Tulipany - nasze zdjęcia i identyfikacja odmian

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Ankos7
200p
200p
Od: 2 lut 2013, o 18:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tulipany

Post »

Magda - po prostu śliczne ;:63
a jak długo rośnie tulipan w doniczce? czy jak wsadziłabym teraz moje to czy święta zakwitną?
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję :wit. Mi też się podobają :D

To zależy, gdzie trzymałaś do tej pory cebulki. A dokładniej, w jakiej temperaturze. Jeśli w chłodzie (powiedzmy okolice zera +/- 5 stopni) to da radę. One bardzo szybko kiełkują po posadzeniu. Te na zdjęciu sadziłam 16 stycznia ale kwitnienie w tej doniczce miałam już jakieś 3 tygodnie temu. Wcześniej trzymałam cebulki w lodówce przez 10 tygodni. Przemrożenie jest sine qua non ich kwitnienia.
Jeśli będziesz sadzić teraz pamietaj, by namoczyć je w zaprawie grzybo- i owadobójczej i na dwa tygodnie przykryć, żeby miały ciemno.
Powodzenia
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Magda piękne ;:138, zazdroszczę . Ja swoje też już pędze na parapecie , ale moje to niska odmiana do 25 cm . Rosną w oczach. ;:oj
Aga
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Fakt, bardzo szybko rosną. Nie wszystkie jednak kwitną. Ale i tak jestem z siebie dumna, że się wreszcie doczekałam swoich tulipanów. Zeszłej zimy próbowałam zimować na balkonie i wszystkie zmarzły. W tym roku też mam na balkonie, ale już widzę, że raczej będę pędzić w domu, bo tylko ta metoda pozwala mi cieszyć się tulipanami przy braku ogródka. Pobawię się też w sterowanie kwitnieniem, żeby mieć kwiaty w różnych okresach od stycznia do maja. Muszę tylko znaleźć im jakieś miejsce po kwitnieniu, żeby nie rzucały się za bardzo w oczy. Chciałabym ponownie użyć tych samych cebulek.
Samsu
500p
500p

Post »

Magda , tez jestem ciekawa co z tymi balkonowymi. Ja mam z 60 sztuk, gdyby to wszystko zakwitło ;:oj , pełnia szczęścia. Dzisiaj znowu zajrzałam do skrzyń i widzę , ze po mału wychodzą kły ponad korę. Niby powinnam się cieszyć, ale jak przyjdzie większy mróz , to marnie to widzę. Codziennie sprawdzam pogodę , gdyby zapowiadali ochlodzenie, to w ruch pójdą kołdry puchowe i wszystko co mam pod ręką , zeby ratować mój tulipanowy przybytek :lol: .
Aga
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Piękny masz balkon, Samsu, mam nadzieję, że nasze tulipany doczekają wiosny i za jakis czas będziemy pokazywać kolorowe fotki. 60 cebul? ;:oj - come on, na pewno któraś przeżyje :uszy
prezes24
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 paź 2012, o 22:42

Post »

Ja dziś byłem na działce i też wyskoczyła już większość tulipanów;)
Samsu
500p
500p

Post »

Magdallena pisze:Piękny masz balkon, Samsu, mam nadzieję, że nasze tulipany doczekają wiosny i za jakis czas będziemy pokazywać kolorowe fotki. 60 cebul? ;:oj - come on, na pewno któraś przeżyje :uszy
W zeszłym roku nie przeżyła ani jedna , wszystkie zmarzły :( , a cebule to była jedna wielka maź . Ale w zeszłym roku było sporo ponad -20 , w tym roku zima nas rozpieszcza ,więc może . Nie mogę się juz doczekać wiosny. :wink:
Aga
ponkers73
50p
50p
Od: 22 sie 2011, o 20:00

Post »

I znowu wiosna ;:3 sobie gdzieś poszła, dziś w nocy spadło u nas (zachodniopomorskie ,koło Szczecina) ok.15cm śniegu,na szczęście temperatura jest ok zera.A już tak ładnie wychodziły kwiatki z ziemi. Miejmy nadzieję że to już ostatnie podrygi zimy
Ankos7
200p
200p
Od: 2 lut 2013, o 18:47

Post »

U mnie od rana sypie (prawie południe Pol) ... nie ma szans żeby zobaczyć czy moje tulipanki zaczęły kiełkować ... Poza tym za każdym razem jak sypie śnieg i muszę odśnieżać - to mam nadzieję że to już po raz ostatni tej zimy....
Awatar użytkownika
_Kasia_
100p
100p
Od: 26 lip 2012, o 08:54
Kontakt:

Post »

U mnie chyba będzie masakra.... ;:145 ;:145 ;:145 ;:145

najpierw lało kilka dni, że moje tulipany i hiacynty potopiły się... Potem ściął mróz.... Teraz jest w okolicach -1 i sypie snieg....
saymon
100p
100p
Od: 21 gru 2011, o 19:58

Post »

Mam podobną sytuację. Zalało a potem zamarzło. Niby wykopałem dodatkowo rów i woda spływała, ale lód pozostał. Teraz odprowadza powoli drenacja. Tylko czy to wystarczy ? :roll:
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 :-) )
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Ja też się martwię tymi opadami - mam tulipany w skrzyniach. W zeszłym roku wymarzły, w tym zgniją z nadmiaru wody.... ;:134
Awatar użytkownika
Pinkola
50p
50p
Od: 11 wrz 2010, o 22:20

Post »

Magda, ja też z Wa-wy i mam za sobą dwa lata balkonowych tulipanów (chwaliłam się tu ;) raz było super, drugi raz średnio przy tych samych zabezpieczeniach.
W tym roku zabezpieczyłam jako tako i zdaję sie na łaskę pogody ;)
Z lodówkowych wyrósł mi rachityczny jeden, ale sama jestem winna, północno-zachodnie wyjście na balkon to zdecydowanie za mało światła, Dwa lata temu na wschodnim oknie był piękny kwiat.
A dużo masz tych tulipanów w domu? bo dla mnie to niestety problem z miejscem, dwa, lubię jednak to czekanie w naturalnym rytmie.
Obrazek

Samsu, jak Twoje?
saymon
100p
100p
Od: 21 gru 2011, o 19:58

Post »

Do uprawy w domu polecałbym raczej niskie odmiany . np.Pinokio.
:wit
Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9 :-) )
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”