Tulapowisko

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tulapowisko

Post »

Aniu,gazanie kup. One zawsze ładnie zdobią ;:108
Pelargonie i surfinie dopiero kupiłem ;:306 Ale w tym roku będę szaleć i ponawożę,bo takie drogie to już zadbam :lol:
Dorotko,mnie potem może już nie być. Albo pani.
No a drogo i tak nie ma,pelargonie po 6zł najdrożej.Gazanie po trzy.
Tak w ogóle to ja jednoroczne mam posiane,tylko jak to u mnie,zaginęły w akcji :;230

Coś jestem dzień do tyłu teraz ;:224
Wczoraj dokończyłem te obrzeża i pielenie.
I moje rączki nie wytrzymały,wziąłem się za hosty.
Pod werandą z prawej rosły do wczoraj: pusto,wrzos żyjący,pusto,wrzos zdechnięty,pusto,hosta,pusto,hosta ;:306
W pustych miejscach dwie trawy i wrzosy były ale padły ;:224
A że wiedziałem,że tam nic innego nie będzie to się wziąłem. Wykopałem,podzieliłem,wsadziłem i byłem mega szczęśliwy,że w końcu zrobiłem coś,co jest zrobione dobrze,nie zdechnie i jest ładne i uporządkowane :;230
To taki jeden pasek 3/0.5m mam w całym ogrodzie ;:306

Więc pokażę,jak to to się ma.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To teraz już ładne,ostre,kolorowe zdjęcia.
Aparat to niezła sprawa,chociaż jak widzę podgląd to mam ochotę uciekać ;:224 Za to każde z 25 zdjęć motylka było ostre ;:oj
Wybrałem 6 najładniejszych ;:306

Możecie wspólnie z robaczkiem pomodlić się o cierpliwość.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
przez
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Śliczne zdjęcia. Ja muszę reanimować moj stary aparat. Kupić karte pamięci. Lepsze zdjęcia mi wychodziły niż z telefonu. Telefon też do wymiany.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczne orliki.sporo masz ich.ładne kolorki. :D
Czosnki też ładne.
no i spacery po okolicy, fajne.
a mi na wszystko brakuje czasu :roll:
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

W sumie masz racje, a moje siewne też giną ;:306 . Tak popieram anabuko1 spacery po okolicy super mi też czasu brak. No czasami dziewczyny gdzieś mnie wyciągną, ale to sporadyczne wypady.
Orliki ;:215 .
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Goździki! ;:167 Czemu ja ich nie mam jeszcze? :D Czosnki też fajne ;:108
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

:wit wpadłam do Twojego wątku w poszukiwaniu ogrodów z mojej strefy klimatycznej (pewnie też zauważyłeś, że nasze warunki różnią się bardzo od np. takich ogrodów podwrocławskich i rośliny mają u nas nieco pod górkę). No i nawet bardziej niż rośliny, które prezentujesz (chociaż oczywiście świetne) zafascynowało mnie, że jak to, taki młody chłopak kupuje kwiaty i grabi i sadzi i podlewa i przesadza i w ziemi w ogóle dłubie??!!! :shock:
Mati, a Ty oczywiście wiesz, że wystawiasz w ten sposób swoich rówieśników, których matki nie mogą zagonić do kosiarki ani do grabi, a co dopiero do obsadzania rabat :lol: . Ja w każdym razie Ci mówię, że od dziś mój osobisty syn życia mieć nie będzie :lol: .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Pięknie się obkupiłeś a że tylko 2 zł zostało.... ;:306 ......pieniądze są po to, żeby je wydawać. ;:304
Ciekawy ten motylek, kamuflaż ma świetny.
Oj wpadłabym na te czereśnie, ale ciutek za daleko. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kochany u ciebie jak zwykle, piękne widoki. ;:138
Motylek ,widzę że podobny do mojego cię odwiedził...
Wszystko ładnie kwitnie i tak trzymać. ;:333
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Wow, ile kwiatów ;:138 jakie cudne orliki, bzy...slicznie , kolorowo ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto,karty pamięci w miarę tanie są.
Telefonu wymieniać nie warto,smartfony zajmują za dużo czasu i szybko się rozładowują. Do tego pękające szybki i cała reszta ;:173
Aniu,jak wyjdziesz na spacer to czasu będziesz miała aż za dużo,zobaczysz ;:108
Bo w lesie,łące,polu,czas i problemy nie istnieją ;:224
Dorotko,to zmień sporadyczne spacery na nawyk ;:108 Czas się znajdzie,jeśli chcesz ;:108
Agnieszko,nie wiem ;:oj
Tylko uważaj,bo one potwornie wielkie rosną :;230
Kasiu,witaj :wit
Tak,ogrody w naszej strefie mają najgorzej. Nawet na wschodzie lepiej zimuje wszystko niż tu ;:24 Mój ogród jest jakieś 18km od Świecia w linii prostej.
Wyjątkowy niby jestem,bynajmniej to mi nie pomaga ;:224
Może i wystawiam rówieśników,ale praca w ogrodzie nie hańbi,nawet jak się człowiek pobrudzi. I mogą sobie mówić,że to praca jak każda inna-nieprawda. Ogrodnictwo zbliża do natury,uspokaja itd. Nie mylić z rolnictwem ;:173
Grażynko,prawda,nie ma co ich trzymać ;:108
Zresztą im więcej wydaję na raz,tym więcej ich wraca,ciekawa sprawa. A jak leżą w portfelu to się i tak nie mnożą ;:306
Na czereśnie jeszcze chwila. Ale znowu ich mało. Tradycyjnie rozkwitły na przymrozki,to pszczół nie było ;:173
Olu,podobny,ale nie ten sam ;:173 Każdy inny,wyjątkowy,przypisany do ogrodu ;:224
Karolinko,będzie jeszcze bardziej kolorowo jak te byliny w końcu przyjadą ;:306

Opowiadanie i zdjęcia po przerwie na buźki ;:173
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czemu nikt mnie nie uprzedził,że róże tyle robactwa łapią? Mam na każdej skoczka,jedna miała nimułkę i dostała psowacza różanego,mszyca tradycyjnie. Szare mydło na mszycę działa,ale nie mam po dzisiejszym nerwów,chemię jednak trzeba wtoczyć.No nie ma rady ;:222
Ale-pojechaliśmy do pani po raz drugi :;230 Bo mama chciała też goździki i petunie na studnię.
No to kupiłem,trzy goździki i sześć petuń. A że doniczek brak,czy raczej sobie jej doniczki pożyczyłem,musiałem wysadzić te hosty z nasionek.
No i mnie poniosło,oj,kreatywność się włączyła ;:306
A u pani zostawiłem 64zł.

Niecierpki zachwaliła,że do słońca. To jeden poleciał w doniczkę wiszącą,ten różowy,i na choinkę ;:306 Reszta na wrzosowisko z petuniami.
Pelargonia burgudnowa do doniczki na skalniak,ta druga z batatem do doniczki i też na skalniak.Tak,batata kupiłem ;:306
No i żurawki,bo takich nie mam ;:306

Obrazek

ObrazekObrazek

A oto moja wizja artystyczna :;230

Obrazek

No to zdjęcia z kilku ostatnich dni.
Zacznę robalami i wężem ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tym roku w końcu koniczynka znalazła dal siebie miejsce,pod ostróżką.

Obrazek

Przedstawiam goździkowe pole, które potrafi udusić i będzie przeniesione na życzenie babci na wrzosowisko. Do tego tam czosnki rosną.
I jakimś cudem melisa mi wyrosła. Wiem,siałem w zeszłym roku do doniczki. Ale nie wyrosła,a ziemię wyrzuciłem za ogródek. Więc jakim cudem?
Pewnie tym samym co maki,chabry,bratki i pewnie coś jeszcze ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widoczki z werandy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cebulki korytkowe wychodzą :heja Jaskier azjatycki x7 i hiacynt kalifornijski x28

Obrazek

Tych co roku było więcej niż mrówek,w tym roku dopiero on mi o tym przypomniał. Chyba że one dopiero się rozkręcają ;:202

Obrazek

Ten ma z metr!

Obrazek

A ten ma ładny kolor

Obrazek

Impresja letnia ;:306

Obrazek

Obrazek

Jest pietruszka! Oczywiście musiałem taką ozdobną kupić,Moss Curled. Przy pikowaniu na rabaty trochę wezmę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ściął rolnik trzcinę,wyrosły mu paprotki. No,wcześniej ich nie było.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Mati - Tobie już tak ładnie kwitną goździki. ;:303
Mnie moje przetrzymują na maksa - są stale w pąkach i się ze mną droczą.
Ale mam nadzieję, że już za chwileczkę, już za momencik.... ;:65
Impresja lata ;:215
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Ty ciągle coś zmieniasz, pracujesz, ;:180
Zdątka roślin i kwitnących i z ogrodu i z natury sporo,Wszystkie sa ładniutkie ;:63
Hosty posadzone za gęsto. :roll: Za 3 lata juz się nie zmieszczą.Druga rabata chyba powstanie :D
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bea,ano kwitną :D
Potwory moje,szerokie na 30 centymetrów chyba ;:306
Ale zapach,udusić się można!
Aniu,bo ja nie wysiedzę i ciągle wszystko u mnie źle ;:306
O hosty to się nie martwię. Przypomnij mi za trzy lata :wink:
Efekt ma być od zaraz,a muszę sadzić tak,żebym potem miał co robić. No bo jak posadzę wszystko odpowiednio,to będę mógł tylko podlewać (i ewentualnie pielić) a tak będzie więcej roboty :wink:

Wziąłem się ze te zdjęcia na informatykę. Tak, dopiero, ja to mam zawsze czas na wszystko ;:306
Poniżej coś w ten deseń powiem panu,a Was proszę o pomoc,bo może coś przeoczę lub się nie zgadzacie. A co,informatyki w przyszłym roku nie ma i ocena z drugiej klasy na koniec,to się postarać trzeba :uszy
Jak sobie klikniecie dwa razy to będzie większe :wit

Tutaj sfotografowałem osty. Zdjęcie jest lekkie przez wyostrzony puch,a w rozmytym tle można zobaczyć ich siłę.
Obrazek

Tutaj mucha sama się nawinęła. Mimo wszystko zdjęcie jest ostre,utrzymane w ciepłych i tych samych barwach tło powoduje,że zdjęcie jest przyjemne w odbiorze.
Obrazek

Gra kształtów. Osty i las rozchodzą się po kole w górę, promienie słońca na dół. Coś w rodzaju odbicia w soczewce. Tutaj będę ostro gestykulować na ekranie ;:306
Obrazek

Wisła po południu. Dzięki fotografii prosto w słońce oko skupia się na wodzie,która zdaje się łączyć z niebem w tej samej tonacji.
Obrazek

Trzciny,niby nic. A wyobraźcie sobie,że to baby na targu w chustach jesienią ;:306 Żeby było ciekawiej,pełnia lata. Działa na wyobraźnię.
Obrazek

Gra kształtów. Okrągłe jabłka przysłaniają prostopadłe i równoległe źdźbła trawy. Do tego jedno jest równoległe z jabłonką,przez co wzrok stopniowo przesuwa się po całym zdjęciu.
Obrazek

Hmmm,czy tu coś się da? Nie wiem.
Obrazek

Prosty pejzaż,dół zdjęcia harmonijny. Bez niego kręciłoby się w głowie i nie wiedziało,o co chodzi. A tak mamy piękny wiosenny poranek na niebie.
Obrazek

Nie będę ukrywać,że moje ulubione. Ostry cały kwiat,zdaje się wychodzić z ekranu,sam emanuje poświatą,do tego cudem ostre-mokro i ciemno.
Obrazek

Rozmycie powoduje,że nie widać rozwalonej poręczy i ściętych gałęzi, a bajkową scenerię. Lód odbija niebo,słońce wyostrza najładniejszy element czyli drzewo i rów. Nieestetyczne elementy jakby niedosięgnione.
Obrazek

Nez pomysłu,ładne i proste. Ale tak nie mogę powiedzieć. No chyba że harmonijne,jednolite,dobrze oświetlone.
Obrazek

A tutaj wiem,że to jest bardzo udane,ale nie wiem czemu.
Obrazek

Trzy barwy,zieleń,brąz i błękit. Zazwyczaj nieurokliwy rów zmienił się w kawałek nieba. Ścięta trawa i trzcina uspokajają. Niebo dodaje całemu zdjęciu schludności.
Obrazek

Hm,to to będzie wiosenna impresja. Tematem są liście, skupiając ostrość pośrodku ekranu tło ładnie się zgrywa.
Obrazek

Jasno określony obiekt,zabawności dodaje ramka z czerwonych liści.
Obrazek

Jest niebieska mucha,jest zielony liść. Spokojny te,at,trochę dynamiki w tle. Światło poranka dodaje (odmienić wyraz mucha) wrażenia świeżo wypucowanej.
Obrazek

Ciemna tonacja zdjęcia pozwala skupić się na spokojnie na wyostrzonym obiekcie. Ciemny kwiat orlika nie zwraca na siebie uwagi i wyostrza skrzydła motyla.Sam motyl doskonale ujęty w ostrości.
Obrazek

Gra światła i cieni, dwa kolory,harmonijne tło.
Obrazek

Pracowity robaczek,zdjęcie bardziej zamknięte,mimo ostrego słońca dobre.
Obrazek

I na koniec pożal się Boże usterka techniczna w prawym górnym rogu... Gałąź zgrana ze śladem samolotu,zdjęcie dzięki zielonemu dołowi sielankowe ale i wolne,otwarte.
Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Tulap, powiem ci szczerze, że ja maarzę o telefonie z dobrym aparatem. Co z tego, żę mam porządny aparat, który sam w sobie jest podobno przyzwoitym sprzętem skoro waży tonę i nie zawsze można go mieć ze sobą. A twój tel robi świetne ostre zdjęcia ;:108 Ileż razy żałowałam, że nie mam przy sobie chociażby kieszonkowej pstrykawki :roll:
Zdjęcia na informatykę genialne. Każde powiększyłam, bo dopiero wtedy widać ich czarowność i kunszt. Nie wiem czy robiąc je myślałeś o tym wszystkim co jest opisane czy dorabiasz teraz teorię do gotowych zdjęć, ale ostatecznie dobrze wyszło ;:173 Ja jestem zachwycona i nawet cichutko zazdroszczę dobrego oka ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”