Ogródek Gosi cz. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 16

Post »

Nareszcie weekend ;:138
Mam nadzieje, ze jutro bedzie ładna pogoda i że znajdę kilka chwil na prace ogrodowe

Iza, ale ja zakwasy mogę mieć tylko w weekendy ;:173
Potem mi przechodzą.
Na razie żywopłot jest tak rzadki, ze widzę co nieco :wink: Zresztą zawsze mogę wejść na drabinę ;:306
Rozmawiałam z Justyną. Mówiła, że padało, u nas cały tydzień była znośna pogoda.
Jeśli by zrobić cięcie w ciągu tygodnia, myślę, ze ptakom to nie zaszkodzi. Dopiero szykują gniazda.
Coraz więcej słyszę o tym, że ZP wysyłają roślinki. Zapytamy jak będziemy :D
Jak tam Twoje zawilce, bo moje na pewno w części przeżyły.

Dorotko
, zaraz poszukam zdjęcia, chociaż jakoś sobie nie przypominam, żebym fotografowała konkretnie tę różę.
Własnie narzekałam na trwałość kwiatów Garden. Rośnie na patelni i kwiaty bardzo szybko więdły. Może jeśli dostanie podwójną ilośc wody, to się poprawi?
Na razie nie spisuję jej na straty. Daję jej 2 lata :D

Nie mam w dalszym ciągu zdjęć wiosny więc znowu pokażę starocie, żeby nie robić pustego przebiegu :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Gosiu, piękne te Twoje wspominki.
Dzisiaj z rana też usiadłam i przejrzałam fotki z kilku ostatnich lat. Zestarzał mi się ogród :shock: .
U Ciebie wiosenne porządki na całego, u nas jeszcze przedwiośnie...Znaczy mamy lenia. Trochę choruję, nie mogę tego przeziębić, więc oglądam, planuję, jak tu zaangażować facetów. Żywopłot musi być obcięty i to dosyć pokaźnie, bo zacienia rabatki sąsiadów.
Te łany werbeny z trawami ;:167 .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mimo wcześniejszym obawom, udało Ci się popracować w ogrodzie. To super ;:215 Dużo zrobiłaś, to i nic dziwnego, że konsekwencją były zakwasy ;:306 Za to ogród przygotowany do wiosny. U mnie niestety na odwrót ;:222 Ciągle nie mam na to czasu. Może w niedzielę uda mi się choć ze dwie godzinki wyrwać ;:224
Kaprys też lubi odpoczywać tam gdzie mam coś wysadzone, albo skracać sobie drogę przez rabaty. Żeby uniknąć strat, w miejscach gdzie mam coś na czym mi zależy wbijam patyki. I wtedy chcąc nie chcąc (z naciskiem na to drugie :;230 ) musi położyć się gdzie indziej i zmienić trasę ;:108
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Gosiu - ZP nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej, jedyne co można zrobić to złożyć zamówienie mailowo, przy czym ewentualnie w okolicach Warszawy można dogadać się z właścicielami, że dostarczą rośliny po ewentualnym umówieniu dokładnego terminu dostawy. Ja będę odbierała rośliny w szkółce, w kwietniu, po potwierdzeniu, że wszystko z zamówienia jest dostępne i dobrze przezimowało. (oczywiście będąc na miejscu ryzykuję, że wpadną mi dodatkowe nie przewidziane wcześniej rośliny :? )
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Aga2016
50p
50p
Od: 17 kwie 2016, o 19:41

Post »

Gosiu piękne zdjęcia, ukazują ogród z innej perspektywy
patrzę z zachwytem na Twój trawnik i zachwycam się ;:oj
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ach, Gosiu, jak miło jest tak siąść sobie na tarasie czy nawet w pokoju przy oknie i podziwiać piękne ogrodowe kwitnienia. ;:215
Twój ogród w różnych porach roku i kolejnych fazach tych pór nieustająco przyciąga wzrok. ;:303
Jest naprawdę piękny, zadbany i niezwykle pomysłowo urządzony. ;:63 ;:63
Wiem, co mówię. ;:108 Wszak miałam możliwość podziwiać na żywo. ;:138
Niech Ci słonko zaświeci ;:3 i ogrzeje roślinki, ;:3 pobudzając je do rozwoju. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Popracowałam wczoraj, popracowałam dzisiaj. Jestem szczęśliwa :D
Zostało mi do sprzątnięcia 2/3 rabaty tylnej , rabata pod sosną i za drewutnią
Potem zabiorę się za trawnik.

Justynko, ja ostatnio też oglądałam stare zdjęcia. U mnie nie tylko ogrod się zestarzał, ale bardzo się zmienił. Co roku cos nowego.
Żywopłot już obcięty, bo zależało mi na zostawieniu ptaków w spokoju przy zakładaniu gniazd.
Mam nadzieję, że od przyszłego roku tylko będę cięła korekcyjnie.

Iwonko, tak udało mi się popracować. Widać, ze robię wszystko, żeby tylko wyjśc do ogorodu :;230
Mam spory ogród, więc roboty jest sporo. Przecież ile ja mam roślin ;:oj
Trudno się chodzi między nimi przy sprzątaniu.
Flesz nie kładzie się na rabatach. Największym jego grzechem jest kopanie dołków. I to nie wykopuje roślin, tylko je zasypuje. Ostatnio wygrzebywałam piwonię, nie wiem, czy zdoła zawiązać pąki. Poza tym widząc gdzie chodzi robię tam ścieżki, ale nie zawsze mi się udaje, więc ostatnio zdeptał mi jeżówki. :roll:
Życzę Ci znalezienia czasu na ogródek.

Asiu, ale na stronie jest informacja , że prowadzą też wysyłkę. Musze ich zapytać. Ja poczekam z kupnem do maja. Więcej roślin będzie rozwiniętych i będzie wiadomo, które przeżyły.
jeśli tam pojedziesz to na 100% przywieziesz więcej niż zaplanowałaś. Mają niesamowity wybór.

Aga, witam nowego gościa. :wit
Trawnik jeszcze nie jest piękny, bo jest jeszcze młody. Mimo, że po stopnieniu śniegu wyglądał nieźle, teraz wygląda okropnie. Po wysprzątaniu rabat biorę się za jego wygrabienie.
Zapraszam częściej :D

Lucynko, to prawda, codziennie dziękuję losowi, a przede wszystkim tacie, że pomógł mi w tym.
To jest najlepsze co mogło mi się przydarzyć.
Bardzo Ci dziękuję za tak pozytywną opinię. Staram się jak mogę, że ogród był atrakcyjny o każdej porze roku.
Słonko jak na razie świeci słabo, bo oznaki wiosny mizerne.

Dzisiaj udało mi się nawet zrobić trochę zdjęć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Fajnie, że mogłaś popracować w ogrodzie ;:138 . Ja mam plany na dzisiaj ale zimnica jest na razie ;:222 . Coś ta pogoda tego roku jest nieciekawa :( . Mam nadzieję, że kwiecień okaże się cieplutki w porównaniu z marcem ;:224 . Przebiśniegi cieszą teraz niezmiernie ;:108 a bukszpany bardzo ładne masz ;:108 . One teraz wyglądają bardzo fajnie i elegancko ;:333 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Dla mnie to strasznie ekscytujące jak przyroda się budzi, te wszystkie pąki, kiełki i inne przebijające się noski, niby nic, a serce bije szybkiej ;:173 Wiadomo, ze za chwilę świat będzie piękniejszy ;:167
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, swoją Gardenkę tnę co roku raczej mocno, to rabatówka, więc nie szczędzę jej sekatora, to samo robię z wielkokwiatowymi. Zostawiam tylko kilka silnych pędów i te tnę słabiej.
Jeśli Twoja sadzonka jest słaba, to tym bardziej cięłabym ją silnie. Nie wiem czy dobrze robię, ale im słabszy pęd tym go mocniej przycinam lub, w przypadku naprawdę lichutkich pędów, usuwam całkowicie.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Całkowicie się zgadzam z Daysy w sprawie mocnego cięcia takich słabeuszy ;:108 Im cieńsze i słabsze pędy, tym silniej należy je przyciąć. Nawet na trzy oczka, zostawiając trzy najgrubsze pędy.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, popracowałam ;:138
Wczoraj było zdecydowanie cieplej niż w sobotę. Pracowało się dużo przyjemniej. Nie odczułam wcale zmęczenia, co prawda nie wykorzystałam całego czasu wolnego, bo to jednak niedziela, dzień wolny od pracy, a chciałam też mimo wszystko odpocząć nic nie robiąc. Mogę już sobie na to pozwolić mając prawie dorosłego syna. ;:173
Podobno w kolejny weekend ma być zimno. Znowu zatem postaram się wziąc na piątek dzień wolny, żeby nadgonić prace.
Potem z każdym dniem ma być cieplej. Zobaczymy
Na razie z racji tego nie obciełam rozplenic. Nie chciałam mieć powtórki z poprzedniego roku.
Bardzo lubię bukszpany. One trochę porządkują przestrzeń, a w moim misz maszu jest to bardzo wskazane.

Aniu, masz rację. Wiosną cieszy wszystko, co daje oznaki jakiegokolwiek życia.
Najśmieszniejsze jest to,że czasem wystaje coś z ziemi, a ja nie mam pojęcia co tam wsadziłam. Muszę czekać cierpliwie, aż więcej się pokaże :D

Daysy, Dorotko, posłucham Waszych rad i przytnę swoje słabowite róże bardzo niziutko. Mam nadzieję, że sie porządnie wzmocnią i rozkrzewią. Już nie mogę doczekac się kwitnienia ;:173
Dziękuję za pomoc ;:196

W tym roku mam bardzo dużo biedronek
Czy u Was też jest tak samo?
Jeszcze nigdy nie widziałam takiej ilości. Sa prawie pod każdym listkiem. Nie tylko one. Inne robaczki też. :D

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

To dobrze, że masz sporo biedronek. Będą jak raz do walki z mszycami ;:108 U mnie też już się pokazały :)
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu wspomnieniowe zdjęcia są świetne,niektóre fragmenty ujęte bardzo romantycznie ,trawnik rewelacyjny,ale jak sobie przypomnę jak się z nim urobiłaś,czytam,ze sprzątasz intensywnie,ja niby też codziennie coś zrobię ,ale nic nie widzę ,żeby się ładnie zrobiło,róż jeszcze nie odkryłam i nie podcięłam bo się boję ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Gosia, u mnie też nawałnica biedronek ;:oj Aż mi było głupio wycinać stare liście, bo właśnie w takiej zgniliźnie siedziało ich najwięcej ;:224 mam nadzieję, że w tym roku będą wspierały moją nierówną walkę z mszycami.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”