A w temacie parzenia - Geniu, czy Twoje dyptamy wydzielają olejki parzące? Dla niewtajemniczonych powiem, że dyptam wydziela takie olejki i w wysokich temperaturach nawet dochodzi do samozapłonu. Stąd jego pospolita nazwa "gorejący krzew Mojżesza" (dyptam pochodzi z Izraela) U mnie czuję te olejki, (taki balsamiczny zapach) ale jeszcze się nie zapaliły
Nowy ogród Jacka
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Geniu, Jolu! Witam z rana! Barszcz to piękna roślina, ale do dużych ogrodów, bo nie da się jej ciąć, no i trzeba zachować pewien dystans, by się o nią nie ocierać. Jolu, Ty masz dzieci, więc szkoda by było dzieci
A w temacie parzenia - Geniu, czy Twoje dyptamy wydzielają olejki parzące? Dla niewtajemniczonych powiem, że dyptam wydziela takie olejki i w wysokich temperaturach nawet dochodzi do samozapłonu. Stąd jego pospolita nazwa "gorejący krzew Mojżesza" (dyptam pochodzi z Izraela) U mnie czuję te olejki, (taki balsamiczny zapach) ale jeszcze się nie zapaliły
- JacekP

Witaj Lucyno! Miło że wpadłaś. Języczka Przewalskiego też była moim marzeniem i powiem Ci, że rośnie ładniej niż języczka pomarańczowa, którą mam od wielu lat, ale albo zasycha szybko, albo zjadają ją ślimaki. A ta może ma lepsze warunki? Posadziłem ją na nowej, cienistej rabacie i tam wszystkie kwiaty dorodniejsze. Zwłaszcza tojad, który rośnie tuż obok i goryczki, które nareszcie udało mi się przezimować i troszkę podrosły.Grandiflora pisze:Jacku
...niestety nie zdołałam dokładnie przejrzec całego wątku, trzeba mieć cierpliwość,ale zauważyłam jezyczkę Przewalskiego u Ciebie,mój wymarzeniec,którego musiałam oddać w "dobre ręce",bo u mnie jest za sucho ,a widzę że u Ciebie dorodny.
Zakładasz ogród ,to tak samo jak ja całkiem niedawno,zyczę powodzenia i gratuluję tego ,co zrobiłeś do tej pory,na pewno Twój ogród bedzie piękny,bo widac,że to kochasz.
Mój wątek nie jest zbyt długi więc zapraszam częściej, to na pewno dasz radę go przejrzeć
Tak, zakładam ogród i właśnie usypuję górkę pod skalniak. Pasja tworzenia jest u mnie równie wielka jak pasja ogrodnicza
- JacekP

Dzięki Agness,PriamAGNESS pisze:Jacku prześliczne zdjęcia zwierzaczków, w takie zimowe dni to nawet człowiek do ślimaków tęskni![]()
bo kiedy są ślimaki
LATEM
![]()
![]()
Przemku, pawie piękne to fakt, ale jedna pani w mojej miejscowości ma bażanty królewskie i nie mogłem oderwać od nich wzroku
- JacekP

Zgadza się Jolu, Geniu, samozapłon dyptamu to u nas rzadkość, ale poparzyć albo dostać uczulenia od dyptamu można i u nas. Na szczęście to roślina dużo mniejsza niż barszcz więc nie tak niebezpieczna.
Geniu, u mnie też kwitnie w maju, ale jest ozdobny przez cały sezon, bo ma ładne, wyprostowane liście. Teraz zastanawiam się, jak go rozsadzić, bo chciałbym go też mieć tutaj, w nowym ogrodzie, a on nie lubi przesadzania. Może Ty mi doradzisz?
Przemku, białe bażanty królewskie wyglądają jak rajskie ptaki. Niestety ich właścicielka mówi, że jeszcze nie udało jej się ich rozmnożyć. A kaczki mandarynki to takie malutkie?
Geniu, u mnie też kwitnie w maju, ale jest ozdobny przez cały sezon, bo ma ładne, wyprostowane liście. Teraz zastanawiam się, jak go rozsadzić, bo chciałbym go też mieć tutaj, w nowym ogrodzie, a on nie lubi przesadzania. Może Ty mi doradzisz?
Przemku, białe bażanty królewskie wyglądają jak rajskie ptaki. Niestety ich właścicielka mówi, że jeszcze nie udało jej się ich rozmnożyć. A kaczki mandarynki to takie malutkie?
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Jacku lepiej nie rozsadzaj ja tak robiłam wtedy już nie ma tak pięknych kwiatostanów dałam go sąsiadce kilka lat temu i do dziś jeszcze nie kwitnie tak pięknie jak ten którego nie rozdzielałam .U mojej koleżance tak samo. Może ktoś inny ma inne doświadczenia ale ja swoich nie ruszę lepiej zbierz nasiona i zasiej dłużej potrwa ale na pewno nie zniszczysz tego co masz.Masz różowy i biały?
- JacekP

Chyba masz rację Geniu, szkoda tej pieknej rośliny. A i ja ją mam z samosiejek od znajomej więc nie powinno być problemu z jego rozsianiem. Mój jest różowy. Teraz do kolekcji chcę dodać białego. Czy byłabyś w stanie zebrać nasionka z Twojego białego? Pozdrawiam Cię serdeczniee-genia pisze:Witaj Jacku lepiej nie rozsadzaj ja tak robiłam wtedy już nie ma tak pięknych kwiatostanów dałam go sąsiadce kilka lat temu i do dziś jeszcze nie kwitnie tak pięknie jak ten którego nie rozdzielałam .U mojej koleżance tak samo. Może ktoś inny ma inne doświadczenia ale ja swoich nie ruszę lepiej zbierz nasiona i zasiej dłużej potrwa ale na pewno nie zniszczysz tego co masz.Masz różowy i biały?
- Priam
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Jacku- podaje Ci link do kaczki mandarynki: http://www.fotoplatforma.pl/fotografia/pl/4633/
- JacekP

Fajnie Geniue-genia pisze:Jacku nie ma sprawy w tym roku nie zetnę kwiatostanów aż nasionka dojrzeją i Ci wyślę bo Ty przyjedziesz na pewno szybciej po swoje kwiatki.
Genia
Oto mój skromny jeszcze dyptam, ale z roku na rok coraz większy:

Dzięki Priamie za namiary na mandarynki