Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3
Agulka, jeśli w 119 były 2 różne krzaki to nie było to F1. Z resztą komentarz Kozuli wskazuje, że już je wysiewała. Szkoda, że nie zebrałaś nasion, bo ja bym je chętnie przygarnęła. Wysianie dużej ilości osobników pozwala nam zobaczyć co z danej odmiany możemy ustalić, wysiewając 2 szt nie wiemy prawie nic. Ale co zrobić, gdy dysponujemy tylko 2 nasionami? Wysiać i niezależnie od tego jakie wyjdą owoce, wysiać jak najwięcej nasion z nich pochodzących.
To, że dany pomidor nie spełnia naszych oczekiwań w pierwszych pokoleniach krzyżówki nie znaczy, że nie będzie ich spełniał w następnych.
To, że dany pomidor nie spełnia naszych oczekiwań w pierwszych pokoleniach krzyżówki nie znaczy, że nie będzie ich spełniał w następnych.
Moje K112 niestety nie wzeszły. Szkoda, byłoby porównanie.
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cóż.. w tym roku rósł mocniej, niż to było w tamtym.. ale żadkość liści pozostała. Krzak był zdrowy, nie łapał niczego poważnego. W tym roku trochę zapomniałam prawie o nawożeniu, tak z doskoku i niewiele, ale ten nie miał z tym dużego problemu, nie dawał oznak braku wapnia, a owocki są kształtne i spore. Kolor i cały pomidor dobry jest do sosów i past jako zagęstnik bo nie ma dużo ani nasion ani komór, skórkę też ma w miarę cienką. Został mi jeszcze jeden, bardziej żółty z rumieńcem na piętce (taka jakby gwiazdka). Tego spróbuję zjeść jak normalnego pomidora, i końcowo go ocenię, czy się opłaca czy nie. Najchętniej wysiała bym jeszcze raz nasiona z pokolenia 2012 bo jednak tamte owoce były nieco inne, i kształt trochę i owoce. Wysieję przynajmiej 4 krzaki, a te.. zobaczę. Wezmę się w następnym roku za najwyżej 3 krzyżówki, wysieję po 3-4 krzaki i będę miała przynajmniej dużą możliwość wyboru. A ten pomidor.. zobaczę. Jeśli nie urzeknął mnie końcowo, i nie znajdę w nich coś jeszcze, chyba ich nie wysieję.. no najwyżej dwa krzaki na próbę czy się opłacało, i tyle.
Cóż.. na błędach nikt nie zabroni mi się uczyć, a do błedów innych namiawiać nie będę 
U mnie na następny rak na bank będzie:
k/149 Cherokee Purple x malinowy 37 ? malinowy przydymiony, wysoki. Powinien mieć mało galarety i być smaczny. Jest twardy nawet po osiągnięciu pełnej dojrzałości, długo się przechowuje, jest pyszny bo skórka wcale nie jest gruba, galaretki ma tak na "styk", jest przyjemny w smaku, fajnie się go je, można go kroić i się nie opryskać, rewelacja po prostu. Jest ciemno różowy, tak jakby "brudny róż". Okrągły, lekko spłaszczony.
K/24 zielono - fioletowa zebra , dość kwaśny w tym roku średnio mi wyszedł, jakoś sobie nie radził w gruncie, nasiona mam z rośliny trzymanej w tunelu, ale to nie powinno jakoś przeszkadzać. Być może wysieję go ponownie.
k/14 to wiadomo
K/128 Fiolet ciemny też wysieję, nasiona mam własne z roku 2012
Był smaczny, śliczny, i zdrowy.
K/136 Żółta zebra płaska
K/138 Malinowa zebra mięsista, duża, łagodna bardzo ładnie plonowała mi rok temu w tunelu, i chyba tam ją zmieszczę za rok
no i K/156Kosovo x Copia.
I z 3 krzyżówek zrobiło mi się 7..
a jeszcze z dzióbkiem będzie za mną chodzić 

U mnie na następny rak na bank będzie:
k/149 Cherokee Purple x malinowy 37 ? malinowy przydymiony, wysoki. Powinien mieć mało galarety i być smaczny. Jest twardy nawet po osiągnięciu pełnej dojrzałości, długo się przechowuje, jest pyszny bo skórka wcale nie jest gruba, galaretki ma tak na "styk", jest przyjemny w smaku, fajnie się go je, można go kroić i się nie opryskać, rewelacja po prostu. Jest ciemno różowy, tak jakby "brudny róż". Okrągły, lekko spłaszczony.
K/24 zielono - fioletowa zebra , dość kwaśny w tym roku średnio mi wyszedł, jakoś sobie nie radził w gruncie, nasiona mam z rośliny trzymanej w tunelu, ale to nie powinno jakoś przeszkadzać. Być może wysieję go ponownie.
k/14 to wiadomo

K/128 Fiolet ciemny też wysieję, nasiona mam własne z roku 2012

K/136 Żółta zebra płaska
K/138 Malinowa zebra mięsista, duża, łagodna bardzo ładnie plonowała mi rok temu w tunelu, i chyba tam ją zmieszczę za rok
no i K/156Kosovo x Copia.
I z 3 krzyżówek zrobiło mi się 7..

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Winterek - no i widzisz - u Ciebie mamy typ do dalszego prowadzenia
aria - możesz mieć z tą efką rację - zanim wyślę na akcję pomidorki poszperam mocno w wątkach sprzed lat, bo numerki, które siałam w tym roku od dwóch lat nie były dostępne na akcjach wymiany...
Jeśli jednak chodzi o grubość skóry czy głąb - to prawdę mówiąc nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że taka "wada" cecha może ustąpić. Genetycznie, to musiałby być frik. Nie jestem genetykiem botanicznym, ale... recesja może pójść w jedną czy drugą stronę, ale nie jeśli jest na takim poziomie. Te geny silnie dominują i tylko ponowne przekrzyżowanie pomogłoby temu pomidorkowi.
Sprawdzę ile nasionek zostało i wysieję w przyszłym sezonie jeszcze raz...

aria - możesz mieć z tą efką rację - zanim wyślę na akcję pomidorki poszperam mocno w wątkach sprzed lat, bo numerki, które siałam w tym roku od dwóch lat nie były dostępne na akcjach wymiany...
Jeśli jednak chodzi o grubość skóry czy głąb - to prawdę mówiąc nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że taka "wada" cecha może ustąpić. Genetycznie, to musiałby być frik. Nie jestem genetykiem botanicznym, ale... recesja może pójść w jedną czy drugą stronę, ale nie jeśli jest na takim poziomie. Te geny silnie dominują i tylko ponowne przekrzyżowanie pomogłoby temu pomidorkowi.
Sprawdzę ile nasionek zostało i wysieję w przyszłym sezonie jeszcze raz...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Każdy wysiewa na ile roślin ma miejsce. Aga pewnie też tak robi, a nie dysponując hektarami musi przeprowadzić selekcję, robi to po swojemu.aria pisze:Ale co zrobić, gdy dysponujemy tylko 2 nasionami? Wysiać i niezależnie od tego jakie wyjdą owoce, wysiać jak najwięcej nasion z nich pochodzących.
pozdrawiam, Gunnar
- termic88
- 500p
Maraga, chciała bym i to dużo, dużo, ale niestety ograniczam miejsce (ze wszględów osobistych, jak i czasowych) mam wszystkiego za dużo do wyboru i za mało czasu i miejsca żeby wszystkiego dopilnować. Chcę mieć kilka w tunelu i kilka w gruncie, paseczki są obowiązkowe bo wszyscy za nimi szaleją, ale rozsądek też musi istnieć.

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Już ja to widzę,kilka tu i tam 
Ja też sobie obiecuję w przyszłym roku przede wszystkim kozulki!

Ja też sobie obiecuję w przyszłym roku przede wszystkim kozulki!
Gunnar, przecież wszyscy mamy ograniczone miejsce do wysiewu pomidorów, pisząc, że trzeba wysiać jak najwięcej osobników nie miałam na myśli samej Agulki, tylko to, że jeśli podzielimy się nasionami, każdy wysieje ich trochę to w sumie zostanie wysianych dużo więcej roślin niż mogłaby to zrobić jedna osoba nie dysponująca hektarami.GunnarSK pisze:Każdy wysiewa na ile roślin ma miejsce. Aga pewnie też tak robi, a nie dysponując hektarami musi przeprowadzić selekcję, robi to po swojemu.aria pisze:Ale co zrobić, gdy dysponujemy tylko 2 nasionami? Wysiać i niezależnie od tego jakie wyjdą owoce, wysiać jak najwięcej nasion z nich pochodzących.
Oczywiście, że każdy robi selekcję po swojemu, ale czasem trochę szkoda, jak ktoś pokazuje fajne pomidorki kozulowe, twierdzi, że jemu nie odpowiadają i nasion nie będzie zbierał, albo zbierze i wtedy zobaczy jakie będą, jednym słowem inni by chętnie je uprawiali, proszą a nie mają możliwości otrzymania nasion.
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Doszukałam się pokolenia K/119 malinowy samokończący , wczesny , smaczny - nasiona w moim posiadaniu to F3
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- termic88
- 500p
Już wiem, którą partię nasion wysieję :DD Z k/156 
Dziś jadłam ostatni egzeplarz i ten właśnie jest świetny. Ma wyraźny, kwaskomaty smak, sporo komór nasiennych rozłożonych po całym pomidorze. Skórka wyraźna, ale raczej należąca do cienkich, łatwo się rozgryza. Cały pomidor mimo dojrzałego stanu jest twardawy, nie rozlatuje się. Ale do sosów jako mięcho się już nie dalaje, bo jednak ma więcej tych komór i galaretki niż jego poprzednicy .. tyle że tamtem nie miał specjalnego smaku, nie wiem czy przez nawożenie, czy po prostu tak miał.. Raczej wysyłać nie będę tych bez smaku (jeżeli ktoś chcę mogę podesłać prywatnie, zobaczymy czy sos z nich będzie dobry, jako zagęstnik), te z dzisiejszej próby smakowej można by było poprowadzić dalej, smak ma dość przyzwoity, kwaskowaty, twardy, no i krzak był zdrowy

Dziś jadłam ostatni egzeplarz i ten właśnie jest świetny. Ma wyraźny, kwaskomaty smak, sporo komór nasiennych rozłożonych po całym pomidorze. Skórka wyraźna, ale raczej należąca do cienkich, łatwo się rozgryza. Cały pomidor mimo dojrzałego stanu jest twardawy, nie rozlatuje się. Ale do sosów jako mięcho się już nie dalaje, bo jednak ma więcej tych komór i galaretki niż jego poprzednicy .. tyle że tamtem nie miał specjalnego smaku, nie wiem czy przez nawożenie, czy po prostu tak miał.. Raczej wysyłać nie będę tych bez smaku (jeżeli ktoś chcę mogę podesłać prywatnie, zobaczymy czy sos z nich będzie dobry, jako zagęstnik), te z dzisiejszej próby smakowej można by było poprowadzić dalej, smak ma dość przyzwoity, kwaskowaty, twardy, no i krzak był zdrowy

Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
Witam. Gdzie można kupić nasionka ?
Można je dostać, poczytaj wątek Akcja wymiany nasion 2013/14.
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Wreszcie odnalazłam zagubione nasionka
(niewysiane kozulowe i inne z poprzednich akcji)
Wysiewałam przeważnie po 1 nasionku i zostało troszkę - niektórzy darczyńcy pakowali więcej niż po 5 szt. Więc to co zostało można by jeszcze podzielić na mniejsze porcje np. te nr których mało lub brak. Jeśli pozwolicie i comcia nie będzie miała nic przeciwko, mogę przygotować. Termin akcji jest przesunięty, więc może jeszcze mogłabym je i wysłać na akcję? A może ktoś z Was chce je przygarnie i wysieje? Szkoda mi, by się zmarnowały
127/K/F? Rudy mieszany (2012-korzo_m/2011-Pelasia) 9 szt.
127/K/F6 Rudy 'wczesny' ziemiaczany (Suppa) 4 szt.
128/K/F5 Fioletowy ciemny (2012-Termic88/Maraga) 10 szt.
132/K/F6 Zielony (Felcia24) 4 szt.
136/K/F6 Żółta zebra płaska (2012-lobuzka/2011-Suppa) 6 szt.
142/K/F3 Albenga x Kosowo podłużny (2012 lobuzka/2011-Alina-277) 5 szt.
142/K/F3 Albenga x Kosowo sakiewkowy (2012 Mariola O) 5 szt.
165/K/F3 3739 x Kalman (Dagmara/Maraga) 4 szt.
167/K/F2 (Dagmara) 6 szt. (tego nr nie ma na akcji)
dajcie znać jaka decyzja i co mam robić. Najwyżej nasiona poczekają do przyszłorocznej akcji..

Wysiewałam przeważnie po 1 nasionku i zostało troszkę - niektórzy darczyńcy pakowali więcej niż po 5 szt. Więc to co zostało można by jeszcze podzielić na mniejsze porcje np. te nr których mało lub brak. Jeśli pozwolicie i comcia nie będzie miała nic przeciwko, mogę przygotować. Termin akcji jest przesunięty, więc może jeszcze mogłabym je i wysłać na akcję? A może ktoś z Was chce je przygarnie i wysieje? Szkoda mi, by się zmarnowały

127/K/F? Rudy mieszany (2012-korzo_m/2011-Pelasia) 9 szt.
127/K/F6 Rudy 'wczesny' ziemiaczany (Suppa) 4 szt.
128/K/F5 Fioletowy ciemny (2012-Termic88/Maraga) 10 szt.
132/K/F6 Zielony (Felcia24) 4 szt.
136/K/F6 Żółta zebra płaska (2012-lobuzka/2011-Suppa) 6 szt.
142/K/F3 Albenga x Kosowo podłużny (2012 lobuzka/2011-Alina-277) 5 szt.
142/K/F3 Albenga x Kosowo sakiewkowy (2012 Mariola O) 5 szt.
165/K/F3 3739 x Kalman (Dagmara/Maraga) 4 szt.
167/K/F2 (Dagmara) 6 szt. (tego nr nie ma na akcji)
dajcie znać jaka decyzja i co mam robić. Najwyżej nasiona poczekają do przyszłorocznej akcji..
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Jeszcze 3 nasionka Bycze serce czerwone i malinowe (kozula 2012) Nie wiem czy mają one jakiś numer? W formularzu też jest taka pozycja, ale nie są 'podpięte' pod kozulowe krzyżówki.