Poziomki - uprawa cz. 2
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Poziomki - uprawa cz. 2
krukofanko zgnieć główkę czosnku, zalej (dobrze ciepłą) wodą (2 litry), zostaw na 24h. Przecedź, dodaj łyżkę Ludwika i pryskaj. Możesz po wszystkich roślinkach balkonowych - nic im się nie stanie a wstrętne podjadacze Twoich poziomek .... exit.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 maja 2014, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję bardzo.
Wczoraj wieczorem pomyślałam jeszcze, że spróbuję Astvitem, bo podobno jest dobry na wszystko... Jeśli dziś nadal będą robactwa zastosuję radę z czosnkiem i ludwikiem
Wczoraj wieczorem pomyślałam jeszcze, że spróbuję Astvitem, bo podobno jest dobry na wszystko... Jeśli dziś nadal będą robactwa zastosuję radę z czosnkiem i ludwikiem

Albo po prostu kup coś na mszyce , dopuszczone do owocujących... ja co roku jak pokażą się mszyce, kupuję za kilka zł mini buteleczkę na ok. 2l wody.Jeden oprysk najczęściej starcza i pryskam po wszystkim co u mnie lubią mszyce... już zresztą wytępione.
Poziomek nie pryskałem , bo tylko na jednej rozsadzie było kilkanaście szt. to oskubałem je ręcznie pęsetą
A moje poziomki w gruncie rosną teraz w oczach. Po kilka , coraz to większych liści wypuszczają , już nie tak jak na początku po jednym listku
Poziomek nie pryskałem , bo tylko na jednej rozsadzie było kilkanaście szt. to oskubałem je ręcznie pęsetą

A moje poziomki w gruncie rosną teraz w oczach. Po kilka , coraz to większych liści wypuszczają , już nie tak jak na początku po jednym listku

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 maja 2014, o 10:18
Najpierw poziomki popsikałam Astvitem, bo miałam akurat...ale nie poskutkował mimo 3 oprysków. W tym czasie robiła się miksturka z czosnku i niektóre krzaczki psiknęłam też gnojówką 24 godzinną z pokrzywy ale nic nie dała...
Wczoraj wieczorem był pierwszy oprysk z czosnkiem i płynem do naczyń. Rano mszyca wciąż była ale chyba trochę mniej więc krzaczki są już po 2 oprysku czosnkiem.
Ile właściwie takich oprysków powinnam zrobić? ... kończy mi się przygotowany oprysk
-- 22 maja 2014, o 10:50 --
Darooo a co polecasz z gotowych oprysków w razie gdyby jednak czosnek nie podziałał?
Wczoraj wieczorem był pierwszy oprysk z czosnkiem i płynem do naczyń. Rano mszyca wciąż była ale chyba trochę mniej więc krzaczki są już po 2 oprysku czosnkiem.
Ile właściwie takich oprysków powinnam zrobić? ... kończy mi się przygotowany oprysk

-- 22 maja 2014, o 10:50 --
Darooo a co polecasz z gotowych oprysków w razie gdyby jednak czosnek nie podziałał?
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Robiłam opryski na mszyce z wywaru z czosnku i cebuli, w innym roku z jednodniowej pokrzywianki i poskutkowały ale...trzeba opryskiwać regularnie co tydzień i oprysk niekoniecznie zabija od razu wszystkie mszyce. Dla mnie ważne jest, że w istotny sposób ogranicza ilość i dzięki temu drzewo/krzew daje sobie radę. Żyjmy i dajmy innym żyć (nawet mszycom i mrówkom
).

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- szy---
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Ja dzisiaj zjadłem pierwsze balkonowe poziomki. 

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też od kilku dni podjadam.

- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Ale fajniutkie
U mnie dopiero nieśmiało różowieją

U mnie dopiero nieśmiało różowieją
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
cyma2704- ślinka cieknie. Który rok mają Twoje poziomki? Pięknie owocują 

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W ubiegłym roku wysiałam nasiona Rugii w lutym. Już ładnie owocowały, ale wrześniowy mróz je wykończył. W tym roku mają bardzo dużo owoców. Jak się coś nie przyplącze to będziemy się nimi długo cieszyć.
-
- 50p
- Od: 2 cze 2013, o 19:00
Też dzisiaj spróbowałąm pierwszych poziomek 

- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Basiu, ślinka cieknie. Piękny krzaczek poziomek...kupowałaś sadzonki czy siałaś sama roślinki?
-
- 50p
- Od: 2 cze 2013, o 19:00
Krzaczki sa kupowane, niektóre mają 2, a inne 3 lata. Siewu próbowałam ale niestety nawet jak coś mi wyrosło to szybko gniło :/ W tym roku dosadziłam kolejne krzaczki, więc za rok będzie jeszcze więcej poziomeczek