Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Post »

Śliczne dalie. Piszesz o odstraszaniu ślimaków. U mnie zawsze było ich zatrzęsienie, a w tym roku po ulewach chyba się potopiły, bo jest ich bardzo mało :heja
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milenko żywopłot prościutki i równiutki. I jaki gęsty. Piękna ta fioletowa róża. No a zachodzące słoneczko:).
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu - sweety, Ilonko, Reniu, Aniu - anabuko1, Madziu, Karolinko - dziękuję, że do mnie zajrzałyście ;:4 Napiszę tylko krótko ogólnie, bo muszę chwytać się obiadu (będzie pierwszy własny groszek z marchewką - ta już sklepowa :heja ). Odkryłam dziś szkółkę, bardzo blisko mnie, oczywiście nie wyszłam z pustymi rękoma :D Kupiłam sobie sporą hortensję Blue Bird za - uwaga - 10 zł ;:oj Niestety na razie jest w wersji "Pink Bird", Pan sam się przyznał, że nie były sadzone do kwaśnego torfu, ale w przyszłym sezonie powinna się wybarwić. Wybór hortensji ogromny jak na tak małą szkółkę, wzięłabym więcej, ale trochę podejrzanie wyglądały zmiany na liściach. Pan twierdził, że to poparzenie, może faktycznie, bo stały w pełnym słońcu. Nie mogłam też się powstrzymać i nie wziąć też 4 malutkich berberysów "Admiration" za 12 zł szt. (u Kapiasa takie same były po 23 zł). Na nie jeszcze nie mam pomysłu, ale może razem coś wymyślimy :wink: W ogóle ceny jakieś przyzwoite, szkółka mieści się w Bierach. Wieczorem zdjęcia, a teraz lecę do pracy :wit Miłego popołudnia!
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Masz rację, nie mogłaś sobie odmówić Milenko

no to czekamy ;:224 ;:224
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Cześć Milu ,Ty jak zwykle szalejesz zakupowo .Ja niestety musialam przystopować z wiadomych przyczyn ,ale już mam plany na przyszłość .Dzisiaj udało mi się dopiero wsadzić ketmię ,którą kupiłam w zeszłym roku na wystawie :lol: ,wprawdzie dałam za nią 5 zł ,ale bardzo urosla od zeszłego roku i nie mogłam wciąż zmieniać jej doniczek na większe .Powiem Ci ,że Raphsody ,to i mnie rozczarowala pod względem kwitnienia ,bardzo krotko trzyma kwiat .Róże w taki upał szybko przekwitają ,okropnie mnie to złości ,ale mają następne pączki ;:138 .Milenko pozdrawiam Cię iprzytulam ;:168
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Milenko, ja też bym się nie oparła :;230
Swoją drogą, daleko szukamy a pod nosem mamy :wink:

Ewciu a gdzie twój aktualny wąteczek? ;:65
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko - nie wyszło ze zdjęciami nowych nabytków ;:131 mam za to zdjęcie rabaty i potrzebuję rady...
Ewuniu - nawet nie wiesz, jak się cieszę, że do mnie zajrzałaś ;:196 Mało Cię ostatnio na forum i strasznie mi brakuje Twojego wątku :( Tyle roślin teraz kwitnie u Ciebie, mam nadzieję, że może robisz chociaż dla nas zdjęcia "na potem" ;:108 Ściskam Cię mocno ;:168
Reniu - szkółkę wypatrzyłam w weekend wracając inną drogą do domu, rzadko tamtędy jeżdżę. Szkoda trochę, że hortensja taka przypalona słonkiem, ale mam nadzieję, że u mnie w półcieniu dojdzie do siebie.

Kochani, potrzebuję Waszej rady - gdzie lepiej posadzić hortensję Blue Bird - na miejscu przed tą starą nn bukietową (czerwone kółko) czy może mniej więcej równo w rzędzie z bukietową (kółko niebieskie), zyskując miejsce na rabacie na niższe rośliny? Blue Bird może rozrosnąć się podobno wzwyż do metra, czyli teoretycznie może być wyższa od starej bukietówki nn. Dlatego się wacham. Sadząc BB w miejscu niebieskiego kółka, przed hortensje mogłabym posadzić coś wcześniej kwitnącego (nie mam koncepcji co...?), a na sam brzeg rabaty cztery berberysy Admiration (to malutkie, krępe krzaczki, dorastają do 20-50 cm, choć chyba bliżej tej niższej granicy). Co o tym wszystkim myślicie?

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Myślę że masz rację ;:138 ;:138

ale nie wiem o co chodzi :;230 :;230 :;230

Ja sadzę tak żebym cieszyła się widoczkiem najnowszej zdobyczy, ale Ty już tak zaplątałaś Milenko

że nie wiem z którego w końcu najbardziej się cieszysz ;:306

Zresztą hortensiarą to ja nie jestem, i nie mam aż takich terenów, na moim terenie rosną w rzędzie

i mają być zadowolone.

Zaraz ktoś mądrzejszy się odezwie, to dopiero nie będziesz wiedziała co robić ;:306 ;:306 ;:306

Spytaj starego gdzie mu pasuje, i tak zrób najlepiej, niech i on coś ma z tego pięknego ogrodu ;:215 ;:215 ;:215

Wiem że Ci nie pomogłam, ale żeby nie było, że mnie nie było ;:112 ;:112 ;:112
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Milenko, jeśli jest ryzyko, że BB przerośnie bukietówkę to nie zastanawiaj się tylko pakuj ją w niebieskie kółko. Masz dobry pretekst do powiększenia rabaty. :D Berberyski to znakomity pomysł..... one są śliczne i stanowią doskonałą alternatywę dla obwódek bukszpanowych, a w Twoim wyjątkowo zielonym królestwie kolorowe akcenty są jak najbardziej wskazane.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Ja bym posadziła obok.zwłaszcza że BB może być wyższa od bukietowej..
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Jeśli może być wyższa, sadź obok, nic mądrzejszego nie wymyślę ;:306 Admiration mam od kilku lat, nie sięga powyżej 20 cm, ale rośnie w wyjatkowo suchym miejscu. Wcale nie potrzebuję wyższego :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko - wiesz, że Cię kocham? ;:306 M. pytałam już wczoraj, a jakże :D Odpowiedź brzmiała: "myślę, że będzie jej dobrze gdziekolwiek" ;:306
Constancjo, Joasiu, Ewo - dziękuję, macie rację i tak też zrobię :) Zapomniałam tylko dodać, że nie wiem, jak duża może dorosnąć ta bukietówka nn. Ona ma co najmniej 4-5 lat i niedawno ją przesadziłam od Mamy do siebie, jest bardzo rozłożysta, ale ma może 60 cm wysokości. Tylko, że Mama chyba jej w ogóle nie podcinała (muszę dopytać). Posadzę więc obok, a co byście widziały przed hortensjami? Berberysy dałabym na sam początek rabaty, a pomiędzy widziałabym coś kwitnącego - niekoniecznie krzewy...
Pacynka uświadomiła mnie, że powinnam kupić nieparzystą ilość berberysów, a wahałam się w szkółce, czy nie wziąć 5 sztuk.. ;:224

U mnie zimno i mokro, zła trochę jestem, bo M. od przedwczoraj zabiera się za koszenie trawnika i nie może się zabrać. Urósł okropnie od zeszłego tygodnia i wszystkie chwasty kwitną na potęgę, zwłaszcza koniczyna i taki z fioletowymi kwiatkami podobnymi do macierzanki.
A jaka pogoda u Was? Patrzę na mapę i chyba wszędzie pada.. :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

U mnie nie pada. Mam nadzieję, że zacznie, bo sucho. Wczorajszy deszcz za krótko padał, gleba wilgotna tylko z wierzchu, a korzenie raczej głębiej sięgają :evil:
Przed hortensjami posadziłabym coś, co kwitnie wcześniej, żeby wydłużyć czas kolorów. Cebulowe-szafirki, tulipany, narcyzy, szachownice, obok floksy szydlaste, sasanki, może jedna czy dwie piwonie (miejsca wydaje się całkiem dużo :roll:).
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Milenko ja też uważam że powinnaś posadzić ją w niebieskie. Powiększysz rabatkę no i jedna koło drugiej będzie ładnie wyglądała. Poza tym w kolejnych sezonach (albo jeszcze w tym :) ) będziesz miała gdzie posadzić nowe piękne roślinki. Co do berberysa to kupiłaś te które mnie się najbardziej podobają ale jeszcze ich nie mam. Muszę sobie kupić jak się jakaś kaska uzbiera. Są śliczne według mnie.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Milenko, moim skromnym zdaniem, hortensje bym posadziła w miejsce niebieskiego kółeczka :wink:
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”