Krysiu, a ja proszę o radę. Posadziłam twoją cebulkę zabugowską. Była piękna, szczypiorek już jadłam od miesiąca i nagle końce szczypiorku zaczęły żółknąć i w ciągu kilku dni zupełnie to wszystko pada. Może jutro wstawię zdjęcie, ale wszystko leży a ja nawet pryskałam od robaków Mospilanem i nic nie pomogło. Proszę, pomóż, bo nie chciałabym jej wszystkiej stracić. Jest pyszna.
Ekologicznych nawozów nie stosuję przy mieczykach mam na polu.
Gnojówkę z pokrzywy stosowałam dawno temu jak miałam mieczyki w ogrodzie, efekt był zadowalający o innych nie wiem.
Witam, w tym roku odpukać mam piękne mieczyki. Są wysokie, jeszcze nie kwitną, ale zapowiadają się ładnie, co prawda pryskam ich regularnie na przemian środkiem bakteriobójczym i od szkodników. Może jutro w wolnej chwili ich cyknę. Ale skoro już rozmawiacie o nawozach, to napisz Anitko jaki nawóz najlepszy na duży przyrost cebulek.
Czy może mi ktoś udzielić podpowiedzi , jeśli zastosuję oprysk na mieczyki przeciwko szkodnikom tj. wciornastkom , to mogę dolać do
oprysku nawozu w płynie typu Florovit , Ekolist ? można mieszać środki owadobójcze z nawozami ?
Dzięki za podpowiedź ... Anitko gdzieś twój post mi mignął przed oczami , ale teraz nie mogę go znaleźć
Pisałaś o dodaniu do cieczy chyba szczyptę cukru i kilka kropli płynu do mycia naczyń Ludwik , a może być inny ?
bo u mnie w kuchni innego się używa .
ja dodaję jakiegokolwiek płynu do mycia naczyń do oprysku... nie koniecznie Ludwika ;)
Mam akurat remont w domu i przy wczorajszym myciu ścian mydłem malarskim (szarym technicznym) wyczytałam, że je również się dodaje jako dodatek do płynów grzybobójczych ;)