Grażynko - próbowałam z pojemnikiem i uspokojona nie bardzo zwracałam uwagę na to co wyczynia mięta. A ona zrobiła desant górą
Ogródek aleb-azi
-
aleb-azi
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Ogródek aleb-azi
Goś - w sezonie praktycznie nie widać konstrukcji zielnika, bo "kipi" ze wszystkich stron. Myślałam, żeby go trochę "ucywilizować". Między cegłami dodatkowo czają się rojniki - nie byłabym sobą, żeby zostawić pustą przestrzeń
Grażynko - próbowałam z pojemnikiem i uspokojona nie bardzo zwracałam uwagę na to co wyczynia mięta. A ona zrobiła desant górą
. Myślę, że po prostu trzeba mieć na nią oko 
- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Izo dokładnie, górą przerosła 
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O! Jest zielnik!
Bardzo oryginalny, tylko ... wydaje mi się trochę mały
W tej sytuacji posadziłabym na nim ... na szczycie tymianek i melisę (ta, którą ja mam na pewno zechce tam rosnąć ;) ), z boku, w mniejszej kieszonce szczypiorek, a w większej - może rutę? Albo cząber? Trochę trudno doradzać tak na odległość ...
W tej sytuacji posadziłabym na nim ... na szczycie tymianek i melisę (ta, którą ja mam na pewno zechce tam rosnąć ;) ), z boku, w mniejszej kieszonce szczypiorek, a w większej - może rutę? Albo cząber? Trochę trudno doradzać tak na odległość ...
-
aleb-azi

- Kontakt:
Czarodziejko - trudno będzie zielnik do Ciebie dociągnąć... Oglądniesz u mnie z bliska
Ruta - opis troszkę mnie wystraszył - wikipedia podaje, że zapach nieprzyjemny , może uczulać i otruć??? Szczypiorku jest cała grządka ( lubię jak kwitnie
) więc kieszonka zostaje wolna.
Ruta - opis troszkę mnie wystraszył - wikipedia podaje, że zapach nieprzyjemny , może uczulać i otruć??? Szczypiorku jest cała grządka ( lubię jak kwitnie
- Zielona_Ania

- Od: 2 mar 2010, o 17:40
A może cząber górski -ładna gęsta i niska krzewinka, aromatyczny zapach, przyprawa dobra do mięs. Albo hyzop - który ładnie kwitnie i pięknie pachnie, można go ciąć po kwitnieniu, robi się gęstszy.
A ruty mam kilkanaście krzaczków - robię z niej obwódkę grządki ziołowej (sama się wysiewa i z roku na rok przybywa długości obwódki
). Zapach bardzo specyficzny, faktycznie nie przepadam za nim, ale roślina bardzo ładnie się prezentuje - barwa liści jest ciekawa. Uczulać może sok kiedy padnie na skórę przy słonecznej pogodzie- nigdy mi się to nie przytrafiło, więc nie mam złych skojarzeń z rutą.
A ruty mam kilkanaście krzaczków - robię z niej obwódkę grządki ziołowej (sama się wysiewa i z roku na rok przybywa długości obwódki
-
aleb-azi

- Kontakt:
Czytam i czytam - cząber będzie bardziej niż OK
Hyzop - znany mi z literatury tylko (nazwy zwyczajowe: izap lekarski, józefek, józefka) Ze względu na pierwszą może jako wizytówka
Hyzop - znany mi z literatury tylko (nazwy zwyczajowe: izap lekarski, józefek, józefka) Ze względu na pierwszą może jako wizytówka
- chatte
- Przyjaciel Forum

Zapach ruty jest nieprzyjemny?
Dla mnie nie.
Rzeczywiście ruta należy do roslin najsilniej uczulających, więc jeśli ktoś ma skłonność do uczuleń, to powinien na rutę uważać i nie dotykać jej najlepiej bez rękawiczek.
Trująca może być spożywana w zbyt duzych ilościach.
Ja na razie uczulenia na rutę nie mam i zachwycam się jej pięknem
Jeżeli szczypiorek nie wchodzi w rachubę, to może do kieszonki wsadzić przywrotnika? A może ogórecznik? Hyzop rośnie chyba za duzy, jak na Twój zielniczek ... Lepiej go posadź przy różach
Rzeczywiście ruta należy do roslin najsilniej uczulających, więc jeśli ktoś ma skłonność do uczuleń, to powinien na rutę uważać i nie dotykać jej najlepiej bez rękawiczek.
Trująca może być spożywana w zbyt duzych ilościach.
Ja na razie uczulenia na rutę nie mam i zachwycam się jej pięknem
Jeżeli szczypiorek nie wchodzi w rachubę, to może do kieszonki wsadzić przywrotnika? A może ogórecznik? Hyzop rośnie chyba za duzy, jak na Twój zielniczek ... Lepiej go posadź przy różach
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
To może estragon będzie dobry - bylina i nie trzeba z nim nic praktycznie robić.
Albo czosnek niedżwiedzi.
Nie dość, że smaczny to jeszcze pięknie biało kwitnie i pachnie.
A poza tym nie do zdarcia.
Albo czosnek niedżwiedzi.
Nie dość, że smaczny to jeszcze pięknie biało kwitnie i pachnie.
A poza tym nie do zdarcia.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- chatte
- Przyjaciel Forum

Grażynko, estragon jest za duży! Na taki malutki zielniczek? ... Nawet hyzop już mi się za duży wydaje
Ale czosnek niedźwiedzi 
-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Mięcie trzeba niestety dać taki kącik, z którego nie da rady wyleźć
Oregano jest łatwe w uprawie i pięknie kwitnie (oblegane przez owady i motyle),
trzeba uważać tylko, by się nie rozsiewało (ścinać). Z jednorocznych bazylia, majeranek.
Bazylia jest ciepłolubna, a ogórecznik mocno rośnie, ale za to pięknie kwitnie.
Melisa u mnie daje radę, mąż ją zrywa do zielonej herbaty, na zmianę z miętą.
Nie mam problemów z tymiankiem. A trybula... macie z nią doświadczenie???
Oregano jest łatwe w uprawie i pięknie kwitnie (oblegane przez owady i motyle),
trzeba uważać tylko, by się nie rozsiewało (ścinać). Z jednorocznych bazylia, majeranek.
Bazylia jest ciepłolubna, a ogórecznik mocno rośnie, ale za to pięknie kwitnie.
Melisa u mnie daje radę, mąż ją zrywa do zielonej herbaty, na zmianę z miętą.
Nie mam problemów z tymiankiem. A trybula... macie z nią doświadczenie???
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- aguskac

- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Też mam miętę, ale w takim miejscu, że może sobie łazić.
-
aleb-azi

- Kontakt:
Tak, czosnek niedźwiedzi
Tak Grażynko, to jest myśl. Skąd się bierze czosnek niedźwiedzi? Dotąd nie wpadł mi w łapki
Zapach ruty znam tylko z .... czytania! Ale jeśli zachwycasz się nią Czarodziejko, to spróbuję poromansować z rutą w zielniku. A hyzop do róż ( tych historycznych?) Przywrotnik jest już w różach - kapersowy, baaaardzo marny. Ogórecznik już w pamięci - już pytałam co on lubi
Goś - bazylię sadzę poza "budowlą" i przyznaję, że nigdy nie siałam. Gotowce kupowałam.
Eluś - lebiodkę/oregano mam chyba na szczycie zielnika. Nie sieje się, ale bardzo się rozrosła, jest mocno zdrewniałą krzewinką. Muszę ją odmłodzić, podobnie jak szałwię, z której jest niezłe krzaczysko. Z trybulą się nie znam... jeszcze... Melisa do rybki, mniam.
Aguś - ale Ty masz dużo miejsca, więc może sobie łazić. Ja też się uśmiałam, zwłaszcza, że chryzantemy już na miejscu
No, bo zaraz zacznie kipieć z zielnika. Muszę wziąć papierek i wszystko sobie pospisywać, bo mi się troszkę wielkość ziółek miesza...
Nie ma to jak burza w zielniku... dzięki za pomoc. Sporo się uczę o ziółkach
Zapach ruty znam tylko z .... czytania! Ale jeśli zachwycasz się nią Czarodziejko, to spróbuję poromansować z rutą w zielniku. A hyzop do róż ( tych historycznych?) Przywrotnik jest już w różach - kapersowy, baaaardzo marny. Ogórecznik już w pamięci - już pytałam co on lubi
Goś - bazylię sadzę poza "budowlą" i przyznaję, że nigdy nie siałam. Gotowce kupowałam.
Eluś - lebiodkę/oregano mam chyba na szczycie zielnika. Nie sieje się, ale bardzo się rozrosła, jest mocno zdrewniałą krzewinką. Muszę ją odmłodzić, podobnie jak szałwię, z której jest niezłe krzaczysko. Z trybulą się nie znam... jeszcze... Melisa do rybki, mniam.
Aguś - ale Ty masz dużo miejsca, więc może sobie łazić. Ja też się uśmiałam, zwłaszcza, że chryzantemy już na miejscu
No, bo zaraz zacznie kipieć z zielnika. Muszę wziąć papierek i wszystko sobie pospisywać, bo mi się troszkę wielkość ziółek miesza...
Nie ma to jak burza w zielniku... dzięki za pomoc. Sporo się uczę o ziółkach
- chatte
- Przyjaciel Forum

Izulku, młodą rutę, malutkiego hyzopka i małego przywrotnika pospolitego mogę Ci podrzucić
Pospolity wydaje mi sie mniejszy niż czteroklapowy, czy jak mu tam?
- no ten ozdobny w każdym razie ;D Hyzop po prostu pasuje do róż, tak jak lawenda 
Ogórecznik lubi słońce i przepuszczalna ziemię, ale nie za ubogą
U mnie ma nie dość zasobną, więc zbyt wielgachny nie rośnie 
Lebiodkę zabrałabym do gruntu, bo ona rozrasta się dość mocno i jest za duża na taki zielniczek.
Pospolity wydaje mi sie mniejszy niż czteroklapowy, czy jak mu tam?
Ogórecznik lubi słońce i przepuszczalna ziemię, ale nie za ubogą
Lebiodkę zabrałabym do gruntu, bo ona rozrasta się dość mocno i jest za duża na taki zielniczek.