Cynia, jakobinka (Zinnia) cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cynie

Post »

Dzisiaj zamówiłam nasiona, skusiłam się jeszcze na Liliputki, bo w Legutko na dniach dodali w trzech kolorach. Wzięłam białą i w kolorze opisywanym jako łososiowy, według mnie bardziej różowy jest, zobaczymy co z tego będzie.
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Dziewczynki kiedy zamierzacie wysiewać swoje cynie? ja myślę o połowie marca :roll:
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dużo zależy od pogody. W zeszłym roku wysiałam część na początku kwietnia i to chyba było za wcześnie, bo powyciągały się bardzo, hartować nie miałam jak i takie powyciągane sadziłam do gruntu. Ryzyko duże, bo jeden deszcz z wiatrem i wszystko leżało na ziemi. Te cynie zakwitły w pierwszych dniach lipca.
Resztę nasion posiałam do gruntu 1 maja, skiełkowały po tygodniu, zakwitły w połowie lipca. Różnic w rozmiarach, gęstości nie zauważyłam. Tyle notatek.
Uważam, że chyba szkoda roboty na siew w domu, skoro różnica w kwitnieniu wynosiła w tym wypadku zaledwie dwa tygodnie. Może kiedyś jak dorobię się choćby małej szklarni, to będę je trochę przyspieszała, ale póki co nie.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marzenka79 pisze:Dziewczynki kiedy zamierzacie wysiewać swoje cynie? ja myślę o połowie marca :roll:
Nie warto wysiewać w domu,
bo za bardzo się wyciągają.
Najlepiej wysiać na działce
w zależności od pogody
pod koniec kwietnia lub na początku maja.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Też tak sobie tłumaczę, ale u mnie wiosna przychodzi sporo później i muszę ratować się w ten sposób, bo doczekałabym się kwiatów pod koniec września ;:306
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To jedno. Drugie - moje kwiaty nie mogą mieć wspólnego startu z chwastami, bo ich nie znajdę ;:222
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu! Czy ty musisz wydawać wszystkie sekrety?
Swoją drogą kupując dziś ziemię do siewu narobiłam kolejnej pani ochoty na różne cynie ;:306 Biedaczka nie wiedziała, że wdawanie się w rozmowę że mną skończy się chciejstwami kwiatowymi, jak nie wiedziała o innych odmianach, to nie miała za czym tęsknić.
Miałam wysiać tylko jedną odmianę, ale wysieję po odrobinie ze wszystkich. ;:224
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11

Post »

Tez dokupiłam cynie daliowe, skarbiozową mam z forum. Z wysiewem czekam do końca zimy. W ubiegłym sezonie siałam w mieszkaniu i udane były. W tym roku postanowiłam wykorzystać szklarnię u mamy i tam wysieję większość jednorocznych kwiatów. Rośliny szklarniowe są mocniejsze i nie trzeba się "bawić" w uprawę na skromnych parapetach w bloku.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zazdroszczę szklarni, bo światło to jeden z ważniejszych czynników decydujących o jakości sadzonki.
Ponieważ jej nie mam, będę się jednak ,,bawić" na swoich skromnych parapetach i wszelkich dostępnych powierzchniach płaskich.
Ot jakieś 600 szt sadzonek w zeszłym roku. (głównie kwiaty i pomidory).
Obawiam się, że w tym roku może być odrobinkę więcej, bo np. cynii będę siała cztery-pięć razy więcej. ;:170
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p

Post »

Ja cynii też posieję więcej, kosztem nieudanych astrów z zeszłego sezonu.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Ja też sieję dużo, i jeszcze rozdaję sadzonki bo za wiele wysiałam. Wysiewałam do gruntu, zeżarły ślimaki :( wysiewam więc w małej szklarence :wit
Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Jejku jakie piękne ;:oj ;:oj Ja chcę wiosnę ;:145 ;:145
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p

Post »

Na takie cynie trzeba będzie do lata poczekać...Nie sieję cynii do gruntu bo grasują u mnie ślimaki. Jak już podrosną to jakoś dajemy radę temu przeciwnikowi.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takie cynie będę oglądać w tym roku u siebie. Najbardziej jestem ciekawa tej fioletowej, nazywa się Violet Queen. Oprócz tego mam jeszcze zebrane nasiona cynii Illumination, ale nie wiem czy coś z nich będzie, bo bardzo późno je zbierałam. W tym tygodniu chcę zrobić im próbę kiełkowania.
Lista jeszcze nie jest zamknięta, jak trafię na jakieś ślicznotki, to oczywiście, że się im nie oprę!
Obrazek
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też uwielbiam cynie i nigdy nie może u mnie ich zabraknąć , w zeszłym roku miałam takie :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki