Fasolka szparagowa cz. 2
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fasolka szparagowa cz. 2
Moja fasolka od wczoraj siedzi w gruncie.
Wysiewałam w tym sezonie żółtą, karłową Złotą Saxę.
Zapomniałam kupić zieloną Ferrari, więc w tym roku tylko żółta będzie.
reglas23 moje warzywa dostały w zeszłym sezonie obornik kozi i w tym sezonie nie dostana już nic więcej.
Nie wiem co to ten hydrocomplex.
Wysiewałam w tym sezonie żółtą, karłową Złotą Saxę.
Zapomniałam kupić zieloną Ferrari, więc w tym roku tylko żółta będzie.
reglas23 moje warzywa dostały w zeszłym sezonie obornik kozi i w tym sezonie nie dostana już nic więcej.
Nie wiem co to ten hydrocomplex.
Pozdrawiam Kaśka
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
Hydrocomplex to nawóz wieloskładnikowy.Przez wielu zachwalany na tym forum.
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Nie znam tego.
Pod ogórki (pisałeś) że poszedł rzędowo obornik i do tego jeszcze nawóz wieloskładnikowy?
Tak samo z fasolką zrobiłeś?
Moim zdaniem za dużo tego wszystkiego.
Pod ogórki (pisałeś) że poszedł rzędowo obornik i do tego jeszcze nawóz wieloskładnikowy?
Tak samo z fasolką zrobiłeś?
Moim zdaniem za dużo tego wszystkiego.
Pozdrawiam Kaśka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja daję AŻ TRZY nawozy proste. Czyste szaleństwo. I wcale nie jest za dużo ,bo według analizy. 

-
- 200p
Tak właśnie zrobiłem.Ogórek potrzebuje dużo pokarmu a fasola też ma zbliżone zapotrzebowania.
- Magda_sara
- 50p
- Od: 13 kwie 2016, o 12:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Minia, ja też wysiałam dziś karłową złotą saxsę, po raz pierwszy, bo zawsze miałam jakąś zieloną. Wysiałam w ziemię, która była nawożona obornikiem jesienią 2014. Nie wiem czy coś z tego będzie, ale mam nadzieję, że tak, bo w ub.r. siałam fasolkę w ziemię niczym nie nawożoną od wielu lat, tak na "ryzyk-fizyk", a fasolka się udała.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
To nie jest prawdą. Fasolka dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowatymi wiąże azot z powietrza. Udaje się bez żadnego nawożenia nawet na moich poza klasowych piaskach. Ogórek natomiast jak inne dyniowate ma bardzo duże wymagania pokarmowe.reglas23 pisze:Tak właśnie zrobiłem.Ogórek potrzebuje dużo pokarmu a fasola też ma zbliżone zapotrzebowania.
Przenawożenie fasolki azotem może spowodować ograniczenie kwitnienia i tworzenia strąków.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Co to znaczy nawozy proste? Chodzi o NPK?kaLo pisze:Ja daję AŻ TRZY nawozy proste. Czyste szaleństwo. I wcale nie jest za dużo ,bo według analizy.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Nawozy proste czyli zawierające jeden związek plus ew. wypełniacze, np. saletry, siarczan magnezu, fosforany.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Nawozy złożone to gotowe mieszanki nawozowe. O tyle wygodne w użyciu ,że wszystko jest już wymieszane i o tyle kłopotliwe w użyciu , że nie można dostarczyć tylko tego, czego brakuje bo wszystko jest już wymieszane 

- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Tyczna szparagówka wysiana na Stanisława do wielodoniczek (trzymana w foliaku) )nieśmiało się wychyla, w gruncie ani słuchu ani dychu.
Pozdrawiam, Marta.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Ja siałam podkiełkowaną (właśnie nie wiem, czy to jeszcze sianie, czy już sadzenie) w zeszłym tygodniu, dziś ją dokładnie okryłam podwójną włókniną, też się nie spieszy w wychodzeniem. Może czeka na więcej
Miałam już kiedyś Złotą Saxę, nie była zachwycająca ale wtedy to zrzuciłam na suszę i brak podlewania (rosła w sadzie między drzewkami i dodatkowo ich korzenie osuszały grunt). Mimo to posiałam jeden rządek i w tym roku, do tego też karłową Maxidor i Purple Teepee, może ktoś coś powiedzieć o tych odmianach?

Miałam już kiedyś Złotą Saxę, nie była zachwycająca ale wtedy to zrzuciłam na suszę i brak podlewania (rosła w sadzie między drzewkami i dodatkowo ich korzenie osuszały grunt). Mimo to posiałam jeden rządek i w tym roku, do tego też karłową Maxidor i Purple Teepee, może ktoś coś powiedzieć o tych odmianach?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
-
- 200p
Agus moja rosła w zeszłym roku w słonecznikach.Nie miały dosłownie NIC.Teraz słoneczniki wyrywam i traktuje jak chwasty.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Nie powtórzyłam błędu z pakowaniem warzyw pod drzewka owocowe, teraz mają porządne grządki
Posadziłam za to odmianę, która tak sobie mi się wcześniej udała, może niedobra była przez złe warunki.

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka