Moje roślinki... apus.
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje roślinki... apus.
Basiu hortensje mają mnóstwo miejsca bedą miały gdzie otworzyć skrzydła
Lelujka to może jakaś siewka lecz kolor bardzo wyrazisty 
- Reniak

- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cudna ta drzewiasta, pogoda chłodna, mnie bardzo pasuje, zwłaszcza że u mnie nie obfitych opadów , lekko pokropi czasami, kwiatkom. to służy, nie wiem tylko czy moim pomidorom i ogórkom, to się podoba. 
- daysy

- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Basiu dziś od rana spaceruję po Twoim ogrodzie. Zachwyciły mnie podpory dla róż, robione przez Twojego baaardzo zdonlego męża
, o kwiatach nie będe mówiła, bo wiadomo, że prześliczne
Natomiast wspomnę o Polce i Compassion, bo bardzo mi się podobają i od dłuższego czasu przymierzam się do ich kupna, dlatego chętnie będę do Ciebie zaglądała i czytała Twoje obserwacje na ich temat. Trzymam za nie kciuki
Natomiast wspomnę o Polce i Compassion, bo bardzo mi się podobają i od dłuższego czasu przymierzam się do ich kupna, dlatego chętnie będę do Ciebie zaglądała i czytała Twoje obserwacje na ich temat. Trzymam za nie kciuki
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Basiu jakie ładne złocienie takie kompaktowe! Lilie
Ja też już muszę wykopać czosnek, ale mam go dużo mniej niż w minionych latach
Ja też już muszę wykopać czosnek, ale mam go dużo mniej niż w minionych latach
- ewka36jj

- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Basiu - moje Nostalgie nie są zbyt rozłożystymi krzewami, raczej maja pokrój zwarty. Wszystkie są szersze u góry, a na dole względnie smukłe. Rosną w słońcu na zboczu, ochronione żywopłotem od wiatru. Warunki mają idealne. Ponieważ rosną we cztery, widok jest cudowny. Największy z krzewów miał dziś ( specjalnie zmierzyłam) u góry 1 m, ale nie kwitnie, ciągle jeszcze szykuje się do wzrostu i drugiego kwitnienia. Wysokość na dzień dzisiejszy to 1,20. Ale - gdy podrosną pędy, ta wysokość się zwiększy. Szerokość też, ale szerokość już niewiele. Drugi, znacznie mniejszy optycznie, osiągnął szerokość ok 85-90 cm, ponieważ był przesadzony - jest niższy.
Piękna Compossition, nie mam jej, a na forum jest chwalona. Niech Ci rośnie zdrowo!
Piękna Compossition, nie mam jej, a na forum jest chwalona. Niech Ci rośnie zdrowo!
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Marysiu - Marpa lilie są cudowne! To ich czas teraz... a ten zapach....
Siedzę na tarasie i delektuję się nim...
Floksy też pachną, ale nos trzeba wsadzić w kwiaty...

Jadziu, specjalnie hortensjom dałam sporo przestrzeni, bo widziałam u Was w ogrodach, że one potrafią porosnąć.
W przyszłym roku chcę dokupić jeszcze odmianę Anabelle - zachwyciły mnie jej pompony!
Masz rację, talilia, to siewka
A tak wygląda roślina "mateczna", o której zapomniałam
:

Reniu, deszcz potrzebny, bo sucho strasznie było, u nas już przybyło słońce i dobrze, bez niego ciężko...
Ja jednak słońcolubna. powiem Ci, że jedna ta lilia a tyleeeeeeeeeeeeee zapachu!

Daysy, pięknie Ci dziękuję! W imieniu własnym i męża
Polka i Campassion cudowne, chociaż jeszcze niemowlaki.
Z tym, że ta druga róża, już poszła w górę, a Polka, trzyma się dołu... jednak jako, że to dzieciątka, więc nie poganiam je...
Obydwie są cudowne! A Polka, trzyma bardzo długo kwiat!!!!
Dzisiaj jej kwiat wyglądał tak (dwa tygodnie kwitnienia):

Marysiu - Maska, moje złocienie, to tegoroczne nasadzenia, miałam fajną i dużą karpę, ale niepotrzebnie ją rozdzielałam i... padły
A inne zniknęły po zimie. No cóż...
Kupiłam je znowu, bo są cudowne!
Czosnek w tym roku pierwszy raz sadziłam (między różami zresztą), trochę późno, ale i tak jest tego trochę.
Wykopuj, bo to już ten czas.
Dla Ciebie moje godecje:

Ewuniu, swoją na pewno będą musiała przesadzić Nostalgię, bo rośnie w kiepskim miejscu i jak osiągnie taki rozmiar, o którym piszesz, to będzie miała na pewno ciasno... Jesienią poszukam dla niej nową miejscówkę.
Campassion, super się prezentuje, ciekawe jak dalej
Dla Ciebie Biedermeier:

Cino De Mayo kwitnie ponownie:

I ogólny busz....

Floksy też pachną, ale nos trzeba wsadzić w kwiaty...

Jadziu, specjalnie hortensjom dałam sporo przestrzeni, bo widziałam u Was w ogrodach, że one potrafią porosnąć.
W przyszłym roku chcę dokupić jeszcze odmianę Anabelle - zachwyciły mnie jej pompony!
Masz rację, talilia, to siewka
A tak wygląda roślina "mateczna", o której zapomniałam

Reniu, deszcz potrzebny, bo sucho strasznie było, u nas już przybyło słońce i dobrze, bez niego ciężko...
Ja jednak słońcolubna. powiem Ci, że jedna ta lilia a tyleeeeeeeeeeeeee zapachu!

Daysy, pięknie Ci dziękuję! W imieniu własnym i męża
Polka i Campassion cudowne, chociaż jeszcze niemowlaki.
Z tym, że ta druga róża, już poszła w górę, a Polka, trzyma się dołu... jednak jako, że to dzieciątka, więc nie poganiam je...
Obydwie są cudowne! A Polka, trzyma bardzo długo kwiat!!!!
Dzisiaj jej kwiat wyglądał tak (dwa tygodnie kwitnienia):

Marysiu - Maska, moje złocienie, to tegoroczne nasadzenia, miałam fajną i dużą karpę, ale niepotrzebnie ją rozdzielałam i... padły
Kupiłam je znowu, bo są cudowne!
Czosnek w tym roku pierwszy raz sadziłam (między różami zresztą), trochę późno, ale i tak jest tego trochę.
Wykopuj, bo to już ten czas.
Dla Ciebie moje godecje:

Ewuniu, swoją na pewno będą musiała przesadzić Nostalgię, bo rośnie w kiepskim miejscu i jak osiągnie taki rozmiar, o którym piszesz, to będzie miała na pewno ciasno... Jesienią poszukam dla niej nową miejscówkę.
Campassion, super się prezentuje, ciekawe jak dalej
Dla Ciebie Biedermeier:

Cino De Mayo kwitnie ponownie:

I ogólny busz....

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
-
Iwonka1

- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Najbardziej spodobał mi się "ogólny busz". Ja takie lubię
Piękna drzewiasta lilia i ta delikatnie żółta- która nazwałaś mateczną. Jak duże masz drzewiaste? Bo moje na drzewiaste nie wygladają
Piękna drzewiasta lilia i ta delikatnie żółta- która nazwałaś mateczną. Jak duże masz drzewiaste? Bo moje na drzewiaste nie wygladają
- JAKUCH

Ta mateczna lilijka to chyba Conca d'Or albo Big Brother.Ta lilia jest sliczna i trochę brakuje mi takiego koloru lilii http://images77.fotosik.pl/766/bc9567bd6ae005e4.jpg czy wiesz Basiu jak ona się zwie ??? ta ciemna
- apus

Iwonko dziękuje
u mnie, to oprócz tego buszu, ogólny chaos
Drzewiasta ma około 120 cm wysokości, więc bardzo wysoka nie jest, ale kwiaty ma ogromne!!!
I ten zapach... powalający.
Ta jasno cytrynowa też pachnie, ale słabiej i jest niższa (w ubiegłym roku była wyższa).
Jadziu, niestety nie znam odmiany, wiesz, kupowałam "bo ładne" na zdjęciu, nie patrząc kim ona jest
Teraz już bardziej staram się zapamiętywać co jest co...
Drzewiasta ma około 120 cm wysokości, więc bardzo wysoka nie jest, ale kwiaty ma ogromne!!!
I ten zapach... powalający.
Ta jasno cytrynowa też pachnie, ale słabiej i jest niższa (w ubiegłym roku była wyższa).
Jadziu, niestety nie znam odmiany, wiesz, kupowałam "bo ładne" na zdjęciu, nie patrząc kim ona jest
Teraz już bardziej staram się zapamiętywać co jest co...
Pozdrawiam, Basia.
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
A i ja kontrolowany chaos czy busz lubię wśród roślin
Ta różowa lilia pięknie się odznacza przy tych kamykach. Chyba bardziej różowa już być nie może - cudna jest.
Ta różowa lilia pięknie się odznacza przy tych kamykach. Chyba bardziej różowa już być nie może - cudna jest.
- Maska

- Kontakt:
Basiu zbierz nasionka z tej ciemnej godecji, bo ja mam jasnoróżową i też zbiorę będziemy mieć mix
Byliny kwitnące latem dzielę wczesną wiosną jak dopiero wychodzą i nic im nie jest, a jak zachodzi konieczność później przesadzić to caluśką kępę z dużą bryłą. Też mogę zebrać nasiona
Byliny kwitnące latem dzielę wczesną wiosną jak dopiero wychodzą i nic im nie jest, a jak zachodzi konieczność później przesadzić to caluśką kępę z dużą bryłą. Też mogę zebrać nasiona
- apus

Beatko, powiem Ci, że ja w sumie też lubię taki busz... a i chwasty mniej w takim gąszczu rosną, bo nie mają przestrzeni. Lilia jest super, a ten zapach...
Fajnie "zagęszczenie" i wypełninie pustych miejsc zrobiła eszolcja:

Marysiu, pewnie, że pozbieram. Uwielbiam godecję, a ta tegoroczna wyjątkowo dorodna - chyba jej miejsce spasowałam.
Ja przesadziła też dosyć wcześnie, ale potem przyszła tradycyjna susza kwietniowo-majowa i przymrozki i chyba to "pomogło" moim złocieniom
Mam jeszcze taką:

Z tej samej rodziny, podobno jest Klarkia - Dzierotka, którą też uwielbiam. Jest mix kolorowy, na ogół się wysiewała, ale w tym roku coś słabiej i dosiałam:

Fajnie "zagęszczenie" i wypełninie pustych miejsc zrobiła eszolcja:

Marysiu, pewnie, że pozbieram. Uwielbiam godecję, a ta tegoroczna wyjątkowo dorodna - chyba jej miejsce spasowałam.
Ja przesadziła też dosyć wcześnie, ale potem przyszła tradycyjna susza kwietniowo-majowa i przymrozki i chyba to "pomogło" moim złocieniom
Mam jeszcze taką:

Z tej samej rodziny, podobno jest Klarkia - Dzierotka, którą też uwielbiam. Jest mix kolorowy, na ogół się wysiewała, ale w tym roku coś słabiej i dosiałam:

Pozdrawiam, Basia.
- JAKUCH

Klarkia jest śliczna też kiedyś ją miałam, a mnie zakwitła tylko taka mocno pastelowa Godecja Twoje Basiu są bardziej wyraziste .Najważniejsze ,że jest kolorowo mnie się podoba taki nieład i busz
,więc witaj w klubie
- Maska

- Kontakt:
Basiu to taki kolor godecji jak ja mam! masz rację to dobry rok dla niej i moja jest dorodna. To taka łatwa roślina w uprawie
Przed wielu laty miałam wysiane nasiona, ale w tych roślinach wyrosła jedna ogromna jak krzak właśnie Klarkia. Była tak piękna i wysoka, że nikt nie widział co to za roślina
Jak w końcu została rozpoznana kupiłam nasiona i wysiałam, ale już nigdy nie wyrosła taka dorodna 
- Beaby

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
No to zawaliłam
skoro ten rok jest dobry dla godecji. W ubiegłym roku mi się nie udała więc w tym dałam sobie z nią spokój - a chyba szkoda...
Klarki nigdy jeszcze nie miałam, więc fajnie, ze znowu są tu dla mnie jakieś nowości
Klarki nigdy jeszcze nie miałam, więc fajnie, ze znowu są tu dla mnie jakieś nowości