Galeria.Dalie Stanisława cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.2

Post »

Witamy Cię, Pawle!
Zapraszamy do aktywnego budowania wątku - wszystkie Twoje uwagi, rady i zdjęcia będą tu zawsze mile widziane. Na marginesie: czy zajrzałeś też do cz.1 wątku? Jeśli nie - zachęcam!
Na razie - pozdrawiamy!
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Pawle ja też Cię witam bardzo serdecznie ;:167
Ostatnio mam mało czasu, ale jestem z tym wątkiem bardzo związana
Pozdrawiam Alicja
ala59
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 sty 2014, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Coraz więcej dalii puszcza kiełki.Ziemia robi się cieplejsza.Dzisiaj pod jednym plastikowym pudełkiem po truskawkach,którym przykryłam dalię
siedział pomarańczowy ślimak i zażerał listki.Popołudnie spędziłam na zakładaniu obręczy z butelek plastikowych na dalie.
Ala
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Od: 10 mar 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moi drodzy, dziś odbyłem pielgrzymke do Mekki, tzn. do Pana Stanisława Lipienia, naszego daliowego guru i daliowego niewyczerpanego źródła. Było tam nas kilkoro, przede wszystkim znana wszystkim BarbaraR z Krakowa oraz panowie Andrzej i Zenon z Łaz, a także syn Stanisława, szachista Wiesław.
Pogoda dopisała tylko częściowo, kropiąc nas chwilami dość rzęsiście deszczem z dolnośląskiego nieba.

Oto Pan Stanisław nad zamkniętymi inspektami, które zawierają karpy (po kilka w podłużnych doniczkach) oraz pięknie ukorzenione sadzonki:
Obrazek

I na tle gór:
Obrazek

Oto przykład sadzonki - takie właśnie kupujemy od Pana Stanisława. Są zdrowe, wyrośnięte, dobrze ukorzenione i posadzone do ziemi, ze tak powiem, górą zakwitną, a dołem utworzą karpy:
Obrazek

Uśmiechnięty pan Stanisław z koszem sadzonek:
Obrazek

Wiemy, że abyśmy mogli kupować (w bardzo, przyznacie, przystępnych cenach) odmiany z całego świata, Pan Stanisław musi je najpierw sprowadzić (płacąc za nie ceny mocno nieprzystępne ;:219). Dowiedziałem się także, że karpy z Japonii, a także z USA, przysyłane sa w postaci jednej, pojedyńczej bulwki (cena przesyłki!!!). Taka bulwka daje jeden jedyny pęd, jedną łodygę:
Obrazek

Pan Stanisław dopracował sie jednakowoż metody (tej mi nie zdradził, każdy mistrz ma swoje tajemnice), by uzyskać więcej łodyg, a tym samym sadzonek, z pojedyńczej bulwki:
Obrazek

Oto widok karp w inspektach:
Obrazek

i Pana Stanisława wyjmujacego jedną z doniczek z karpami:
Obrazek

Inspekty zabezpieczopne są przed chłodem - słomą ;:333:
Obrazek

A tak wyglądają dziś inspekty z sadzonkami:
Obrazek

A tak - sadzonki:
Obrazek

I jeszcze Pan Stanisław w swojej "chatce" na tle daliowych kalendarzy:
Obrazek

Pozostaje tylko czekać na na kwiaty i - może w tym roku się uda - na wyjazd do Pana Stanisława w porze kwitnienia jego wspaniałej kolekcji.
Dziękuję, Stanisławie ;:180.
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Mariusz bardzo ci dziękuję za relacje podczas wizyty u pana Stanisława bardzo ci tego zazdroszczę. Sama rozmowa z Panem Stanisławem posłuchanie jego historii w uprawie dali przez tyle lat jest bardzo ciekawa. A ta chata Pana Stanisława to taki ciepły kącik gdzie człowiek pasjonat lubi spędzać każda chwile i doglądać fazy rozwoju swoich pociech. Pozdrawiam resztę osób biorąca udział wyprawie do Pana Staśka. Czekam na wasze spostrzeżenia z wizyty. ;:304
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Jak rozumiem, Przemku, znasz to miejsce ;:63. Może spotkać się tam podczas kwitnienia? Może ktoś miałby ochotę? W kilka osób zawsze milej się podziwia kwitnące rośliny ;:108.
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Bardzo bym chciał ale to dość daleko ode mnie ;:174
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od Stanisława wróciłam do domu przed chwilą - dosłownie jak zamykam oczy, to jeszcze jadę...
Mariuszu,
dziękuję za relację z pobytu u Stanisława i za wszystkie zdjęcia - nic dodać, nic ująć. Miło było się spotkać, choć na pogwarki trochę mało czasu. Strasznie nagrzebaliśmy się w tych inspektach, poszukując ciekawych odmian, ale każdy znalazł coś dla siebie. Deszcz nie przeszkodził nam w poszukiwaniach pożądanych okazów, a Mariusz co i rusz znajdował w tajnym kajecie Stanisława jakieś piękne nazwy dalii i dokładał je do swojej kolekcji.
W czasie dzisiejszej wizyty dostawaliśmy oczopląsu od numerków, latem chyba nie dałoby się oderwać oczu od okazów pięknych kwiatów. Najazd na Ptaszków w okresie kwitnienia dalii to byłaby prawdziwa uczta dla oczu. Może uda się zrealizować ten pomysł...
Stanisławie, dziękujemy za gościnę, cierpliwość, podpowiedzi, co wybrać i za serdeczne przyjęcie. Właśnie takie spotkania, choć odbywające się w biegu i pośpiechu, nawiązują miłe kontakty, a z czasem - cementują przyjaźnie.
Zenonie, Andrzeju - dziękuję za okazaną życzliwość i podróż.

Relacji fotograficznej Mariusza nie przebiję - nawet nie próbowałam robić zdjęć...
Mariuszu,
mam nadzieję, że nie pozostaniesz głuchy na pozostałe moje prośby.
We wszystkich działaniach towarzyszył nam Wiesław - syn Stanisława, który zadbał o ognisko i poczęstunek.
Dziękuję wszystkim za mile spędzony dzień w Waszym towarzystwie. ;:180 i ;:167
Jeśli na jutro poprawi się pogoda będziemy pewnie sadzić nasze dzisiejsze daliowe zdobycze.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzieło Śtanisława robi wrażenie...łał
Basiu a to mieliście daliową ucztę ...... Czy mogę zapytać z których Łaz pochodzi pan Zenon i pan Andrzej .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu,
oj tak, tak - poucztowaliśmy...
Zenon i Andrzej pochodzą z Łaz koło Zawiercia.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Mariusz DLW
200p
200p
Kontakt:

Post »

Basiu, to ja dziękuję, że mogliśmy się spotkać - prawda, że krótko, ale i to dobre, kiedy mieszka się daleko od siebie. Marzyłoby się posiedzieć spokojnie wsród kwitnących dalii, sącząc różowe wino i gwarząc bez pośpiechu...
Może jednak się uda latem? U Stanisława, w Rybniku, może u mnie w skromnym wiejskim ogródku?
Zapraszam ;:108.
;:196
Mariusz
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38

Post »

Dziękuję za odwiedziny, za fotorelację.
Zapraszam do Ptaszkowa!
Pozdrawiam
Stanisław Lipień
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczorajszą deszczową pogodę z Ptaszkowa przywiozłam do Krakowa - u mnie więc nici z sadzenia daliowych nabytków...
Stanisławie i Wiesiu - mam nadzieję otrzymać kopię tego tajnego kajeciku... który wczoraj wędrował z rąk do rąk.
Obiecaliście! - naprawdę ułatwiłby mi identyfikację dalii i zaktualizowanie bieżącej numeracji.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

Moje dalie różnych odmian siedzą już w gruncie poczynając od sianych top mix poprzez rabatowe do dekoracyjnych.Najbardziej dopieszczam ulubione czyli dalie "Lambada",dalie z grupy Gallery oraz grupy Melody.Pan Stanisław ma daliowy raj,miło zerkać,zachwycające.Bardzo ładnie wzeszła mi carpa dalii "Creasy Love" jedna bo druga sadzona w tym samym czasie jeszcze się nie objawiła.Dalia "Mystery day" też ładnie wyszła.Nie będę po nazwach odmian wymieniał wszystkich bo nie sposób ale będę starał się w tym wątku zapodawać ich zdjęcia.Pozdrawiam wszystkich goszczących w tym wątku.Mieszkam w Warszawie piszę to w sensie temperatur.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”