Mój malutki zakątek - Priam
- Priam
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zenku -tak więc widzę, zę będzie ciężko ją oznaczyć mimo że teoretycznie nosi nazwę Gloria dei. Jak zauważyłem to tylko na tym pierwszym zdjęciu jest chyba ta odmiana bo ta druga wkradła się przez przypadek 
Zimowity jesienne
(Colchicum autumnale)
Cebulki mam od Oliwki za co jej bardzo dziękuję, bo nigdy ich nie miałem. W sumie to pod jej wpływem dokupiłem też jeszcze jedną cebulkę
Jeśli ktoś zna się an odmianach to byłbym wdzięczny za podanie. Wiem ze są takie odmiany: * 'Album' – odm. białokwiatowa o drobniejszych kwiatach, 'Albiplenum' – biała, pełnokwiatowa, Plenum' – kwiaty lilioworóżowe, pełne, ale nic mi to nie mówi.

Zimowity jesienne
(Colchicum autumnale)
Cebulki mam od Oliwki za co jej bardzo dziękuję, bo nigdy ich nie miałem. W sumie to pod jej wpływem dokupiłem też jeszcze jedną cebulkę

- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Witaj! Z przyjemnością obejrzałem zdjęcia, które ostatnio wstawiałeś. Dalia żółta z ciemnymi końcówkami - ma swój wdzięk. Tę bordową mam. Podoba mi się symetria jej płatków, tzw. kryza. Róże też ładne, ale określenie "herbaciana", z tego co wiem, odnosi się do typu róż a nie ich koloru
Czyżbym się mylił?
- oliwka

- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Róże pięknie Ci Przemku kwitły
Ale jeśli mogę wtrącić 3 grosze, to istnieją mieszańce herbatnie , (określenie herbaciane być może zawdzięczamy piosence M. Fogga
, przynajmniej taka sugestia pojawiła się w różanym wątku, bo tam jest temat klasyfikacji róż).
No i faktycznie jak pisał mój poprzednik, ten termin oznacza klasę róż - inaczej zwanych w Polsce różami wielkokwiatowymi.
Ale co tam, grunt że pięknie kwitną i cieszą oczy
Problemy klasyfikacji i terminologii interesują pewnie tylko różomaniaków
Ale jeśli mogę wtrącić 3 grosze, to istnieją mieszańce herbatnie , (określenie herbaciane być może zawdzięczamy piosence M. Fogga
No i faktycznie jak pisał mój poprzednik, ten termin oznacza klasę róż - inaczej zwanych w Polsce różami wielkokwiatowymi.
Ale co tam, grunt że pięknie kwitną i cieszą oczy
Problemy klasyfikacji i terminologii interesują pewnie tylko różomaniaków
- Priam
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Przepraszam za zwłokę w odpisywaniu, ale nie było mnie przez weekend - byłem na wsi.
Geniu- to, że człowiek nie zna się na odmianach czy szczegółowych wymaganiach roślin nie oznacza, że jest złym ogrodnikiem. Nazwy i rodzaje są tylko dodatkiem do pięknych roślin, więc nie ma powodu, aby przestały Cię cieszyć. Ja lubię znać nazwy konkretnych roślin i tylko dlatego o nie dopytuję
Jadziu1- dziękuję za udział w oddawaniu głosów na moje zdjęcia. Wracając do astrów i szałwii to od zawsze miałem do nich słabość. Szałwie lubię ze względu na ich niezwykły kontrast zieleni z czerwienią a astry za to że cieszą oko pod koniec lata i jesienią.
Jacku- cieszę się, że mnie ponownie odwiedziłeś i podzieliłeś się ze mną swoją wiedzą. Dalie też bardzo lubię, ale czasami mam wrażenie że za dużo z nimi jest pracy - wkopywanie, wykopywanie, przechowywanie. Mija mi to jak widzę jak kwitną ;)
Oliwko - a widzisz jak mało się znam na różach. I tu na początku taka gafa
Mam nadzieję, ze przy tobie szybko się podszkolę.
Geniu- to, że człowiek nie zna się na odmianach czy szczegółowych wymaganiach roślin nie oznacza, że jest złym ogrodnikiem. Nazwy i rodzaje są tylko dodatkiem do pięknych roślin, więc nie ma powodu, aby przestały Cię cieszyć. Ja lubię znać nazwy konkretnych roślin i tylko dlatego o nie dopytuję
Jadziu1- dziękuję za udział w oddawaniu głosów na moje zdjęcia. Wracając do astrów i szałwii to od zawsze miałem do nich słabość. Szałwie lubię ze względu na ich niezwykły kontrast zieleni z czerwienią a astry za to że cieszą oko pod koniec lata i jesienią.
Jacku- cieszę się, że mnie ponownie odwiedziłeś i podzieliłeś się ze mną swoją wiedzą. Dalie też bardzo lubię, ale czasami mam wrażenie że za dużo z nimi jest pracy - wkopywanie, wykopywanie, przechowywanie. Mija mi to jak widzę jak kwitną ;)
Oliwko - a widzisz jak mało się znam na różach. I tu na początku taka gafa
- Gabriela

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Przemku, ja do niedawna nie przejmowałam się nazwami kwiatów, chociaż znałam bardzo dużo.Priam pisze:Nazwy i rodzaje są tylko dodatkiem do pięknych roślin, więc nie ma powodu, aby przestały Cię cieszyć. Ja lubię znać nazwy konkretnych roślin i tylko dlatego o nie dopytuję![]()
Ale teraz też chciałabym wiedzieć więcej, jednak gorzej jest z zapamiętaniem nazw.
Dobrze że mam spisane moje rośliny które posiadam,zawsze mogę sprawdzić dokładną nazwę
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie przejmuj się Przemku.
Ja mam chyba ćwierć ogrodu obsadzone roślinami, które okazały się być całkiem inną rośliną od tej kupionej czy zamawianej.
Piękna ta chryzantemka.

Ja mam chyba ćwierć ogrodu obsadzone roślinami, które okazały się być całkiem inną rośliną od tej kupionej czy zamawianej.
Piękna ta chryzantemka.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- oliwka

- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Eee, jaka tam gafa.Priam pisze:
Oliwko - a widzisz jak mało się znam na różach. I tu na początku taka gafaMam nadzieję, ze przy tobie szybko się podszkolę.
Nikt się nie rodzi z taką wiedzą
Ja kilka lat temu też tego nie wiedziałam.
Ale że róże stały się moją pasją i miłością, to czytam wszystko, co mi tylko na ich temat wpadnie w ręce.
Czasami coś z tego zapamiętam
Grunt że Ci pięknie kwitną i cieszą