyralid, pryska się tym też pastwiska, a on nie ulega rozkładowi w kompoście tak szybko jak inne środki, jest zakaz sprzedaży obornika z takich pastwisk. Nie wiem czy w Polsce jest często stosowany.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Ok, Rastlin.
Wstaw zdjęcia całych (od korzenia po wierzchołek wzrostu ) roślin zdrowych i chorych w foliaku i w gruncie.
Co dawałeś pod korzeń? Czy możliwe jest, że te skręcone dobrały się np do bryły świeżego obornika?
Jeśli to przenawożenie to może jest szansa. Ale opoźnienie takiego krzaka spowoduje, że marny będzie plon.
Jeśli wirus to krzaki należy zutylizować. I nie sadzić w to miejsce pomidorów.
Tak czy siak klapa.
Wstaw zdjęcia całych (od korzenia po wierzchołek wzrostu ) roślin zdrowych i chorych w foliaku i w gruncie.
Co dawałeś pod korzeń? Czy możliwe jest, że te skręcone dobrały się np do bryły świeżego obornika?
Jeśli to przenawożenie to może jest szansa. Ale opoźnienie takiego krzaka spowoduje, że marny będzie plon.
Jeśli wirus to krzaki należy zutylizować. I nie sadzić w to miejsce pomidorów.
Tak czy siak klapa.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
Uliak, hmmm, to by było trochę dziwne, gdyby ten aminopyralid działał tylko na pomidory w donicach, bo w ogródku wyglądają normalnie. Fotka robiona w ogródku tego samego dnia co ta z pokręconym pomidorem, obornik ten sam

Trochę mnie przestraszyłas, bo syn znowu kupił 20 worów tego zlotka.

Trochę mnie przestraszyłas, bo syn znowu kupił 20 worów tego zlotka.
Pozdrawiam! Gienia.
Jeszcze niczym, dwa tygodnie temu trafiły do nowego podłoża. Siarczan potasu może być?toldi pisze:phantom wygląda na niedobór potasu. Czym je nawozisz?