Adenium obesum(róża pustyni) cz.7
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7
Dorotkaf12
Opadanie liści u adenium o tej porze roku to normalny proces i nie masz się czym przejmować. Część moich drzewek jest już całkiem goła.
Opadanie liści u adenium o tej porze roku to normalny proces i nie masz się czym przejmować. Część moich drzewek jest już całkiem goła.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Moje jedyne arabicum "Siam Majestic" postanowiłem ukształtować na drzewko o dużej liczbie bocznych pędów co niosło za sobą częste przycinanie. Pierwsze przycinanie to skrócenie głównego przewodnika w pierwszym roku. Drugie to przycięcie w drugim roku powstałych sześciu pędów. Po wyrośnięciu w trzecim roku młodych, krótkich pędów skracam je wszystkie.

Przedtem jednak kładę wszystkie boczne pędy do poziomu, również te dwa na pionowym przewodniku przez co tworzą się dwa poziomy pędów na drzewku. Położenie do poziomu bocznych pędów sprzyja ich rozkrzewianiu się.

Na pierwszym, górnym poziomie, czyli dwóch pędach powstało siedem młodych pędów a na dolnym czyli pięciu pozostałych, bocznych pędach szesnaście młodych przyrostów, które od początku czerwca rosną bardzo powoli ze względu na swoją liczbę.(23 szt) Oczywiście teraz pod oświetleniem ledowym.

Przedtem jednak kładę wszystkie boczne pędy do poziomu, również te dwa na pionowym przewodniku przez co tworzą się dwa poziomy pędów na drzewku. Położenie do poziomu bocznych pędów sprzyja ich rozkrzewianiu się.

Na pierwszym, górnym poziomie, czyli dwóch pędach powstało siedem młodych pędów a na dolnym czyli pięciu pozostałych, bocznych pędach szesnaście młodych przyrostów, które od początku czerwca rosną bardzo powoli ze względu na swoją liczbę.(23 szt) Oczywiście teraz pod oświetleniem ledowym.

?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
Czy Adenia należy zimować, czy traktować tak samo przez cały rok?
Pozdrawiam, Gosia:)
- Dorotkaf123
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 paź 2014, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Jerzyku te które pokazujesz mają pełno liści i są super a pająk nawet będzie kwitł
część moich jest już łysa po przejściach z przędziorkami na które pomogła dopiero woda z płynem do naczyń bo chemiczne preparaty nic nie dawały
ale już jest ok
myślę że przez te szkodniki moje adenia nie kwitły a szkoda bo tak czekałam na kwiaty
ale widząc wasze piękne kwitnące rośliny to aż oczy się cieszą
Pozdrawiam Was Kochani 

Dorotka 

- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- no, nie byłbym tak tego na 100% pewien, że za jakiś czas na Twoich roślinach nie pojawi się nowe pokolenie przędziorków wylęgłe z jaj ukrytych w podłożu, czego oczywiście nie życzę. Nie jestem tak bardzo pewien, że płyn do naczyń, "zlikwidował" jajeczka przędziorków, musisz bardzo obserwować swoje rośliny, szczególnie teraz gdy w pomieszczeniach jest ciepłe suhe powietrze. Nie wiem jaką chemię stosowałaś, że nie zdołała poradzić sobie z przędziorkami a piszę dlatego, że temat przędziorków "przerabiałem" w ubiegłym sezonie./ ... / część moich jest już łysa po przejściach z przędziorkami na które pomogła dopiero woda z płynem do naczyń bo chemiczne preparaty nic nie dawały/ ... /
- w czasie jesieni i zimy, jest coraz mniej naturalnego światła - bardzo krótkie dni, coraz chłodniej, tym samym rośliny spowalniają bardzo swoje procesy życiowe. W zależności od wielkości doniczki w jakiej rośną rośliny, ich wieku - prawidłowego rozwoju roślin, warunków jakie możesz zagwarantować roślinom, tz ilość światła, temperatura, wilgotność, musisz dostosować podlewanie. Jeżeli rośliny są większe, mają zgromadzony zapas wody w kaudexie, podlewamy bardzo rzadko i bardzo oszczędnie.Czy Adenia należy zimować, czy traktować tak samo przez cały rok?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Dzięki
Są w bardzo małych doniczkach, po serku, więc bardzo szybko przesychają. Podlewam dopiero, gdy kaudeks zaczyna mięknąć - po upływie 7 dni.

- Akwelan_2009
Czy dobrze rozumiem, że Twoje Adenium, to młode sadzonki ? Jeżeli tak, to młode sadzonki należy traktować jednakowo przez cały rok, tz - stanowisko z bardzo dobrym dostępem do światła naturalnego - w miarę możliwości doświetlać, ciepło i zwilżać podłoże jak przeschnie. Jeżeli nie ma możliwości doświetlania, to najjaśniejsze stanowisko, bardzo oszczędne podlewanie w przeciwnym razie roślinki będą się "wyciągać" - deformować.
Mieczysław
Mieczysław
Tak, młode, starsza jest z 15 lutego tego roku
Młodsza ma 5 miesięcy mniej.
Dzięki za radę.

Dzięki za radę.
- Dorotkaf123
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 paź 2014, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Wszystkich 
Ja moje adenia opanowane przez przędziory opryskiwałam płynem do naczyń z wodą ponad 2 tygodnie temu więc myślę że jakby miało się coś wykluć to już by się panoszyło na moich roślinach a jak na razie nic nie widzę i mam nadzieję żę już nie wrócą
bo jak wrócą to będą mialy prysznic z płynu jeszcze mi zostało w spryskiwaczu
będziemy walczyć

O witam cieplutko Gosię z rybnika bo ja mieszkam niedaleko bo w Przegędzy Pozdrawiam

Ja moje adenia opanowane przez przędziory opryskiwałam płynem do naczyń z wodą ponad 2 tygodnie temu więc myślę że jakby miało się coś wykluć to już by się panoszyło na moich roślinach a jak na razie nic nie widzę i mam nadzieję żę już nie wrócą

O witam cieplutko Gosię z rybnika bo ja mieszkam niedaleko bo w Przegędzy Pozdrawiam

Dorotka 

Także witamDorotkaf123 pisze:

- Akwelan_2009
- ja tylko podpowiedziałem na podstawie mojej "przygody" z przędziorkami.Ja moje adenia opanowane przez przędziory opryskiwałam płynem do naczyń z wodą ponad 2 tygodnie temu więc myślę że jakby miało się coś wykluć to już by się panoszyło na moich roślinach / ... /
Każdy postępuje ze swoimi roślinami tak, jak uważa za najbardziej stosowne. Nie zaprzeczam, że Twój oprysk roztworem płynu do naczyń w 100% zlikwidował całą populację przędziorków, po prostu nie stosowałem i nie będę go stosował, nie wiem jak wpływa na dalszy rozwój roślin, bo co by nie pisać jest to środek emulgujący - rozpuszczający tłuszcze, wolę profilaktyczne opryski naparem z wrotycza.
Mieczysław
Mieczysław
Witam
Adenium zainteresowałam się pół roku temu
Kupiłam 10 nasionek na allegro i mi wszystkie wykiełkowały ale do tej pory utrzymały się tylko dwa
Do niedawna były zdrowe i ładne a teraz mają pomarszczone łodygi i żółte oschnięte listki
czym by mogło to być spowodowane?
Trzymam je w ziemi dla kaktusów z dodatkiem perlitu, nawożę je raz w miesiącu i podlewam regularnie czasami zraszam 
Bardzo proszę o odpowiedź

Adenium zainteresowałam się pół roku temu

Kupiłam 10 nasionek na allegro i mi wszystkie wykiełkowały ale do tej pory utrzymały się tylko dwa

Bardzo proszę o odpowiedź

- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Hnka04
Jeśli podlewałaś rośliny regularnie co najmniej raz w tygodniu to po prostu je przelałaś. Łatwo to sprawdzić
naciskając palcami mocniej na kaudeks, może wypłynąć ciemny płyn z kaudeksu a jego środek będzie ciemnobrązowy (zepsuty) Roślinek nic nie uratuje.
Nadzieja jest wtedy jeśli regularne podlewanie to raz na miesiąc a delikatne podlanie rośliny spowoduje stwardnienie kaudeksu.
Podłoże, które przygotowałaś jest niewłaściwe, dodatek perlitu spulchnia i napowietrza je, również magazynuje trochę wody, ale za mało potrzebny jest jeszcze jeden składnik, który zmagazynuje więcej wodę. Może to być podłoże kokosowe, wermikulit, seramis, akadama twarda ...
Przy sadzeniu nasion najlepiej jest dodać co najmniej 40% drobniutkiego włókna kokosowego.
Jeśli podlewałaś rośliny regularnie co najmniej raz w tygodniu to po prostu je przelałaś. Łatwo to sprawdzić
naciskając palcami mocniej na kaudeks, może wypłynąć ciemny płyn z kaudeksu a jego środek będzie ciemnobrązowy (zepsuty) Roślinek nic nie uratuje.
Nadzieja jest wtedy jeśli regularne podlewanie to raz na miesiąc a delikatne podlanie rośliny spowoduje stwardnienie kaudeksu.
Podłoże, które przygotowałaś jest niewłaściwe, dodatek perlitu spulchnia i napowietrza je, również magazynuje trochę wody, ale za mało potrzebny jest jeszcze jeden składnik, który zmagazynuje więcej wodę. Może to być podłoże kokosowe, wermikulit, seramis, akadama twarda ...
Przy sadzeniu nasion najlepiej jest dodać co najmniej 40% drobniutkiego włókna kokosowego.
Jerzy
Jerzy
Dziękuje za odpowiedź ;)
Ale jak naciskam na kaudeks nic nie wylatuje, jest twardy i pomarszczony, a rosną nowe listki.
Podłoże to już dostałam przy zakupie nasionek i było krok po kroku jak je wysiać.
Ale jak naciskam na kaudeks nic nie wylatuje, jest twardy i pomarszczony, a rosną nowe listki.
Podłoże to już dostałam przy zakupie nasionek i było krok po kroku jak je wysiać.
- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Hnka04
To znaczy, że jest szansa na ich uratowanie, na razie przez ok 10 dni nie podlewaj roślin, potem podlej małą ilością wody, jak najdalej od kaudeksu.
Sprzedający nasiona jak również podłoże stosują najprostsze i najtańsze komponenty do jego produkcji.
Najlepiej jest zrobić podłoże ze swoich składników.
To znaczy, że jest szansa na ich uratowanie, na razie przez ok 10 dni nie podlewaj roślin, potem podlej małą ilością wody, jak najdalej od kaudeksu.
Sprzedający nasiona jak również podłoże stosują najprostsze i najtańsze komponenty do jego produkcji.
Najlepiej jest zrobić podłoże ze swoich składników.
Jerzy
Jerzy