Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Post »

Jadzieńko ...a to france - bo te baby są za wygodne - po co mają się przemęczać , jak Ty zrobisz wszystko ...a one tylko zerkają zza firanek jak się męczysz upiększając - w zasadzie wspólne dobro , jakim jest obejście wokół domu ....bo rośliny są Twoje . A nie zagadała byś do nic w typie .." a może któraś by coś pogrzebała w ziemi , uprzątnęła chaszcze ... bo przyjemnie się mieszka , gdy jest wokół kolorowo ... ".
Dzisiaj jest cudownie ..bez wiatru - już ugotowałam obiad , wyprałam pranie i ..na 14.00 jadę na pogrzeb - więc - siłą rzeczy - nic nie zrobię w ogrodzie .
Obserwowałam zaćmienie słońca - cudownie wyglądało przez ..maskę do ..spawania ... ;:108

Serdeczności słoneczne ...wiosenne ... ;:196 ;:168 ;:167 .

Trochę tego i owego ...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Moje ukochane prymule ...

Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Igo-wiosna!A biały rannik śliczny.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jagódko ;:196 szkoda śliny i tak żaden się nie ruszy, bo przecież wszyscy są zapracowani :evil:a ja siedzę w domu. Mnie zaciekawiła ta kwitnąca roślinka czy to jakiś rozchodnik http://images68.fotosik.pl/723/7f4e36e5389e197f.jpg .Cudne te ciemierniki też mam takie same ,ale u mnie słabo rosną .Czy one potrzebują wapiennej czy raczej kwaśnej gleby czy też obojętnej .Zimą podsypałam im Dolomitu, a może mają za sucho w tym miejscu gdzie rosną ????Sama już nie wiem .Myślałam ,ze tam gdzie rosły miały zbyt mokro, więc je przesadziłam .Muszę moje Primule rozsadzić ,bo zbyt się zagęściły
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewcia ...tak ...w rzeczy samej ...wiosna , wiosna ... ;:138 ale to nie ..rannik ...nie wiem , co miałaś na myśli ..może pierwiosnek , albo ...ciemiernik niger ?

Jadzieńko...wiesz co ..nie zwracaj na nie ( te france leniwe ) uwagi - tylko rób swoje , na ile zdrowie , czas i pogoda pozwoli - wiem skądinąd , że masz dobre serduszko , będziesz psioczyć , ale nie mogąc patrzeć na bałagan - uprzątniesz wszystko sama ;:196 ...
To jest nie rozchodnik , tylko Żagwin ogrodowy "Albomarginata" (łac. Aubrieta x cultorum) .
Obrazek kwitnie mi już najwcześniejszy ... burgundowy , ale ma inne liście ...

Ciemierniki u mnie rosną w zwykłej ziemi ..ani kwaśna , ani wapienna i ... niczym ich nie dokarmiałam ...mam u siebie ...glinę ...

Koniecznie rozsadź prymulki ...trzeba je co jakiś czas odmładzać ...nawet w trakcie kwitnienia je rozsadzałam ...wieczorem , podlewając i ...chroniąc przed ostrym słońcem ... W ogóle prymule - zależnie od gatunku - jedne lubią półcień , a inne ( a są takie ) ...które lubią słońce i kwitną ... latem , np. pierwiosnek oprószony ...ciężki do zdobycia ...

Buziaki i ...nie przemęczaj się zanadto ... ;:167 ;:196 zdrowie i życie - jest tylko jedno ...nawet takie przyjemności , jak ogród - czasem trzeba sobie ...dozować po trochu ...w naszym wieku ...chociaż dusze mamy młode ...jednak lat przybywa i ...dziwnym zbiegiem okoliczności - roboty też ....
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Napasłam oczy widokiem prymulek, wiem, że to twoje ulubione kwiatuszki.
Pomidory masz już duże, sadzoneczki bardzo dorodne, oby pogoda dopisała i w kwietniu trafiły do tunelu tak jak planujesz. Moje wysiane tydzień temu właśnie kiełkują, mam też kilka koktajlowych wysianych wcześniej z przeznaczeniem do donic i tym wyrastają liście właściwe.
Ciemierniki cudnie ci kwitną, masz bardzo ładne odmiany. Ja swoje podlewałam latem wodą, w której moczyłam skorupki jajek. Rosną u mnie w cieniu i mają dosyć wilgotno, chyba im odpowiadają takie warunki.
Jagódko, czy ta zielona kula to owoc cytryny?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedyś miałam przez parę lat Żagwina ,ale potem mi odfrunął w zaświaty i od tego czasu już go nie kupuje chociaż bardzo mi sie podoba .Słonecznego i pracowitego weekendu Ci życzę ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U Ciebie zdecydowanie wiosna przyspieszyła. Nawet żagwin zakwitł :shock:
W tym roku same anomalie.
Ciemierniki cudne
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Ale szybko do Ciebie wiosna zawitała :tan

Tyle kwiatów jeszcze nie widziałam ;:oj
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu / Megi ... oj , tak - prymule wszelkie są moją miłością - niezależnie od gatunku i odmiany ...
Fakt - pomidory mam dorodne , grube - chyba poeksperymentuje z kilkoma i wsadzę do szklarenki w kwietniu - co ma być - to będzie - chociaż kilka odmian . Małych , koktailowych nie mam - jedynie zwisający pomidor czerwony - owoce raczej średniej wielkości . Tak , ta kula to owoc cytryny - a cała roślina obsypana jest pąkami - a zapach mmm- cudo .
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie ;:196 :wit

Obrazek Obrazek

Jadzieńko ...u mnie żagwiny rosną bezproblemowo - mam ich chyba z pięć odmian - w tym jedna variegata . Lubią słoneczko - to pewne i ładnie się komponują z roślinami o podobnych wymaganiach ; floksami subulata , mrzygłodem , smagliczka , skalnicami etc...
Wysprzątałam w dwa dni obydwa ogrody ...dzisiaj "polewa " z nieba - więc podleje mi rośliny , a hosty szybciej wylezą - bo kły już co niektórych widać .

Serdeczności ;:167 ;:196

Obrazek Obrazek

Gosiu/Margo 2 ... chyba najwięcej mam prymulek lecz x polyantha są w przewadze i to one nadają ton wiosennym rabatom . Auricule i x pubescens , jak i inne są daleko w tyle . Teraz zaczynają tulipany botaniczne , śnieżniki - wiele bylin otwiera swe podziemne podwoje ...

Miłego weekendu ;:168 ;:167

ObrazekObrazek

Izo ..ależ nie onieśmielaj mnie :oops: - wiele osób może już cieszyć się obfitością wiosennych kwitnień . Na łące - nieopodal mej posesji - łany zawilców gajowych ...a moje dopiero nieśmiało wychylają noski .
Pozdrawiam :wit ;:168

Obrazek Obrazek

Kilka ujęć z mego ....podpatrywania wiosennych piękności ...

Siewki : Hepatica nobiles i Hacquetia epipactis .

Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Jagódko dawno się nie wpisywałam ale podglądam. Piękne te twoje kwiatuchy, oczy przecierałam z niedowierzaniem na kwiat magnolii. ;:oj Jeszcze raz sprawdziłam swoją, ale u mnie dopiero takie grube pączyska, do kwitnienia z miesiąc jeszcze.życzę dużo ;:3
Pozdrawiam Ela
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

To po prostu nie do wiary, Jagódko!
Tyle kwiatów ;:oj, i jeszcze ten prawie gotowy do rozkwitu pąk magnolii!
Czy Ty wiesz, że u mnie, z powodu zimna i suszy, nie widać w ogóle koloru ;:174.
Przebiśniegi i krokusy przekwitły, bardzo nieśmiało zaczynają kwitnąć przylaszczki i cebulica syberyjska; narcyzów, hiacyntów maleńkie kiełki, a reszta śpi snem sprawiedliwego ;:174.
Od wczoraj pada deszcz (chyba wszędzie), ale zimny, więc nie wiem, czy skłoni rośliny do roboty...
Mnie nie skłania ;:185, też mi się nie chce. A co gorsza zimny i mokry ma być prawie cały kwiecień...
No, tylko się upić ;:304.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha ! Zapomniałam .... od tamtego bodajże tygodnia słucham melodyjnej piosenki - więc i Wam muszę ją przedstawić ...Panie - Panowie - oto zespół ... Plateau , którego to - dziwnym trafem stałam się fanką . A Projekt Grechuta w ich wykonaniu ..świeży ...chociaż ..." To sobie ne wrati " ...zmienione aranżacje dają inny pogląd ...ale głos Michała - niezaprzeczalnie ciepły ...

Więc - posłuchajcie ..." Niebezpiecznie piękny świt " ... zapraszam ;:180 ;:224

https://youtu.be/mOVAze6xxrM

Elu - witaj :wit ..sama nie dowierzam , że pod koniec marca pąki nabrzmiałe pokazują już kolor ...nie do uwierzenia ... zazwyczaj to odbywało się z początkiem kwietnia ...do 10 - 15 ...a tu - niespodzianka ....byle tylko mrozy nie zabarwiły na brązowo kwiatów ...

Serdecznie pozdrawiam :wit ;:303

Obrazek Obrazek

Jagodo Pomorska ....no - wszystko pcha się na afisz - bo więcej niż tydzień było słoneczko - mimo chłodnego podmuchu wiatru - od gór ..dwa dni cieplejsze i ...ruszyło ... " roślinne podziemie " ...
Namachałam się grabiami tudzież pazurkami - bo nie lubię zostawiać roboty na zaś ..bo to zaś - jest ulotne ...właśnie dzisiaj pada - dobrze więc , że skończyłam . Pod świerkiem mam już przygotowane miejsce na obsadzenie rzeczonego - hostami ;:138 ... Gorzej - bo poprzez gałęzie deszcz tam nie dosięgnie ...zapewne będę ganiać z wodą ...
A ja liczę na ciepły kwiecień , bo mam w planie sadzenie pomidorów ...i trochę posadzeń ( nie mylić z posiedzeniami ) ...oraz wykopków w świat ... ;:224
Dzisiaj pogoda optymistycznie nie nastraja ..to dobrze , że podlewa ..bo sama siebie znając - mimo łupania w kręgosłupie - polazłabym , by wykopać hosty i liliowce rozsadzić ...

Serdeczności ;:167 gorące ;:196 ... jak egipskie ;:3 ....

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko sporo piękności już Ci kwitnie, a magnoliowym pąkiem mnie zaskoczyłaś ;:oj .U mnie nie ma tak dobrze ,bo nawet kokorycze czy fiołki jeszcze nie kwitną .Niestety braki słonka ,ale wpływu na to nie mam
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Pięknie dziękuję za linka do cudownej piosenki, akurat dzisiaj ten utwór wpasował się mój nastrój. ;:180
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Iguniu :wit
U Ciebie to już pięknie i kolorowo, śliczne ciemierniki, no ale nie tylko. Muszę Ci napisać, że wczoraj dostrzegłam białe pączki u prymulki od Ciebie, pewnie będzie taka, jaką pokazujesz. Chciałam też zapytać co to za roślinka o żółtych kwiatach (ostatni rząd zdjęć, ale z tej przedostatniej serii)
U ciebie zdecydowanie cieplej, kwitną już kokorycze, a magnolia już pokazała kolorek, oby tylko nie przymarzła, bo pogoda nie zapowiada się ciekawie
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”