Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
Ja swoją paprykę przymierzam się przepikować w piątek, będzie to mój pierwszy raz z papryką - oby udany ;:59
pozdrawiam, Anita
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Elik,to jest taka specjalna ziemia do pomidorów i papryki?
W normalnym ogrodniczym kupowałaś?
Asia

Asia
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Chciałbym tylko dodać , że jeśli ktoś jeszcze chciałby wypróbować te odmiany , zapraszam na priv

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- NITKA
- 1000p
Zibi kochany jesteś,ale w tym roku już nie mam miejsca na więcej pomidorków, za to w przyszłym, na pewno się do Ciebie o nasionka uśmiechnę
Dziękuję 

pozdrawiam, Anita
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Asiu, tak przynajmniej pisze na opakowaniu "Substrat nowej generacji do rozsady pomidorów i papryki", kupowałam ją w centrum ogrodniczym i to po raz pierwszy, też byłam zdziwiona kiedy mi ją sprzedawca polecił, tak wizualnie ziemia bardzo fajna a na resztę trzeba poczekać.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
zdjęcie moich siewek
II tura i II tura siane 15 i 24 lutego

a tu pomidorki wysiane 10 II

kiedy je porozsadzać?
II tura i II tura siane 15 i 24 lutego
a tu pomidorki wysiane 10 II
kiedy je porozsadzać?
tadeusz48 pisze:Witaj KASIU, nic mu nie jest, tylko że w tych warunkach czuje się jak kanarek w złotej klatce.
Ta sadzonka jest już duża i tak na dobrą sprawę można go już sadzić na miejsce stałe, a ale do tego momentu trzeba czekać jeszcze ponad miesiąc.
Najlepszym wyjściem jest by go przenieść do pomieszczenia gdzie jest dużo niższa temperatura niż w mieszkaniu, tak głośno myślę że około 15 stopni, a nocą nie niższa niż 10 stopni. W tak chłodnym pomieszczeniu najpierw by lekko sczerwieniał,czy nabrał trochę fioletów na chwilę by zatrzymał wzrost by później nabrać ciemnozielony kolor i rozpocząć wzrost do góry.
Ja mam takie pomieszczenie , malutką ,dobrze ocieploną szklarenkę z podwójnymi oknami i na dodatek z dwoma beczkami wody po 200 l w każdej beczce które robią za ogrzewanie nocą ( oddając ciepło z wody podgrzanej w dzień), do tej szklarenki w okolicach 25 marca corocznie przenoszę swoje pomidory, by po miesiącu posadzić na miejsce stałe w dużej nieogrzewanej szklarni.
Najważniejsze co widać na zdjęciu że liście tworzące stożek wzrostu jest zdrowy, niezbyt ciemna zieleń może wskazywać że chyba ma trochę czasami za mokro, no i koniecznie obniżyć mu temperaturę w jakiej przebywa.
Jeżeli uważasz, to już taką sadzonkę można dożywić jakimś nawozem w płynie, na pewno delikatnie zmieni kolor na bardziej zielony ( a zwłaszcza liście stożka wzrostu).
Taka jest moja opinia, pewnie zaraz ktoś potwierdzi, albo zaprzeczy, opierając się na swojej praktyce.
Tadeuszu drogi, zrobiłam jak radziłeś. Wyniosłam pomidory do pomieszczenia o temp. 15 stopni, od razu jak mi napisałeś. Pomidorki już się zrobiły śliczne . Dziękuję

- cykada
- 50p
- Od: 18 lut 2011, o 13:40
- Kontakt:
Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów.
Chciałam podziękować za cenne rady ,zdjęcia i ciekawe rozmowy.
Na razie chłonę wiedzę.
Kupiłam dom z działką 1200m2 i w tym roku planuję jak zagospodarować przestrzeń.
Pierwszy raz posadziłam własnoręcznie nasiona,którymi zostałam obdarowana.
Poniżej wkleję moje siewki siane 8 marca.
Czy one nie są za bardzo wyciągnięte?
Rzut ogólny

melon i dynia

Pomidorki

Papryka i sałata liściowa

pomidory cz2

Papryka w zbliżeniu

pomidorki cz3

Chciałam podziękować za cenne rady ,zdjęcia i ciekawe rozmowy.
Na razie chłonę wiedzę.
Kupiłam dom z działką 1200m2 i w tym roku planuję jak zagospodarować przestrzeń.
Pierwszy raz posadziłam własnoręcznie nasiona,którymi zostałam obdarowana.

Poniżej wkleję moje siewki siane 8 marca.
Czy one nie są za bardzo wyciągnięte?
Rzut ogólny

melon i dynia

Pomidorki

Papryka i sałata liściowa

pomidory cz2

Papryka w zbliżeniu

pomidorki cz3

Dom z dzieciństwa
Pozdrawiam Monika:)
Pozdrawiam Monika:)
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
To i ja się rozejrzę za takim podłożem, gdy będę pikować pomidory...elik_49 pisze:Asiu, tak przynajmniej pisze na opakowaniu "Substrat nowej generacji do rozsady pomidorów i papryki", kupowałam ją w centrum ogrodniczym i to po raz pierwszy, też byłam zdziwiona kiedy mi ją sprzedawca polecił, tak wizualnie ziemia bardzo fajna a na resztę trzeba poczekać.

Dzięki

Asia
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Asiu, ale gdybyś jej nie dostała to z czystym sumieniem polecam inna ziemię z Bio belli, może to być ziemia do siewu która również doskonale nadaję się do rozsady warzyw, kup na początek mały woreczek 10 litrowy i zobaczysz jaka jest. Wczoraj pikowałam już część papryk do tej ziemi 
Witaj cykada, fajne maluszki
, troszkę wybiegnięte ale w warunkach domowych nie ma możliwości by było inaczej, zbyt wysoka temperatura i niedostateczna ilość światła jest tego przyczyną, także tym się zbytnio nie przejmuj , chyba że możesz obniżyć temp 15-18 stopni to siewki na pewno nie pogniewają się.

Witaj cykada, fajne maluszki

pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- NITKA
- 1000p
Elu śliczna papryczka, ja jutro biorę się za moją
Cykado bardzo ładne roślinki, tylko jak mówi Ela troszkę wybiegnięte. Myślę, że w niektórych kubeczkach mogłoby być trochę wiecej ziemi. Zbyt mała ilość ziemi w pojemniku, w którym siejemy nasiona powoduje, że roślinka musi wychylić się jeszcze bardziej do góry w poszukiwaniu światła. Ale nie martw się, przy pikowaniu da się to w dużej mierze naprawić

Cykado bardzo ładne roślinki, tylko jak mówi Ela troszkę wybiegnięte. Myślę, że w niektórych kubeczkach mogłoby być trochę wiecej ziemi. Zbyt mała ilość ziemi w pojemniku, w którym siejemy nasiona powoduje, że roślinka musi wychylić się jeszcze bardziej do góry w poszukiwaniu światła. Ale nie martw się, przy pikowaniu da się to w dużej mierze naprawić

pozdrawiam, Anita
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
czytając posty z zeszłego roku, zauważyłam że wiele osób wychwalało ziemię zakupioną w Biedronce, wczoraj byłam i jest "ziemia uniwersalna" pakowana po 20 l, cena zawrotna - 2,99
już mam zapas

już mam zapas

pozdrawiam
Iwona
Iwona
-
- 200p
- Od: 7 lut 2011, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam!
Też kupiłam tą ziemię universalną ale do przesadzenia kwiatków. Jakoś dziwnie mi chemią pachnie. Może to ten worek plastikowy? Nie, z przykrością stwierdzam, byłam właśnie sprawdzić, ziemia od wczoraj w skrzynce a nadal pachnie brzydko i nie wywietrzało.
Na oko to ta ziemia universalna z Biedronki jest moim zdaniem, nie do porównania z ziemią firmy Compo z prelitem do wysiewu i pikowania,( 20 litrów nie całe 8 zł w Castoramie) ta ziemia fajna pulchna czarna nie taka brozowa, torfowa. Ziemia z Bio Belli też miałam była ok.
Eluś ale na pewno będę szukać tej specjalnej do pomidorów, dzięki za podpowiedz!!!
Pozdrawiam Kasia
Też kupiłam tą ziemię universalną ale do przesadzenia kwiatków. Jakoś dziwnie mi chemią pachnie. Może to ten worek plastikowy? Nie, z przykrością stwierdzam, byłam właśnie sprawdzić, ziemia od wczoraj w skrzynce a nadal pachnie brzydko i nie wywietrzało.
Na oko to ta ziemia universalna z Biedronki jest moim zdaniem, nie do porównania z ziemią firmy Compo z prelitem do wysiewu i pikowania,( 20 litrów nie całe 8 zł w Castoramie) ta ziemia fajna pulchna czarna nie taka brozowa, torfowa. Ziemia z Bio Belli też miałam była ok.
Eluś ale na pewno będę szukać tej specjalnej do pomidorów, dzięki za podpowiedz!!!
Pozdrawiam Kasia
No cóż. Wypada tylko życzyć, by Wasze młode roślinki przeżyły w tej ziemi " uniwersalnej ".
Nauka wymaga ofiar

Nauka wymaga ofiar

-
- 200p
- Od: 7 lut 2011, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja nie odważyłam się wsadzić tam moich "maluchów" tylko takich w "kwiecie wieku" no zobaczymy czy przeżyją.....