Fasolka szparagowa cz. 2
Re: Fasolka szparagowa cz.2
Sprawdziłam w notatkach, że wysiałam fasolę na rozsadę 10 kwietnia. Po skiełkowaniu, w ciągu dnia, wynosiłam rośliny na zewnątrz do miniszklarenki, w nocy trzymałam w nieogrzewanym pokoju. Pierwsze strąki zrywałam 20 czerwca
.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 gru 2015, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłem fasole goliatka firmy Pol? wsadziłem 3 nasiona na próbę i wyrosły mi różne krzaki. Krzak po lewej cały zielony niski a dwa po prawej maja kolor zielono różowy zarówno liście jak i łodygi, są 2 razy większe i jakby szukały końcówkami czegoś do zaczepiania. Czy ktoś mógłby zidentyfikować, która z nich to goliatka(myślę ze ta po lewej) i co to za fasola po prawej?

- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie skrzyżowała się fasolka szparagowa o czarnuch nasionach z jakąś inną o białych ziarnach. W pierwszym roku niektóre czarne ziarna miały białe pojedyncze plamki, w następnym roku więcej nasion miało te plamki. Ciekawa jestem jak dalej będzie ten proces przebiegał. Na smaku nic nie straciła, ani na niczym innym. Białe nasionka pozostały sobą. Nie mam nic przeciw krzyżowaniu się fasoli szparagowej jeśli mam dobre odmiany. Nie uprawiam fasoli tzw.piechotnej, czyli tej na suche ziarno, bo ta jest włóknista i mogłaby sobą "zarazić" szparagówki.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Czy ktoś uprawiał fasolę szparagową typu flageolet, do zbioru na zielone nasiona jak groszek cukrowy?
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Re: Fasolka szparagowa cz. 2
Uprawiałam fasolę typu flageolet, super sprawa, wysiewa się znacznie póżniej niż zwykłą szparagówkę czy fasolę na suche nasiona, gdzieś ok końca maja do połowy czerwca. W Polsce są tylko dwie odmiany, ja miałam przyjemność uprawiać polską odmianę Mona, jest jeszcze jedna Alamo- holenderska, ale nie spotkałam jej w sprzedaży 

- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dla uściślenia - ale czy Mona jest fasolą do jedzenia na surowo? Zastanawiałam się nad wysianiem fasolki Mung, bo zjadam ją kilogramami w różnej postaci. Głownie na surowo. Jakbyście mi podpowiedzieli, czy Mona jest zjadliwa, o jeszcze czy smaczna, to wchodzę w ten biznes
jak łyżką w arbuza.

Pozdrawiam Jola
-
- 1000p
Uprawiasz fasolę mung? Możesz coś więcej o niej napisać.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Nie uprawiam, zjadam. Kiełkuję zakupione nasiona lub lekko obgotowuję na pasty. Kosztuje sporo i stąd pomysł na wysianie z założonego na forum tematu wynika, że nikt do końca uprawy nie przeprowadził. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=31832
Pozdrawiam Jola
- MORANGO
- Kontakt:
Na surowo jej nie jadałam, ja ją jem po ugotowaniu z koprem i masłemkama_80 pisze:Dla uściślenia - ale czy Mona jest fasolą do jedzenia na surowo? Zastanawiałam się nad wysianiem fasolki Mung, bo zjadam ją kilogramami w różnej postaci. Głownie na surowo. Jakbyście mi podpowiedzieli, czy Mona jest zjadliwa, o jeszcze czy smaczna, to wchodzę w ten biznesjak łyżką w arbuza.

Fasolę mung uprawiałam, ale szczerze powiem - plony nie są ogromne, tak więc raz i ostatni gościła na moim warzywniku.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
MORANGO, mogłabyś przybliżyć, jak bardzo mizerne to były plony? Ile mniej więcej zebrałaś ze swojej uprawy?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- MORANGO
- Kontakt:
Miałam co prawda nie wielkie uprawy, ale małego rządka zebrałam 0,5l kubek. W tym roku rezygnuję z fasoli mung na rzecz fasoli flagolet. jest to fasola na zbiór z zielonego stąka, a ja taką lubię najbardziej
Pozdr

-
- 1000p
Ja mam w planach ale jak na razie nie mam nasion.
Ja uprawiam Borlotti Lingua di Fuoco Nano, młoda jest smaczna jako szparagowa, może być też na suche nasiona.
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
Ja posiałem już swoją zieloną ferrari,tylko nie wiem czy dobrze zrobiłem,bo w dołek przedsiewnie dałem hydrocomplex.Pod ogórki także dałem .Czy ktoś tak robi?Po co miałem dać po całości i żywić chwasty.