Ogródek Robaczka cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 4

Post »

Wiesz, przydalo by Ci sie tam przed sosnami cos bialego i wpadlam na pomysl - u mnie miedzy dwupasmowka zrobili taki dlugi pas zieleni i rosna tam w takich duzych grupach ok 10 mb kazda, pecherznice, roznego rodzaju berberysy i tawuly. I maja tam tez taka piekna biala tawule ok metrowa - forma przypomina berberysy ktore masz po drugiej stronie ale pedy sa dluzsze i bardziej sztywne ale pod ciezarem bialych kwiatow przewieszaja sie w takie futurystyczne ala luki.
Postaram sie ja poszukac gdzies w necie .... i sobie tak pomyslalam, ze jakbys przed sosnami zrobila z nich szpaler, to moze wygladac to calkiem-calkiem. Zielen z biela wyglada pierwsza klasa, do tego bialy nie gryzie sie z zadnym kolorem przy pergoli - bo bialy to nie kolor :wink: A jeszcze jakbys taka jedna wsadzila kolo tego niebieskiego swierka w rogu - wiesz tam gdzie "planowalysmy" berberysa, to byla by taka kropka nad i ... w ramie spojnosci i dokonczenia.
Co o tym myslisz?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Julek, fajny pomysł z tymi tawułami :D Ciekawa jestem tej odmiany, jak trafisz w necie to daj znać, ja widziałam raczej małe tawułki dotychczas. Berberysów jeszcze nie mam, pewnie irgi miałaś na myśli. Tak sobie teraz myślę jak mi podsunęłaś te tawuły, że może taka ażurowa/kołysząca się rabata fajnie by pasowała do tych sosenek z długimi igłami..tam są wejmutki jak wiesz, himalajska i inne płożące gady iglakowe, ale jakby przed nimi machnąc taki szpalerek to by się zrobiło zwiewnie i lekko. Może wtedy nawet pasowałyby tam miskanty Morning Light albo Gracillimus? Rabata jest oddzielona od reszty nasadzeń typowo różanych, więc może by się nie gryzło? Sosny są ogromne, więc żeby tawuły nie zginęły w tłumie to może coś wysokiego trawiastego by pasowało? wtedy by się rozwiązał worek z trawami i hulaj dusza piekła nie ma, zamiast trawnika w tej części będą..trawy :;230
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KASIU....wycieczkę odbyłam i jestem bardzo rada, że bramka była uchylona i mogłam pospacerować....oj doprowadziłaś te swoje 1000 do doskonałości....co Ty jeszcze chcesz w nim zmieniam....ale może z tak naładowaną wyobraźnią można co sezon zmieniać otoczenie :;230 :;230
..a i Twój tarasik dostrzegłam....podejrzałam, że on też nie graniczy bezpośrednio z gruntem......ile schodków musisz pokonać aby powąchać swoje ulubienice i faworytki :?: ciągle mnie męczy mój taras na podwyższeniu......

pozdrawiam
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Krysiu, dziękuję za miłe słowa! Od tarasu do zejścia na ścieżkę mam 2 schodki, taras jest na wysokości ok. 50 cm. Ile schodków będzie/jest u Ciebie? Jeżeli myślisz, że u taras masz za wysoko, to może zrobisz podwyższoną rabatę, coś w stylu skarpy?
Pozdrawiam :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

KASIU...ma dwa zejścia z tarasu ...na stronę południową i na zachodnią....jest różnica poziomów od południowej mam 5 schodków od zachodniej trzy......chyba musi być skarpy ale na pewno dwupoziomowa aby zapobiec osuwaniu się ziemi........oj po drodze do Poznania muszę się kiedyś z Tobą umówić na krótki spacer po Twoich 1000.........
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Zobacz ta w detalu Spiraea nipponica ?Snowmound?

ona z tego co czytalam rosnie od metra do poltora ale u mnie na pasie dosc nisko wszystkie chabazie trzymaja, tak ze wyglada cos w tem desen

Obrazek

Jakbys jeszcze co pewien czas wyciela jej pare srodkowych pedow, to wygladala by miodzio tz bardziej azurowo. Ale to jeszcze nie to co jest u mnie, te tutaj sa takie bardziej luzne i tak jakby pedy wyrastaly dosc daleko od siebie ... cos na zasadzie "fontanny". Moze dlatego ze dopiero 3 albo 4 lata maja - chociaz te na foto tez stare nie moga byc.

ps tak, tak chodzilo mi o irgi
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Kasiu, dziękuję za spis lektur, może uda mi się do nich dotrzeć. I dziękuję za spacer pełen wrażeń!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ogród jak malowanie :D Przyszedł mi do głowy pomysł, żeby posadzić trawy za wiatą na samochód. Duże trawy.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Robaczku, a te donice (drugie zdjęcie od góry) to gdzie kupowałaś? I czy je zabezpieczasz jakoś na zimę?
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasiu, dziękuję za uroczy spacer - Twój ogród prezentuje się wspaniale i w ogóle nie czuć w nim jesieni!
U mnie (a byłam na obchodzie o świcie, gdzie ledwie się zaczęło przejaśniać) kupa liści i bardzo jesienne obrazki.
Lektury uważam za świetne i wręcz obowiązkowe dla wszystkich, których celem jest posiadanie romantycznego angielskiego ogrodu. Widać zresztą, że zmiany, które u Ciebie zachodzą, mają dobre podstawy.

Pytałaś o usytuowanie rabaty trawiastej i prawdę mówiąc, nie widzę jej chyba jako osobnej wyspy. Rozważyłabym na Twoim miejscu wciągnięcie łagodnym łukiem drzewa (to był chyba klon, ale juz nie pamietam) rosnącego w okręgu w pobliżu robinii i na powstałym miejscu posadziłabym trawy - dwa-trzy piętra. Nie widzę co prawda, co ewentualnie by zasłoniły, ale chyba nie stanowiłoby to dużego kłopotu - mozna przerobić. Miejsce jest dobre, bo to róg ogrodu, który nową linią rabaty byłby łagodniejszy.

Miłego piątku!
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

A teraz będzie miażdżąca krytyka i zupełnie niekonstruktywna ;:209
Kasiu.....no pięknie u Ciebie, że zaniemówiłam. Tak plastycznie przedstawiłaś ogród że miałam wrażenie że w nim spaceruję i wącham róże. Jeszcze kilka razy się przejdę bo to bardzo dużo wrażeń na raz.
W trawach Ci nie podpowiem bo kto by mistrza uczył? na pewno nie ja.
A co do metalu w ogrodzie to teraz dopóki pergole nie są obrośnięte to możesz mieć wrażenie przesytu ale to będzie trwało tylko chwilkę. Rośliny zaraz zasiedlą wdzięcznie wszystkie podpory i te niewielkie kawałeczki metalu które będą spod nich wystawać tylko podkreślą lekkość kompozycji i ich elegancję.

Ja tu jeszcze wrócę i to nie jeden raz. Zapiszę sobie numer strony bo taka wycieczka po całości ogrodu w jednym miejscu to strzał w dziesiątkę.
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Jejciu, ale fajny spacer ;:138 Masz przefantastyczny ogród. Niestety co do traw nie pomogę bo się na nich nie znam ;) też mi się marzą. Miejsce już dla nich mam ale to na razie w fazie planów kilku lat w przód ;)
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Kasiu czy Ty przesiadujesz pod pergolą w narozu ogrodu? Jezeli tak to zastanowiłabym się nad trawami w tym miejscu aby osłonić się od sasiadów, oczywiście jeżeli pergola jest mozliwa do lekkiego przesunięcia w stronę ogrodu ponieważ trawy muszą mieć swoje miejsce i musza byc wyeksponowane i ciurkadełko w poblizu. Nie znam odległości jakie tam są pomiędzy ogrodzeniem a pergolą. Mnie się zawsze marzyły miejsca osłoniete przed cudzym wzrokiem i zaciszne. Masz moja opinię :;230
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Wizja lokalna bardzo dokładana ;:333 Właśnie pomyślałam, że M kosiarką już serducha nie wytnie, to było takie romantyczne ;:167
Kasiu, jeśli chodzi o rozplenicę, to czy obok ławeczki, gdzie stoi donica nie dałoby rady jej wsadzić? Z daleka nie widać, czy tam kostaka jest, czy po prostu ziemia. Ta trawa jest równie zwiewna i delikatna co altana i pięknie wygląda jako solitier.
I jeszcze jedno miejsce obok wiaty samochodowej, (rabata z drzewkami) jest puste, tylko tam raczej niziutkie trawki w jednym gatunku :?:
Awatar użytkownika
OLUNIA
500p
500p
Od: 11 sty 2012, o 12:47

Post »

Witaj Kasiu :wit
Jeśli mogłabym coś zasugerować przed sosnami to ja bym wsadziła przed nimi z pięć już dość dużych Thuja occidentalis Janed Gold,następnie przed thujami po łuku ,ale wklęsłym ,z piętnaście BERBERIS THUNBERGII ?PAWWOW ,a w utworzonym przez te berberysy kolumnowe środku zrobiłabym plamę z przynajmniej dwudziestu żurawek lime rickey ewentualnie wymieszałabym je z czerwonymi jest sporo ładnych czerwonych odmian. Te berberysy wiosną są żółciutkie ,później robią się soczyście zielone ,a jesienią krwisto czerwone ,moim zdaniem będą super się prezentować na tle złotych thuji z kolei te żurawki przed berberysami to też fajny akcent,ale ostatnie zdanie należy do Pani :D ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”