Uprawa melonów cz. 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa melonów cz. 2

Post »

lobuzka pisze:Dziękuję :D
Masz rację aria, włóknina robi "robotę".... a różnicę szczególnie widać po chwastach :lol: /są dużo większe, niż te rosnące bez okrycia/
Czyli wszystkim roślinkom okrycie z włókniny służy :D Poprzykrywam dziś moje maleństwa, niech szybciej rosną.
grimol
50p
50p
Od: 19 mar 2014, o 12:10

Post »

Wytłumaczy mi ktoś, w którym miejscu go przyciąć, nigdy tego nie robiłem i jestem kompletnie zielony....

https://www.fotosik.pl/zdjecie/97e2bc9c0dc45a76

Jak to zrobic, po prostu uciąć pęd główny za 4 liściem?
W internecie pisze ze uszczyknac za 3-4 liściem
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mam w tym roku melony również ale jakoś sceptycznie podchodzę do tego cięcia krzaka. Jeśli nawet owocuje tylko na bocznych pędach, to i tak takie wypuści, a wg mnie im większy krzak tym lepiej.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

W zeszłym roku wcale nie ciąłem moich melonów i ładnie owocowały, w tym roku podkusiło mnie i poprzycinałem wszystkie ;:131 czekam na efekty.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Ja zwykle cięłam melony na etapie sadzonki, wysiane wcześniej. Sianych do gruntu i tegorocznych sadzonek nie będę cięła. Niech rosną na żywioł.
RODBiala
50p
50p
Od: 21 mar 2014, o 17:36

Post »

Co do cięcia czy nie melonów- to w zeszłym roku nie ciąłem sadzonek i średni plon wynosił coś koło 1.3 melona z rośliny- a więc mało - optymalnie są 3- 4 sztuki na roślinę.W tym roku przyciąłem i widzę że zabieg ten wyraźnie przyczynił się do szybszego rozkrzewienia się roślin- także zalecam przycięcie za 3 liściem ...
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

kaLo pisze:Jak już stosujecie czarne geowłókniny to przykryjcie je chociaż w pobliżu melonów słomą czy nawet skoszoną trawą bo ugotujecie te biedne rośliny. Pod spodem jest pewnie kilkadziesiąt stopni. Jak ktoś nie wierzy to niech położy w południe na trawniku kawałek takiej tkaniny . Pół godziny wystarczy.
A propos koszonej trawy. W takim kopczyku z pokosu jest też temperatura jak się patrzy, takie podsypywanie resztakmi z koszenia nie ugotuje roślin. W sensie bez włókniny sama trawa grubą warstwą?
kupniulaUK
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 09:15

Post »

To w końcu jak podcinać? Bo mam sprzeczne informacje.... Czasem mówiąc za 3 liściem czasem za 4. Gdzie indziej mówią 15-25cm. Myślałem aby przycinać tak aby były 3 boczne pędy. Co mi specjaliści doradzicie?
3emfipa
50p
50p
Od: 25 kwie 2017, o 14:25

Post »

kupniulaUK pisze:To w końcu jak podcinać? Bo mam sprzeczne informacje.... Czasem mówiąc za 3 liściem czasem za 4. Gdzie indziej mówią 15-25cm. Myślałem aby przycinać tak aby były 3 boczne pędy. Co mi specjaliści doradzicie?
U mnie przycięte za 3 liściem mają pędy boczne z mnóstwem kwiatów żeńskich. Te rośliny, które puściłam na żywioł puszczają jak na razie same męskie.
kupniulaUK
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 09:15

Post »

Ja swoje dopiero w piątek/poniedziałek posadziłem więc dam im z tydzień i pod koniec przyszłego tygodnia przytnę, ewentualnie w poniedziałek jeśli zaczną ładnie rosnąć.

Jak to u was wygląda z owocowaniem (z takich przyciętych) w ziemii normalnie a nie w szklarni/tunelu? Ile owoców na krzak (mniej więcej)?
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Ja też przycinam za 3-cim liściem. Plenność zależy od odmiany i warunków uprawy( zasobność podłoża,nawożenie,podlewanie) Roślina sama reguluje,ile owoców jest w stanie" wyżywić",nadmiarowe zawiązki 'zrzuca".
U mnie lepiej udają się melony w gruncie niż w tunelu,zwłaszcza,że w ostatnich latach pogoda sprzyja.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie w tym roku z melonami będzie chyba porażka ;:145 Stoją w miejscu i nie rosną ;:185 Mam jeszcze kilka sadzonek, więc posadzę je jutro, to może zbiorę jakiś owoc, chociaż na próbę :? Jak myślicie wyrobią się jeszcze?? Tzn. zrobią się bujniejsze i bardziej zielone, bo teraz są żółto-zielone :oops:
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Moje melony wysadzone kikka dni temu też stoją w miejscu. Dodatkowo jednego nadepnąłem i całgo zabiłem, a drugiemu ułamałem pęd tuż za drugim liściem. Zobaczymy jak dwa pozostałe, czy ruszą czy nic z nich mie będzie.
Awatar użytkownika
tenebri
50p
50p
Od: 11 cze 2016, o 21:52

Post »

Z dnia na dzień robi się coraz większy .....fajnie się na to patrzy. Odmiana Melba.
Obrazek
fartekos
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 sty 2016, o 19:44

Post »

Obrazek
Jak popada to zabieram się za cięcie pędów i zostawienie ok.10 owoców .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”