W tym sęk, że nie widziałam u nas czystego odkwaszonego torfu. Może dowiozą później. Do pikowania to czasu mam hoho.... jeszcze nic nie posiałam
Zobaczymy co w tym roku Biedra nam zaserwuje, może będzie mniej nawożona ziemia. Skupiam się tak na tej B. bo to jedyny większy sklep w naszej "wsi" i zawsze dostępny. Po wszystko inne trzeba jechać "do miasta".
A czy jest u Ciebie " na wsi" kwiaciarnia ?. Dlaczego pytam ?. Kwiaciarze jeżdżą na giełdę a tam można zakupić również i torf. Pogadać z kwiaciarką to zakupi i przywiezie. Ja tak załatwiałem kilkakrotnie na swojej "wsi".
forumowicz pisze:A czy jest u Ciebie " na wsi" kwiaciarnia ?. Dlaczego pytam ?. Kwiaciarze jeżdżą na giełdę a tam można zakupić również i torf. Pogadać z kwiaciarką to zakupi i przywiezie. Ja tak załatwiałem kilkakrotnie na swojej "wsi".
Chyba raczej zajrzę to takiego malutkiego ogrodniczego " w mieście" Tam właściciele spełniają zachcianki klientów i jeśli nie mają tego torfu to poproszę by przywieźli. Dawno tam u nich nie byłam i zapomniałam, że warto. Dzięki za podpowiedź.
Dostałam odpowiedź z holasu:
"Podłoże do wysiewu z linii Sterlux jest podłożem hobbystycznym dostępnym w mniejszym opakowaniu (10 i 20l), z kolei podłoże do wysiewu z linii Aura dostępne jest w opakowaniu 50 i 80l, jest to linia podłoży profesjonalnych. Wymienione podłoża z obu linii są produktami na bazie torfu wysokiego, z taką samą dawką nawozu mineralnego PGMiX w dwace 0,6 kg/m3 oraz dodatkiem piasku."
nawóz mineralny PG Mix 14-16-18
I tyle albo aż tyle.
Cenowo nieco taniej aura. Przynajmniej u mnie.
Do wysiewu proponowałbym jednak podłoże uniwersalne Sterlux . Ma tyle samo nawozu lecz jest lżejsze. Podłoże z piaskiem jest cięższe, więc raczej bardziej nadaje się do pikowania.
Pomodor ja stęskniona za wiosną to podłoże i tak przesiewam przez sitko:) Nasionka ładnie wschodzą,utrzymuję optymalną wilgotność,nigdy nie miałąm problemó z pleśnią-nie to co substral
Warto poszperać w sieci by sprawdzić jakość podłoża, które chcemy kupić. Niektóre podłoża zawierają środki ułatwiające zwilżanie oraz pył skalny. Z tymi podłożami możemy mieć poważny problem przy podlewaniu rozsady.
Dlatego ja zostaję przy tym które znam od lat
Chociaż zdarza mi się wysiewać do czystego torfu i też jest ok,wszelkie ziemie z marketó omijam szerokim łukiem,czasami jak mi braknie ziemii to kupuję w biedronce
Mi się udało kupić właśnie w kwiaciarni substytut torfu odkwaszonego z dwa tygodnie temu. Jak na razie nie ma problemu - papryki ostre powoli kiełkują tzn. wybijają się z ziemi.
Z resztą ziemi czekam, by kupić świeżą i może Sterlux gdzieś znajdę. A perlit mają mieć też właśnie w kwiaciarni - w torebkach po kilka kg nawet. Ja dopiero w tym roku odkryłam, że o wiele lepiej się można zaopatrzyć w kwiaciarni niż w ogrodniczym czy markecie.
Ja kupiłem ziemię, przywieziona za darmo i do tego nic nie kosztowała, pochodzi z linii kompost naturalny, od wielu lat niezawodna, sama się robi, nigdy nie miałem z nią problemu, dlatego zastanawiam się czy może teraz dla odmiany kupić w biedronce torf zmieszany z piaskiem i nawozami sztucznymi pod nazwą "Ziemia Ogrodnicza" ?