Są takie prawie białe. Widać je na dole poniższego zdjęcia (trzeci gdzieś tam z tyłu).norbert76 pisze:jeśli górne korzenie są białe jest szansa
Jeszcze widzę, że pisząc poprzedni post pomyliłam rośliny, haha, pewnie dlatego, że dotąd nie miałam Miltonii ani Cymbidium w ręku, a i ze zdjęć jakoś nie bardzo znałam.
W każdym razie to, co kupiłam jako Miltonię ma właśnie te 3 korzonki powietrzne, a ten przyrost jest na drugiej roślinie ("cymbidium" lub też nie; i ta druga roślina nie ma żadnych powietrznych korzeni). Z tego, co było w podłożu u Miltonii i wydało mi się nie do końca przynajmniej puste w środku, zostało niewiele - nie obcięłam więc, choćby dla lepsze stabilizacji w doniczce z keramzytem. Zasadniczo "na start" powiedziałabym więc, że ona ma tylko te korzenie powietrzne, heh. Jednak dziś dostrzegłam mini mini korzonek i teraz sama już nie wiem, czy ja go wcześniej nie widziałam (oj, chyba widziałabym), czy roślinie udało się go właśnie od soboty wypuścić, mam nadzieję, że tak

Zgniłka przeniosłam zatem do sphagnum. Gorzej i tak mu już nie będzie. Nie chcę go jednak wyrzucać bez dania mu szansy.
Za to u mojego najstarszego Starszaka w ciasnej przestrzeni u trzonu pomiędzy najmłodszymi liśćmi widzę od wczoraj jakąś jasnozieloną kreseczkę. Nie chcę ich rozchylać, żeby przypadkowo nic nie uszkodzić, ale jestem pewna, że to nie jest żaden brudek, który mógł tam wpaść, tylko coś powoli będzie próbowało się wydostać