Adenium (róża pustyni) cz.4

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.4

Post »

Będą foty. Część na moim kwiatkowym blogu a trochę i tutaj :)

Myślę, że najłatwiej wysiać. Gorzej chyba utrzymać.
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
AleksandraBdg

Post »

Nie martw się, Adenium jest łatwe uprawie.. Byle nie przelać a reszta już z górki :heja
nuk_nulla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 wrz 2012, o 22:56

Post »

Cześć! Mogę z całą pewnością powiedzieć, że zakochałam się w adenium od pierwszego wejrzenia. Właśnie przymierzam się do zakupu. :D

Powiedzcie mi proszę, czy da się gdzieś przez internet, albo w okolicach Krakowa kupić kwitnące adenium? Czy raczej kupić nasionka? Jak nasionka, to macie jakiś sprawdzonych sprzedawców?
AleksandraBdg

Post »

Witaj, wchodząc na znany portal aukcyjny często można kupić Adenium, aczkolwiek najczęściej jest to Adenium wyhodowane z gałązki, które nie wytworzy kaudeksu-takie chętniej kwitną. Osobiście uważam,ze największą frajdę sprawia wyhodowanie rośliny od nasiona.
nuk_nulla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No to spróbuję z nasionkami, do tej pory udało mi się wyhodować jedynie awokado :roll:, nie przetrwało roku... Mam nadzieję, że z adenium będzie łatwiej :)

Jest coś na co powinno się zwrócić uwagę zamawiając nasionka?
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na alledrogo raczej są nasiona kupowane na ebay więc lepiej kup od razu na ebay :wink: bo nie wiadomo ile Ci z allegro je mają :p

Czasami jest aukcja 100 nasion i te wyglądają na świeże, a tak to kupujesz kota w worku :wink:
Ja będę zamawiać ale dopiero styczeń/luty/marzec zobaczymy jak będzie z kasą.
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

nuk_nulla pisze:No to spróbuję z nasionkami, do tej pory udało mi się wyhodować jedynie awokado :roll:, nie przetrwało roku... Mam nadzieję, że z adenium będzie łatwiej :)

Jest coś na co powinno się zwrócić uwagę zamawiając nasionka?
Również walczę z awokado - pestkę męczę od czerwca. Korzonki są od niedawna, chyba lada dzień pojawi się pęd.
Przynajmniej Adenium nie świruje i od razu bierze się do pracy :tan
Moje roślinki - wątek
nuk_nulla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

My awokado już na straty spisaliśmy i przenosiliśmy do kosza coby szklankę zwolnić, gdy okazało się, że wypuściło korzonek. I wszystko ładnie, pięknie rosło, ale niestety w mieszkaniu za sucho, a i podlewać codziennie trzeba było bo tak wodę piło i cóż... Został suchy badylek :roll:

Zamówiłam nasionka adenium :D To teraz biorę się za kompletowanie potrzebnego osprzętu w postaci doniczek i ziemi. Mam nadzieję, że dadzą radę teraz wyrosnąć.
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

Dziecię leży już na glebie, przykryte jeszcze na jakiś czas woreczkiem by miało w miarę stałą temperaturę.
Czekam na dzień kiedy będę mogła różę oficjalnie Wam przedstawić. Wybrałam nawet dla niej imię :;230
Moje roślinki - wątek
x-k-ka

Post »

Przejrzałam wątek i mam parę pytań , moje nasionka Adi moczą się w wodzie , włożę je do ziemi itd. interesuje mnie druga opcja chcę wypróbować jeszcze położenia ich na ręcznik papierzany i przykryję go następną warstwą papieru i tu pytanie czy muszę co jakiś czas zraszać je ? czy wystarczy że położę je na mokry papier , nakryję woreczkiem i podlać aż podłoże przeschnie ?
dawid24
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 kwie 2012, o 19:26

Post »

Czesc!
Może mi ktoś powiedziec co to.za robal co ma dlugie skrzydła jest troche większy od.muszki owocowki i jak.go zwalczyć bo zżera mi adenium
Pozdrawiam.dawid
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

kafforka pisze:Przejrzałam wątek i mam parę pytań , moje nasionka Adi moczą się w wodzie , włożę je do ziemi itd. interesuje mnie druga opcja chcę wypróbować jeszcze położenia ich na ręcznik papierzany i przykryję go następną warstwą papieru i tu pytanie czy muszę co jakiś czas zraszać je ? czy wystarczy że położę je na mokry papier , nakryję woreczkiem i podlać aż podłoże przeschnie ?
Mi nie przeschło w ogóle. Nie trzeba pryskac jeśli jest szczelnie pod woreczkiem
Moje roślinki - wątek
wisienka81
50p
50p
Od: 30 wrz 2011, o 22:13

Post »

Moje przedszkole :)
Obrazek
Obrazek
Więcej fotek w moim wątku :)
Moje rośliny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=62&t=59205" onclick="window.open(this.href);return false;
x-k-ka

Post »

kurcze ale zrobił mi prezent urodzinowy ... .... yes yes ;:138 coś się dzieje ;:oj 1 ziarenko wypuszcza mały pędzik ( metoda na papier) , pytanko kiedy włożyć go do ziemi ? zaczekać aż będzie większy, czy już można ? posadzić go poziomo , przypruszyć ziemią i utrzymywać te dzieciątko pod folią ?? Obrazek
kamika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 wrz 2012, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miałam 160 nasion od jednego Pana z forum i wykiełkowało 90- teraz mam wielkie przedszkole. Muszę poczytać cały wątek, zeby nic źle nie zrobić.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”