Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

Ja swoją paprykę przymierzam się przepikować w piątek, będzie to mój pierwszy raz z papryką - oby udany ;:59
pozdrawiam, Anita
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Elik,to jest taka specjalna ziemia do pomidorów i papryki? :shock: W normalnym ogrodniczym kupowałaś?
Asia
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Chciałbym tylko dodać , że jeśli ktoś jeszcze chciałby wypróbować te odmiany , zapraszam na priv :wit :wit :wit
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Zibi kochany jesteś,ale w tym roku już nie mam miejsca na więcej pomidorków, za to w przyszłym, na pewno się do Ciebie o nasionka uśmiechnę :wink: Dziękuję :wit
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Asiu, tak przynajmniej pisze na opakowaniu "Substrat nowej generacji do rozsady pomidorów i papryki", kupowałam ją w centrum ogrodniczym i to po raz pierwszy, też byłam zdziwiona kiedy mi ją sprzedawca polecił, tak wizualnie ziemia bardzo fajna a na resztę trzeba poczekać.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

zdjęcie moich siewek
II tura i II tura siane 15 i 24 lutego
Obrazek
a tu pomidorki wysiane 10 II
Obrazek

kiedy je porozsadzać?
Lilu

Post »

tadeusz48 pisze:Witaj KASIU, nic mu nie jest, tylko że w tych warunkach czuje się jak kanarek w złotej klatce.
Ta sadzonka jest już duża i tak na dobrą sprawę można go już sadzić na miejsce stałe, a ale do tego momentu trzeba czekać jeszcze ponad miesiąc.

Najlepszym wyjściem jest by go przenieść do pomieszczenia gdzie jest dużo niższa temperatura niż w mieszkaniu, tak głośno myślę że około 15 stopni, a nocą nie niższa niż 10 stopni. W tak chłodnym pomieszczeniu najpierw by lekko sczerwieniał,czy nabrał trochę fioletów na chwilę by zatrzymał wzrost by później nabrać ciemnozielony kolor i rozpocząć wzrost do góry.

Ja mam takie pomieszczenie , malutką ,dobrze ocieploną szklarenkę z podwójnymi oknami i na dodatek z dwoma beczkami wody po 200 l w każdej beczce które robią za ogrzewanie nocą ( oddając ciepło z wody podgrzanej w dzień), do tej szklarenki w okolicach 25 marca corocznie przenoszę swoje pomidory, by po miesiącu posadzić na miejsce stałe w dużej nieogrzewanej szklarni.

Najważniejsze co widać na zdjęciu że liście tworzące stożek wzrostu jest zdrowy, niezbyt ciemna zieleń może wskazywać że chyba ma trochę czasami za mokro, no i koniecznie obniżyć mu temperaturę w jakiej przebywa.

Jeżeli uważasz, to już taką sadzonkę można dożywić jakimś nawozem w płynie, na pewno delikatnie zmieni kolor na bardziej zielony ( a zwłaszcza liście stożka wzrostu).

Taka jest moja opinia, pewnie zaraz ktoś potwierdzi, albo zaprzeczy, opierając się na swojej praktyce.

Tadeuszu
drogi, zrobiłam jak radziłeś. Wyniosłam pomidory do pomieszczenia o temp. 15 stopni, od razu jak mi napisałeś. Pomidorki już się zrobiły śliczne . Dziękuję ;:196 .
Awatar użytkownika
cykada
50p
50p
Od: 18 lut 2011, o 13:40
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów. :wit
Chciałam podziękować za cenne rady ,zdjęcia i ciekawe rozmowy.
Na razie chłonę wiedzę.
Kupiłam dom z działką 1200m2 i w tym roku planuję jak zagospodarować przestrzeń.
Pierwszy raz posadziłam własnoręcznie nasiona,którymi zostałam obdarowana. ;:1

Poniżej wkleję moje siewki siane 8 marca.
Czy one nie są za bardzo wyciągnięte?

Rzut ogólny
Obrazek

melon i dynia
Obrazek

Pomidorki
Obrazek

Papryka i sałata liściowa
Obrazek

pomidory cz2
Obrazek

Papryka w zbliżeniu
Obrazek

pomidorki cz3
Obrazek
Dom z dzieciństwa
Pozdrawiam Monika:)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

elik_49 pisze:Asiu, tak przynajmniej pisze na opakowaniu "Substrat nowej generacji do rozsady pomidorów i papryki", kupowałam ją w centrum ogrodniczym i to po raz pierwszy, też byłam zdziwiona kiedy mi ją sprzedawca polecił, tak wizualnie ziemia bardzo fajna a na resztę trzeba poczekać.
To i ja się rozejrzę za takim podłożem, gdy będę pikować pomidory... ;:3
Dzięki :wit
Asia
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Asiu, ale gdybyś jej nie dostała to z czystym sumieniem polecam inna ziemię z Bio belli, może to być ziemia do siewu która również doskonale nadaję się do rozsady warzyw, kup na początek mały woreczek 10 litrowy i zobaczysz jaka jest. Wczoraj pikowałam już część papryk do tej ziemi Obrazek

Witaj cykada, fajne maluszki ;:138 , troszkę wybiegnięte ale w warunkach domowych nie ma możliwości by było inaczej, zbyt wysoka temperatura i niedostateczna ilość światła jest tego przyczyną, także tym się zbytnio nie przejmuj , chyba że możesz obniżyć temp 15-18 stopni to siewki na pewno nie pogniewają się.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Elu śliczna papryczka, ja jutro biorę się za moją :wink:
Cykado bardzo ładne roślinki, tylko jak mówi Ela troszkę wybiegnięte. Myślę, że w niektórych kubeczkach mogłoby być trochę wiecej ziemi. Zbyt mała ilość ziemi w pojemniku, w którym siejemy nasiona powoduje, że roślinka musi wychylić się jeszcze bardziej do góry w poszukiwaniu światła. Ale nie martw się, przy pikowaniu da się to w dużej mierze naprawić :wit
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

czytając posty z zeszłego roku, zauważyłam że wiele osób wychwalało ziemię zakupioną w Biedronce, wczoraj byłam i jest "ziemia uniwersalna" pakowana po 20 l, cena zawrotna - 2,99 :;230
już mam zapas ;:224
pozdrawiam
Iwona
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam!
Też kupiłam tą ziemię universalną ale do przesadzenia kwiatków. Jakoś dziwnie mi chemią pachnie. Może to ten worek plastikowy? Nie, z przykrością stwierdzam, byłam właśnie sprawdzić, ziemia od wczoraj w skrzynce a nadal pachnie brzydko i nie wywietrzało.
Na oko to ta ziemia universalna z Biedronki jest moim zdaniem, nie do porównania z ziemią firmy Compo z prelitem do wysiewu i pikowania,( 20 litrów nie całe 8 zł w Castoramie) ta ziemia fajna pulchna czarna nie taka brozowa, torfowa. Ziemia z Bio Belli też miałam była ok.
Eluś ale na pewno będę szukać tej specjalnej do pomidorów, dzięki za podpowiedz!!!
Pozdrawiam Kasia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

No cóż. Wypada tylko życzyć, by Wasze młode roślinki przeżyły w tej ziemi " uniwersalnej ".

Nauka wymaga ofiar

:wit
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00

Post »

Ja nie odważyłam się wsadzić tam moich "maluchów" tylko takich w "kwiecie wieku" no zobaczymy czy przeżyją.....
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”