Kawałeczek słońca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawałeczek słońca na ziemi

Post »

Witajcie kochaneObrazek
Miłka, ja właśnie chciałam taką pochyłą miejscówkę w kamieniach zrobić mojej lewizji, ale nie bardzo mam koncepcję, a i kamieni u mnie brak. Podlewam ją od dołu, więc woda nie stoi w rozetach, a ziemię dałam do sukulentów, żeby nie trzymała wilgoci. Zobaczymy czy da radę :roll: Z zawciągami nigdy nie miałam problemu. Z żadną odmianą. Myślałam, że one takie bezproblemowe są. Moje na mocnym słońcu.
Wandziu, nawroty widziałam w aktualnej ofercie LM. U mnie są w pełnym słońcu. Zimują mi bezproblemowo bez okrycia (przynajmniej przez ostatnie dwie zimy, choć one lekkie były) Miło, że lubisz zaglądać ;:196 Ja Twój ogród wręcz uwielbiam ;:167
Lucynko, nawrota polecam z całego serca. Obecnie ma go w ofercie LM.
Dorcia, jak pozakwitają Twoje nawroty, koniecznie wstaw razem zdjęcia dla porównania odmian. Bardzo ich jestem ciekawa ;:108 Jak mają tak cudny kolor jak Heavenly Blue, to koniecznie muszę się za nimi rozejrzeć. Popytałam tu i ówdzie o hosty na słońce i wszyscy zgodnie twierdzą, że kilka godzin rano lub po południu to i owszem, ale pełniutkie słońce przez 12-15 godz latem to dla nich zabójstwo.
Ja niestety miałam takie same doświadczenia ;:185
Anita, jak masz zajawkę na niebieski i granat, to musisz ten nawrot dorwać. Błękit ma zjawiskowy. Zdjęcia go nie oddają. A lewizja nie jest łatwa w "obsłudze" Ma specjalne wymagania. Sama jestem ciekawa, czy u mnie da radę
Beata, nie wiem czy masz LM gdzieś w pobliżu, ale aktualnie mają nawrot w sprzedaży.
Kaśka-Kasiula17, ja jestem z zawciągów bardzo zadowolona. U mnie są one bezproblemowe. Niektóre dziewczyny piszą, że u nich nie przetrwały, a ja myślałam, że to takie terminatory, bo u mnie na patelni słonecznej rosną w ziemi z piachem mieszanej i zimują bezproblemowo bez okrycia.
Kaśka-vimen, a w jakim miejscu je sadzisz? Zobacz powyżej, pisałam Kaśce-Kasiuli17 jak u mnie rosną.
Elwi, pomysł z szyszkami może i fajny, ale z realizacją gorzej. Nie ma czasu na wypad do lasu :wink: Szybciej chyba kupię korę ;:224Co do rabaty, to jestem tak ciekawa jej wyglądu podczas kwitnienia, że sobie nie wyobrażasz ;:65 ;:65 ;:65 Ale przesadzanie pewnie będzie, bo dopiero wtedy się okaże czy z kolorystyką będzie tak jak w założeniach, czy coś do zmiany. Twoją rabatę koniecznie obfocaj ;:177 też jestem ciekawa efektu ;:108
Sabinko, ja lewizję też kupiłam dopiero w tym roku. Niestety wymagająca to roślinka ;:108 Za to jak już się zadomowi odwdzięcza się pięknymi kwiatami.
Iwonko, masz tę odmianę u siebie ;:oj przecudny kolor kwiatów prawda? ;:167
-------------------------
Dziś pogoda iście letnia. Z eMem zbiliśmy drewnianą skrzynię/korytko szer. ok 180cm dł./wys. ok 30cm. Będą w niej wysiewane jakieś rośliny mocno pachnące - stanie pod oknem salonowym, aby zapach wpadał przez otwarte okno do pokoju. Na pierwszy rzut kupiłam maciejkę, ale od razu mam do was pytanie: jakie rośliny mocno pachnące mogła bym w takiej donicy posadzić gdy maciejka już wybuja i będzie do usunięcia? Nie bardzo znam się na kwiatach pachnących. Będę wdzięczna za sugestie w tym temacie. Najlepiej jednoroczne, bo w takiej skrzyni nie przezimują. Foto niestety nie zrobiłam, ale poprawię się następnym razem :wink:

A ze zdjęć dziś rododendrony, których kwitnieniem jestem zafascynowana jak co roku zresztą i bożykwiat.
Obrazek Obrazek

Tulipan pokazuje jęzora :wink: , serduszka i obecnie najbardziej rozkwiecona moja rabatka
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Zuziu, masz wiele ciekawostek w swoim ogrodzie, nawet nie wiedziałam, że jest tyle kolorów zawciągu, a nawrot Heavenly Blue to naprawdę cudeńko, wcale się nie dziwię, że tyle osób się nim zainteresowało, bo kolorek ma bajeczny, jednak nie rzucam się na jego poszukiwania, bo u mnie to już igły nie idzie upchać ;:306, ekstra wygląda też Wasze przedpłocie, fiołki powinny się sprawdzić w roli zadarniacza, bo sieją się niesamowicie, chociaż ja wolałabym raczej runiankę, gdyż z fiołkami walczę już od kilku lat. Kolorek rh ekstra, u mnie bożykwiat, też pomału zaczyna ;:108
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuza - zawciąg sadzę na skalniaku.
Z pachnących to lewkonia, petunie i surfinie - ale nie wszystkie pachną, ale to co pachną to robią to cudnie, heliotrop, smagliczka nadmorska i goździki.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Mam cztery odmiany nawrotu właśnie od Adriana,jak zakwitną wstawię u siebie zdjęcia
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuzia są w sklepach mieszanki roślin pachnących jednorocznych popatrz :wit , a heliotrop albo laki cudnie pachną ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

O tak, heliotrop jest zachwycający. Wystarczy nawet jedna sadzonka, by dobrze czuć zapach.
Chciałam ci początkowo doradzić też floksy. Spróbuj, może nie wymarzną.
Różowy rododendron cudowny ;:108
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Tylko kilka dni mnie nie było a tu rewolucje. Przedpłocie piękne. Ja swojego nie skończyłam. No nie jestem żaba, nie rozerwę się ;:306
A jak patrzę na twój nawrot to tym bardziej serce boli że swojego uśmierciłam. Faktycznie słońca nie miał cały dzień, ale według mnie sporo. A urósł do 60 cm i zaczął czarnieć od spodu. Może za dużo wody, bo między powojnikiem a różami siedział. Przeprowadzka konieczna, no jeżeli cokolwiek odbije ;:219
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Fioletowa surfinia ma bardzo ładny zapach surfinie o innych kolorach już tak ładnie i intensywnie nie pachną.
Heliotrop piękny ale ja nigdzie nie widziałam w ogrodniczym sadzonek a tak by mi odpowiadał.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Dołączam się do zachwalania heliotropu. Kwitnie do samych przymrozków i niesamowicie pachnie wanilią. Niestety ciężko go dostać, a jak już jest to ceny z kosmosu. W tamtym roku płaciłam po 8 zł za maleńką sadzonkę. W tym roku posiałam sama i coś pomału rośnie.. nie wiem czy zdąży zakwitnąć ;:222
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Rety jak to się stało, że zbłądziłam na trzy porcje zdjęć???
Zuzka przedpłocie czyściutkie aż miło.
Nawrot oszałamiający. Kurna gdzieś go widziałam ostatnio...Może na moim ryneczku? Zdecydowanie lubię niebieskie kwiatki. ;:215
Z jednorocznych lewkonia pachnie oszałamiająco. ;:224 I tytoń ozdobny też (ale tylko ten wysoki, bo niski nie pachnie)
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ilonko, właśnie dlatego, że wyczytałam na Fo, że fiołki niektórzy traktują jak chwasty bo tak się rozsiewają, poszły do przedogrodu. Były już kupione, a nie wiedziałam, gdzie je dać. Płot ma solidną podmurówkę i dół murowany, wiec mam nadzieję że to zatrzyma je przed przesiewaniem się do ogrodu, a ładnie zadarnią to miejsce przed nim. A co do zawciągu, spotkałam ostatnio jeszcze taki o ciemnych listkach. Sama nie wiem czemu nie kupiłam ;:223
Kasiu, o zawciągu pisałam już u Ciebie. Jak spotkam petunie i surfinie będę je wybierać "nosem", a nie oczami ;:333 Dzięki ;:196
Dorcia, będę zaglądała w oczekiwaniu na zdjęcia nawrotów ;:167
Iwonko, a wiesz, że o takich mieszankach nie pomyślałam. Tylko czy one dobierane są jakoś zapachem, czy tylko wrzucone wszystkie razem i jest zapachowy miszmasz. Hmmm, ciekawe :roll:
Wandziu, jesteś już trzecią osobą, która wymienia heliotrop. A wiesz, że jeden już mam i wysadziłam na moją nową rabatę różaną? I nawet nosa do niego nie przyłożyłam wcześniej. Taki ze mnie znawca roślin pachnących ;:14 Teraz albo padnę na glebę i obwącham, albo udam się do szkółki po nowe sadzonki, jak tak wychwalacie ;:108
Hej Jolu-nieżabo ;:306 No życzę Ci, żeby nawrot jednak odbił. A jak nie, to koniecznie nowa sadzonka ;:198 I wyszukaj miejsce mocno nasłonecznione. Nawrot wilgoć dość lubi, ale może ziemia była mało przepuszczalna i faktycznie od nasady podgniwał, lub zbyt głęboko osadzony w tej ziemi :roll: Trudno powiedzieć, ale popróbuj jeszcze bo warto ;:167
Anito, ja widziałam sadzonki heliotropów. Nie za tanie, ale u mnie można dostać. Tak je wszyscy zachwalają, że chyba na nie między innymi padnie ;:108
Sabinko, wanilią mówisz ;:oj Ja właśnie takie małe sadzonki widziałam też po 8zł. Ale cóż, jak się nie myślało wcześniej, to za niewiedzę trzeba płacić... ;:306
Aneczko, a ja już myślałam, że wyrzuciłaś mnie ze znajomych... ;:198 ;:306 Nawroty i ja ostatnio często widuję. Najpierw w LM, potem w Jucce koło mnie, i jeszcze w mniejszych szkółkach też wypatrzyłam. Teraz sezon na ich kwitnienie, więc dobry okres dla handlowców na ich sprzedaż. Lewkonia powiadasz... poszukam, poniucham ;:108 A ten tytoń to jaki wysoki, przez okno by mi nie wlazł do pokoju ;:202?
-------------------------------
A teraz SUUUUPER wiadomość! Będą kwiaty na dereniu cousa!!! Pewnie niezbyt dużo, ale to jego pierwszy raz. A na niego akurat w ogóle nie oczekiwałam. Myślałam, że jeszcze kilka lat, a tu taka niespodzianka ;:167 Wynagradza mi chyba ociągającą się magnolię ;:198
Wstawiam foto, choć kwiat jeszcze zielony, nierozwinięty. Ale jak bym się z tym z Wami nie podzieliła, to chyba bym pękła!

Mój dereń (jego obecna wielkość) i kwiat, jeszcze nie wykształcony, ale jest!!! Jak się wykształci, to zielone przylistki podrosną i zrobią się białe.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Jaki ładny, ja trochę choruje na niego i jeszcze marzy mi się Dawidia ale nie wiem gdzie miały by dobre miejsce, na razie się zastanawiam nad kupnem ;:108
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ale masz dalekoramienną serduszkę ;:215 Super!
A zawciąg nawozić czy nie trzeba za bardzo. Podlewasz go coś więcej?
Bo właśnie pierwszy raz zaczyna mi kwitnąć i nie wiem więc co dalej... .
Dereń jest śliczny.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Zuza gratuluję kwiatów derenia ;:138
Nie bardzo się znam na jednorocznych, za to wiem, że oszałamiająco pachną lilie - wetknij do skrzyni kilka cebul, będzie pięknie pachniało i pięknie wyglądało ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuza nawrot musi się znaleźć na mojej skarpie, jest niesamowity. Czy szybko się rozrasta. :?: Nie nadążam za Tobą. :) Moja krzewuszka zakwitła u Ciebie, ;:oj u mnie same liście. Ja kocham kocimiętkę i lawendę, na pewno sobie poradzą w skrzyni, a pachną nie tylko kwiaty, ale też liście. Heliotropy mam, ale jak im miejsce nie pasuje, to szybko robią się brzydkie. ;:222 Tak miałam w zeszłym roku.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”