Ogród w dolinie
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród w dolinie
Dziś zacznę od odpowiadania na Wasze posty
No może na początek jednak kwiat mojej czerwonej, pnącej NN róży:

Igorku! Tak podejrzewałam, że nie ma, nie było i nie będzie odpowiedniego momentu na kwestionowanie faktu, że masz rację
Jakże bym śmiała
Aczkolwiek egzorcyzmy... Już to widzę - Igor robiący na szydełku kolejną firanę, otoczony pelasiami, fuksjami i olkami przygotowuje sie duchowo do egzorcyzmów
A wokół krążą Arabella, Monia, Edzia i Kubasia...
Patasko! Dzięki za odwiedziny. Wiosenne kwiaty sadzę podobne, ale powiększyłam ostatnio ilość czosnków o dwa. Byliny lubię, bo nie trzeba wszystkiego sadzić co roku. Jak się ma dość dużą powierzchnię, to by się człowiek nie wyrobił z jednorocznymi. Ale i u mnie takie są, bo to faktycznie fajne niespodzianki. Nie tylko są, ale świetnie się udają
Dzięki temu ogród się zmienia mimo stałych elementów...
Wiolu (Wielomanko)! Jakże mam zwolnić, skoro tyle jeszcze mam jeszcze do powiedzenia i pokazania... A pośpisz zimą, choć i wówczas nie mogę obiecać, że będę spokojna...
Gosiu (gosia07)! Paulino! Przeanalizowałam, porównałam i stawiam na odmianę Charles de Gaulle. Super, moja niebieska róża ma imię
Dzięki
I gratuluję Paulino!
Krysiu (christinkrysiu)! Czyżbyś mnie nazywała Dorotką??? Żółwik jaki będzie - będę zadowolona
Lubię kolorowe kwiaty (jak chyba widać), ale białe także... A oto obiecane zdjęcie krzaczka hortesji i etykiety. Nie mam pojęcia, jaka to dokładnie odmiana. Krzaczek jest mały, kwiaty - jak widać. To tegoroczny zakup, więc nie wiem, jak przezimuje, ale na pewno ją okryje, jak i inne ogrodówki.

Miłko (takasobie)! Ja także chodziłam chwilę koło tej jeżówki. Nie są tanie, ale kwitną długo, mają trwałe i zmieniające się kwiaty. Czegóż chcieć więcej? A fioletowa znalazła swe imię i ... nadal jest cudna. Cieszę się, że moje kwiaty Ci się podobają. Chodzę koło nich ciągle, bo będzie mi musiało starczyć na całą zimę...
Justyno (tyniu)! Fajnie, że sobie kupiłaś tę jeżówkę. Jest śliczna. A nie tylko Ciebie te wszystkie ogrodnicze kuszą, mamią i przyzywają... Jak te syreny żeglarzy...
Małgosiu! O hortensji napisałam już wyżej. Zapraszam Cię częściej do mnie. Mam jeszcze więcej kwiatów, a jeszcze nie skończyłam...
Loki! Nie wiem, jak mogą Ci się nie podobać róże, ale nie zamierzam Cię do nich przekonywać. Każdy ma swoje preferencję. Zastanawiałam się ostatnio, które kwiaty mi sie nie podobają. I okazało się, że nie ma takich. W każdym widzę coś interesującącego, pięknego czy zaskakującego. Codziennie zachwycam się kunsztem natury. No i dbam o otoczenie, by i moje prawnuki i nie tylko miały się kiedyś czym cieszyć...
Lineto! Po co zmieniać gust Lokiego... W rożnodności jest piękno tego świata. No i będzie więcej dla nas
Na koniec zaś kilka widoczków:

I jeszcze dziś - jeszcze więcej zdjęć

No może na początek jednak kwiat mojej czerwonej, pnącej NN róży:

Igorku! Tak podejrzewałam, że nie ma, nie było i nie będzie odpowiedniego momentu na kwestionowanie faktu, że masz rację
Patasko! Dzięki za odwiedziny. Wiosenne kwiaty sadzę podobne, ale powiększyłam ostatnio ilość czosnków o dwa. Byliny lubię, bo nie trzeba wszystkiego sadzić co roku. Jak się ma dość dużą powierzchnię, to by się człowiek nie wyrobił z jednorocznymi. Ale i u mnie takie są, bo to faktycznie fajne niespodzianki. Nie tylko są, ale świetnie się udają
Wiolu (Wielomanko)! Jakże mam zwolnić, skoro tyle jeszcze mam jeszcze do powiedzenia i pokazania... A pośpisz zimą, choć i wówczas nie mogę obiecać, że będę spokojna...
Gosiu (gosia07)! Paulino! Przeanalizowałam, porównałam i stawiam na odmianę Charles de Gaulle. Super, moja niebieska róża ma imię
Krysiu (christinkrysiu)! Czyżbyś mnie nazywała Dorotką??? Żółwik jaki będzie - będę zadowolona

Miłko (takasobie)! Ja także chodziłam chwilę koło tej jeżówki. Nie są tanie, ale kwitną długo, mają trwałe i zmieniające się kwiaty. Czegóż chcieć więcej? A fioletowa znalazła swe imię i ... nadal jest cudna. Cieszę się, że moje kwiaty Ci się podobają. Chodzę koło nich ciągle, bo będzie mi musiało starczyć na całą zimę...
Justyno (tyniu)! Fajnie, że sobie kupiłaś tę jeżówkę. Jest śliczna. A nie tylko Ciebie te wszystkie ogrodnicze kuszą, mamią i przyzywają... Jak te syreny żeglarzy...
Małgosiu! O hortensji napisałam już wyżej. Zapraszam Cię częściej do mnie. Mam jeszcze więcej kwiatów, a jeszcze nie skończyłam...
Loki! Nie wiem, jak mogą Ci się nie podobać róże, ale nie zamierzam Cię do nich przekonywać. Każdy ma swoje preferencję. Zastanawiałam się ostatnio, które kwiaty mi sie nie podobają. I okazało się, że nie ma takich. W każdym widzę coś interesującącego, pięknego czy zaskakującego. Codziennie zachwycam się kunsztem natury. No i dbam o otoczenie, by i moje prawnuki i nie tylko miały się kiedyś czym cieszyć...
Lineto! Po co zmieniać gust Lokiego... W rożnodności jest piękno tego świata. No i będzie więcej dla nas
Na koniec zaś kilka widoczków:

I jeszcze dziś - jeszcze więcej zdjęć
- dorcia7

- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super,bo jest co oglądać 
- Aancyk
- 1000p

- Od: 20 lis 2010, o 17:21
Fajna rabatka wzdłuż chodniczka z kostki, chyba królują iglaczki? Co to za powojnik tak się rozbujał o tej porze
?
- Niunia1981

- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Kiedy ja będę mogła tak latać i focić roślinki
Za trzy lata pewno 
- sweety

Dorotko (dorcia7)! Oj będzie co oglądać... Ogród się zmienia, a ja cykam niezliczoną ilość zdjęć. Będzie także solidny zapas za zimę
Aniu (Aancyk)! Rabatki wzdłuż ścieżki mają stałe elementy, jak iglaczki czy irgi. Ale o różnych porach roku kwitnie tam dodatkowo co innego... Wiosną: tulipany, hiacynty, iryski, krokusy, bratki i stoktotki etc. Potem m.in. azalie. Latem natomiast: żurawki, rudbekie, liatry, bratki, rozchodnik okazały, języczka pomarańczona, hibiskus bylinowy, trójsklepka, astry, flosiki i wiele, wiele innych. Nawet nie zdawałam sobie sparwy, jak wiele roślin się tam mieści
Monia (niunia)! Ja zaczęłam niemal zaraz. W sumie, by mojemu M. wysyłać zdjęcia, jak postępują prace. Wiesz, jak fajnie teraz jest oglądać te zdjęcia? I dziwić się, że człowiek cieszył się jak głupi, a było niemal łyso... No i ile się zrobiło... Strasznie szybko się o tym zapomina. Jak zaczniesz na wiosnę, już w lecie będzie co oglądać. W jesieni jeszcze więcej... A w następnym roku już będzie się działo
A w ogóle gdzie zdjęcia działki???
Aniu (Aancyk)! Rabatki wzdłuż ścieżki mają stałe elementy, jak iglaczki czy irgi. Ale o różnych porach roku kwitnie tam dodatkowo co innego... Wiosną: tulipany, hiacynty, iryski, krokusy, bratki i stoktotki etc. Potem m.in. azalie. Latem natomiast: żurawki, rudbekie, liatry, bratki, rozchodnik okazały, języczka pomarańczona, hibiskus bylinowy, trójsklepka, astry, flosiki i wiele, wiele innych. Nawet nie zdawałam sobie sparwy, jak wiele roślin się tam mieści
Monia (niunia)! Ja zaczęłam niemal zaraz. W sumie, by mojemu M. wysyłać zdjęcia, jak postępują prace. Wiesz, jak fajnie teraz jest oglądać te zdjęcia? I dziwić się, że człowiek cieszył się jak głupi, a było niemal łyso... No i ile się zrobiło... Strasznie szybko się o tym zapomina. Jak zaczniesz na wiosnę, już w lecie będzie co oglądać. W jesieni jeszcze więcej... A w następnym roku już będzie się działo
- dorcia7

O własnie -hibiskus bylinowy-miałam hibiskusy ogrodowe-już ich nie ma , a jak z tym bylinowym ? wrażliwy na mróz ?jak go pielegnować ?
- sweety

Dorotko! To również tegoroczny zakup. Mieszkam tu niecałe 2 lata... Dokładnie 15 września minie 2 lata, a i na poczatku miałam inne rzeczy do roboty. Co do hibiskusa radzono mi go na zimę solidnie posypać korą na i nie zniechęcać się, bo odbija bardzo późno. Nawet warto zaznaczyć sobie miejsce, gdzie rósł, by nie wkopać tam czegoś innego 
- dorcia7

No to trzeba się z nim zmierzyć 
-
Ewa05
- 500p

- Od: 13 lut 2011, o 14:25
Wiosną kupiłam hibiskusa, jeszcze nie kwitł Stasia ogród zapewniała, że nie przemarza.
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Aniu, Ty nawet nie biegniesz w wątku, Ty galopujesz!!! Dzień nieuwagi i już parę stron w plecy. No, ale skoro tyle różności masz, to możesz pokazywać i pokazywać. A i tempo zasiedlania terrenu mimo kamieni masz zarąbiste. Poddaję się, nawet nie próbuję CI dorównać.
Aniu ta niebieska róża przypomina mi Mainzer Fastnacht czyli Sisi sprawdź sobie na helpie tu ma link http://www.helpmefind.com/rose/plants.p ... ARCH&tab=1
- bina12
- 1000p

- Od: 17 mar 2011, o 13:15
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
- sweety

- aagaaz
- 1000p

- Od: 7 maja 2011, o 10:58
Aniu i ja do Ciebie weszłam na podziwianie ogrodu. Też ładnie się przy nim napracowałaś no i widać efekty. Super robisz zdjęcia. Te makro mogę oglądać i oglądać.
A oczko dla Felka zbuduj ;) niech też ma radochę, jak ten od wnuczka Halinki
A oczko dla Felka zbuduj ;) niech też ma radochę, jak ten od wnuczka Halinki