Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Post »

To jak znalazł do kapusty z grzybami na Wigilię :wink: :;230
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Kasiu
Ja mam nawiedzenie grzybowe , to wszędzie je widzę ;:306

Tak Małgosiu będzie najlepiej dla nich ;:333
Pamiętaj tylko , że Sungold to krzak o ciągłym wzroście . W szklarni jednego (miałam dwa ) specjalnie nie ogłowiławm i wyrósł na dobre 3,5 metra . Zawinął się pod sufitem i tak sobie rósł . To bardzo silny krzak , szykuj do niego dwie tyczki . ;:108

Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O co chodzi z tym sadzeniem 2/1?
To znaczy dwie rośliny przy jednej tyczce? ;:218
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Tak Dario. W tym sezonie wypróbowałam tą metodę i dla mnie jest najlepsza. Przy radzeniu 2/1 zmieści się więcej krzaków ;:138
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Dario, przy sadzeniu metodą 2/1 musisz wziąść pod uwagę czy pomidor jest generatywny, zrównoważony, wegetatywny.
Jeżeli rośnie wegetatywnie( masywne, olbrzymie krzaczory) to niezbyt się nadaje do takiej uprawy, natomiast pozostałe owszem, sama testowałam przez dwa sezony, dwa dołki, jeden palik, oszczędność miejsca i palików, podobno one w parach się bardziej lubią i lepiej rosną. ;:196
O tej metodzie i typach pomidorów są na Forum osobne wątki, będziesz miała lekturę na długie zimowe wieczory. ;:306

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i trzeba dobrze pilnować, by nie uciekły na więcej niż dwa pędy.
Ja prawie wszystkie tak miałam posadzone i dzięki temu mogłam przetestować dwa razy tyle odmian. Z tych co miałam, tylko Megagron rósł sam (nie licząc tych co miałam w donicy).
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja do tej pory nie bardzo się nad tym zastanawiałam. Na balkonie i tak upychałam po dwa lub po trzy nawet do jednej donicy, żeby więcej odmian zmieścić. A takiego zwykłego koktajlowego ze straganu (którego kupiłam na wszelki wypadek, jakby moje sadzonki szlag trafił) nie upilnowałam i miał więcej niż dwa pędy, co widać na zdjęciu. Potem mu skubałam zawzięcie wszystkie wilki.

Obrazek

Obrazek

-- 20 gru 2015, o 18:01 --

Ale jak teraz będę sadzić w gruncie, to już będę bardziej myśleć na ten temat. Tylko eMa muszę przypilnować, żeby mi pręty zbrojeniowe kupił do tych pomidorów, bo bambus u nas gnije w ciągu sezonu i jest jednorazowy.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Daria Piękne te pomidory balkonowe choć na pierwszy rzut oka, wydawało mi się, że mają małe te donice. Ale skoro tak ładnie rosły i owocowały musiały być zadowolone z miejscówki ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To były te największe ceramiczne donice z Ikei.
Musiały być ciężkie, żeby wiatr ich nie przewracał.
Ale i tak przy największych wichurach musiałam je odsuwać pod ścianę, bo jednak się przewracały.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można by jakoś pokombinować i przywiązać te donice do barierek, by nie trzeba było przemieszczać ich w trakcie sezonu. Np. przezroczystą folią strecz. Nie będzie zbytnio widoczna, a jest super wytrzymała i powinna dać radę utrzymać donice w pionie :).
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na folię strecz nie wpadłam, ale kiedyś M zamontował haczyki pod "sufitem" balkonu, na doniczki wiszące, i do tych haczyków przywiązywałam potem te moje konstrukcje bambusowe.
Na dodatek mamy beznadziejnie zrobioną elewację na bloku (no, ktoś po znajomości z byłym prezesem przetarg wygrał i robił najtańszym kosztem): tynk się sypie i przy dużych wichurach, których ostatnio coraz więcej, mam prawie wszystko na balkonie zapylone pyłem cementowym. :evil: Więc jak odsuwam krzaki w głąb, to są w mniejszym stopniu zapylone.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu
Zaglądałam , ale nie pisałam , bo trochę lenia miałam . :;230
Za to na działce znalazłam nornicowy kopczyk i jutro (nie jadę do pracy i do popłudnia będę w domu) zrobię jej przywitanie z gorczycy . Muszę od razu na początku wizyt wybić z głowy pobyt na mojej działce . ;:108

Dario

Teraz już wiesz , że o czym by się nie rozmawiało to i tak kończy się na pomidorach . ;:306
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, a jak się je wita tą gorczycą? Też mam te nieproszone koleżanki u siebie :evil:. Sypiesz po prostu do norki, czy jakiś bardziej wyszukany sposób podania tej potrawy? :;230
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu
Sposób jest bardziej wyszukany , wykwintny , a jednocześnie bardzo prosty . :D
Ziarnka gorczycy należy zmielić w młynku (ja mielę żarnowym , przystawka do maszynki do mielenia ). Dobrze jak jest miałko zmielona . Sypię do norki i wlewam gorącą wodę . Zatykam norkę ziemią i już .
Trzeba operację powtórzyć kilka razy 2-3 i obserwować czy są nowe korytarze czy norki . W nie też trzeba zadawać tej mikstury . Mielona gorczyca plus gorąca woda powoduje powstawanie gazu o zapachu musztardowym , a tego pachnidła nornice , krety i tym podobne nie znoszą .
Stosuję tę metodę z powodzeniem u siebie na działce . Trzeba tylko pilnować nowych dziurek i korytarzy .I sukcesywnie je zniechęcać . Trwa to ze dwa tygodnie , a potem święty spokój na długi czas .
Przypomnij sobie , że jako jedyna z naszego klubu nie narzekałam na nornice . ;:108

Jeśli norki i korytarze są wśród cennych rośin można zalewać zimną wodą i dawać więcej zmielonej gorczcy .
Spróbuj , może u Ciebie też zadziała , a może jakoś ten sposób ulepszysz ? Wiesz , czasami świeże spojrzenie daje nowe pomysły . ;:136
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ulepszyć nie ulepszę, ale pogorszę :;230 - z braku młynka muszę użyć moździerza :wink:
Metoda mi się podoba, skoro tylko odstrasza. Mam krety, ale pogonię je tylko z miejsc, gdzie mi robią szkody. W pozostałej części ogrodu niech sobie buszują i wyjadają pędraki :wink:.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”