Mój malutki zakątek - Priam

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemku ta Twoja róza herbaciana jest bardzo podobna do mojej, której nie znam nazwy. Sadzona była około 10 lat temu.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Zenku -tak więc widzę, zę będzie ciężko ją oznaczyć mimo że teoretycznie nosi nazwę Gloria dei. Jak zauważyłem to tylko na tym pierwszym zdjęciu jest chyba ta odmiana bo ta druga wkradła się przez przypadek :)

Zimowity jesienne
(Colchicum autumnale)

Cebulki mam od Oliwki za co jej bardzo dziękuję, bo nigdy ich nie miałem. W sumie to pod jej wpływem dokupiłem też jeszcze jedną cebulkę :) Jeśli ktoś zna się an odmianach to byłbym wdzięczny za podanie. Wiem ze są takie odmiany: * 'Album' – odm. białokwiatowa o drobniejszych kwiatach, 'Albiplenum' – biała, pełnokwiatowa, Plenum' – kwiaty lilioworóżowe, pełne, ale nic mi to nie mówi.

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Przemku dla mnie to zimowity albo krokusy jesienne Za to mnie nie mówią te nazwy które Ty podałeś. Ale jak mówiłam ja niewiele wiem
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

xipe pomógł mi w identyfikacji i twierdzi że prawdopodobnie są to:
xipe pisze:ten białoróżowy jest w typie hybryd
Colchicum bornmuelleri hybr. hort.

ten lila jest w typie
C. byzantinum minor
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Przemku
Kurcze ile trzeba wiedzieć o kwiatach. Coraz mnie mnie chyba będą cieszyć kwiaty.
Genia
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Zagłosowałam na dwa zdjęcia :lol: teraz są na 35 i 36 stronie :lol:
Ależ ciepło się zrobiło po obejrzeniu takich zdjęć :lol: Ja też bardzo lubię astry i szałwię , bardzo fajnie dobrałeś towarzystwo kolorystycznie :lol:
Pozdrawiam :lol:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj! Z przyjemnością obejrzałem zdjęcia, które ostatnio wstawiałeś. Dalia żółta z ciemnymi końcówkami - ma swój wdzięk. Tę bordową mam. Podoba mi się symetria jej płatków, tzw. kryza. Róże też ładne, ale określenie "herbaciana", z tego co wiem, odnosi się do typu róż a nie ich koloru :?: Czyżbym się mylił?
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Róże pięknie Ci Przemku kwitły :)
Ale jeśli mogę wtrącić 3 grosze, to istnieją mieszańce herbatnie , (określenie herbaciane być może zawdzięczamy piosence M. Fogga :wink: , przynajmniej taka sugestia pojawiła się w różanym wątku, bo tam jest temat klasyfikacji róż).
No i faktycznie jak pisał mój poprzednik, ten termin oznacza klasę róż - inaczej zwanych w Polsce różami wielkokwiatowymi.
Ale co tam, grunt że pięknie kwitną i cieszą oczy :D
Problemy klasyfikacji i terminologii interesują pewnie tylko różomaniaków :wink:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przepraszam za zwłokę w odpisywaniu, ale nie było mnie przez weekend - byłem na wsi.

Geniu-
to, że człowiek nie zna się na odmianach czy szczegółowych wymaganiach roślin nie oznacza, że jest złym ogrodnikiem. Nazwy i rodzaje są tylko dodatkiem do pięknych roślin, więc nie ma powodu, aby przestały Cię cieszyć. Ja lubię znać nazwy konkretnych roślin i tylko dlatego o nie dopytuję :wink:

Jadziu1- dziękuję za udział w oddawaniu głosów na moje zdjęcia. Wracając do astrów i szałwii to od zawsze miałem do nich słabość. Szałwie lubię ze względu na ich niezwykły kontrast zieleni z czerwienią a astry za to że cieszą oko pod koniec lata i jesienią.

Jacku- cieszę się, że mnie ponownie odwiedziłeś i podzieliłeś się ze mną swoją wiedzą. Dalie też bardzo lubię, ale czasami mam wrażenie że za dużo z nimi jest pracy - wkopywanie, wykopywanie, przechowywanie. Mija mi to jak widzę jak kwitną ;)

Oliwko - a widzisz jak mało się znam na różach. I tu na początku taka gafa :oops: Mam nadzieję, ze przy tobie szybko się podszkolę.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Przemku no to mnie uspokoiłeś.
Genia
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Cieszy mnie to. Ogrodnictwo jest zbyt piękną dziedziną aby z niego rezygnować. Tak więc nie łam się.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Priam pisze:Nazwy i rodzaje są tylko dodatkiem do pięknych roślin, więc nie ma powodu, aby przestały Cię cieszyć. Ja lubię znać nazwy konkretnych roślin i tylko dlatego o nie dopytuję :wink:
Przemku, ja do niedawna nie przejmowałam się nazwami kwiatów, chociaż znałam bardzo dużo.
Ale teraz też chciałabym wiedzieć więcej, jednak gorzej jest z zapamiętaniem nazw.
Dobrze że mam spisane moje rośliny które posiadam,zawsze mogę sprawdzić dokładną nazwę :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie przejmuj się Przemku.
Ja mam chyba ćwierć ogrodu obsadzone roślinami, które okazały się być całkiem inną rośliną od tej kupionej czy zamawianej.
Piękna ta chryzantemka. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemek - dawno nie zaglądałam i sporo miałam do nadrobienia..
Wrócę jeszcze do Twojej Gloria Dei - kupiłam różę tak samo nazwaną i jest żółta jak kanarek :? Chyba bardzo podobna do Twojej. Zobacz:

Obrazek

Co poradzić - przecież jej nie wykopię.. Kogra ma rację - ważne że ładnie kwitną.
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Priam pisze:
Oliwko - a widzisz jak mało się znam na różach. I tu na początku taka gafa :oops: Mam nadzieję, ze przy tobie szybko się podszkolę.
Eee, jaka tam gafa.
Nikt się nie rodzi z taką wiedzą :D
Ja kilka lat temu też tego nie wiedziałam.
Ale że róże stały się moją pasją i miłością, to czytam wszystko, co mi tylko na ich temat wpadnie w ręce.
Czasami coś z tego zapamiętam :;230
Grunt że Ci pięknie kwitną i cieszą :)
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”