Galeria.Dalie Stanisława cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.4

Post »

Jacku,
w tym roku wiele dalii odbiega od normy, a niektóre nawet się nie pokazały... mam takich sporo, które pozostały w pąkach... wszystkie pokażą może w przyszłym roku, że są piękne.
Łudziłam się, że dziś jeszcze coś sfotografuję, ale wyszły z tego nici - padły łupem przymrozku, choć nie było nawet pełnego - 1°. ;:174
Cóż, Kluseczko,
głową muru nie przebijesz - trzeba czeeekać do następnego sezonu. A zanim co do czego to trzeba teraz wykopać, oczyścić, osuszyć, oznaczyć, spakować i przechować... huk roboty - aż mi ciarki chodzą po plecach z nerwów, bo jak tu ze wszystkim zdążyć, skoro zimę jakąś zapowiadają....
I gdzie ta długa i ciepła jesień, którą zapowiadali różni wizjonerzy i przepowiadacze pogody - ja się pytam...

Na otarcie łez z wczorajszej sesji zdjęciowej

Obrazek
Wyn's Conquistador

Obrazek
Nick SR

Obrazek
Kenora Macop B.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Basiu piękne :D .
Bardzo współczuję tym ,którzy muszą wykonać dużo pracy ,żeby dalie przetrwały dobrze zimę .
Nigdy nie spieszę się z wykopywaniem dalii zaraz po ich zmarznięciu ,ale tak się zastanawiam czy w tym roku nie zrobić wyjątku .
Przez te dwa dni niedaleko mnie przy gruncie było ponoć -8 :( .A dzisiaj bielusieńko za oknem i cały tydzień ma być bardzo brzydki
Pozdrawiam Alicja
dagmarazap
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 gru 2013, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja cały tydzień wykopywałam 70 dali ;:14 my górale nie mamy takiego komfortu aby długo karpy trzymać w ziemi :( bo pogoda zmienna jest,jeszcze wczoraj w okolicy niektórym miłośnikom dalie kwitły,a dzisiaj sami zobaczcie.

Obrazek
Ja jestem szczęśliwa,że nie muszę w śniegu kopać ;:224 wszystkie karpy odpoczywają w piwnicy.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też śnieży i to mocno - a moje karpy w ziemi, ;:202 nawet nie zdążyłam obciąć badyli - przecież w piątek wieczorem jeszcze pięknie kwitły... ;:223 Mogę mieć tylko nadzieję, że to przejściowy kaprys pogody i jeszcze będzie na tyle ciepło, że wykopię
Na razie obraz za oknem nie zachęca nawet do wyjścia z domu....

Obrazek

Ostatnie dalie ucięte do bukietu

Obrazek
Pozdrawiam
Barbara
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Jak to śnieży? Basiu to gdzie Ty mieszkasz? U nas gdyby nie chłód, to piękna złota jesień, tylko po daliach widać, że było na minusie...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Dalie są piękne, zwłaszcza u sąsiada, ja zrezygnowałam z uprawy, za duzo przy nich dźwigania.
Waleria
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieszkam w Krakowie... Dziś pada od rana śnieg, teraz też pada, ale momentami z deszczem...Temperatura jest jednak dodatnia + 1°. Dalie zmarzły z piątku na sobotę, było odrobinę poniżej 0°. W sobotę i niedzielę było jaszcze ładnie w ciągu dnia, temperatura oscylowała ok.10-12° i świeciło słonko. Nawet udało mi się posadzić część cebulowych... A dzisiaj klops! - całkowite załamanie pogody... Coś jednak z klimatem jest nie tak jak być powinno.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Jako przedłużenie sezonu daliowego oglądam filmiki, do których adresy podała wcześniej Basia. Film z wystawy 'Swan Island Dahlias' powala ilością kwiatów w bukiecie i ilością samych bukietów! Ale wcześniej oglądałem film z ich daliowego pola więc mają z czego robić tak spektakularne pokazy. Przy okazji uświadamiam sobie, jak znikoma jest moja znajomość dalii na tle ogromu odmian! Ale to pozytywne odczucie; można zdobywać dalie bez końca! :lol:
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15

Post »

Klimat jest ok, ostatnie lata nas rozpuściły, dalie rosły do listopada. W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych na wschodze kraju regułą były przymrozki we wrześniu. Dlatego po przymrozkach jak najszybciej kopię bulwy dalii. W tym roku dwa dni po pierwszym mrozie, rankiem, przy ścianie domu -6, gleba w grudzie. Lepiej wykopać mało przemarznięte pędy, jak mocno zmarzną robią się mokre i miękkie do samych bulw. W połowie października kwitnące dalie to wyjątek, ja nie ryzykuję i o tej porze tnę i kopię nawet jak kwitną.
Pozdrawiam

Karol
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadza się, Karolu - zdarzają się przymrozki we wrześniu, zwłaszcza na wschodnich rubieżach i w górach. Ale ja mieszkam na południu naszego pięknego kraju - i tutaj zawsze bywały jakby trochę później. W tym roku dalie zakwitły bardzo późno, w ogóle kwitły marnie przez tę suszę, przez ślimaki, przez zimną wiosnę... Żal ścinać i wykopywać rośliny, które tylko co zaczęły kwitnąć, a czasami nawet dopiero miały pąki. ;:185
A z wykopkami jeszcze zdążymy - jeszcze będą w miarę suche i słoneczne dni... pierwszy śnieg to "koty za płoty" - nigdy nie pozostaje z nami zbyt długo. Teraz też tak będzie.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

U mnie dziś też rano było biało od śniegu a teraz deszcz pada. Trochę mnie przestraszyliscie teraz bo moje dalie padnięte jeszcze w ziemi a miałam przymrozki w okolicach -6, ale że huk roboty za mną i przede mną nietylko ogrodkowej ale i w domu to chowałam na razie rośliny niezimujące bardziej wraźliwe jak choćby 6 wielkich datur, pelargonie, ketmie itp. Najgorzej, że moje ukochane hortensje zmarzły mi mimo okrycia. Ubiegła zima też była dziwna niby ciepła, mało śniegu ale załatwiła przez to wiele roślin bo nie miały pierzynki i się rozhartowaly. Oby dalijkom nic nie było- jutro wykopuję nawet jak będzie padać.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Chciałam jeszcze pokazać jedną rzecz, pisałam tu wcześniej, że Lady Darlene mnie trochę rozczarowała myślę jednak, że jeszcze pokaże swoje oblicze - bo w sumie mnie zaczęła zadziwiać ponieważ z każdym kolejnym pąkiem pokazywała się inaczej
Obrazek
Tak wyglądał pierwszy kwiat

Obrazek
Tak następny późniejszy

Obrazek
A tak ostatni, który zdążył zakwitnąć, tutaj już w wazoniku w towarzystwie innych.
Zmienność dalii potwierdzona empirycznie :D
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15

Post »

Moja Lady Darlene najładniejsze i najbardziej katalogowe kwiaty miała rosnąc w cieniu, pod północną ścianą domu. Wyrosła jako jedna z roslin sadzonych z ułamków karp, takich odpadów przy podziale czy pozornie martwych części. Na pełnym słońcu kwiaty były bardzo zmienne i nie tak dorodne. Może lubi mniej słoneczne miejsce? Na wschodzie klimat jest ostrzejszy, nie ryzykuję i kopię po pierwszym przymrozku.
Pozdrawiam

Karol
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p
Od: 21 maja 2014, o 11:02

Post »

Ten ostatni kwiat Lady Darlene śliczny. Cieszę się, że ją kupiłam (na wyprzedaży). Może zakwitnie w przyszłym roku jeśli karpa się przechowa. Już się cieszę na jej piękny kwiat.
Z moich kupionych na wyprzedaży i wsadzonych do gruntu 1 sierpnia chciało zakwitnąć coś takiego

Obrazek
A to może być Lady Darlene

Obrazek

Jak na posadzone tak późno to i tak dobrze, oby się tylko przechowały do przyszłego sezonu.
Uśmiechałam się ślicznie do sąsiadów o York & Lancaster bo ta dalia mnie oczarowała.
Zbaraniałam, dostałam z 10 lub 12 karp. I daturę na przyczepkę.
Kurczę, aż tyle nie posadzę. Mam nadzieję załapać się na zamówienie od pana Stanisława ;:202
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu,
nie martw się ;:185 o niewykopane karpy dalii- ziemia jeszcze nie zamarzła do głębokości rosnących karp, więc nie powinny przemarznąć. Wykopiemy wkrótce, jak aura będzie bardziej sprzyjająca dla prac ogrodowych. Mnie też to jeszcze czeka, a koniec tygodnia ma być cieplejszy, więc wtedy zabiorę się do tego zabiorę. Przy obecnej aurze łatwo złapać przeziębienie...
Pozdrawiam
Barbara
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”