Róże u Aszki - drugi sezon

Zablokowany
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Róże u Aszki - drugi sezon

Post »

Królowa Ela pobiła u ciebie wszelkie rekordy! :shock:

Pienna biała to typ róży, przy której wymiekam :roll: Jak welon!

I jednak stawiam Grahama lekko nad Pilgrima :P Obie oczywiście są piekne i warto je mieć!
Graham ma bardzo silny herbatni zapach! Nie można sie powstrzymać aby nie wsadzić nosa :lol: Nie wiem dlaczego u Ewci nie pachnie :(
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bez słów przeglądam prezentację, ale ten Pilgrim .. nie można obok niego przejść obojętnie.
Obsypałam wczoraj róże śniegiem (podczas odśnieżania), musi im to wystarczyć, dziś już jest -20 stopni.
Wczoraj śnieg był mokry i ciężki, kapało z dachu, nie bardzo wierzyłam w te zapowiedzi - srogie mrozy. :roll:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Ewuś-dzięki takiej róży człowiek wierzy w to ,że z innymi też się uda 8-)
Elu-uważam,że natura spłatała nam figla.Żeby w listopadzie takie mrozy :shock: :shock: pokręcone to wszystko

76.RAPSODY IN BLUE[/b
Pierwszy sezon u mnie.Posadzona osobno z dala od innych róż ze względu na kolor w lekkim półcieniu.Pod starą renklodą a,że w tym roku miałam plagę mszycy i miałam problem.Ale zmywałam tą lepką wydzielinę i o dziwo nie chorowała rosła i kwitła zdrowo.I potwierdzam,kwiaty ma piękne o kolorze nie wspomnę
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

77.ROSE DE RESHT
Historyczna,pachnąca,powtarzająca kwitnienie,zwarty gęsty krzaczek.

78.ROSEMARY HARKNESS

Piękna wielkokwiatowa róża wprowadzona w 1985 przez Harknessa.Kolor różowo- pomarańczowy.Jest urocza i jak na szlachetną nie chorowała mocno.Ciekawa jestem jak przeżyje zimę

79.Rosenstadt Freising
Parkowa Kordesa.I mam wrażenie,że potrzebuje czasu żeby się mocniej ukorzenić i dorosnąć do opisywanych 120 cm.Ale to co pokazała spodobało mi się.Pierwszy sezon u mnie
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

80.Rosenfee
Nostalgiczna róża Kordesa.Też pierwszy sezon w ogrodzie.Kwitła ładnie no i ten kwiat
Obrazek Obrazek Obrazek

81.RUMBA
Kupiona w markecie w ubiegłym roku nie pokazała swojej urody.Przesadziłam jesienią i latem zrobiło się energetycznie.Do kompletu kupiłam Sambę ale to potem,,,, Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na R mam jeszcze Rzekomego Edena -jakoś przyzwyczaiłam się do tej nazwy-ale nie zdążył zakwitnąć .Nauczona doświadczeniem okryłam go szczelnie przed mrozami i mam nadzieję 8-) że to doceni i przeżyje.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Rapsody przepiękna, miejsce na liście zakupowej potwierdzone, zaklepane, musi być!
Rosenfee tez mi się podoba. Piękny kształt kwiatu ;:138
Za to nie mogę znieść koloru przekwitania rumby, byłaby piękna gdyby nie ten róż, ale żywotność jej jest zadziwiająca. U mnie kilkakrotnie w ciągu sezonu łysiała i odradzała się niczym feniks z popiołów. Teraz przeniesiona w miejsce gdzie nie będzie mnie denerwować. Chyba ...
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Rapsody posadziłam sobie w końcu w październiku :heja
A zwarty krzaczek RdeR rozrośnie się w spore krzaczysko :;230
Popamiętasz moje słowa i wspomnisz, jak będziesz musiała ciąć :;230 :;230 :;230

Ja już nie wierzę opisom, w których ciągle się upierają, że ta odmiana to niewielka róża niezajmujaca wiele miejsca (1,5 metra szerokości i z 1,60 wysokości, to nie jest znów tak niewiele :twisted: )
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

liska pisze:Aszko z wielką przyjemnością czytam Twój wątek i podsumowanie kwitnących pachnideł..

Fajne podsumowanie, piękne zdjęcia
brawo! ;:138
i dziękuję za to..

Fajnie tak czytać i myslęć.. o jaka piękna. dobrze że ją kupiłam..
a ta? wow.. cudna! nie mam? no to trzeba dopisac do listy ;:196
Takie jest i moje odczucie.Wyjątek-ja już nie mogę dopisać nic do listy : :(
ale ta Maria Curie bardzo mnie kusi no i wiele,wiele innych.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Olu, Twoja Queen Elizabeth zachwyca mnie od początku, jest wspaniała ;:63
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

gloriadei pisze: I jednak stawiam Grahama lekko nad Pilgrima :P Obie oczywiście są piekne i warto je mieć!
Graham ma bardzo silny herbatni zapach! Nie można sie powstrzymać aby nie wsadzić nosa :lol: Nie wiem dlaczego u Ewci nie pachnie :(
Może ja mam coś z węchem :roll: :D U mnie Graham w przeciągu, może to dlatego? A może chciałabym, żeby wszystkie róże pachniały jak Gertruda? :)

Aszko, ja mam też Rosenfee, przepiękne kwiaty i zapach, kwitła nieprzerwanie. Moja jest pienna, jedyny problem to to, że ma bardzo krótkie gałązki i kwiaty są przy samym szczepieniu. Ale to był jej pierwszy sezon, mam nadzieję, że w przyszłym roku pokaże co potrafi, chyba, że zamarznie, nie zdążyłam okryć :oops: :oops:
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

OLu,
Rosenfee kolejna bajkowa róża u ciebie! ;:138 ładnie układa płatki!
Cięłaś wiosną ROSE DE RESHT ? Widzę, że nawet bez przycinania rosnie tak gęsto i kształtnie- bardzo fajna róża! ;:167
Rapsody i R. Freising ciągle w planach... do czego najlepiej je dopasować?
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rose de Resht nie cięłam.Ja jeszcze się boję ciąć :oops: .Te normalne to wiem jak ale te inne to jeszcze strach.Jego nie musiałam bo niewielki jeszcze :wink: Oliwko,on ma być duży ale nie wielki :)
Daisy-mojaRosenfe-też pierwszy sezon i też mam obawy co będzie po zimie.Niby porobiłam kopczyki ale....
An-ka ,ja też modyfikuję ciągle listę.Chyba przez tą pogodę che się kolorów bo dzisiaj przeglądam od rana katalogi
Aniu,silna to róża,skuś się ;:108
Ewuś-zawsze jest jakieś jutro ;:3

82.SAMBA
Była rumba teraz czas na sambę.Te róże swoimi kolorami przypominają gorące rytmy i karnawał w Rio .Bardzo energetyczne pomimo swoich wad
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

83.SEBASTIAN KNEIP
Piękna wielkokwiatowa róża Kordesa.Kwitła nieomal nieprzerwanie całe lato pięknymi pełnymi kwiatami.Cudo
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

84.SOPHIA REINASSANCE
Piękna róża parkowa z serii Reinassance Poulsena.Drugi sezon u mnie.Latem chorowała,uschło jej [nie wiem dlaczego] kilka pędów ale przetrwała.Kwitnie pięknymi ciepłymi kwiatem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

85.STANWELL PERPETUAL
Róża historyczna.Kupiłam ja zafascynowana tymi różami u Oliwki i nie byłam przygotowana na to,że ona jest taka...wiotka.Nie miałam nic do podparcia niewielkich jeszcze gałązek.Oj problem z nią miałam.Kwiaty ma bardzo ładne ale...brudne.Bo ciągle leżała na ziemi.Poradziłam sobie kupując jej kratownicę i zobaczę co dalej.Zdjęć mało bo za nisko leżała :D

Obrazek

I to wszystko na S.Jesienią dokupiłam Souvenir de Baden-Baden
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

86.The Fairy
No właśnie.2 lata temu na fali zachwytów kupiłam 3 szt.I już wiem,że się nie polubimy z tzw.okrywowymi.Mam jeszcze 3 białe NN i 2 Heidentraume i ich nie lubię.Nie podobają mi się róże okrywowe z tym czepianiem się,wyrastającymi pędami i niemożnością wyplewienia pod nimi .Bo jednak pomimo bujności rośnie pod nimi zielsko.Po takich zabiegach wychodzę skrwawiona,podrapana i zniechęcona.Do tego The Fairy choruje.Nie,nie zdecydowanie te róże nie będą moim chciejstwem.I okazało się,że nie mam ani jednego zdjęcia :shock.Na wiosnę przytnę przy ziemii i zobaczę co dalej.

87.THERESE BUGNET
Parkowa,pierwszy sezon u mnie.Ładnie kwitła a jej gołe pędy są teraz wiśniowe.I mróz jej nie zaszkodzi bo wg.opisu wytrzymuje do -40 st.Jeżeli dodać do tego niewielki wzrost 1,2 do 1,9 pełne i półpełne różowe kwiaty i kilkakrotne kwitnienie to warto ją mieć w ogrodzie.

Obrazek

88.TUSCANY
No i doszłam do tej róży.Róża historyczna ,pierwszy sezon u mnie.Hm...chciałabym żeby wszystkie miały taki start.Kwitła w czerwcu i potem miała jeszcze symbolicznie kilka kwiatów.Jest piękna,jest zdrowa wytrzymuje do -35 st,nie ma kolców ...warto ja mieć.Nie będzie wysoka- do 1,2m
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I to wszystko na T :wit
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Tuscany przepiękna. Zachwyciła mnie już u kogoś (chyba Daisy?) I jak nie przepadam za czerwonymi różami to ta jest ;:167
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Ja moja Stanwell podpieram pędami z miskanta olbrzymiego ( do delikatniejszych roślin jak znalazł, bo nie rzuca sie w oczy).
Te najnizsze walajace sie na ziemi pędy po prostu wycięłam w drugim sezonie.
Jak już zmężnieje, to trzeba będzie rozejrzeć się za czymś innym niż miskant :roll:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”