Elu gratulacje
Codziennie przyglądam się największemu i nic się nie dzieje. Koktajlowe powinny zacząć już dojrzewać.
Moje też zaczęły szybciej rosnąć po ostatnim obrywaniu liściu, odciąłem ogrom zielonego
Rzepka jak bez dogrzewania są świetne Kiedy sadziłaś ?
Moje pomidory mają jasne młode liście i stożki w porównaniu do starszych liści. Polecono mi abym sprawdziła pH ziemii. Sprawdziłam i pH chyba faktycznie za wysokie. I co z tym fantem zrobić??
Dziękuję za pomoc.
Moje pomidory także mają rozjaśnione czubki, ale to dlatego, że sprzyja im pogoda i nie nadążają tak szybko pobierać składników pokarmowych. Po jakimś krótkim czasie powinny ściemnieć. Ważne, żeby miały pokarm w glebie, jeśli był dawany obornik, to złego nic nie powinno się stać. Gorzej w uprawie na nawozach sztucznych, trzeba cały czas zasilać i uzupełniać to czego brakuje.
Zbyt wysokie pH też upośledza pobieranie składników pokarmowych, wiem co mówię uprawiam pomidorki na rędzinie wapienno-magnezowej.
Z reguły co rok o tym czasie muszę ratować się zakwaszaniem ziemi roztworem kwasku cytrynowego ( łyżeczka na 8 litrów ale czytałam też rady łyżka na 10 litrów ) i wtedy wszystko wraca do normy.
Beata Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Po początkowych kłopotach podczas produkcji rozsady i okresie zimnych nocy po wysadzeniu na miejsce stałe w tunelach moje pomidory nadrabiają stracony czas bardzo szybko.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Piękne Wasze pomidorki, zdrowe, zielone liście, a Kasiu, ten prawie dojrzały, to malinowy NN? Witku, od której strony masz otwarty cały szczyt folii? Też chyba zdejmę folię ze szczytowej strony od wschodu i tak wieje i pada zawsze od zachodniej i północnej strony. Moje pomidorki daleko z tyłu i cienkie liście mają, a na jednym, pod spodem urosły jakieś kuleczki na niteczkach, przy urywaniu ciągnęły się jak na gumce
Ja dzisiaj zebralem pierwsze dojrzałe pomidory, ale i tak wszystko jakoś dziwnie rośnie w tym roku. Pierwsze pomidory jakoś słabo wyrośnięte a i reszta jakaś slaba, tylko bawole serce idzie jak przeciąg.
Na 19 wysadzonych w tym roku w tunelach roślin Megagrona jeden jak na razie ociąga się ze wzrostem,ale spowodowane jest to kiepską miejscówką.Pozostałe wyglądają mniej więcej tak.
Będą prowadzone na trzy grona na pędzie głównym i dodatkowe cztery z bocznych wilków,czyli w sumie na siedem gron.Podobnie jak w roku ubiegłym. zenmach. Zenek z ciekawości zapytam,czy ten duży owoc na papryce zostawiłeś celowo i z rozmysłem?
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).