300 m 2 frajdy - część III - ekologicznie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: 300 m 2 frajdy - część III - ekologicznie

Post »

A co z pozostałymi kociętami, Iwonko???

Mariolka - gadałam z tym znajomym , co to te figury przy studni postawił. On mówi, że "kleci"je ( jego słowa - cytuję dosłownie )z gipsu, a potem maluje. Goła panna nad stawem zmieniła w międzyczasie kolor skóry i teraz robi za afroamerykankę. Niestety, zabyło mi się wziąć aparat i nie mogłam jej obfocić. ;:145
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiem jak to brzmi, ale czasem lepiej wybrać mniejsze zło :(...
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Mariolu, współczuję Ci. To straszne uczucie być okradzionym, to takie naruszenie naszej prywatności i poczucia bezpieczeństwa :( . Niestety rzeczywistość działkowa to również złodzieje i chyba każdy kto ma dłużej działkę był choć raz okradziony :shock: . U nas myślimy poważnie nad monitoringiem. Będą kamery - część prawdziwych, część atrapy ;:224 , zobaczymy co to da. Jeden z naszych działkowiczów (Prezes zresztą) został okradziony w czasie, gdy był na działce. On grzebał na rabatce, a w tym czasie złodziej obrabiał domek. Ukradł mu spodnie z portfelem ;:oj . Dobrze, że klucze miał gdzie indziej. Spodnie potem facet znalazł wiszące na zewnętrznym płocie ale oczywiście bez zawartości ;:224 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwonko obecni opiekunowie ciężarnej kotki to mądrzy ludzie - zrobią to, co trzeba. Znajdą chętnych na kociaki lub poproszą weta o ..... ;:131 . Zrobią to w stosownym czasie. Jednego zatrzymają, jednego ja chcę adoptować. To prawdopodobnie jej pierwszy raz (tak przynajmniej twierdzi lekarz) - być może będą 2 - 3 kociaki. Ona zostanie wysterylizowana i jej potomstwo też.
Uwierz mi - jesteśmy światłymi ludźmi ;:196

Mati wiadomo, hiacynty od pani , której psy wyprowadzam na spacer.

Lucynko ma ten gość talent, ogromny talent ;:215

Jolu złodziejaszki grasują sporadycznie. Tak zwani biegający złodzieje. Biegną, łapią co mogą i biegną dalej. Natomiast plaga włamań .....
Wszystkie domki systematycznie okradane. Po kolei, jakby z planem w ręku :shock:

Pogoda skisiła się planowo. Przepowiadano to. Szkoda ale co zrobić ;:131
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zniechęcona prognozą i widokiem ciemnych chmur za oknem, zabrałam się za rozsadzanie pomidorków i zatrwiana wrębnego. W ten sposób mam 34 sadzonki pomidorka "maskotka" (nie wiem na co mi tyle :lol: )
Obrazek

i ileś tam sadzonek zatrwiana.
Donice z cebulami lilii i begonii - jakby je ktoś zaczarował :lol:
Jedna z lilii wystawiła kiełek wielkości łebka szpilki
Obrazek

Natomiast cebulki lilii posadzone w donicy ok 20 lutego
Obrazek

.............. do kwitnienia się przygotowują ;:223
Obrazek

Po co mi było tak się spieszyć. Ach ten luty - człowiek już wariata dostawał z braku zajęcia.
Kalle wyłażą z ziemi bardzo nierówno. Jedna ma już zaczątki listka a ostatnia - nieśmiałe kiełki wysuwa :)
Obrazek

Pogoda nie skwasiła się tak do końca ;:215 . Wiał, co prawda, zimny wiatr ale było słonecznie i ...... pustawo na działkach ;:131
Pojechałam sobie na działkę około południa i odwaliłam całkiem ładny kawałek roboty wiosennej ;:215
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

No właśnie my tak się śpieszymy ale to normalne ;:108
Lilie chyba w domu zakwitną ! ;:306
Pomidorki możesz rozdać albo sprzedawać na targu itp. ;:304
U mnie pięknie było ;:oj
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bo te koktajlowe tak mają - ja też rzucam kilka ziarenek i cały gąszcz mi wyrasta... Jakoś się duplikują czy co?
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Ostatnio żyję w takim biegu, ale dzisiaj przypomniałam sobie o zlocie. Zobaczyłam Ciebie na liście i już miałam żebrać o kielichowiec (chyba dobrze pamiętam). Potem doczytałam, że nie jedziesz....
doszłam do końca wątku... nie znam nikogo z deklarujących się więc i ja odpuszczę sobie zlot.
Ja przeżyłam dwa włamania... bardzo nieprzyjemne odczucia i to niekoniecznie z powodu strat materialnych. Współczuję.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Mariolu - Twoja kalla dostaje liści, a ma 'normalny wzrost'. Jedna z moich dwóch wybujała jak głupia w górę i osiągnęła już 38 cm ( zmierzyłam ). Ma dwa duże liście.
Szczerze mówiąc nie wiem, jak wysokie rosną, bo jeszcze ich nie uprawiałam, jednak wydaje mi się, że powinny być nieco niższe. ;:224
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
edzywiec
200p
200p
Od: 23 paź 2011, o 04:07

Post »

Mariolu współczuję włamania ale złodzieje to taka rasa że wszędzie się panoszy
mnie również okradziono na początku lat 2000 i to straty w roślinach były dość poważne.
Byłem tak wściekły że na działkę nie jeździłem przez kilka tygodni ale z czasem mi przeszło.
Tak że czas leczy rany lecz nigdy kieszeni a zdarzają się sytuacje że jak nie ma czego ukraść
to zdewastuje lub podpali ze złości,złodziej to świnia i niech tak zostanie.Rozsady robią wrażenie
i to w takich ilościach.
Pozdrawiam i zapraszam na Starą/nową działkę- Ed
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Kochani za Wasze odwiedziny ;:196

Sadzonki pomidora z grubsza już rozparcelowałam. Sugestia Mateusza ;:215 . Zaproponowałam sąsiadom po kilka sztuk. Jedna sąsiadka ( tak ok 80 - tki) kręci nosem ;:306 . Wiem, że to takie wielkopańskie kręcenie, że niby "mogę sobie kupić - phi " ale jej córka ma zdrowe podejście do życia i wie, że to zwyczajne podzielenie się ;:108

vimen ja ten gąszcz pomidorków osiągnęłam ........ siejąc całą torebkę nasion ;:306 . Torebkę z 1.49 - mogłam być rozrzutna ha ha ha. Nie sądziłam , że wzejdą wszystkie nasionka ...... ale wzeszły.

Norbitko tak, ze zlotu zrezygnowałam. Żal mi bardzo bo lubię te wariackie spotkania ale .... siła wyższa. Może jeszcze wszystko się odmieni - do czerwca trochę czasu zostało. Ale, ale .... mam Ciebie na liście chętnych na kielisznik bluszczolistny. nic nie wiem o kielichowcu :oops: . Może mnie z kimś pomyliłaś ?

Lucynko możliwe, że bulwki Twoje większe i silniejsze były - dlatego roślinka wyższa rośnie ;:215 . Byle zakwitła - tego sobie życzmy.

Edward dzięki ;:168
Stało się ale już nie myślę o tym. Są większe problemy .

Pogoda jest, jaka jest. Przestało wiać więc pojadę na trochę na działkę.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj tam kielisznik czy kielichowiec ;) w każdym razie to pnące rozłażące się :) Taka to ze mnie ogrodniczka ... ;:196
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:306 ;:306 ;:306
Norbitko znokautowałaś mnie ;:215
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10

Post »

Witaj Mariolu. :wit
Ja też wysiałam za dużo pomidorków - w razie coś. A one pięknie wzeszły. ;:333 Będę martwiła się później i porozdaję nadwyżki. Moja mama - też ma działkę - nigdy nic nie sieje więc bierze ode mnie wszystko co mi zostanie. ;:306 A, że zostaje sporo bo jak wiadomo działka się nie powiększy tylko dlatego, że za dużo sieje i kupuje roślin to moja mama bardzo zadowolona. ;:333
Jestem bardzo ciekawa Twojego nowego kiciusia.
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj znokautowałam siebie :oops: Zamawiałam magnolię i zamówiłam taką jakich mam już 3 duże (rozmnożone z jednej) egzemplarze i dwa w trakcie mnożenia.... Nie wiem co mi sie pop... :(
Oświeciło mnie jak przyszły roślinki...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”