Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

To że kupisz magnolie z kwiatami nie znaczy, że u Ciebie w przyszłym roku zakwitnie :). Będzie dobrze, doczekasz się i Ty kwiatów. Tak jak i ja u swojej Galaxy. Musimy być cierpliwe.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czytam o daliach, ale dla mnie ten temat jest zamknięty. Kiedyś miałam, potem zrezygnowałam. Bardzo je jednak lubię i podziwiam w cudzych ogrodach, gdzie tak pięknie kwitną.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuza zdrowia, ;:168 wiosna idzie, trzeba pracować na rabatach. :wink: Dalie cudne, jak trudno przejść obok regałów. ;:108 Twoja ostnica to najpewniej Pony Taili.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Z przechowaniem dalii nigdy nie miałam problemu. Wynoszę w kartonach na zimny strych, przysypuję piaskiem i tak czekają do wiosny. Jeszcze się nie zdarzyło żeby jakaś uschła. Wiosną wyglądają trochę jak podsuszone, pomarszczone kartofelki, ale nie przejmuję się tym, tylko sadzę w ziemi, podlewam i czekam...A warto, bo mają wdzięczne, piękne kwiaty ;:167 Nawet ich nigdy przed sadzeniem nie moczyłam, ale myślę, że to dobry pomysł i też tak zrobię w tym roku ;:108
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Iwonko0042, myśl, myśl, w końcu dalie to wdzięczne kwiatki, nawet jakby potraktować je jak jednoroczne ;:108
Iwonka1, w razie gdybym którąś z kupionych dalijek jednak zapragnęła przechować to zastosuję się do twojego sposobu. Ja jeszcze nigdy się z tym nie brałam za łeb więc nie mam doświadczenia. Każde podpowiedzi mile widziane ;:333
Aniu, bardzo lubię kwiaty w wazonie, a i najbliższych chciałabym móc czasami obdarować. Dalie nadadzą się perfekcyjnie ;:215 Mam nadzieję że uda mi się ich uprawa i moje wazony będą pełne ;:173
Andzia, jak masz powodzenia w warzywach to już pierwszy krok do sukcesu ;:333 Choć ja z pomidorami też nie mam problemu, a z kwiatami gorzej ;:131 Widziałam Twoje wschodzące siewki, super ;:215
Lucynko, zastosuję Twój sposób z moczeniem i podpędzaniem dalii ;:108 Pewnie nie wszystkie, bo nie starczy mi miejsca, ale kilka na pewno. Choć jak piszesz że takie zakwitną już w lipcu, to może jakoś poupycham te donice ;:224 ;:198
Madzia, z tą cierpliwością bywa różnie, ale jak nie zakwitnie to może coś innego mnie zaskoczy. W zeszłym sezonie tak było. Czekałam na tą magnolię, czekałam a tam same liście. Ale żeby mi za smutno nie było to dereń od którego się w ogóle nie spodziewałam uradował mnie kilkoma kwiatami. W tym roku czekam więc podwójnie na więcej i więcej ;:167
Wandziu, a dla czego zrezygnowałaś? Z powodu przechowywania? A nie możesz potraktować kilku jako jednoroczne, one nawet w donicy mogą ślicznie wyglądać ;:333
Soniu, dziękuję za nazwanie mojej ostnicy ;:196 Szkoda że w szkółkach nie przykładają do tego większej wagi :twisted:
Dorotko, każda rada w temacie dalii mile widziana. Jeśli to przechowywanie nie jest jednak takie trudne, to może się pokuszę :roll:
Nie mam co prawda zimnego strychu, ale garaż pewnie też by się nadał. A Swoje dalie gdzie masz posadzone, są w towarzystwie różyczek, czy mają jakieś inne, swoje miejsca?
-----------------------
Ale się daliowo zrobiło w moim wątku, a ja nawet w połowie specjalistką nie jestem od tych roślin ;:306 Podpatrywałam w sezonie te ślicznotki w kilku wątkach i teraz coś bardziej mi serducho do nich zabiło ;:167 W zeszłym roku był freak na róże, w tym freak na dalie ;:172
Ale żeby nie było za monotonnie, to z dzisiejszych zakupów oprócz oczywiście jednej dalii, zanabyłam i takie ślicznotki:

Obrazek
Floksy co prawda chyba zeszłoroczne bo przecenione mieli na niecałe 2,50 ale widzę że puszczają małe kiełeczki więc żywe ;:108
W weekend wsadzę do doniczki, bo inaczej pewnie zmarnieją, a tak mnie zachwycił ten niebieski kolorek Obrazek
Canny nigdy jeszcze sadziłam, jak ktoś ma jakieś podpowiedzi to chętnie skorzystam ;:131
Kochani, miłego ciepłego i słonecznego weekendu Wam życzę Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rozpędziłaś się z zakupami, że ho-ho! ;:111
Kanny miałam kilka lat temu, ale dostałam od sąsiada już podpędzone. Nawet nie zapytałam, jak się to robi, bo wiedziałam, że nie będę ich uprawiać.
Darowane przyjęłam z grzeczności. ;:108
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zuza widzę,że zakupy dokonane ;:333 Co to za jeżówka? Floksy śliczny kolorek.Niestety nie miałam jeszcze u siebie canny ;:224
Dalie przechowujemy z mamcią corocznie.Z roku na rok karpy są większe i można je spokojnie podzielić,a później wymienić się z innymi ;:108

Miłego weekendu :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Zuza. Piękne łupy ;:333 . Takie floksy to sama bym zabrała. Kolorek cudny ;:108 . Ja Canny miałam raz, pięknie mi kwitły przy południowej ścianie i mocno je nawoziłam a w zeszłym roku posadziłam w innym miejscu i mi w zasadzie nawet nie zakwitły przez tą suszę. Trzeba mieć jakiegoś bzika ;:224 ... a dalie są piekne tylko to zimowanie nieszczęsne. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Zuziu floksy śliczne, kolorek piękny, a Canny miałam, wsadzałam do donicy, ale takiej sporej wiosną, wcześniej, jak begonie, podpędzałam i po przymrozkach na dwór, nawoziłam i podlewałam, ładnie rosły, ładnie kwitły, ale to przezimowanie, jak dalie, był problem i dałam sobie spokój ;:108
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Ja też podziwiam dalie, ale jednak i mnie to wykopywanie, przechowywanie zniechęciło. Pewnego roku po prostu nie wykopałam i już ich nie mam.
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Zakupy bardzo udane ;:108 Ja będąc dzisiaj w ogrodniczym też obracałam w dłoniach różne cebulki ale stwierdziłam, że nie, jeszcze nie ta pora na zakupy, bo to pierwsze dostawy. Tak więc wyszłam z ogrodniczego z zakupioną folią potrzebną na wymianę na tunelu foliowym oraz z nasionkami pora i selera naciowego i korzeniowego.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Kochana ale dalijkę to żeś piękną kupiła ;:215 Anemonowe są śliczne - też w tym roku kilka kupiłam :D Z kannami jak dotąd mi nie wychodziło. Co prawda przechowuję kilka kłaczy, bo w zeszłym roku z nasion miałam, ale co z nimi będzie na wiosnę to się dopiero okaże... Przygotuj się na to, ze floks moze nie być taki niebieski. Mój bardziej w fiolet wpada, aczkolwiek są momenty, ze się niebieści - to chyba zależy od ilości światła, wody, nawozu itp, więc będziesz musiała poeksperymentować. No chyba, ze od razu trafisz na niebieski :D
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Piękności i tez kupiłam ten floks i mam niebieski, kilka podejść i trafiłam. ;:138 ;:138
Moja Kanny sadzę w połowie kwietnia bo długo wychodzą a jak wyjdą i zaczyna nocą zimno byc nakrywam na noc. ;:196
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ktoś tu kanny kupił... a ja nadal liczę na to, że jakaś część moich przezimowała.. przecież były dosyć głęboko wkopane :;230 :;230
Floks śliczny, takiego samego zamówiłam w tamtym tygodniu ;:224 Ciekawa tylko jestem czy w realu będzie faktycznie taki niebieski czy tylko blady fioletowy..
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Zuza pokemony oglądasz? ;:306
Te floksy ciekawie wyglądają ;:108
Canny to powinnaś teraz do donic sadzić,żeby zakwitły latem.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”