Powolna metamorfoza

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Powolna metamorfoza

Post »

100krotka pisze:
bishop pisze: Aga, to nie porządek, to wygoda w koszeniu ;;230. Nie lubię się przedzierać przygarbiony pod drzewami z kosiarką, kiedy włosy wpadają do oczu, gałęzie drapią, a kosiarką trzeba kombinować, żeby rączka nie uszkodziła niskich gałęzi :twisted: Więc usunąłem tam trawnik :oops:
Ależ dokładnie - trzymanie porządku dla samego porządku to lekka przesada, coś z tego człowiek musi mieć, no nie? :-) Też sie ciągle zastanawiam, jak tu mojemu M. trochę ułatwić manewry z kosiarką...

Aga... on z tego co pamiętam, już ma łatwiej: włosy mu do oczy nie wpadają :;230

Krzysiu... pełen szacunek ;:180
x-d-a

Post »

Dziewczynki, a czemu Wy tak bardzo chcecie tym Waszym M. ułatwiać życie?
Mój, a przypuszczam, że Wasi też, niewiele więcej ponad koszenie w ogrodzie robi ;:108
Więc niech kosi i robi to porządnie :!: Korona z głowy mu nie spadnie. Krzysiu, Ty jesteś wyjątkiem ogrodowym ;:63
A trawnik w ogrodzie też jest potrzebny - oprócz funkcji estetycznej, pełni rekreacyjną (mecze piłki nożnej, gra w bule i in.) i wypoczynkową (gdzie rozłożyć kocyk albo leżaczek , żeby się poopalać?) :!:

Krzysiu, pozdrawiam i życzę miłej niedzieli ;:3
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

bishop pisze:Jak? Tak jak to zrobiła np. Hania :;230
Sadź kwiatki kosztem trawnika :wink:
Te 4 m2 które zostaną będzie mógł kosić nawet codziennie :;230
Aaaa, żeby to było takie proste...ja mu mówię, ale on jakoś tego nie kupuje :;230 trawnik, trawnik, a co niby takiego cudnego w tym trawniku. Jeszcze mniszki i stokrotki jak zakwitną, to to jakoś wygląda ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

bishop pisze:
Iza, a może Ty masz jakiegoś sąsiada - prawdziwą "zlotą rączkę", tylko go jeszcze nie znasz? :wink:
Tak myślisz?
To czemu oni mają firmę do koszenia traników i jak mnie widzą w ogródku to stukają się w głowę?
a na posesji mają TYLKO trawnik???

a jak mi drewno przywieźli to sobie sama zniosłam w popołudnie i pół nocy (przy świeczce) .. a u sąsiada 3 dni układali on, żona, teść i teściowa..

hmmmm
same złote rączki wokół mnie..
calutka ulica... Krzyś..

nawet Ci, z którymi się tak bardzo zaprzyjaźniłam w zesżłym tygodniu powiedzieli..
"Izuś ale w tym roku to się już nie wygłupiaj.. przyjadą, skoszą trawnik, nawóz posypią i nie będziesz musiała na kolanach i z lupą chwastów szukać.. "

:wit
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dala pisze:Dziewczynki, a czemu Wy tak bardzo chcecie tym Waszym M. ułatwiać życie?
Mój, a przypuszczam, że Wasi też, niewiele więcej ponad koszenie w ogrodzie robi ;:108
Więc niech kosi i robi to porządnie :!: Korona z głowy mu nie spadnie.
Porządnie :evil: Ja mojego tak nie oszczędzałam to mi mnóstwo krzewów pokosił, drzewa porysował i kosiarka ledwo dycha :twisted: :twisted:
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Też kiedyś byłem na tym etapie, że trawnik ogrodzony żywotnikami wydawał mi się szczytem elegancji. Nawet chciałem taki zrobić, ale jak już się za to wziąłem, to pojawiły się inne pomysły... :;230
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

:shock:
A gdzie kupiłeś te śliczne kantówki? ;:196
Jak długie są i w jakiej cenie?
A te pręty,które wbiłeś do ziemi to... totototo z czego,gdzie kupić i po ile?
Jak je umocować w tych kantówkach :shock: :D
Proszę uświadom mnie ,bardzo bardzo muszę wykonać własnoręcznie kawałek czegoś takiego jak Ty masz dla swoich jeżyn .
Musze więc odgapić pomysł od Ciebie o ile mnie uświadomisz Krzysiu?
Żałuje tak jak liska,że nie jestes moim sąsiadem...qrcze... mogłoby być tak fajnie ...a tak muszę ściągać Twoje pomysły :;230
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie mogąc być jednocześnie sąsiadem Twoim i Liski mieszkam pomiędzy Wami... :;230

Kantówki zamówiłem w tartaku, z modrzewia, żeby były trwalsze. Za 15 dwumetrowych, oheblowanych kantówek o przekroju 5,5 x 5,5 cm zapłaciłem 50 PLN. Przywiozłem samochodem osobowym, co prawda z niedomkniętym bagażnikiem, ale dało się te 10 km przejechać :wink:
Pręty są ze stali zbrojeniowej, z odzysku po dotychczasowych podpórkach, które się nie sprawdziły. Średnica takiego stalowego pręta to ok. 11 mm, więc w kantówkach nawierciłem otwory długim wiertłem 10-tką i pręty wbiłem młotkiem na głębokość ok 14-15 cm.
Takie pręty można kupić w sklepie z materiałami budowlanymi, w tamtym roku pręt o długości chyba 12 metrów (nie pamiętam dokładnie, równie dobrze mogło być 9 :oops: ) kosztował 25 zł. Jak się uśmiechniesz do obsługi, to potną Ci na kawałki, które bez problemu zmieścisz do samochodu :wink: Ja ciąłem na kawałki 50-55 cm.
Reszta poskręcana śrubami, poprzeczki mają długość 50 cm, więc część dwumetrowych kantówek poszatkowałem :wink:
Wiertarką robię otwory o średnicy mniejszej o 1 mm niż średnica śrub, i wkręcam bez żadnego wysiłku śruby do drewna (do kupienia w każdym sklepie lub markecie budowlanym)
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Nie przeboleję faktu,że mieszkasz między ... pomiędzy... :;230
O śrubach wiem,ok :P ale jak te pręty łączysz z kantówką?
Widzę otwór. Nabijasz kantówkę na pręt?
Tartak mam daleko ale trzeba poszukać nie ma rady bo ceny w "Sobieradku" sa raczej nie dostępne dla mnie
Dziękuję za cierpliwość i przepraszam za prostackie pytania :oops:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dala pisze:Dziewczynki, a czemu Wy tak bardzo chcecie tym Waszym M. ułatwiać życie?
Więc niech kosi i robi to porządnie :!: Korona z głowy mu nie spadnie. Krzysiu, Ty jesteś wyjątkiem ogrodowym ;:63
Mój robi bardzo dużo, naprawdę nie mam ochoty go jeszcze bardziej czołgać :;230 To podobny typ, jak mniemam, do naszego gospodarza ;-) - bardzo lubi coś sam wymyślic i zrobić od A do Z, ale na razie ma strasznie dużo pracy z urządzaniem naszego obejścia. Nawiasem mówiąc, ta ewolucja, o której pisze Krzysiek, tzn. od trawnika i tuj w kierunku normalnego ogrodu, postępuje u niego również. Co prawda, na razie na kobeę mówi kobyła, ale nie od razu Kraków zbudowano :;230
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 cze 2007, o 20:16

Post »

Krzysiu dlugo mnie tu nie było.
Ale czytam, że altane będziesz budował ;:3 . Tylko chwalić.

pozdrawiam
Ewa i Krzysiek
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

KaRo pisze:Nie przeboleję faktu,że mieszkasz między ... pomiędzy... :;230
:)

Karo ciesze się z Twoich pytań bo i sama się uczę..
tylko, że ja chcę wbić do ziemi takie metalowe trójkąty, których nazwy nie mogę zapamiętać..
pomoże ktoś, bo nie będę z siebie blondynki w sklepie robić, jak będę kupować hihihih

Co do Krzysia..
dobrze się usadowił.. w samym środeczku... do wszystkich dziewczyn z forum ma tak samo .. blisko/daleko hihihih
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie wiedziałem, ze jest tyle rożnych hebe... A każde po jedyne 5,- PLN :wink:

Obrazek

I kilka kwiatków :wink:

Obrazek
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Rewelacyjne zakupy... pierwsze od lewej hebe i to zieloniutkie za nim pięknie mi przezimowały :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I musiałeś, po prostu musiałeś, mieć je wszystkie :;230
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”