Aprilkowy las cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz.6

Post »

Na piękny spacer nas zabrałaś. ;:180 Rododendrony i azalie teraz bardzo zdobią ogród. ;:31 Hosta zakwitła niebieskim orlikiem. ;:oj Hosty na wysokich nogach, na nowej rabacie cudnie wyglądają. Żywopłot z młodych bukszpanów szybko będzie ładny, mój ubiegłoroczny ma po cięcie wiosennym 20 cm i już jest gęsty dołem. Nie martw się awarią, na pokaz Twojego pięknego ogród poczekamy spokojnie. :)
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu u ciebie praca wre, wstyd się przyznać ale zazdroszczę ci tej leśnej przestrzeni :oops: możesz wciąż cieszyć się nowymi nasadzeniami, czasem sobie myślę co ja zrobię jak już każdy skrawek ziemi zagospodaruje, oj żeby to szybko nie nastąpiło ;:223
Czosnki masz śliczne gdzie nie zajrzę tam je widzę, biały mam ale ten fiolecik podoba mi się bardziej ;:215
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Elwi, widziałam twoje mokre zdjęciaBajeczne ;:167
Tych lawendowych tulipanów muszę dokupić, tylko znajdę nazwę. Bo kwitną baaardzo długo i super pasują na moją biało fioletową rabatkę. Ciekawa jestem czy będą tylko jednoroczne czy wytrzymają dłużej. Podam odmianę jak tylko sama ustalę ;:108 Twoje Green Wave też piękne i też trafiły na listę ;:306 U mnie dziś pierwszy dzień bez deszczu, póki co....nie chwalić dnia...
Marguerite Hilling już przekwitła tym swoim pierwszym ale ma z 50 pąków więc chyba będzie co oglądać :tan

Marzenko cześć. Teraz te trochę deszczu może cię poratowało w podlewaniu? Padało u ciebie?
Gibraltar mi do niczego nie pasuje...ale to pierwsza kupiona azalia więc się jej raczej nie pozbędę choć żarówa na rabacie niesamowita.
Nova Zembla to też moje najstarsze rodki. Po wielu przejściach chyba w końcu się zadomowiły. Początkowo pąki mają czerwone, mega czerwone. Teraz to pink/purpura dający po oczkach. Kwitną wcześniej niż inne więc może kolorem się nie pogryzą ;:306 Może i twój Rododendron doceni zmianę miejscówki i podobnie jak moje, pokaże co potrafi. A już je miałam wyrzucić :;230
Z róż Louis Odier w zeszłym roku też pierwszy zapączkował ale potem w tych pączkach siedzi bardzo długo. Nawet Indigoletta go wyprzedzała. Zobaczymy w tym roku.

Wando, Louise Odier, tak jak pisałam Marzence, bardzo długo trwa w fazie kolorowego pąka. To takie podpuszczanie. Inne go pewnie przegonią. Po pierwszym kwiatku różanym, teraz znów zastój. A tak chciałam żeby na pierwszy weekend czerwca było masa kwiecia ;:145 Raczej się nie uda ;:185
Na mszyce pryskałam już dwa razy....horror bez zimy. Chyba zacznę ją lubić ;:224
Na drzewie to hortensja pnąca. Uwielbiam je. To ulubiona roślina mojego M, który dokupił chyba już trzy kolejne, tak mu się spodobało.

Dorota, trzeba sobie jakoś radzić. Telefon nie ma tych możliwości co aparat ale i tak był ze mnie kiepski fotograf ;:222 Gdybym nie napisała, nikt by nie zauważył :;230 Może chcesz to zobaczyć na żywo? :wink:

Asma/Asiu, moje rododendrony do tej pory to był obraz nędzy i rozpaczy. Przesadzone do lasu, w zaciszniejsze miejsce, bardzo często podlewane, pierwszy raz się odwdzięczają. Do tej pory nie było co oglądać. Może wreszcie się uda. Podlewaj swoje częściej, one mają płytki system korzeniowy. No i przestałam ściółkować korą, podobno zbyt przydusza korzenie.

Ewka, rododendrony niestety nie same z siebie są takie ;:185 To wynik trzyletniej walki, przesadzania, kombinowania, uczenia się co lubią. Ale jest wreszcie efekt i stwierdzam że było warto. Jeżeli znajdziesz im dobrą miejscówkę, trochę zacienioną, zaciszną, dasz właściwe podłoże i będziesz często podlewać, nawet zimą gdy nie ma mrozu....to chyba warto spróbować.

Filemonku/Anita wreszcie sobie zasłużyłam na te rododendrony :heja trzy lata walki ale się udało.
Ja róże pryskam Mospilanem, dwa tygodnie ochrony i nieszkodliwy dla pszczół.

Zuza, ale to trwa wszystko na tym telefonie masakrycznie długo. Zniechęca mnie to do pisania, więcej oglądam. Zaraz będzie więcej zdjęć, zapraszam i dziękuję.

Magda, azalie mam tylko cztery i z pewnością jeszcze dokupię. świetnie wyglądają z rododendronami te kwitnące gołe patyki.
Drzewo obrasta hortensją pnącą. Bardzo polecam tę roślinę, jest bezobsługowa.

Asiu, tak to hortensja ;:333

Justyno, pierwszy raz mogę się pochwalić rododendronami, do tej pory chorowały na potęgę.
Hortensja pnąca jest czwarty sezon i mam wrażenie że rośnie coraz szybciej. Ani się zorientujesz jak będziesz miała potwora.

Soniu dziękuję ;:180 Ciekawa ta hosta, prawda? nie mogłam się oprzeć żeby nie cyknąć jej pamiątkowego zdjęcia. A zastanawiałam się czy tego orlika nie wyrwać. Na szczęście nie miałam czasu i mam w ten sposób pierwszego niebieskiego.

Aniu witaj, i nie zazdrość bo można umrzeć z przepracowania. Od tygodnia nic nie robię bo się nadwyrężyłam i nie jestem w stanie. Zielsko rośnie i się śmieje. Aż do lipca, każdy weekend mam gości, a ogród przekształca się w zielony busz ale stworzony zielskiem. Mały ogród daje taką samą satysfakcję a łatwiej go utrzymać w pięknym stanie. Czosnków mam za mało, stanowczo za mało. Są piękne. To Purple Sensation.

Gotowi na zdjęcia? To jedziemy. Na pierwszy ogień rabata z pienną hortensją. Wybrałam wersję zmodyfikowaną, łączącą większość postulatów. Dodałam też trawę Vertigo po lewej ale jeszcze nie jest atrakcyjna. Jak wam się podoba?

Obrazek

Obrazek Tak wiem, mało widać. Carexy podzieliłam i posadziłam w donicach żeby nie buszowały. Santolina będzie cięta i z czasem stworzy żywopłocik. Po lewej od niej są Vertigo na przemian z różami Bouquet Parfait. Ale na razie nie ma efektu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek No i wreszcie pierwszy powojnik wielkokwiatowy - Omoshiro

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek z orlikami Barlow Black, bardzo wysokimi, więc musi się postarać żeby go nie zasłaniały :;230

Obrazek mój biedny cis po zabiegach intensywnych przestał żółknąć. Ale jego stan jest opłakany. Jednak żal wyrzucić. Kłosówkę miękką też zostawiłam, bo bardzo mi się podoba. Jednak jej zapędy blokują doniczki.

Obrazek Co do żółtych cisów to jeszcze nie zdecydowałam. Zmieniłam doniczki na większe i dalej myślę.

Obrazek Pienna The Fairy radzi sobie świetnie

Obrazek

Obrazek Irysy czekają na zmianę miejsca, tymczasem postanowiły że zakwitną

Obrazek Luise Odier ma masę pączków ale się nie śpieszy. Podpuszczalska

Obrazek Mme Isaac Pereire dostała kratkę między drzewami. Teraz może się wspinać. Ma już pierwszy pączek w kolorze

Obrazek

Obrazek dosadziłam białych host Fire and Ice. Dają fajny efekt rozjaśnienia na wyspie rododendronowej.

Obrazek a to już znamy

Obrazek azalia japońska tuż, tuż

Obrazek Silberwolke

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek A to wasza ulubiona hortensja z innej perspektywy

Obrazek kwitnące żurawki nieco złagodziły pomarańcz Gibraltara

Obrazek M.Hilling się spodobało i jeszcze zachwyci

Obrazek czosnki św.Krzysztofa też się obudziły

Obrazek Szałwia i Brachytricha od Mufki szaleje pod fioletowymi różami

Obrazek

Obrazek Dzwonki kropkowane białe od Asmy. Będzie piękna kępa. Dołożyłam jedne fioletowe i czekam, czekam...
Obrazek kupiłam coś takiego, ktoś wie co to za roślinka?

Obrazek Tuscany i Gipsy Boy wykorzystują skrzętnie podporę

Obrazek

Obrazek Kolejne giganty, Lavender Lassie. Totalnie zasłoniły klona palmowego.

Obrazek ta sam rabata od tyłu...

Obrazek Tu też się wysiały orliki Barlow Black i co niesamowite, zachowały cechy rośliny matecznej

Obrazek kolejny potwór ale już leżący. Justi czy poznajesz Knirpsa? Teraz dostaje lawendę bo floks szydlasty próbował go zjeść

Obrazek Justi - niespodzianka. Zabiję się jak ci się nie spodoba

Obrazek A to moje wymarzone maleństwo. Klon palmowy Garnet

Wystarczy zdjęć? Bo teraz długo może nie być ;:3 Dobrego weekendu :wit
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Jolu, zdjęć nam nie żałowałaś, i bardzo dobrze ;:333 Czy to nagromadzenie gości w czerwcu nie wynika czasem z okazji imieninowej 15tego? Obrazek
Czekam spokojnie aż znajdziesz nazwę tulipanów, takiego koloru nie mam, a bardzo lubię. Rabata z hortensją pnącą zapowiada się bardzo interesująco ;:108 Już to widać, chociaż prawdziwie piękny efekt będzie jak rabata "dojrzeje". Chciałoby się już, no nie? ;:65
Omoshiro ;:167 Też mam i też mi kwitnie :heja W zeszłym roku padł na uwiąd, mam nadzieję, że w tym roku będzie lepiej. Czosnki św. Krzysztofa muszę wziąć pod lupę ;:108
Niektóre z Twoich róż to już prawdziwe różane potwory ;:oj Tuscany, Gipsy Boy i Lavender Lessie jak Obrazek Będzie się działo :heja
Tymczasem życzę Ci wielu Obrazek i wielu Obrazek i może jeszcze Obrazek.
Baw się dobrze Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Piękna rabatka ;:138 Trawa Vertigo też za mną chodzi, ale zniechęca mnie to, że jest jednoroczna. Nie wiem, czy jednak inie ulegnę pokusie, bo jest piękna w środku lata ;:108
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Jolcia dokładnie taki właśnie oprysk kupiłam doradziłam się w swoim ulubionym sklepie ze środkami ochrony roślin i mam nadzieje że będzie skuteczny.
ach te twoje rododendronki ;:oj ale azalia równie piękna a co to będzie jak sie rozwinie. Lubię twój wątek jeden z moich ulubionych, leśne klimaty to moja estetyka szkoda że nie mam działki w lesie ale co tam my sobie sami go tworzymy :D
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Pięknie u Ciebie ;:65
Ta roślina to chyba scewola. Widziałam u mnie w ogrodniczym granatową. Niestety tylko dekoracja .
Obok pączusia Mme Isaac Pereire widziałam listki zaatakowane przz nimułkę. Trzeba je obrywać i palić, bo tam są larwy. Mam tego sporo u siebie :twisted:
To nowe maleństwo to sporych rozmiarów. ;:138
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Czy wystarczy zdjęć... hmmm... lubię zaglądać Obrazekdo Ciebie, więc na tak za długo to nie znikaj Obrazek, naprawiaj sprzęciora Obrazek
Omoshiro masz oszałamiające ;:167
Czosnki św.Krzysztofa koniecznie obfoć Obrazek jak w pełni zakwitną. Podobno wielkie jak piłki Obrazek
Co do roślinki o którą pytasz, to nie wiem, za to misa w której siedzi fajoskaObrazek
Czytam tu że będą balety Obrazek, to miłego Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Mnie też Jolu wydaje się że to scewola, właśnie dzisiaj jadę odebrać dwie sadzonki bo sobie zamówiłam u Pani w szkółce i ma mi przywieźć - ponoć roślinka bezproblemowa i przy tym śliczna
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Aprilku, zdjęcia jak z katalogu, już się nie mogę doczekać - cudnie jest u Ciebie ;:138

Scewola to wyjątkowo pięknie kwitnąca i niekłopotliwa roślinka. Kwiaty ma barwy niebieskiej, fioletowoniebieskiej, fioletowej, różowej lub białej, więc wybór duży :D
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu przestrzeń i drzewa dają niesamowite możliwości. Wspaniałe kompozycje tworzysz. Rabaty oszczędne w rośliny bardzo mi się podobają, choć tak trudno je utrzymać w pierwotnym zamyśle. ;:306 Róże niedługo zdominują ogród. ;:215 Hortensja, na wysokim pniu będzie zjawiskowa, jak zakwitnie. ;:oj Spokojnego odpoczynku. ;:3
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jest już pierwsza róża, więc sezon rozpoczęty :heja Teraz czekamy na następne ;:65
Rabata z rododendronami wygląda bajecznie ;:138 ale mnie powaliła na kolana ta fotka
Obrazek
Trawa jest tak zieloniutka, soczysta, że ;:180 biorąc pod uwagę, że rośnie w lesie... Jestem pełna podziwu ;:138
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Nie mogę się doczekać na kolejne zdjęcia Jola wracaj :-D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

No, no, smakowice to Jolu wygląda. Może jeszcze więcej róż zdąży za chwilę zakwitnąć?
Świetnie z tymi hostami wymyśliłaś. Fajnie, że od razu kilka sztuk.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu niesamowity ogród w lesie. Usiąść w cieniu sosen i podziwiać róże...cos niesamowitego ;:173 . Dzielna dziewczyna i pracowita jak mrówka ;:108 . Wszystkie rosliny zadbane, wypielęgnowane
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”