Trzy rośliny, a tak mocno pachną dookoła Miały być czysto białe, ale wyszedł równie ładny kolor W rzeczywistości wpadają lekko w żółty, taki śmietankowy.
Ja w tym roku nie kupiłem ani jednego hiacynta Może nawet dobrze, bo u mnie jakoś się nie trzymają i tylko raz ładnie kwitną, później już drobnieją i nic z tego nie ma, nawet te wykopywane tak się zachowują. Chociaż nie mówię, że nie kupię Jak trafi się fajna promocja
Mam pytanie: dopiero po weekendzie będę miała czas posadzić cebule hiacynta do skrzynki balkonowej (później wkopuję po 2 tyg. do ziemi w całości). Czy ma to jeszcze sens? Czy cebulki zdążą się ukorzenić czy już w tym roku odpuścić?
Jeśli masz cebulki, to sadź, żeby się nie zmarnowały. Jak już je wsadzisz do tej skrzynki, to możesz ją pozostawić w domu, bo wtedy szybciej się ukorzenią. Po tych 2 tygodniach chcesz skrzynkę zadołować w gruncie, żeby wiosną ją wyciągnąć? Ja jeszcze mam cabulki tulipanów do sadzenia, więc posadzę je na początku listopada
Tak robiłam w zeszłym roku: posadziłam 16.10 i ok. 5.11 wywiozłam na wieś do teścia i wkopałam w grunt (równo z brzegiem skrzynki) i przykryłam jedliną. Wiosną ciut za późno wykopałam je i część pędów była przez sarny nadgryziona, ale większość ładnie zakwitła. Chciałam to powtórzyć....