Górki,pagórki i dolinki też...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Janusz100
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 paź 2011, o 06:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Górki,pagórki i dolinki też...

Post »

Janku o kolekcjonerskim zapale już chyba od roku jak nie więcej słyszę o braku miejsca i o tym, że już więcej nie kupujesz a co chwilę pokazujesz nam coraz to nowe piękności.
Achillea ageratifolia pięknie się przyjęła. Ale chcę Cię uprzedzić, że tak piękne liście ma tylko jak jest młoda. Trzeba ją stosunkowo często dzielić. Potem liście stają się mniej dekoracyjne ale za to większa kępa ma więcej i bardziej dorodnych kwiatów. To coś tak jak z dzieckiem i pełnotetnią dziewczyną. Za to Gentiana sino ornata z 1 kwiatkiem to dla mnie obraz rozpaczy. Ona musi mieć pstrokaty cień, i stale umiarkowana wilgoć nie tylko w podłożu ale i w powietrzu i kwaśną glebę.
Chyba zaszkodziły jej tegoroczne upały. Jak chcesz to przyślę Ci większą kępę.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Janku z Ciebie prawdziwy kolekcjoner, pasjonata. ;:138 Zakupowo się nie rozdrabniasz.
Moje jesienne goryczki, niebieska i biała ładnie przezimowały, a w tą susze niestety padły, pomimo podlewania dwa razy dziennie, przypiekło je od góry.
Takie ładne zielone listki na przedostatniej fotce, to bodziszki? :)
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit

Genia- Skalniak staram się czyścić regularnie.Problemem nie są chwasty jako takie ale mech,który nie usuwany wchodzi w rośliny i to mi się
nie podoba.Często więc w użyciu jest widelec.To najlepiej sprawdzające się tam urządzenie.W pozostałej części działki jest różnie.Chwasty też są
ale dzisiaj zakończyłem sadzenie tulipanów i będzie ostatnie, przed zimą ,ich rugowanie.

Obrazek

Vicky- Tę naradkę mam pierwszy rok.Jest łatwa w uprawie a teraz bardzo ładnie przebarwia się.Faktycznie,łatwo pomylić ją z innymi
roślinami.Niżej,Androsace carnea.

Obrazek

Janusz-Miejsca nie mam na duże rośliny.Niektórych pozbyłem się , innych ograniczyłem ilość np.tzw.floksów.Oglądam ostatnio forum,
chyba angielskie,dział o skalnicach.Oczy wychodzą mi na wierzch wiec jak nie kupić jak taka możliwość jest !!Kilka takich maluchów musi
zmieścić się np.taka Saxifraga grisebachii.Obok jeszcze jest miejsce.

Obrazek

Twoje goryczki wyglądają dobrze.Ta wcześniej pokazywana jest z innego żródła.Dostałem ją miesiąc temu.Twoja ma 7 pąków więc nie jest żle.
One rosną w kwaśnej ziemi / co chwila wyrasta szczaw/ ale mają trochę za dużo słońca.W upały stawiałem obok nich miseczki z woda.Nie
wiem czy to coś dawało ale wydawało mi się ,że zmieniam im w ten sposób powietrze.To jedna z nich.

Obrazek

Tajka- Padły pomimo podlewania ponieważ,tak ja powiedział Janusz,było zbyt gorąco.Ja każdego dnia je podlewałem i były
cieniowane.Jakoś udało się.Na fotce jest naradka Androsace rotundifolia.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Janku gratuluje pąków na goryczkach jesiennych .Moje jak Tereni zimę przezimowały.Były na wiosnę.Przez lato podlewałam.Tylko nie cieniowałam a teraz ich nie widzę. To już kolejna moja porażka z nimi. Rosły w cieniu nie kwitły.Przeniosłam do słońca padły. Miały kwaśną glebę.
Zobaczymy jak Twoje będą się zachowywać przez kolejne lata. ;:108
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety,temperatury nie obniżymy.Wszystko inne zrobiliśmy.Ja na zimę rzucę kilka gałązek zielonego i dam daszek bo jak nadciągnie mokra zima
to znowu będzie żle.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Podziwiam tych,którym udają się goryczki ;:63 mnie niestety - nie.Kilka prób nie udanych i już odpuściłam...A tak je lubię !Nawet trojeściowe po przesadzeniu w ub.roku - ledwo wegetują. :roll: Z widelcem na...chwasty...podoba mi się! :)
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie jest tak,że mnie udają się wszystkie goryczki.Verna miałem trzy kępki a teraz już żadnej.Goryczka trojeściowa rośnie pięknie ale jeszcze
nie dzieliłem.Nie mam tu żadnego doświadczenia natomiast z krótkołodygową nie mam problemu.Nie przygotowuję jej żadnego
specjalnego stanowiska.Na działce mam piasek i kompostu nie daję.Rosną w słońcu.Teraz powtarza kwitnienie biała i niebieska.

Obrazek

A co dzieje się poza tym ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Vicky- Wybrałem się dzisiaj na wycieczkę ponieważ byłem bardzo ciekawy tych kamieni i zobacz co obejrzałem.Przy okazji podszkoliłem się.
Wapień jest kamieniem białym.Ten z naciekami to trawertyn inaczej martwica wapienna,tuf.Teraz obrazki a pozostałe wiadomości na pw.
Niektóre kamienie mają otwory na wylot i nie trzeba wiercić.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Janku sprzedajesz kamyki czy kupujesz ? Ten pierwszy super i już obsadzony ;)
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chętnie kupiłbym gdybym miał ogród z prawdziwego zdarzenia.Ten pierwszy, obsadzony jest wielkości mojego opla to co ja miałbym z nim zrobić.
Przyznasz jednak,że oczy duże zrobiłaś z podziwu.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Ja też chętnie bym wzięła ale jednego dużego ...jakoś bym go upchnęła . Mam w okolicy taki skład ale ceny wapienia czy tuf porażające .
Taki wielki ten pierwszy a nie wygląda ;)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Oczy to chyba każdy wielkie robi, ze trzy by się przydały...zawsze można coś przesadzić...tylko czy się po zimie nie rozsypią :?: Do takich szczelin byle czego też nie można posadzić, trzeba mieć odpowiedni zestaw roślin...z tym jest gorzej :roll: Jedna goryczka, u mnie powtarza kwitnienie, jeszcze nie rozkwitła. Janku przycinałeś ognik :?:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Świetne te kamienie! A ten pierwszy z naturalnymi otworami - rewelacja!
Z przyjemnością oglądam Twoje skalniakowe poczynania. Mnie to niestety przerosło; nornice przeorały skalniak i zarasta wszystkim, co ekspansywne.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janku na takie głazy to trzeba mieć duży ogród , a nie jak mój wielkość chustki do nosa . ;:306
Janusz100
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 paź 2011, o 06:05

Post »

Nie tylko duży ogród jest potrzebny, ale również dużo kasy i tak ze 30 - 40 lat mniej. Ale kamienie wapienne rewelacyjne nawet na skalniak tradycyjny. Nie mówiąc o tufie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”