Cynia, jakobinka (Zinnia) cz.1
-
Kasia79
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cynie
Dzisiaj zamówiłam nasiona, skusiłam się jeszcze na Liliputki, bo w Legutko na dniach dodali w trzech kolorach. Wzięłam białą i w kolorze opisywanym jako łososiowy, według mnie bardziej różowy jest, zobaczymy co z tego będzie.
-
Marzenka79
- 1000p

- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Dziewczynki kiedy zamierzacie wysiewać swoje cynie? ja myślę o połowie marca 
-
Kasia79

Dużo zależy od pogody. W zeszłym roku wysiałam część na początku kwietnia i to chyba było za wcześnie, bo powyciągały się bardzo, hartować nie miałam jak i takie powyciągane sadziłam do gruntu. Ryzyko duże, bo jeden deszcz z wiatrem i wszystko leżało na ziemi. Te cynie zakwitły w pierwszych dniach lipca.
Resztę nasion posiałam do gruntu 1 maja, skiełkowały po tygodniu, zakwitły w połowie lipca. Różnic w rozmiarach, gęstości nie zauważyłam. Tyle notatek.
Uważam, że chyba szkoda roboty na siew w domu, skoro różnica w kwitnieniu wynosiła w tym wypadku zaledwie dwa tygodnie. Może kiedyś jak dorobię się choćby małej szklarni, to będę je trochę przyspieszała, ale póki co nie.
Resztę nasion posiałam do gruntu 1 maja, skiełkowały po tygodniu, zakwitły w połowie lipca. Różnic w rozmiarach, gęstości nie zauważyłam. Tyle notatek.
Uważam, że chyba szkoda roboty na siew w domu, skoro różnica w kwitnieniu wynosiła w tym wypadku zaledwie dwa tygodnie. Może kiedyś jak dorobię się choćby małej szklarni, to będę je trochę przyspieszała, ale póki co nie.
-
Mariola54

- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie warto wysiewać w domu,Marzenka79 pisze:Dziewczynki kiedy zamierzacie wysiewać swoje cynie? ja myślę o połowie marca
bo za bardzo się wyciągają.
Najlepiej wysiać na działce
w zależności od pogody
pod koniec kwietnia lub na początku maja.
- renzal

- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Też tak sobie tłumaczę, ale u mnie wiosna przychodzi sporo później i muszę ratować się w ten sposób, bo doczekałabym się kwiatów pod koniec września 
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
- renzal

Zosiu! Czy ty musisz wydawać wszystkie sekrety?
Swoją drogą kupując dziś ziemię do siewu narobiłam kolejnej pani ochoty na różne cynie
Biedaczka nie wiedziała, że wdawanie się w rozmowę że mną skończy się chciejstwami kwiatowymi, jak nie wiedziała o innych odmianach, to nie miała za czym tęsknić.
Miałam wysiać tylko jedną odmianę, ale wysieję po odrobinie ze wszystkich.
Swoją drogą kupując dziś ziemię do siewu narobiłam kolejnej pani ochoty na różne cynie
Miałam wysiać tylko jedną odmianę, ale wysieję po odrobinie ze wszystkich.
Tez dokupiłam cynie daliowe, skarbiozową mam z forum. Z wysiewem czekam do końca zimy. W ubiegłym sezonie siałam w mieszkaniu i udane były. W tym roku postanowiłam wykorzystać szklarnię u mamy i tam wysieję większość jednorocznych kwiatów. Rośliny szklarniowe są mocniejsze i nie trzeba się "bawić" w uprawę na skromnych parapetach w bloku.
- renzal

Zazdroszczę szklarni, bo światło to jeden z ważniejszych czynników decydujących o jakości sadzonki.
Ponieważ jej nie mam, będę się jednak ,,bawić" na swoich skromnych parapetach i wszelkich dostępnych powierzchniach płaskich.
Ot jakieś 600 szt sadzonek w zeszłym roku. (głównie kwiaty i pomidory).
Obawiam się, że w tym roku może być odrobinkę więcej, bo np. cynii będę siała cztery-pięć razy więcej.
Ponieważ jej nie mam, będę się jednak ,,bawić" na swoich skromnych parapetach i wszelkich dostępnych powierzchniach płaskich.
Ot jakieś 600 szt sadzonek w zeszłym roku. (głównie kwiaty i pomidory).
Obawiam się, że w tym roku może być odrobinkę więcej, bo np. cynii będę siała cztery-pięć razy więcej.
-
Marzenka79
- 1000p

- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Jejku jakie piękne
Ja chcę wiosnę

-
Kasia79

Takie cynie będę oglądać w tym roku u siebie. Najbardziej jestem ciekawa tej fioletowej, nazywa się Violet Queen. Oprócz tego mam jeszcze zebrane nasiona cynii Illumination, ale nie wiem czy coś z nich będzie, bo bardzo późno je zbierałam. W tym tygodniu chcę zrobić im próbę kiełkowania.
Lista jeszcze nie jest zamknięta, jak trafię na jakieś ślicznotki, to oczywiście, że się im nie oprę!

Lista jeszcze nie jest zamknięta, jak trafię na jakieś ślicznotki, to oczywiście, że się im nie oprę!