Na starym po nowemu 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu 4.

Post »

Olu, sama nie wiem co to się w tym roku porobiło z terminami kwitnień, niektóre rośliny są opóźnione inne zaś kwitną dużo wcześniej niż zwykle. Pierwszy raz mam tak, że hortensja bukietowa zawiązuje już spore pąki a niezapominajka dopiero teraz zaczyna kwitnąć.
Twoje róże może i spóźnione nieco, ale inne kwiaty z kolei mają dużo większe przyspieszenie niż u mnie.
U mnie na pewno opóźnienie mają dzwonki brzoskwiniolistne, hosty, niezapominajki, krwawniki - ale to nic nie szkodzi, bo taki układ kwitnień jaki jest teraz bardzo mi się podoba - bo kwitnie prawie wszystko na raz ;:108

Basiu, jak na razie to z Twojej dziewanny jestem bardzo zadowolona. Raczej nie idzie w masę, ma fajną posturę. Zawiązała już pąki. :tan
Driakiew na skalniaku - no nie, nie. Moja wiedziała gdzie się wysiać i wpadła wprost w ramiona łososiowego krwawnika, więc jest to dla niej idealne miejsce postojowe. I w dodatku w sąsiedztwie jasnej jarzmianki - fajnie się to jakoś tak samo ułożyło. ;:108

Iwonko0042, jasne, że mogę uciąć patyczek Alohy, ale nie gwarantuję za jej powodzenie. Tzn nie biorę za to odpowiedzialności. ;:306 Bo tamaryszka i derenia daję Ci z gwarancją ;:172
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aloha przecudna i te kolorki jak zawstydzona młódka :wink: dobrze ,że nie ma miejsca bo inaczej sępiłabym patyczka.Beatko cieszę się ,że jesteś zadowolona z Arthurka on rzeczywiście na to zasługuje.Jestem ciekawa mojego maluszka, bo widzę ,ze tez zbiera się do roboty. Wczoraj patrzyłam na JPII ma juz pąki czekam ,żeby upajać się jego zapachem jednak widzę ,ze część korzeni zmarzniętej róży nie zbyt dobrze wybrałam i wychodzą chyba dziczki .Oj przyjdzie mi pół rabaty jesienią rozkopać,żeby wszystko wybrać.Drakiew ma śliczne kwiaty miałam ja 2 lata temu i jest bardzo fotogeniczna .Twoja dziewanna szczupła panna a moja wypasiona jak diabli rozpiera się jak szalona tłamsząc lilie .Dobrze ,ze na razie pogoda dopisuje ale weekend ma być chłodny i mokry ;:222 Jednak wszystko przed nami może nie będzie aż tak źle ;:196 Drewniany kwietnik z lobelią przecudne wprost mnie zauroczyło .Takie Lobelie posadziłam synowej do skrzynek razem z wilczomleczem 'Diamond Frost' ma takie śliczne delikatne białe kwiatuszki
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Beatko, czasami same się kompozycje robią...
U mamy dziewanny to postawne dziewczyny, ale że tak powiem korpulentne... ;:306 Zrobiły i wzrost i masę, ale to pewnie dlatego, że kompostu dostały (tzn. one chyba w tym kompoście były jako nasionka)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
asikowo
100p
100p
Od: 10 kwie 2016, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko, masz cudne, artystyczne zdjęcia!!! Miło popatrzeć w deszczowy dzień na tyle ładnych roślinek!
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko, najpierw pochwalę Twoje zdjęcia, które ogromnie mi się podobają. ;:63
Naturalnie nie byłoby tych pięknych fotek, gdyby nie ślicznie kwitnące roślinki. ;:333 Wszystkie. ;:215
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Beatko fotki piękne ... mam pytanko jak jej na imię :?:
Obrazek
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Rozszalały się Twoje różyczki cudnie ;:63 Aż miło zerknąć na taką ilość kwiatów ;:108 Queen of Sweden plącze się w moich myślach już od jakiegoś czasu i właściwie nie wiem czemu jej nie kupiłam ;:145 Koniecznie muszę to zmienić, bo jest zjawiskowa ;:oj
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, mów tylko co chcesz a się postaram ;:196 Nawet Alohę ;:306
Driakiew może Cię jeszcze zaskoczyć tak jak i mnie, myślałam, że ją straciłam a ona po dwóch latach nieobecności znowu się pojawiła, ale w zupełnie innym miejscu.
Chyba najfajniej w tym kwietniczku wygląda właśnie lobelia.
W sumie to chyba jeszcze nie próbowalam z tym wilczomleczem Diamond Frost, no bo tego to albo samego do większej doniczki dawałam albo do kompozycji. Może spróbuję w przyszłym roku czy sobie da radę w takich ekstremalnych warunkach gruntowych ;:172
Chyba widziałaś moje zaskoczenie i w głosie i w oczach jak się spytałam co to za wielka roslina a Ty odpowiedziałaś - "to dziewanna" ;:oj Wielgachna jest u Ciebie, to fakt. ;:215

Basiu, no ja czasami tak pozwalam roślinkom się komponować. Jedno lgnie do drugiego i jak żadne na tym nie cierpi to zostawiam te duety czy trójkąty ;:306 Tak jak np orlika w samym środeczku hosty, no wygląda to na prawdę super i są tak z roku na rok....
A co do dziewanny, no to miałam o nich przecież jakieś wyobrażenie, bo widziałam je w nie jednym ogrodzie.
Ale to co zobaczyłam u Jadzi to mnie zszokowało - taka pannica u Niej wielka! Takie wielgachne liście, no szok. Tak, że wiem o co mnie pytałas co do ich masy ;:306

Asiu, dziękuje za miłe słowa ;:168
U mnie dopiero dzisiaj zaczęło padać i ma być cały taki ten weekend. I jak wróciłam z pracy to było na prawdę ślicznie. Słoneczko się lekko jeszcze przebijało, a wszystko podlane na świeżo deszczem, tak bardzo było pięknie zielono, i tak kolorowo - nie zawsze się trafia taki malowniczy wieczór.
Chyba Tobie obiecałam zdjęcia mojej łazienki kabrioletu.
Ależ wtedy był piekny błękit nieba.
Jak widzisz - wszystko trzeba było usinąć z daszku nad łazienką, niestety co do deski. Ale jak się wtedy tam weszło, popatrzyło w górę - to rewelacja. Pewnie nocą też by było pięknie tak z gwiazdami nad glową, ale nie ryzykowałam pogodą ;:306

Obrazek

Obrazek

Ta naprawa poszła chłopakom wyjątkowo sprawnie i szybko, już nawet zapomniałam o tym, dobrze, że są zdjęcia ;:172

Lucynko - bardzo dziękuje za pochwały, bardzo mi miło ;:168
Jak widzisz , mój ogród gustuje głównie w tych najzwyklejszych rośinach, ale może w tym przypadku to właśnie w tej prostocie jest siła :;230

Ewuniu - ta róża to Tip Top, łatwa nazwa, prosta do zapamiętania.
Mam tę różę dopiero drugi rok ale już teraz mnie zachwyciła swoim kwitnieniem. Nie jest wysoka ale i tak ją widać na rabacie wśród innych kwiatów, łatwo przebija się ten niesamowity i wyjątkowy jej kolor.

Iwonko1 - , Queen of Sweden rośnie kompaktowo, więc tym bardziej ją polecam. U mnie ma tylko jedną wadę - że mam tylko jeden jej egzemplarz ;:306 Więc też myślę, że może to zmienię, aż taka jest cudowna i warta swojej ceny.
Ona mnie urzekła w jednym ze szkockich ogródków tu na FO. I tak już zostało ;:167
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Zapamiętam sobie nazwę odmiany, dziękuję ;:196 . Już wcześniej chyba myślałam o tej róży ale w końcu nie skusiłam się. Może zrobiłam błąd ?? Wpisuję na listę chciejstw , a co ;:306 . Widzę u Ciebie sporo róż ;:oj . Pięknie Ci kwitną ;:63 .Poza tym mnóstwo bylin ;:333 . Na liliowce trzeba czekać, tak samo jak na piwonie ale warto. Jedne i drugie mają cudne kwiaty ;:108 . Pozdrawiam i udanego weekendu życzę :wit .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak Ewelinko, to ja ta antyróżana kiedyś - a dzisiaj mam kilka... róż (...naście, ....dziesiąt... ;:306 ) namawiam Cię do tych cudnych "różowych filiżanek".
Tak, ładowałam głównie w byliny, sadziłam i sadziłam, teraz muszę czekać aż się rozrosną, bo nie chcę sadzić za gęsto, a wtedy chwasty tam rajcują gdzie mają wolne miejsce.
No nigdy nie patrzyłam na piwonie jak na liliowce, jakoś na liliowce łatwiej mi się czeka te trzy lata, bo wiem, że na pewno zakwitną. A piwonie, hmmmm. Może z kolei to ja zrobiłam błąd, że do tej pory nie kiupiłam jeszcze ani różowej, ani koperkowej, ani żadnej pustej... - bo takie mi chodzą po głowie.
No to czym prędzej naprawiajmy te swoje błędy, co nam umknęły w ogrodowych zakupach :tan ;:306
Wzajemnie, miłego weekendu życzę ;:196
Ja tylko niedzielnie, bo jutro jeszcze do pracy. Ale i tak był "krótki" ten tydzień, dzięki wczorajszej labie. ;:172
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Beatko :wit
Piękne portreciki roślin. kwitnień. ;:63 ;:63
Róże, bardzo dorodnie ci kwitną.Też jestem ciekawa tej rózy, o którą Bożenka pyta .
Bardzo dziękuję za Driakiew ;:196 w pełnej okazałości.Śliczny ma kolorek.
Fajny uzupełniacz by by u mnie.
Twoja pęcherznica mam czerwonawy kolorek, też piękna ;:173
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Beatko dla takiego widoku i rozgwieżdżonego nieba wybrałabym szklany dach :lol: ale byłyby co podziwiać ;:215
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Liście mojej dziewanny mają 40 cm i wciąż muszę je obrywać od dołu, bo zagłuszyły mi lilie .Nie wiedziałam ,że dziewanna może tak zaszaleć ;:oj Jednak pytanie mi się nasuwa skąd ona u mnie ;:oj a może to jakiś łabędź wyrośnie z brzydkiego puszystego kaczątka.Już coraz bliżej rozwiązania zagadki tak jak było z moimi naparstnicami.Fajna taka łazienka pod gołym niebem, lecz tylko w czasie pogody .Przy moim ciągłym usuwaniu chwastów chyba raczej trudno będzie się Drakwii odnaleźć :;230 .Wczoraj przywlokłam z pola oczywiście Żmijowca kiedyś go miałam z wysiewu i był przecudny.Chciałam jeszcze przywlec Waleriankę, lecz nie było ona ma przecudny zapach .Wilczomlecza dosadziłam też do mojego Heliotropa
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Beatko, mam nadzieję, że dach to już dawno jest na swoim miejscu, bo przecież lało ostatnio... ;:202
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, anabuko1 - to pęcherznica Diabolo, ale Luteus tez mam bo bardzo mi się obie podobają.
A o którą różę pytasz?
Tak, też mi się podoba ten kolorek driakwi. Jeszcze są jasno różowe ale cieszę się, że mam właśnie tę ciemną.
No właśnie, to świetny wypełniacz, szczególnie zimą bo liście ma zimozielone, a są dość spore.

Ewuniu, wiesz ile się uprosiłam o taki przeźroczysty dach ;:306
Ale oni mysleli, że ja żartuję ;:oj A łazienka jaka wtedy się wielka wydawała - no same plusy ;:306

Róża Tip Top

Obrazek

Jadziu, ja też nie wiedziałam, że dziewanna może być taka wielgachna jak Twoja. ;:215

Wszystkie róże od Ciebie są na tym etapie co moje "stare".
W sumie to oprócz Casanowy każda ma jakiegoś pąka ;:196

To ta pnąca:

Obrazek

I chyba tę miałaś na myśli jak pisałaś, że druga po Arthurku też ma rozbudowany krzaczek

Obrazek

Basiu, na szczęście te zdjęcia z odkrytą łazienką są z zeszłego roku. Musiało być to wszystko zrobione w ciągu jednego dnia i się udało. Pogoda dopisała (zgodnie z zapowiadaną prognozą), inaczej nie dałoby się tego przeprowadzić.
Dziękuję za troskę ;:196

A to moja dziewanna, o którą pytałaś

Obrazek

Tojeść rozesłana

Obrazek

Obrazek

Lewizja powtarza kwitnienie ;:138 ;:167

Obrazek

Powojnik Ville de Lyon

Obrazek

Róża Chopin

Obrazek

Gailardia wysoka

Obrazek

Liliowce już prawie prawie

Obrazek

Lilie też lada moment zakwiną

Obrazek

Obrazek

Nagietki / samosiejki

Obrazek

Przetacznik

Obrazek

Róża Amadeusz, kolejne miłe zaskoczenie w tym roku (w ubiegłym miala tylko jednego mluskiego kwiatuszka)

Obrazek

Obrazek

Podobnie bardzo mile zaskoczył mnei w tym roku trzcinnik, ależ zmężniał ;:167

Obrazeke

No i moje biesiadne miejsce, czyli to rabarbar chce nas zjeść ;:306

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”