Marysiu.
Tak jak pisałem krótko to trwało. Nie ma śladu po kwiatach na krzewie i pod nim. Do zobaczenia za rok.
Dario.
Tak się składa,że nie zawsze mogę odpisać szybko na komentarze w moim wątku. Po prawie tygodniowej deszczowej pogodzie pełna mobilizacja w walce z chwastami. Po całodziennym krzątaniu się po ogrodzie brak sił do napisania coś sensownego. Teraz dla odmiany susza. W pewnym sensie na pomaga bo łatwiejsza jest walka z chwastami ale coś za coś. Muszę dobrze rano wstawać i podlewać wszystko to co bardziej wrażliwe na brak wilgoci.
Miło przeczytać,że rośliny ode mnie dobrze zadomowiły się na nowym miejscu. Trochę to był późny okres na przesadzanie z gołym korzeniem ale przy dobrej opiece jest to jak widać możliwe.
Serduszka jest dość tolerancyjna co do podłoża aby było dość wilgotne i lubi dużo przestrzeni w okół siebie. W bardziej słonecznych miejscach szybciej wchodzi w stan spoczynku więc nie przeszkadzają jej rośliny obok które później się rozwijają.
Natomiast Brunery,Tarczownica, Hosty, będą wdzięczne za ściółkowanie korą.
Życzę Twojemu mężowi szybkiego powrotu do zdrowia, bo to najważniejsze.
Szkoda,że nie będziecie u Tajki.
Iwonko.
Być może,że twoje pelargonie chwilowo miały za sucho i to może być przyczyna żółknięcia dolnych liści. Pomimo że stoją na południowym oknie to ze względu na dość gęsta obsadę liści te dolne mogą mieć za mało światła. Latem najlepiej się czuje w ogrodzie w pełnym słońcu. Oczywiście przed wysadzeniem trzeba stopniowo hartować. Od razu wysadzając na "pełne słońce" liście mogą ulec poparzeniu.
Koniec tygodnia zapowiada się nadal pracowicie a niedziela z wyjazdem na spotkanie do Tajki - wstawię trochę zdjęć może kogoś zainteresują, bo nie wiem kiedy będzie ku temu okazja.
Karmik
Delosperma
Irysy Germanica
Orlik
Trawki coraz większe
Języczka Otello i jej młodzież
Przetacznik
Krzewuszka i jej otoczenie
The President
Tarczownica Tarczowata
Rodgresja ostrolistna
Mydlnica
Wielosił : biały i niebieski
Szałwia muszkatołowa
Hotujnia i calia
Kamasja pełna
Kolkwicja chińska
Hibiskusy
Kunigamia chińska
Surfinia
Ogród warzywny
Róże ...jak je uchronić przed czarna plamistością?