Podłoże do nasion,sadzonek cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Podłoże do wysiewów

Post »

W tym sęk, że nie widziałam u nas czystego odkwaszonego torfu. Może dowiozą później. Do pikowania to czasu mam hoho.... jeszcze nic nie posiałam ;:173

Zobaczymy co w tym roku Biedra nam zaserwuje, może będzie mniej nawożona ziemia. Skupiam się tak na tej B. bo to jedyny większy sklep w naszej "wsi" i zawsze dostępny. Po wszystko inne trzeba jechać "do miasta".
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A czy jest u Ciebie " na wsi" kwiaciarnia ?. Dlaczego pytam ?. Kwiaciarze jeżdżą na giełdę a tam można zakupić również i torf. Pogadać z kwiaciarką to zakupi i przywiezie. Ja tak załatwiałem kilkakrotnie na swojej "wsi".
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ja ziemię do wysiewów mieszam z perlitem i kokosem. Jest puszysta, nie robi się bryła i wszystko jest oki :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

Agulka11 pisze:ja ziemię do wysiewów mieszam z perlitem i kokosem. Jest puszysta, nie robi się bryła i wszystko jest oki :)
Gratuluje - bo to najlepsze podłoże związane z tematem. ;:304
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

forumowicz pisze:A czy jest u Ciebie " na wsi" kwiaciarnia ?. Dlaczego pytam ?. Kwiaciarze jeżdżą na giełdę a tam można zakupić również i torf. Pogadać z kwiaciarką to zakupi i przywiezie. Ja tak załatwiałem kilkakrotnie na swojej "wsi".
Chyba raczej zajrzę to takiego malutkiego ogrodniczego " w mieście" :) Tam właściciele spełniają zachcianki klientów i jeśli nie mają tego torfu to poproszę by przywieźli. Dawno tam u nich nie byłam i zapomniałam, że warto. Dzięki za podpowiedź.
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Od: 10 wrz 2013, o 12:39

Post »

Dostałam odpowiedź z holasu:
"Podłoże do wysiewu z linii Sterlux jest podłożem hobbystycznym dostępnym w mniejszym opakowaniu (10 i 20l), z kolei podłoże do wysiewu z linii Aura dostępne jest w opakowaniu 50 i 80l, jest to linia podłoży profesjonalnych. Wymienione podłoża z obu linii są produktami na bazie torfu wysokiego, z taką samą dawką nawozu mineralnego PGMiX w dwace 0,6 kg/m3 oraz dodatkiem piasku."
nawóz mineralny PG Mix 14-16-18

I tyle albo aż tyle.
Cenowo nieco taniej aura. Przynajmniej u mnie.
Pozdrawiam Asia
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Mam tą AURĘ 80 l-w to wysiałąm seler i por oraz pnącza.Zawsze rosło bez zarzutów
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Do wysiewu proponowałbym jednak podłoże uniwersalne Sterlux . Ma tyle samo nawozu lecz jest lżejsze. Podłoże z piaskiem jest cięższe, więc raczej bardziej nadaje się do pikowania.
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Pomodor ja stęskniona za wiosną to podłoże i tak przesiewam przez sitko:) Nasionka ładnie wschodzą,utrzymuję optymalną wilgotność,nigdy nie miałąm problemó z pleśnią-nie to co substral
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Warto poszperać w sieci by sprawdzić jakość podłoża, które chcemy kupić. Niektóre podłoża zawierają środki ułatwiające zwilżanie oraz pył skalny. Z tymi podłożami możemy mieć poważny problem przy podlewaniu rozsady.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Miałam w tamtym roku substrala. Razem ze wschodzącymi paprychkami rosły tam...grzyby ;:oj cała masa grzybów ;:222
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Dlatego ja zostaję przy tym które znam od lat ;:136
Chociaż zdarza mi się wysiewać do czystego torfu i też jest ok,wszelkie ziemie z marketó omijam szerokim łukiem,czasami jak mi braknie ziemii to kupuję w biedronce ;:131
Awatar użytkownika
_dorota_
100p
100p
Od: 4 lut 2013, o 16:26

Post »

Ja w zeszłym roku miałam podłoże do siewek z BricoMarche i wszystko ładnie powschodziło.Nie miałam pleśni ani grzybków ;:215
Dorota
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mi się udało kupić właśnie w kwiaciarni substytut torfu odkwaszonego z dwa tygodnie temu. Jak na razie nie ma problemu - papryki ostre powoli kiełkują tzn. wybijają się z ziemi.
Z resztą ziemi czekam, by kupić świeżą i może Sterlux gdzieś znajdę. A perlit mają mieć też właśnie w kwiaciarni - w torebkach po kilka kg nawet. Ja dopiero w tym roku odkryłam, że o wiele lepiej się można zaopatrzyć w kwiaciarni niż w ogrodniczym czy markecie.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

Ja kupiłem ziemię, przywieziona za darmo i do tego nic nie kosztowała, pochodzi z linii kompost naturalny, od wielu lat niezawodna, sama się robi, nigdy nie miałem z nią problemu, dlatego zastanawiam się czy może teraz dla odmiany kupić w biedronce torf zmieszany z piaskiem i nawozami sztucznymi pod nazwą "Ziemia Ogrodnicza" ?
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”