Wymarzony ogród Moniki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wymarzony ogród Moniki

Post »

Witam, witam :wit
Aaaaaale zimnooooo :?
Madziu, Aguś- serdecznie witam i już si e tłumaczę z nieobecności.. Sama się zdziwiłam, że mnie wczoraj wieczorem na FO nie było :wink: - ale już wyjaśniam, dlaczego..
Wczoraj ekipa kończyła montaż kominka. Panowie mieli skończyć ok 21- namówiłam Męża, żeby wieczorem przyjechał po mnie do pracy i pojechaliśmy razem.. a Panowie przesympatyczni mieli drobny obsuw, bo rano nie mogli samochodu odpalić.. W ciągu dnia temp spadała chwilami do -15, więc rano zapewne było jeszcze gorzej.. Skończyli o 23.30 :shock: ale uśmiechnięci, weseli, dowcipkujący.
Z kominka jestem bardzo zadowolona ;:138
Oczywiście wszystko jest kwestią gustu i na pewno niektórzy stwierdzą, że to kanciaste pudło- jednak skoro kuchnię mamy nowoczesną, to wybór kominka narzucił się niejako sam..
Niższa część, którą ja nazywam pudłem musiała być tak wysoka- wkład to gilotyna, więc wymusiła wysokość odcięcia zabudowy- półka w zabudowie jest na h-180cm.
Kamień docelowo będzie jaśniejszy- na razie jest wilgotny, bo klejony i podciągnął wilgoć z kleju. Półka nieco jaśniejsza-bo nie nabrała wilgoci.. Kominek ustalany mailowo- z firmy z Zielonej Góry- jestem bardzo zadowolona, bo na postawie zdjęcia slabu opisałam, jaki wzór kamienia mnie interesuje i z której części maja wyciąć- i mam wszystko, na czym mi zależało: beżowe tło pasujące do parapetów, brązowe ciapki pod kolor podłogi i szare smugi- będą pasować do tapety i do planowanych kiedyś szarych mebli.
Obudowa na razie pociągnięta głądzią- jeszcze wysycha i stąd ciemniejsze plamy. Docelowo będzie jakoś pomalowana- myślę nad jasno szarym kolorem, jednak to się jeszcze zobaczy..

Obrazek

Jest półka :wink: , a nawet dwie..
Obrazek

Mamy też wnękę na drewno. Zwracam uwagę na gustowne meble w wykuszu :;230
Obrazek

Dziś dalej działał elektryk- porządkuje czujniki pokojowe od podłogówki, bo są pomylone obwody, wprowadza trochę drobnych zmian. Ja korzystając z wycieczki na działkę postanowiłam jednak zabezpieczyć ogniki- bardzo zimno było.. Dziś niby "cieplej" bo jedyne -13, w porównaniu z -15/-16 wczoraj.. Ogniki mają zielonkawe listki i owoce kolorowe- nic nie sczerniało, więc może jeszcze mróz nie zabił i osłona coś da..?

Red Column-młode, tegoroczne
Obrazek

Solei d'Or, mam go od 3 lat, raz już mi zmarzł do linii śniegu (był nieosłonięty) a na nim mi zależy..
Obrazek

Widoczek z rogu działki, szkoda, że pole do linii lasu to działki budowlane na sprzedaż- podoba mi się ten widok i przestrzeń..
Obrazek

Głodu w lesie nie ma- korali na berberysie bardzo dużo. To już u Rodziców więcej na ogniku zjedzone owoców..
Obrazek

A u Rodziców większość, to puste szypułki- widać zima w mieście ciężka- a łakomczuchy mają jeszcze karmnik za domem..
Obrazek

Mój ulubiony pieniek brzozowy..
Obrazek

Zakręcony i zwariowany hiacynt zaczyna kwitnąć- śmiesznie wygląda tak częściowo rozwinięty.. Wchodząc do pokoju pierwsze co zwraca uwagę, to jego zapach..
Obrazek

Pozdrawiam serdecznie i lecę sprawdzić, co u Was słychać :D
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zapachniało hiacyntami Monia :wit
Piękny kominek, będziesz miała bardzo przytulny salonik ;:173
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniś cieszę się razem z Tobą że wszystkie temat kominkowy zakończył się pełnym zadowoleniem.
WG mnie prezentuje się świetnie....Kasia ma racje będziesz miała przytulny salon.
Prace posuwają się do przodu sprawnie, chciało by się powiedzieć że jesteście już o krok od zamieszkania we własnym gniazku.
Ściskam najgoręcej jak potrafię ;:196
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Kominek ;:167 Mam bardzo podobny ;:173 Poza wcięciem obudowy, tworzącej półkę. Nawet wnękę mam taka samą.
Czy dobrze widzę, że wkład jest biały wewnątrz?
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Kasiu- dziękuję za dobre słowo pod adresem kominka ;:196 . Zdaję sobie sprawę, nie do każdego przemawia taki kształt kanciasto-pudłowaty. Ja tę zabudowę nazywam "pudło z kominem" :wink: i od samego początku chciałam mieć jakąś formę słupa, bardziej lub mniej pokombinowanego.. Mam nadzieję, że jak już wszystko będzie zrobione, to wnętrze będzie przytulne choć troszkę..
Cieszę się, że widzisz potencjał :D

Aguś- cieszę się, że i Tobie przypadł do gustu :tan Na razie to taki jeszcze surowy jest- w dodatku nie ma podłogi, więc pasuje do betonu jak kwiatek do kożucha, jednak coś już widać a w wyobraźni położona już jest podłoga i kominek komponuje się z nią wspaniale :lol: .. Jak pojawi się już drewniana podłoga to wnętrze powinno zrobić się "ciepłe" dla oka i oby- tak, jak napisałyście z Kasią- okazało się przytulne..
Mam pomysł na rolety rzymskie dwufunkcyjne- firanka i zasłonka. Zamawia się przez net na wymiar okna ze strony dekoria.pl Upatrzyłam sobie właśnie te 2funkcyjne- dzięki temu nie muszę martwić się o karnisze, zasłony, firanki- a salon będzie mimo wszystko przyjemny i taki domowy.. Z samymi żaluzjami byłoby nieco zbyt surowo chyba.. Tylko czy kupowanie przez net to dobry pomysł..?
Ktoś ma doświadczenia z tą firmą, albo z tym rodzajem rolet?

Aniu- cieszę się, że i Tobie przypadł do gustu- a tym bardziej mi miło, że masz podobny. To się wstrzeliłam :lol:
Tak- wkład jest biały w środku. Ja, zaaferowana wyborem kształtu szyby i sposobu otwierania drzwi- nie zauważyłam tego drobiazgu na zdjęciu z oferty :wink:
To jest podobno szamot, który w trakcie palenia się nagrzewa i kumuluje ciepło, a po wygaśnięciu ognia oddaje jeszcze jakiś czas ciepło do pomieszczenia- tak twierdzi firma kominkowa.. Płyty z czasem się zużywają-spalają z wierzchu chyba. Po kilku latach (5 lub więcej lat-zależnie od częstotliwości palenia i siły ognia) wymienia się pojedyńcze płyty- zależnie od potrzeb. W środku jest 6 płyt niezależnie od siebie zamontowanych, więc wkład jako taki zostaje- a wymienia się tylko pojedyncze płytki, aby podtrzymać wydajność pieca. Tyle wiem z tłumaczeń montażystów..

Zmykam do spania bo ostatnio sporo się dzieje i mam zaległości w spaniu :wink: Za to jutro- nie robię nic.. absolutnie nic- chyba, że się tym znudzę i coś sobie wymyślę ;:306
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zastanawiałam się tylko, jak wyglądać będą te płyty szamotowe, gdy się będzie palić :roll: Swoją szybkę od kominka myję regularnie, bo lubi jak lśni, ale w środku kominek mam ciemny, więc skutków palenia nie widać. A jak wiesz, trochę się brudzi, nawet jak się pilnuje, by palić tylko suche i dobrej jakości drewno :D
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Witaj Aniu. Pozdrawiam zakopana pod śniegiem- zasypało nas w nocy :cry:
O ja myślę, że będzie osmolone w środku. Zresztą podobnie chyba w czasie palenia wygląda wermikulit.
Niby Panowie wspominali, że jak się pali w wysokiej temp i dobrze sezonowane drewno, to nie ma aż tyle sadzy a część się wypala od temperatury. Rodzice mają kominek i w nim szyba wygląda dobrze- prawie nie jest okopcona, mimo częstego palenia- jednak myć od czasu do czasu trzeba. Znajomi kupili kominek popularnej polskiej firmy, reklamującej się w tv- i po tygodniu palenia mają okopconą szybę jakby smarem wymazali.. masakra.. Jak palą to przez szybę nie widać ognia :? Widziałam już kilka kominków użytkowanych- ale takiego czegoś jeszcze nigdy..
Ja prosiłam o taki wkład, który nie będzie kocmołuchem- i podobno ten ma sobie lepiej radzić z sadzą, a szamot podnosząc temp w środku dodatkowo zwiększy wypalanie się sadzy-czyli kominek będzie się mniej brudził a sadza z szyby powinna się wypalać- ciekawe ile w tym reklamy a ile życia.. , a białe ścianki na pewno nie będą w czasie palenia- w cuda nie wierzę :D Myślę, że kompletnie czarne też nie- spodziewam się raczej "umorusanego białego"- a jak będzie faktycznie- zobaczymy za jakiś czas :D
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak się nie myje, to jest osmolona. A jak się myje, to nie... A tak wystarczy zwykły Ludwig :D
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Zawiatalem do Ciebie, pozwol Monika ze i ja będę kibicowal budowie ogrodka a takze domu.
Kominek nowoczesny, bardzo ladny, widac duza przestrzen od strony salonu w kierunku kuchni, bardzo istotne.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Aniu- myślę, że nie będzie źle. Mam już jakieś doświadczenie w paleniu a szybę u Rodziców udaje się nam zachować w dobrej czystości przez dłuższy czas- czyszczenie oczywiście jest, ale sporadyczne. Nie wyobrażam sobie kominka, który trzeba myć co 2 palenie- a sąsiedzi tak powinni robić, żeby w ogóle widzieć płomień.. :? U Rodziców trzeba się przyjrzeć, żeby zobaczyć zabrudzenie na szybie- mam nadzieję, że i u nas będzie dobrze :D Ciekawa jestem wyglądu szamotu w trakcie użytkowania- ale biały to raczej nie będzie :lol:

Januszu- witam Cię serdecznie w moim wątku. :wit Niezwykle się cieszę, że masz ochotę kibicować w budowie ogródka- oj długa to będzie droga.. Każdy głos wsparcia dodaje energii i ochoty do działania, a słówko inspiracji jest na wagę złota ;:333
Miło mi, że i Tobie foto kominka przypadło do gustu ;:131 Kominek sam w sobie dość duży moim zdaniem- jednak salon ma prawie 50mkw, więc pudłowatość nie przytłacza zbytnio.. Tak naprawdę będzie widać efekt, jak się pojawi podłoga i meble, jednak sam kominek cieszy nas niezmiernie- nawet taki surowy i niewykończony :)
Awatar użytkownika
Iga51
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Moniko. Przez parę dni nawet nie zaglądałam na forum. A tu tyle wspaniałości się wydarzyło. Kominek gotowy (super). Powojniki wybrane, no i piękna Monika w awatarku i na zamglonym zdjęciu. Cisną mi się na usta same pochwały, ale wszyscy moi przedmówcy już wszystko powiedzieli.
Powtórzę więc. Jesteś piękną kobietą tak samo jak byłaś piękną dziewczyną. Nie ma różnicy. I jesteś bardzo, bardzo sympatyczna. Bardzo miło mi Cię poznać.
Cieszę się, że kominek gotowy. Aż ciekawa jestem, kiedy się wprowadzicie. Faktycznie miałaś rację, że już od dłuższego czasu sadziłaś krzewy i inne roślinki. Jak sama mówisz, nie będziesz się wprowadzała na pustynię. A latem to już w ogóle będzie u Ciebie pięknie i kolorowo. Widzę, że zapał ogrodowy Ci nie mija, a wręcz jeszcze się powiększa. I tak trzymaj. Niedługo sama będziesz mogła radzić innym. Jeszcze trochę i staniesz się specjalistką od ogrodów.
Pozdrawiam Cię bardzo cieplutko. ;:196
Pozdrawiam. Iga
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Monisiu, dziękuję za zdjęcia. Kominek wybrałaś idealny do wnętrza, perfekcyjnie współgra z kuchnią. Meble w wykuszu ;:333 ;:306, przynajmniej będzie co wspominać, na tym polega urok remontu i przeprowadzki. Jestem pewna, że zarówno ogród jak i wnętrze całego domku będzie dopracowane, bo nie robisz tego na ura tylko dokładnie obmyślasz każdy szczegół ;:333. Jeszcze chwilka i będziesz Panią na włościach ;:304. Kiedy planujecie przeprowadzkę?
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Witaj Moniko, miło Cię zobaczyć na zdjęciu :D
Kominek śliczny, widzę, że niedługo dom będzie już gotów do zamieszkania ;:224 Plany ogrodowe tez precyzują się coraz bardziej, więc wiosna zapowiada się wspaniale !
Cieszę się i pozdrawiam serdecznie, życząc spełnienia wszystkich planów i marzeń ;:173
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p

Post »

Iguś- witaj serdecznie, cieszę się, że wpadłaś w odwiedziny ;:196 Dziękuję Kochana za dobre słowa pod moim adresem :oops: jestem nimi onieśmielona i powtórzę już to, co wcześniej pisałam- chciałabym być taką, jaką mnie widzicie- będę się przynajmniej strać :wink:
Przeprowadzkę planujemy na wiosnę- kwiecień, może maj..?
Czy zapał ogrodowy się utrzymuje..? Zgadzam się z Tobą- on rośnie! Zawsze od stycznia dostaję nowej energii i niecierpliwości do ciepła, słońca i zieleni- a teraz będzie pierwszy rok z moim nowym ogrodem, więc tym bardziej nie mogę się doczekać ;:138
Będę monotematyczna.. planujesz na wiosnę otwierać wątek ogrodowy- wiesz, że się nie mogę doczekać ;:224
Madziu, cieszę się, że pozytywnie dobierasz kominek ;:196 u Rodziców jest rustykalny- cegiełki francuskie ręcznie formowane, belka dębowa, skośny okap- tak tradycyjnie. Do nas jakoś zupełnie mi taki fason nie pasował- cieszę się, że zauważasz zgranie z kuchnią, bo miałam nadzieję, że jakoś to wszystko będzie się zgrywać razem..
Meble w wykuszu super- prawda ;:306 Ten ogrodowy zestaw towarzyszy nam od początku budowy- i bardzo się przydaje. Zawsze to miło usiąść, coś zjeść a na stole móc postawić kubek kawki. Aż szkoda będzie się go pozbywać- a trzeba będzie bo wszystko umorusane cementem, smarami itp.. jednak na razie- to nasze najważniejsze meble :wink:
Przeprowadzka- nie mamy sztywnego terminu. Wiesz- mieszkamy u Mamy, więc czas nas nie goni- to raczej serce się wyrywa.. i to bardzo! Żeby się wprowadzić, musimy mieć ułożoną podłogę na parterze i półpiętrze,, żeby ułożyc podłogę musimy wygrzać podłogówkę a następnie wyłączyć na ok 2-3 tyg żeby deski mogły być klejone.. i musi być wtedy plusowo za zewnątrz i w domu.. My będziemy gotowi z wygrzaniem pod koniec lutego- ale czy aura na to pozwoli.. obawiam się, że nie- i wkurza mnie to bardzo. Musimy poczekać na odpowiednią pogodę-dopiero możemy ruszyć, więc przeprowadzka odpływa w czasie wraz z plusowymi prognozami ;:145
Twoje pochwały nt konsekwencji w środku i w ogrodzie ;:196 - ehh.. motywują do większych starań, ale też stresują- czy sobie poradzę ;:131
Marysiu- witam Cię serdecznie po długiej przerwie! ;:168 Serdecznie dziękuję za życzenia- i pędzę do Ciebie, bo właśnie zauważyłam nowy wątek- ależ ze mnie gapa, że nie sprawdzałam na FO.. W Twoim ogrodzie pełnym traw zima musi wyglądać bajecznie ;:167
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Moniko, witaj w nowym tygodniu! :wit

Nieźle nas zasypało, nieprawdaż? Odśnieżałyśmy z Sarą dobre 40 minut.

Kochana, fotki kominkowe bardzo mnie ucieszyły... zabudowa prezentuje się super, świetnie będzie się komponować z kuchnią...
Podoba mi się i kamień i półeczka, a także wnęka... niestety układanie drewna będzie rysować ścianę, zatem proponuję wyłożenie jej hartowanym szkłem, które zabezpieczy przez uszkodzeniami... Poza tym, efekt znakomity, tylko się wprowadzać :)
Też mam u siebie gilotynę - to bardzo wygodne. Czy szyba odchyla Ci się od góry? Ja w ten sposób myję ją od środka...

Pozdrowienia!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”