Wszystko o pomidorach cz. 15

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Wszystko o pomidorach cz. 15

Post »

Toldi, Twoje argumenty nie przekonują mnie.Roślina długiego dnia to ta, która do swojego całego cyklu potrzebuje dużo światła słonecznego. Cykl pomidora trwa dość długo i przypada na te możliwie jak najdłuższe dnie. Jak więc może być rośliną krótkiego dnia? W marcu- kwietniu sztucznie wydłużamy dzień, a skracamy noc doświetlając pomidorki, ale jednak kilkugodzinny czas nocy musi być zachowany. I to także nie daje powodu, by zaliczać je do roślin krótkiego dnia.

KaLo, od połowy maja, czyli odkąd dzień jest już dość długi i do jesieni. Jesień już nie jest czasem pomidorów. Krótkie dnie, nawet słoneczne, nie zrównoważą długich zimnych nocy. Owoce pozostawione na krzaku stają się niesmaczne, dlatego w porę trzeba z nimi uciekać.

Pomidory dokładnie wpisują się pomiędzy wiosenne a jesienne kwitnienia.
dsk121
500p
500p
Od: 5 sie 2016, o 10:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W weekend mam zamiar wysiać pierwszy raz pestki pomidorów do doniczek. Po ile dawać na doniczkę mala/kubeczek i czy przykryć wszystko np włóknina bo noce zimne a nie ma mnie tam w tygodniu codziennie?
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02

Post »

Ja wysiewam do małych doniczek po 2szt. Słabszego pomidora wyrywa.

A ile masz stopni w pomieszczeniu?
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

A ja mam takie pytanie. Mąż uparł się żeby w tym roku posadzić pomidory pod folią w wiadrach 25litrowych. Ja jakoś podchodzę sceptycznie do tego pomysłu. Jakie macie doświadczenia w tym temacie? Warto bawić się w wywiercanie dziur w wiadrach czy lepiej wyciąć całe dno?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Uprawa w pierścieniach to normalny sposób uprawy, szczególnie jak rodzima ziemia nie jest za dobra.
badzia napisałem, że pomidory kwitną "do jesieni" (23 wrzesień) , później zresztą też ,aż do pierwszych przymrozków. Mam tak co roku. Nie chodzilo o dojrzewanie owoców i ich smak. To Twoja interpretacja. :) .
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

badzia pisze:Toldi, Twoje argumenty nie przekonują mnie.Roślina długiego dnia to ta, która do swojego całego cyklu potrzebuje dużo światła słonecznego. Cykl pomidora trwa dość długo i przypada na te możliwie jak najdłuższe dnie. Jak więc może być rośliną krótkiego dnia? W marcu- kwietniu sztucznie wydłużamy dzień, a skracamy noc doświetlając pomidorki, ale jednak kilkugodzinny czas nocy musi być zachowany. I to także nie daje powodu, by zaliczać je do roślin krótkiego dnia.
Cały czas się nie rozumiemy, aby pomidor zaczął zawiązywać prawidłowe grono kwiatowe z równomiernie dojrzewającymi zawiązkami za 7-8 liściem potrzebuje nie przedłużania dnia jak piszesz, a uzyskania w ciągu 10 godzin odpowiedniego natężenia tego światła. Te 10 godzin wystarczy, co jest krótkim dniem, ale nawet 16 godzin nie wystarczy jeżeli nie przekroczy progu natężenia. . Przedłużanie mizernego oświetlenia intensyfikuje rozwój w zielsko. Dotyczy to sadzonek i roślin dorosłych które żeby zacząć zawiązywać grona wymagają tylko 10 godzin ale za to intensywnych. Cebula jest przykładem odwrotnym, przy krótkim, ale intensywnym oświetleniu nie zacznie tworzyć zgrubienia tylko szczypior.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

To takie proste, czego tu nie rozumieć? ;:224
Ważnym czynnikiem pobudzającym do kwitnienia jest światło. Reakcja organizmów na względną długość kolejno zmieniających się okresów światła i ciemności nazywana jest fotoperiodyzmem. U roślin przejawia się ona zakwitaniem przy określonej długości dnia i nocy. Bodziec świetlny działa na młode liście, które zawierają niebieskozielony barwnik ? fitochrom. Cząsteczka fitochromu składa się z części białkowej i barwnika (chromoforu) zbudowanego z 4 pierścieni pirolowych, połączonych szeregowo w łańcuch. Fitochrom występuje w dwóch odmianach ? P660 i P730, różniących się właściwościami (co uwarunkowane jest różnymi maksimami absorpcji światła). P660 o maksimum absorpcji 660 nm w ciemności jest trwały, na świetle przechodzi w P730; jest nieaktywny fizjologicznie. P730 o maksimum absorpcji 730 nm na świetle jest nietrwały i ulega przekształceniu w P660, a w nocy powoli przekształca się w P730; jest aktywny fizjologicznie.
https://sciaga.pl/slowniki-tematyczne/2047/kwitnienie/
Przy okazji zostało wytłumaczone czemu czerwone światło indukuje kwitnienie.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dsk121 pisze:W weekend mam zamiar wysiać pierwszy raz pestki pomidorów do doniczek. Po ile dawać na doniczkę mala/kubeczek i czy przykryć wszystko np włóknina bo noce zimne a nie ma mnie tam w tygodniu codziennie?
To zależy jaką ilość sadzonek chcesz uzyskać ?
Zawsze wysiewam więcej nasion niż planowana liczba sadzonek
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Krok po kroku zaczyna się wyjaśniać co kto ma na myśli zaliczając roślinę do grupy krótkiego czy długiego dnia. Ty, toldi, masz na myśli eksperymenty na roślinie, wykorzystywanie zdobyczy nauki, a ja jej naturalny cykl rozwojowy, taki co to dawał pyszne pomidory już w epoce lampy naftowej, która nie dawała "odpowiedniego natężenia światła". Nasiona, sadzonki, owoce miały swój czas i był to czas od wiosny do jesieni, czas długiego dnia kalendarzowego a nie eksperymentalnego. Eksperymentalnie to ja mogę być facetem, a Ty damą, ale co to zmieni w naszej naturze?

Argument drugi.Roślina krótkiego dnia, wiosenny krokus np. wypuści 3 listki, zakwitnie, mrugnie oczkiem do słoneczka i zanika, nie ma go w trawie. Wiele warzyw zjarowacieje gdy nie uwzględnimy długości dnia dla ich cyklu rozwojowego. Chryzantema zakwitnie upośledzoną formą kwiatu. Może też wcale nie zakwitnąć. Przykładów jest mnóstwo. Jak na ich tle wypada pomidor?

10 godzin odpowiednio natężonego światła naturalnego to trzeba jednak dość długiego dnia kalendarzowego.
kogucik123
50p
50p
Od: 22 lut 2019, o 19:53

Post »

Obrazek

Takie coś się por9bily co robić miały bardzo gorąco bo były przykryte folia

Proszę o poprawną pisownię/ jokaer.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kogucik123!

Gdzie te maleństwa były?
Sieje się do pojemników i trzyma się w cieple dopóki nie dostaną właściwych liści.
Z tych siewek to już nic nie będzie.

Jeszcze jedno.Wystarczy jak napiszesz w jednym wątku.
kogucik123
50p
50p
Od: 22 lut 2019, o 19:53

Post »

W tunelu były
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Weź wysiej od nowa.

Weź sobie jakiś pojemnik, doniczke lub co tam masz, nasyp 4-5cm wilgotnego podłoża, delikatnie uklep. Weź sobie ołówek i od strony rysika zaznacz sobie 1cm taśmą i sobie zrób dziurki w podłożu co 1cm. Później w każdą dziurke po nasionku, zwilż spryskiwaczem i po szczypcie zasyp dziurki na równo. Następnie połóż pudełko na ciepły ale nie gorący grzejnik lub jeśli nie masz regulacji to najpierw zeszyt i pozniej pojemnik i czekaj. Zerkaj sobie rano i wieczorem tylko czy ziemia nie wyschła za mocno i jak co to zwilż. Jak zobaczysz że wychodzą to na słoneczny parapet.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dsk121
500p
500p
Od: 5 sie 2016, o 10:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

majmaj pisze:Ja wysiewam do małych doniczek po 2szt. Słabszego pomidora wyrywa.

A ile masz stopni w pomieszczeniu?
Mam 2 opcje

weranda ale w nocy będzie pewnie 1-3 stopnie czasami, generalnie w domku może być zimniej niż na zewnątrz.

inna opcja to mam bardzo słoneczne miejsce na dworze gdzie mogę wysypać ziemię i tam wysiać i zakryć folią lub włókniną
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02

Post »

Hej hej.

Który z poniższych nawozów nada się do ponad miesięcznej rozsady?

- Doniczki 0,5L

- Ziemia Canna: pH: 5,5-6,5 , EC: 1,1-1,3mS/cm, NPK: 12/14/24

Biobizz fish mix NPK: 6.0?2.0?4.0
Biobizz grow NPK: 8.0?2.0?6.0
Florovit do roślin kwitnących NPK: 5-6-8
BIOPON do roślin balkonowych NPK: 6-5-6
Florovit nawóz do pomidorów i papryki NPK: 4-5-8

Bo już się zakręciłem po wszystkich postach :roll:
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”